:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 425
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Кентавърът, който може да победи - патриот, русофил и западняк

Изборна изненада може да има, но няма партия, която да я реализира
Петьо Цеков
Два незаобиколими фактора определят винаги изборните резултати - първият е кои са хората, които гласуват. Вторият - какво е станало в дните около вота.

Първият фактор е константен като бял ден след тъмна нощ - гласуваме ние. Ние избрахме и Костов, и Виденов, и царя, и Борисов. Само Орешарски не избрахме ние, но строго погледнато - и той бе резултат от напълно демократична, костинбродска процедура. Разбира се - точно ти може да се схващаш като част от уникално малцинство - извор на мъдрост и носител на изконни ценности, което няма нищо общо с тази маса, която наричам "ние", но, разбира се, хич не си прав. Може и да не сме написали във фейса: " "Г-н Премиер, Вие сте дар от Бога за България и това се вижда и в думите, и в делата Ви", но това не ни прави нещо различно от "ние".

Та, гласуваме ние. Да, да - има купен и контролиран вот, има кебапчета и кюфтета, има добавки към заплатата и индексация на пенсиите около датата на вота. Всичко това го има, но зарежете тази приспивна песен. Истината е, че ние избираме.

Кои сме ние - това е напълно видимо от последното национално представително проучване на агенция като "Маркет линкс" - една агенция, която едва ли може да бъде обвинена в левичарство, опозиционност, консерватизъм, русофилство, псевдопатриотизъм или тем подобни.

От нея разбрахме миналата седмица, че 74 на сто от нас харесват малко или много Русия. Всъщност, не просто Русия, а политиката на Русия, т.е. Путин. Два пъти по-малко - около 36 на сто, харесват политиката на САЩ. Не, не бързайте да коментирате - 68 на сто харесват ЕС! Т.е. българинът е русофил, който твърдо се схваща като европеец. Русофил-западняк. И който определено не харесва Турция (само 18%) - тук основна роля за отблъскването очевидно имат неосманистките влечения на Ердоган и ролята, която Анкара има в емигрантската вълна.

Другото, което ясно се разбира от изследването на "Маркет линкс", е, че на хоризонта се задава ясна патриотична вълна. ВМРО е втората по одобрение партия в страната - 32.4% я харесват (не че ще гласуват), а НФСБ е четвърта с 26.4%. Краси Каракачанов е вторият по положителен рейтинг политик в страната с 40.1%, веднага след Бойко Борисов - 46.7%. Най-нехаресваните политически лидери в България са Мустафа Карадайъ, Волен Сидеров и Лютви Местан. Патриотичният фронт догонва ДПС и ако тенденцията се запази на следващите парламентарни избори, като нищо ще е трета политическа сила.

Най-важната черта, която избирателите искат да видят в следващия президент, е неговият патриотизъм. Хората искат президент, който да е "отговорен, честен, експерт, патриот" и да поставя интересите на България над всичко (65.6 на сто).

Третото важно нещо, което искат хората, е "ново лице". По-малък процент са тези, които искат "известен политик". Освен това - хората не смятат, че страната има нужда от ляво управление. Не смятат, че страната има нужда и от дясно управление.....

Стоп.

Русофил-западняк, не харесва Ердоган, силно изявен патриотизъм, ново лице.... Някакъв кентавър - нагоре патриот, надолу - интернационалист.

Ако се вгледате внимателно в картинката, няма начин да не забележите очевидното - Борисов няма кандидат и няма да има до 32 дни преди изборния ден. Който и да избере от познатите лидери на ГЕРБ, той едва ли може да се впише в желания профил. Самият Борисов (като носител на рейтинговата мощ) нито е безспорен русофил, нито е отчетлив западняк. Той послушно праща пакетирани врагове на Ердоган и играе роля на негов пощенски гълъб. Той не харесва "тия, дето веят знамена". А и лицето му се поизтърка, вече не е нов политик. Т.е. Борисов в момента доста се разминава с исканията на гласоподавателите.

От друга страна - БСП лансира ексгенерал Радев (и така го натовари с русофилски очаквания), който е западен възпитаник и не пропуска да отбелязва ЕС като приоритет. Като български офицер той априори се схваща като абониран за качества като "отговорност, честност, експертност". И разбира се - патриотизъм. Той е ново лице - по-ново от него няма накъде - дори и в партията, която го издигна, не го познаваха.

Патриотите лансираха най-милото си - Краси Каракачанов, в тандем с Явор Нотев. Тук може да се очакват изненади. През 2006 г. силно спорният Сидеров взе почти 600 хил. гласа на първи тур. Вярно, на онези странни избори нямаше сериозен десен кандидат, та се наложи Сидеров да обира целия анти-Първанов вот. Но сега пък имаме бежанска криза, силно противопоставяне с Турция и това няма как да не преориентира гласове към Каракачанов извън твърдите ядра на партиите от ПФ.

Накратко казано - ситуацията говори за възможна изненада. За огромни трудности, които ГЕРБ може да изпита по пътя си към 11-ата поредна изборна победа. Предпоставки за това - бол.

И тук следва нещо необяснимо...

Вместо да атакуват фронтално Борисов, ГЕРБ и безликия кандидат-президент, основните опоненти се държат, меко казано, странно. Визитата на Борисов в Турция бе топка, която всяка нормална партия, особено в предизборна ситуация, би отиграла със замах. Не и БСП. БСП избра точно този момент да ни занимава със себе си - с повторния си развод с АБВ, с лансирането на Инициативен предизборен комитет и тем подобни. Кандидатът на БСП коментира серията от гафове на Борисов по ердоганската тема с: "Приветствам диалога с Турция. Ако някой смята, че проблемът с бежанците може да се реши без такъв диалог, е много далеч от истината". Туш!!!

Вместо патриотичната му душа да се разгневи, съпредседателят на Патриотичния фронт и председател на Националния фронт за спасение на България Валери Симеонов рече: "Борисов в ролята си на посредник успява да спечели доста позитиви за България като цяло и неговото поведение трябва да бъде адмирирано. Неговото поведение е правилно пресметнато и полезно за държавата, правилно разиграва картите". Каракачанов критикува Турция, смята, че тя изнудва ЕС, но не критикува ролята на пощенски гълъб, с която се натовари Борисов.

Управляващото крило в съуправляващата коалиция Рефбло също даде да се разбере, че сега не е моментът да се заяжда с ГЕРБ. Напротив, точно в този момент, в който ГЕРБ е политически противник (тъй като сме в изборна ситуация, а няма президентска коалиция ГЕРБ-РБ), реформаторите отидоха на крака в Министерския съвет, слушаха умни приказки два часа и се изнизаха като мокра връв през задната врата. После се чудеха сума ти време дали да издигнат Трайчо Трайков - за когото Борисов все повтаря: "Аз този два пъти съм го уволнявал".

Създава се тягостното впечатление, че... нищо няма значение. В този смисъл - няма смисъл да очакваме предизборна борба, състезание на личности и идеи и тем подобни неща, които по принцип се очаква от демократичната процедура, наречена избори.

Назрява пострационалното усещане, че всичко в тази територия е личен сервитут на Борисов. А най-лошото е - че няма никакво значение какво искаме ние, кои хора гласуват и какво се е случило около вота.

 Самоназначавено на Борисов за куриер на Ердоган бе тема, която партиите не отиграха
50
8840
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
50
 Видими 
06 Септември 2016 19:09

Петьо Цеков
Два незаобиколими фактора определят винаги изборните резултати - първият е кои са хората, които гласуват. Вторият - какво е станало в дните около вота.

И кой брои
06 Септември 2016 19:36
Велизар Енчев обяви - влиза в президентската надпревара

"Ще се кандидатирам за президент, обявявам го за пръв път", разкри независимият депутат Велизар Енчев в предаването "Денят" по Bulgaria ON AIR. Бившият дипломат добави, че кандидатът за вицепрезидент в двойката ще бъде жена.
Гостът на телевизията определи коалицията за президентските избори между "Атака", ВМРО и НФСБ като "най-перверзната в последните 27 години". По думите му това е коалиция на далаверата, а целта е да бъдат измамени българските граждани.
"Атака" е русофилска партия, другите са русофобски, едните са за НАТО, другите са против. Тази коалиция е неморална. Напуснах Патриотичния фронт омерзен от продажността на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов", каза още Велизар Енчев.
Бившият дипломат на Балканите коментира и ролята на България в преговорите между Турция и ЕС, в частност поведението на премиера Бойко Борисов.
"Борисов е адвокат на Реджеп Ердоган. Преди 3 месеца си позволи да защити тезата на турския президент за свободни полети на територията над Сирия. Турция не изпълнява поне 5 пункта от изискванията на ЕС", настоя гостът в студиото на Кузман Илиев и добави, че премиерът се страхува от загуба на предстоящите президентски избори.
"На Борисов му трябват гласовете на българските турци за изборите. С основание той се страхува, че може да загуби", категоричен е независимият депутат.

06 Септември 2016 19:36
Интересен анализ, кратко, ясно и безпощадно. Интересно ми е за тези избори следното:
1. Ще успее ли БСП да се сниши и да лъсне репутацията на генерал Радев като надпартиен кандидат. Дали ще се намерят някакви остатъчни здравомислещи сили в партията, които да запушат устата на госпожа Нинова, или поне да я отвлекат до изборите и да я скрият далеч от медиите.
2. При абсолютната яснота, че са упущили трена, дали ГЕРБ (чети Цветан Цветанов) ще се усети да припознае генерал Радев за свой кандидат. Хем е видимо, че друг интересен на хоризонта няма, хем по този начин ще спретнат яка дузпа и на генерала, и на БСП, хем ще са във вагончето с победителите и спасителите на нацията без да си мръднат пръста. Засега няма кой знае какви пречки за това, въпрос на нюх е докъде могат да отидат с подобна идея.
3. Къде ще се дене Краси Каракачанов за останалото време и какви ще ги приказва.
4. Ще устиска ли Волен Сидеров да си мълчи и трае, дано мине за политик.
06 Септември 2016 19:40
аз продължавам да се чудя що не земат асан, айшето, мемет, мюмюн и амет да спретнат един инициативен комитет и да го номинират

при желание може и някоя фризьорка да викнат в комитето. или таксиджия
06 Септември 2016 19:47
Дали ще се намерят някакви остатъчни здравомислещи сили в партията, които да запушат устата на госпожа Нинова, или поне да я отвлекат до изборите и да я скрият далеч от медиите.

Лидерът на основната опозиционна партия "да се скрие" преди избори ? Нонсенс.
06 Септември 2016 19:50
Лидерът на основната опозиционна партия "да се скрие" преди избори ? Нонсенс.

За доброто на партията и кандидата е! Ако този лидер на основна опозиционна партия имаше индианско име, вероятно щеше да се казва "Поразяващата Уста".
06 Септември 2016 20:18
А в същност опозицията опозиция ли е? Опозиция на негово величество (както казват англичаните). Спазват закона - не лаят повече от половин час на ден, никога не хапят. Надяват се Бойко да им подхвърли някоя пържола - я акции, я някое постно министерство. Особено активна е БСП. Сбъркаха че издигнаха ген. Радев който би могъл да пребори Герб и сега правят всичко по силите им да го провалят. Няма да се учудя ако в последния момент се откажат от него и издигнат друг кандидат. В последния момент, за да не успее друг да го осинови.
06 Септември 2016 20:26
Петьо, фен съм ти
06 Септември 2016 20:26
Ако този лидер на основна опозиционна партия имаше индианско име, вероятно щеше да се казва "Поразяващата Уста".

За титлата "Поразяващата Уста" могат да спорят само Татянко-1 и Мамая Маманолова, другите са аматьори
06 Септември 2016 20:45
Ще спечели тоя, който пръв припознае генерала сега и за свой кандидат.
И ще употреби генерала, разбира се, таман по политически...
06 Септември 2016 20:46
Браво "Ган",истински се смях на твоята номинация за носители на титлата "поразяващата уста".Много точно попадение.
06 Септември 2016 20:59
Петьо : "Другото, което ясно се разбира от изследването на "Маркет линкс", е, че на хоризонта се задава ясна патриотична вълна. ВМРО е втората по одобрение партия в страната - 32.4% я харесват (не че ще гласуват), а НФСБ е четвърта с 26.4%. Краси Каракачанов е вторият по положителен рейтинг политик в страната с 40.1%, веднага след Бойко Борисов - 46.7%"

След като българите припознават като автентични патриоти Паричен фронт и ВМРО-то на Каракачанов - нищо чудно кентаварът да е този, дето го описва Петьо.
Сами име му требе на този кентавър . Най - ще му подхожда : Андрешко.
Отзад да ни пази от Туркието дядо Иван, а пък през това време , щото не чакаме за визи / а много няма и да получат / - да врътнем далаверка в Европата . Затуй им е и ЕС.
06 Септември 2016 21:02
После се чудеха сума ти време дали да издигнат Трайчо Трайков - за когото Борисов все повтаря: "Аз този два пъти съм го уволнявал".


Аааа, хахаххахха...Е, Бат Бойко е просто трепач! Хаххахаха...


06 Септември 2016 21:06
Сами име му требе на този кентавър . Най - ще му подхожда : Андрешко.


Няма да пропусна и този път възмутен да възразя - Андрешко няма нищо общо с това мислене. Освен ако не си говорим за някой друг Андрешко, не елинпелиновия.

Андрешко е това

„Трябва да му се помогне на човека, трябва да му се помогне… — мисли Андрешко. — Трябва да му се каже да скрие житцето през нощта и да омете хамбара, инак цяла година ще опъва уши от глад… Трябва да му се помогне — не може инак!“


и нищо друго.

"Трябва да му се помогне - не може инак!"
06 Септември 2016 21:10
.Е, Бат Бойко е просто трепач! Хаххахаха...

Липсата на аргументи винаги аргументира простотията Му
06 Септември 2016 21:13
Firmin, Андрешко- кентавъра в случая е събирателен образ на това, което е след като ашладисаха българина с евроатлантически ценности .
Не че някои от чертите не ги носи и от преди това.
06 Септември 2016 22:29
Трудно е да се прогнозира поведението на един народ, който е докаран дотам, че вече не знае дали идва или си отива.
06 Септември 2016 22:32
че вече не знае дали идва или си отива.


Седнал е на прага той. Краката вън, задникът вътре. И размишлява - вън ли съм, вътре ли ...
06 Септември 2016 22:42
Съжалявам, но опитът за анализ си остана опит. Неуспешен.

Не е толкова сложно и е достатъчно да се зададе въпроса, задаван често тук от Параграфа - защо някой публикува безплатно социологическо изследване за което е направил разходи, за да лъсне отговора - защото манипулира в нечий интерес. И от там да не се стъпва на хлъзгавата почва на социологическите проучвания, а на много по-стабилната основа от реални изборни резултати от минали избори.

Българското общество може да е русофилско и туркофобско или поне такова впечатление да се създава от най-кресливата му част, но опитите да се заложи на русофилия при избори не доведоха до резултат над 3%. Трябва да се отчита и че русофилията и туркофобията не са зависими от актуални събития, а са набити с пропагандата от Студената война след 60-те години на 20 век. С тях са възпитавани от деца днешните активни поколения. Тези емоции са им набити с млякото.

Същевременно българското общество има една особеност - не е нация. То не е политическо. То все още в дълбочинното си, но и реално ниво е домодерно, донационално. Привижда личният си успех през успеха на родата, а не на нацията. Нещо повече - тя за него не е някаква ценност. При сблъсък между личният и родов интерес от една страна и националния, националния категорично е жертван. Примери колкото искаш, особено в последните 27 години.

От там и "партиите" в България са били винаги котерии, а политиката се е разглеждала, като блага от упражняването на властта, а не от политиката, като такава. От резултатите за обществото. От там българското общество е политически всеядно. То прегръща "силно" всяка идея и "партия", ако има личен келепир от упражняването на властта й, и също така бързо ги разлюбва, ако келепира отпадне.

Защо Бойко Борисов фактически стана монополист в политическото пространство и фактически е единствен и без конкуренция ? По една много проста причина несвързана с политическото, но пък свързана с една много важна черта от българския характер - здрав разум, умереност, приземеност, прагматизъм.

Бойко Борисов печели точно с това - здрав разум, умереност, трезвост, приземеност. Може да не предлага "светло бъдеще", но предлага умереност гарантираща, че българското общество няма да бъде люшкано в непремерени рискове и промени.
06 Септември 2016 22:59
Ако този лидер на основна опозиционна партия имаше индианско име, вероятно щеше да се казва "Поразяващата Уста".

Например ?

Пояснявам:
Какво е казала Нинова, което не е трябвало да казва ? И с какво казаното е "поразило" и кого ?
06 Септември 2016 23:06
А бе, тя- рабтата с Корнелия и Радев - накрая ще заприлича на оня разказ - за Вожда на червенокожите
"...„До двамата разбойника
Господа, с днешната поща получих писмото ви във връзка с откупа, който искате, за да ми върнете сина. Цената ми се струва височка, затова ви правя контрапредложение, което, надявам се, ще приемете. Ако доведете Джони в къщи и ми платите двеста и петдесет долара в брой, готов съм да ви освободя от него. По-добре да дойдете нощем, защото съседите смятат, че той просто е изчезнал и ако видят някой да го връща, не отговарям какво може да се случи на този някой.
С най-дълбоко уважение
Ебинизър Дорсит“ ..."
06 Септември 2016 23:13
оня разказ - за Вожда на червенокожите

на О.Хенри.
Можеш да се попикаеш от смях.
06 Септември 2016 23:35
Например ?

Пояснявам:
Какво е казала Нинова, което не е трябвало да казва ? И с какво казаното е "поразило" и кого ?

Оставям настрана "разводната" част с АБВ, това са си стратегически игрички.
Но лично мен ме порази детинската закачка с Бойко Борисов: "Господин Борисов, давам ви 48 часа да обявите личната си кандидатура за президент на България," . Все пак, идеята за ръководител на една от все още значимите партии в България е да е уравновесен, премислящ ходовете си, а не по махаленски заяждащ се на дребно. Все се надявах някой от обкръжението на премиера да му подшушне да отиграе топката в стил "аз с жени не се състезавам в такива борби", ама не би.

07 Септември 2016 00:00
А Нинова е добре много да не се показва, защото веднага подсеща за „Техноимпекс” и „Техноимпортекспорт” и тяхната приватизация от нея, заедно с репликата на Иван Костов "наше момиче". Напомня и за "Булгартабак", "Фронтиер" и едни скандали за далавери.

Но, видно тя, както и тези, които я избраха са дотолкова загубили чувство за реалност и преценка на ефекта, дотолкова самозабравили се гьонсурати, щом ни я показват заедно с Георги Гергов и Румен Овчаров. Само Емилия Масларова липсва.
07 Септември 2016 00:50
Изборна изненада може да има, но няма партия, която да я реализира

Важно е КОЯ ПАРТИЯ брои гласовете. Другото е за наивници, да не кажа по-силна дума...
07 Септември 2016 01:34
Не е съвсем тъй.
Много важно е и коя партия ги контролира - чрез застъпници и наблюдатели. И дали разполага поне с 3-4 хиляди почтени люде за тая задача.
07 Септември 2016 02:38
Автора, пич го даваш с тази статия... пропусни процентите следващия път - смаляват ти лоба... ако разбираш, какво искам да ти кажа... .
07 Септември 2016 09:13
67
06 Сеп 2016 23:35

Какво е казала Нинова, което не е трябвало да казва ? И с какво казаното е "поразило" и кого ?

Оставям настрана "разводната" част с АБВ, това са си стратегически игрички.
Но лично мен ме порази детинската закачка с Бойко Борисов: "Господин Борисов, давам ви 48 часа да обявите личната си кандидатура за президент на България," . Все пак, идеята за ръководител на една от все още значимите партии в България е да е уравновесен, премислящ ходовете си, а не по махаленски заяждащ се на дребно. Все се надявах някой от обкръжението на премиера да му подшушне да отиграе топката в стил "аз с жени не се състезавам в такива борби", ама не би.

Мда.
Нищо "поразяващо" няма в описаното от теб.
Разводът с АБВ бе отигран много добре, особено с оглед на компромата, че Радев е кандидат на Първанов.
Репликата към Борисов съвсем не е детинска, а е в негов, на Баце, стил. Той ги обича такива закачки, така че - с неговите тикви по неговата кратуна. Очакваната от теб реакция 'аз със жени ...' така смърди на сексизъм, че дори и той не може да си я позволи. Да не говорим, че веднага могат да му върнат топката, ако реши да издигне Фандъкова, Георгиева, Бъчварова, Лилето - най-вероятните фаворитки.

Така че, репликата ти за 'поразяващата уста' е доста недомислена и напълно неадекватна.
07 Септември 2016 09:16
А Нинова е добре много да не се показва, защото веднага подсеща за „Техноимпекс” и „Техноимпортекспорт” и тяхната приватизация от нея, заедно с репликата на Иван Костов "наше момиче". Напомня и за "Булгартабак", "Фронтиер" и едни скандали за далавери.

В този ред на мисли и Борисов подсеща за "Ипон" и Пашата, Костов - за "Сапио" и т.н.
07 Септември 2016 09:46
ГЕРБ ще издигне Симеон.
07 Септември 2016 09:49
При абсолютната яснота, че са упущили трена, дали ГЕРБ (чети Цветан Цветанов) ще се усети да припознае генерал Радев за свой кандидат.

Ами май натам отиват нещата.

07 Септември 2016 09:49
Зависи от здравето му, Сър.
И дали не е отвратен от мръсотиите в българската политика. Казах го тия дни - той пожертва партията си в името на лоялност към едни партньори, които и до днес го плюят.
07 Септември 2016 09:50
ГЕРБ ще издигне Симеон.


Ам дъл Смион шъ дъ издигни ГЕРБ
07 Септември 2016 09:55
Единственият притежател на прозвището "Поразяващата уста" може да бъде само г-ца Дончева - с правото на първият, който я е заслужил. Това прозвище тя има още от времето, когато беше някакъв ръководен фактор в БСП-то.
07 Септември 2016 10:03
На мен ми изглежда, че никоя партия не иска никаква власт- нито президентска, нито парламентарна. Явно корабът потъва с добра средна скорост.
07 Септември 2016 10:04
българинът е русофил, който твърдо се схваща като европеец

Това, обаче, е странна мисъл. По каква причина (правило, разпореждане, закон) този, който се схваща като европеец, не може и не бива да е русофил. Изглежда пропагандата все пак е успяла.
07 Септември 2016 10:07
Fafner
07 Сеп 2016 10:04

07 Септември 2016 10:07
Г-н Цеков
07 Септември 2016 10:20
По каква причина (правило, разпореждане, закон) този, който се схваща като европеец, не може и не бива да е русофил.


Всъщност, няма такава теза. Тезата е, че очевидно русофилите не са непременно ... евроскептици. И тук повечето сме така. Считаме, че все по-тясно партньорство и сътрудничество на Европейския съюз с Русия е в интерес и на двете страни, и в интерес на Европа. Икономическо, политическо и военно сътрудничество. Защото Русия е Европа. Да, Русия е и Азия. Но откъде следва, че тези и две качества на трансконтинентална държава са във вътрешно непримиримо противоречие?

Впрочем, утре, по подобен начин, някой би могъл да обвини адмириращите Брекзита англофили в това, че не са ... европейци. Което е все пак прекалено, макар и не лишено, според мен, от основания. ...
07 Септември 2016 10:21
…Бойко Борисов фактически стана монополист в политическото пространство… по една много проста причина несвързана с политическото, но пък свързана с една много важна черта от българския характер - здрав разум, умереност, приземеност, прагматизъм.


Пропускаш това:
"…е национален идол не само заради изявите си на терена, а и защото сбъдва съкровената българска мечта - показва, че можеш да си прост и велик едновременно…"

Уффф, чакай, това беше за Камата :-)
07 Септември 2016 10:41
Остави го Камата.
Много от реално великите хора са били големи простаци в личния си живот. Едното няма нищо общо с другото.
07 Септември 2016 10:49
Съжалявам, Сократ-май, но мисля, че е пресилено да се твърди, че Стоичков е простак. Сума ти хора решиха да си направят кариера на негов гръб, именно те се държаха просташки спрямо него и когато на човека му писна и реагира по начин, който е разбираем само за простаци, самите незнайни простаци го обвиниха в... простащина.
Простакът бяга само от агресия и бой, ако се държиш възпитано с него, те мисли за слаб. Обаче има един вариант: фраскаш го мълчаливо "по фейса" и учтиво го придържаш да не падне, като му подаваш джентълменски кърпичка да си избърше кръвта.
07 Септември 2016 10:50
Няма, но в конкретния политически контекст, има... мисля си.
07 Септември 2016 10:58
Ами обяснението е просто . Една кучка ги е раждала и Мафията се е договорила . Точно какво се е договорила ще разберем когато минат следващите парламентарни избори . Защото нито БСП е лява , нито патриотите са патриоти , нито ДПС са либерали, ни ГЕРБ народна партия, а РБ реформатори . Управлява ни Олигархия , Мафия която се е разпростряла върху цялото политическо пространство и който не от същата глутница просто няма шанс да стигне до политиката и парламента . Появи ли се такава вероятност ще я отстрелят с цялата мощ на държавната машина и медиите или ще се стигне до политически убийства . България е една фалшива демокрация и политиката е просто театър и подялба на постната Пица . Партиите и синдикатите дори са ментета . Хората които гласуват, НИЕ за които пише автора , мнозинтвото от НИЕ не си дава ясна сметка за дълбочината на проблема , за корупцията и истинското положение и следователно лесно се лъже .
07 Септември 2016 11:15

Създава се тягостното впечатление, че... нищо няма значение. В този смисъл - няма смисъл да очакваме предизборна борба, състезание на личности и идеи и тем подобни неща, които по принцип се очаква от демократичната процедура, наречена избори.

Съществува само едно непротиворечиво обяснение на този очевиден за все повече хора феномен. Просто кукловодите са решили преходът от ерата "Банки" към ерата "Радев" да протече възможно най-ламинарно, без излишни турбуленции.
07 Септември 2016 11:16
СОКРАТЕ
На здравето му могат да завидят мнозина , не трепва мускулче, а умът му е бръснач
07 Септември 2016 12:05
Създава се тягостното впечатление, че... нищо няма значение. В този смисъл - няма смисъл да очакваме предизборна борба, състезание на личности и идеи и тем подобни неща, които по принцип се очаква от демократичната процедура, наречена избори.

Всъщност, това май е най-точното описание на ситуацията.
На пръв поглед това
http://www.informationclearinghouse.info/article45402.htm
сякаш не се отнася до България, но по същество - да.
07 Септември 2016 13:41
От нея разбрахме миналата седмица, че 74 на сто от нас харесват малко или много Русия. Всъщност, не просто Русия, а политиката на Русия, т.е. Путин.

Ами тези, които харесват Русия, но не и олигархичния модел и политиката на Путин, какъв процент са?
Защото ще се окаже, че нарочените във форума за русофоби всъщност са русофили...
07 Септември 2016 13:46
Ще успее ли БСП да се сниши и да лъсне репутацията на генерал Радев като надпартиен кандидат.

Всеки кандидат, предложен от БСП започва да припява с бесепарска риторика, следователно не може да бъде надпартиен кандидат.
Номерата с инициативни комитети и групи интелектуалци вече не минават след като някой е бил предложен, одобрен и припознат като кандидат на БСП.
10 Септември 2016 15:50
На кого не му се е случвало да рови в боклука, за да намери нещо нужно? Когато го няма доброто търсиш от всички злини най-малката. Не можем да гледаме на Борисов като на зъл гений и откровен предател. Той прави каквото може и колкото може, но по някакъв свойски начин опитва да защити държавата си. Той е премиера, не някой друг. След дълго лутане разбра, че за ЕС и САЩ сме просто боксова круша, с която загряват за мача с Русия. И тръгна да се оправя сам. Патриотите направиха маса компромиси и най-после стигнаха до обединение. Право на автора е да си има мнение и предпочитания. Но е глупаво да слугува на виртуални принципи. Дали са му трибуна, в негов интерес е да я ползва разумно.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД