:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,286,924
Активни 95
Страници 38,619
За един ден 1,302,066

Беше Генерала, стана Генератора

Какви идеи генерира премиерът Бойко Борисов в Европейския съвет, с които другите се съобразяват?
Карикатура: Христо Комарницки
...
С какво ги хранят "началниците" на тия европейски срещи? Няма как да не слагат нещо специално в менюто им, защото премиерът Бойко Борисов винаги се връща напращял от самовъзхита. И всеки път сякаш България му отеснява. Любезни медии продължават да го титулуват Генерала (около задаващите се избори лампазите стават все по-актуални), но това обръщение вече е демоде.

Ден след Европейския съвет в Братислава Борисов обясни пред свита от журналисти на събора в село Венец, Шуменско, че размахът му е вече друг. Идната събота отива на среща във Виена с канцлерката Ангела Меркел и с премиерите на Унгария Виктор Орбан и на Словения Миро Церар. "Това са хората, които генерираме идеи в момента, и останалите за радост се съобразяват", каза той. Който иска - нека да е скромен, но не и Борисов! Защо да крие повече истината зад вратите на Европейския съвет, след като се е изявил катоГенератора на идеи?Трудно е да разберем какви са те, защото никой не го цитира, но той компенсира мълчанието на "колегите" си с изобилна речовитост.

Срещата във Виена ще бъде продължение на срещата в Берлин в края на август, когато Борисов заядливо бе определен от политически опоненти като "пощенски гълъб" между турския президент Реджеп Ердоган и канцлерката Меркел. Той забави отговора си, но не забрави. След пътуването си до Братислава в края на миналата седмица заяви: "Мълчаливо изтърпях хулите - от "пощенски гълъб" до какво ли не, а "пощенският гълъб" им донесе 320 млн. лева извън бюджета на ЕК. И понеже по сметката на Комисията вчера имаше 108 млн. евро, до 26-ти ще получим останалите 52 млн. евро". Излиза, че Борисов развива идеи, които другите са готови да плащат дори с последните си пари.

Говорителката на Еврокомисията Наташа Берто внесе яснота ден по-късно. Запитана от български журналист в Брюксел, тя уточни, че отпуснатите на нашата страна 108 милиона евро са от фондовете за спешни нужди по бюджетите на ЕС за миграция, убежище и вътрешна сигурност, което означава, че не са извънбюджетни средства, както твърди Борисов. Освен това според него ни дават пари за харчене, които компенсират струпалите се напоследък големи разходи на България за американските електроцентрали и за реакторите на АЕЦ "Белене", но според говорителката средствата са предназначени за охрана на границите, техническо оборудване, както и за изграждането на приемни центрове. Наташа Берто изрично посочи, че с тях не може да се финансира довършването на оградата по границата с Турция.

Създава се впечатление, че Генератора се вглъбява твърде много в собствените си мисли,не слуша внимателно и не си води запискикакво говорят другите в ЕС. Като се върна от Берлин, се похвали, че новата Европейска агенция за гранична и брегова охрана, която ще замени сегашната служба Фронтекс, "ще стартира именно от България на 6 октомври". Ако провери с какво ще се финансира нейната мисия, може да открие, че отпуснатите в помощ на България средства са предназначени донякъде точно за тази цел. Тъй като не са извънбюджетни, значи вече са планирани. Неведнъж парите за европейски мисии в България (например, за експерти в правосъдието или в енергетиката) са се връщали в европейски джобове, след като са били изписани в българска полза. Това е, както се казва, игра на молива, който може да преправи едно бюджетно перо на друго.

Но парите не са най-важното, защото трябва да гледаме преди всичко ползата. Другото изрично предназначение на отпуснатите средства е за "изграждането на приемни центрове". Тази цел е твърде деликатна, защото може да иматри измеренияПърво, да се създадат условия за приемане на нови мигранти откъм Турция. Второ, да се позволи изнасянето от София и други градове на временните бежански центрове, които създават гражданско напрежение. Трето, да се настанят десетки хиляди мигранти, които потенциално могат да бъдат върнати в България от Западна Европа съгласно Дъблинския регламент.

Борисов не крие, че колкото и разсеяно да слуша другите в Европейския съвет, е доловил и някои генерирани от тях идеи. "Трябва да решим основния проблем - къде да върнем мигрантите", каза той още под впечатленията си от Братислава. После уточни, че темата е била повдигната от австрийския канцлер Кристиан Керн, който ще бъде домакин на предстоящата среща във Виена. По този начин разкри за какво го търсят останалите "генератори на идеи", сред които този път ще бъде и неговият "приятел" Виктор Орбан, който отсъстваше от срещата в Берлин.

"Ние (Борисов - бел. ред.) много ясно казахме, че или трябва да правим затвори, както ги предупреждавах преди 2 години, за да са спокойни хората, или тези центрове от отворен тип не вършат работа". Говорил им, ама тогава останал неразбран. Затова сега настоял да се създадат зони за сигурност. "Хората, които бягат, трябва да останат там, докато се създаде политическа обстановка, и след това да се върнат по родните си места. Това трябва да е целта", заяви той. Тревожното е, ченеговият "френски" вероятно е разбран неточно,щом се е зарадвал, че са започнали да се съобразяват с идеите му. Може би Борисов си е мислил за зоната за сигурност, с която го омая турският президент Ердоган, преди войските му да навлязат в Северна Сирия, под предлог че там ще се прави зона за бежански лагери. Европейските лидери по-вероятно планират създаването на палаткови бежански лагери на българска територия, както се опасява евродепутатката Илиана Йотова. Тя дава за пример печално известния лагер Минео в Сицилия (Италия), където бе на посещение с делегация от ЕП миналата година. Там при местно население от 5500 души са заселени 3500 мигранти от Африка. Пасторалната картина на спокоен живот сред портокалови горички отдавна е заменена от мръсотия и вражди. Обезлюдяваща се България привлича очите на европейските лидери като потенциален заден двор, където могат да заметат проблемите си. Тя им изглежда подходяща за експедиране както на битови отпадъци, така и на нежелани пришълци. Борисов вече се съгласи за отпадъците, а за другото ще каже във Виена.

Интересно е наистина какво ще каже, защото Виктор Орбан намекна чрез своя говорител Золтан Ковач какво иска да чуе: съгласие от България да станебуферна зона за мигранти,охраняваща отвън Шенгенското пространство. Унгарската "гъвкава солидарност" има две измерения: първо, твърда съпротива срещу каквито и да е задължителни квоти за заселване на мигранти в ЕС; второ, насочване на мигрантите другаде. Застъпничеството на Орбан за удовлетворяване на претенцията на Борисов за 160 млн. евро финансова помощ си има обяснение извън "приятелските" чувства. Парите трябва да послужат за превръщането на България в мигрантско гето. По тази причина тя окончателно губи перспективата да се присъедини към европейското пространство без вътрешни граници.

Брюкселското издание "Юрактив" разкри защо ентусиазмът на Борисов за влизане в Шенгенската зона изстина така внезапно. Унгария е била натоварена да му каже по "приятелска" линия, че вече не отговаря на шенгенските критерии. По-рано Будапеща твърдеше обратното, но това беше преди мигрантската криза. "Ставащото в Европа повдига големи въпроси за способността да се изпълняват шенгенските критерии. Всички сме заинтересовани от първата линия на отбраната в България", каза пред "Юрактив" правителственият говорител Золтан Ковач и продължи: "Това бе заявено от министър-председателя (Виктор Орбан), когато посети България преди няколко дни. Знаете унгарската позиция, настроени бяхме много подкрепящо. Но става дума за шенгенските критерии. Шенгенският протокол, шенгенските критерии трябва да бъдат спазвани".

В Братислава Борисов се убеди, че и други "колеги" мислят същото, и затова предложи на българската аудитория следната интерпретация: "Всички казват - България веднага в Шенген. Само че днес нашият интерес не е този. Ако искат да ни приемат, с радост ще приемем, естествено, но сега малко и ние ще им кажем - години наред си играехте с България малко игрички, сега ние зор нямаме за Шенген". В бързината да ни обясни, чегроздето е кисело,той бе пропуснал да уведоми президента Росен Плевнелиев за политическия си завой. Затова държавният глава същия ден заяви по "Дарик" радио точно обратното - че "членството на България в Шенген трябва да бъде поставено с цялата сила".

Тъй като темата "Шенген" загуби актуалност в Европа, защото държавите се върнаха към охрана на националните си граници, повдигането й в България има само един смисъл - да подготви държавата за новата й роля в ЕС. Като буферна зона за мигранти тя ще продължи да получава "гъвкава солидарност", а от нея ще се очаква да предостави подходящи терени за бъдещите лагери. Няма да бъдат жалени европейски пари за палатки, контейнери, сглобяеми къщички и всичко необходимо, защото трябва да се бърза. Задават се национални избори в Австрия, Германия, Франция, Испания, референдум в Италия, както и много местни избори на други места. Европейските граждани стават все по-нетърпеливи и искат да видят, че ръководителите им ги чуват.

Няма по-важна тема в момента от миграцията и от страховете за сигурността. Ако започне осезаемо обратно оттичане на мигранти от Западна и Централна Европа, напрежението ще спадне. Затова се търси клапан. Съгласи ли се Борисов да играе тази роля, може да е сигурен, че Европа ще го подкрепи, като пусне достатъчно пара през неговата свирка. "Това, което искаме, се случва", похвали се преди дни Борисов с пълно основание. Другите в ЕС наистина "се съобразяват" с генерираните от него идеи.Снимка: БГНЕС
Борисов показа на унгарския си колега Виктор Орбан каква непристъпна ограда е вдигнал на границата с Турция. Пет дни по-късно Будапеща му каза, че България не отговаря на техническите критерии за Шенгенската зона.
 Светослав Терзиев
33
9840
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
33
 Видими 
20 Септември 2016 19:51
Всичко е казано точно и ясно. По-добър анализ за европейското Симитли, в което сме попаднали, няма как да има. Имам само един въпрос - тези неща защо ги премълчава лявата, дясната, патриотичната и всяка друга опозиция? За телевизиите не питам.
20 Септември 2016 20:05
Петьоо1 , няма го Чобана да ти обясни по-подробно .
Примерно стока , която чуваш , да си видял да бута яслата , докато зобе ?
20 Септември 2016 20:07
Фактологическа и логическа издържана статия.
20 Септември 2016 20:10
Г-н Терзиев
20 Септември 2016 21:05
Беше Генерала, стана Генератора
Кога ще стане подсъдимия?
20 Септември 2016 21:24
Парите трябва да послужат за превръщането на България в мигрантско гето.


Congratulations!
20 Септември 2016 21:51
Беше Генерала, стана Генератора

Маестрото правилно насочва вниманието към генераторите, при този скъп ток. Добре е и на сметка Генератора да е фотоволтаичен, вместо скъпият и шумен дизелов. Ха-ха-ха!
20 Септември 2016 21:54
Да направим равносметката:

160 млн евро за да стане България мигрантско гето.
Congratulations, Бойко!

над 650 млн евро плащаме на руснаците за Белене.
Congratulations, Р.Овч. , станиШЕФ, Гоце, така наречения цар симеончо и вся комунистическая сволач!

1200 млн лева плащане на американските ТЕЦ-ове.
Congratulations, командире иванчо Костов!

4-5 милиарда лева за фалита на КТБ.
Congratulations, местане, шопарчо Пеевски, Бойко, станиШЕФ и всички комунистически производни!

1 милиард лева за Цанков камък
Congratulations, Догане!

над 2 милиарда лева за извеждане от експлоатация на 1-4 блокове на АЕЦ Козлодуй.
Congratulations, Кунева-Пръмова и цар Симеончо!


1 милиард лева за саниране на частни апартаменти, вместо да се санират училища и държавни болници.
Congratulations, Бойко и Лиляно Павлова.


20 Септември 2016 22:05
Жалко за родината, жалко за родните ни места

Аз моето отдавна го загубих - Ново село, дето е американска база сега. Харманли вероятно ще е следващата загуба, и по-нататък всичко останало. Я малко носталгия (Ново село беше нещо такова):

https://www.youtube.com/watch?v=eAoDbFhh6zA
20 Септември 2016 22:33
Примерно стока , която чуваш , да си видял да бута яслата , докато зобе ?


Да ти спрегна глагола: Зобам, зобаш, зоба, зобаме, зобате, зобат.

Славчо,
20 Септември 2016 22:37
Да направим равносметката:

160 млн евро за да стане България мигрантско гето.
Congratulations, Бойко!

над 650 млн евро плащаме на руснаците за Белене.
Congratulations, Р.Овч. , станиШЕФ, Гоце, така наречения цар симеончо и вся комунистическая сволач!

1200 млн лева плащане на американските ТЕЦ-ове.
Congratulations, командире иванчо Костов!

4-5 милиарда лева за фалита на КТБ.
Congratulations, местане, шопарчо Пеевски, Бойко, станиШЕФ и всички комунистически производни!

1 милиард лева за Цанков камък
Congratulations, Догане!

над 2 милиарда лева за извеждане от експлоатация на 1-4 блокове на АЕЦ Козлодуй.
Congratulations, Кунева-Пръмова и цар Симеончо!


1 милиард лева за саниране на частни апартаменти, вместо да се санират училища и държавни болници.
Congratulations, Бойко и Лиляно Павлова.И за капак едни бързи 16 млрд. нов заем от Биби само за 1 година - Congratulation Тикво.
20 Септември 2016 22:40
pisnami, писна ми
21 Септември 2016 05:08


А Терзиев отново е на висота.
21 Септември 2016 07:16
Боко ще остане в историята като най големия хвалипръцко между българските премиери...
21 Септември 2016 07:52
За Терзиев За Боко - човек не може да надскочи капацитета си, но жалкото е, че е начело на държавата и решенията му имат отражение в живота на всички нейни граждани.
21 Септември 2016 09:58
Обезлюдяваща се България привлича очите на европейските лидери като потенциален заден двор, където могат да заметат проблемите си.
За съжаление е така ! Тези "лидери" са тъпи бркюкселски зелки на сиджимка на олигарсите. Докога ще ги търпим ?

Тя им изглежда подходяща за експедиране както на битови отпадъци, така и на нежелани пришълци.
Което е едно и също. Само че от първите може да се извадят някакви пари, а вторите изискват да се харчат много за издръжката им.
21 Септември 2016 10:29
А защо нелегалните трябва да се регистират в България? Гърците не ги регистрират. Могат да ни връщат само регистрираните, за другите не се знае откъде са дошли. Или да се прилага принципът: "Те ни ги връщат, ние ги пускаме и те се връщат там, където искат."
Освен това може изловените да се натирват обратно в Турция.
В края на краищата всяка държава трябва да си гледа интересите.
Това, за което трябва да настоява българското правителство са договори за реадмисия със страните, от които идват най-много нелегални. Непрекъснато, неотклонно и по всеки повод. ЕС има ресурс да го направи по принципа на тоягата и моркова.
И да не ми минават с номера, че не знаят откъде са нелегалните защото нямали документи. Съвременната генетика може с достатъчна точност да открие етническия профил на всеки човек.
Може на някого да му звучи цинично, но интересите са си интереси. Вместо да плачем, че другите ни прекарват, преследвайки собствените си интереси нека да защитаваме своите.
21 Септември 2016 10:35
А защо нелегалните трябва да се регистират в България? Гърците не ги регистрират.

На Ципрас големите началници са казали "Регистрирай ги!" и са му намигнали. На Боко са казали "Регистрирай ги!" но не са му намигнали.
21 Септември 2016 10:56
На Ципрас големите началници са казали "Регистрирай ги!" и са му намигнали.

Истината е, че Гърция и Италия са много по-зле от България по отношение на брой нелегални, които пристигат и в момента са там. Вижда се с просто око от всеки, който ги е посетил. Затова са и намерили начин да се отървават от тях.
Меркел всъщност искаше да помогне точно на тези две държави, но едно са намеренията, съвсем друго реалността. Отърваването от нелегалните без право на статус става не с прехвърлянето им от една държава в друга, а със споразумения за реадмисия с родните им държави и държавите, от които тръгват преди да стигнат ЕС. Там трябва да се строят бежански лагери за сметка на ЕС. Ако трябва негласно да се подкупват правителства, но това трябва да стане.
21 Септември 2016 12:27
Негласно подкупват българското правителство
21 Септември 2016 12:42
Браво Терзиев...
След внимателно зачитане във форума, след последните няколко залитания - терзиев отново е ударил златната жила.
Да се показва колко е зле политическия ни елит е толкова лесно ,че направо се чудя защо му беше на Терзиев да забатачва в разни полухвалебствия
21 Септември 2016 12:46
Нищо
българско
в това правителство няма. Както и в предишните, разбира се. Отдавна не ги и подкупват, те сами се предлагат гръмко, но там и затова ние не ги чуваме. Обаче се досещаме по дълга редица косвени белези и с оглед антибългарската им практика.
21 Септември 2016 13:03
Вардун. сложи запетайки в последното изречение - иначе може да се разбира нееднозначно....
21 Септември 2016 13:53
Светослав Терзиев
Като насметоха Боцата отвън, въпреки дадените (донякъде) пари с лимитирана област на използване, той се върна към обичайните виновници - предишните и особено Орешарски! Ще се повторя, но това според мен си е инфантилизъм*!

* Инфантилизъм
Патологично вдетиняване, често протичащо с умствено изоставане. Понятието се отнася до поведения, физически статус или емоционални състояния, които проявяват поведенчески характеристики на детството.21 Септември 2016 13:57
Отдавна твърдя, че умствено и нравствено Баце не е на повече от 11 години. Хаде 12... не, 13 - нека е тийнейджър поне.
21 Септември 2016 14:13
Не повече, че гледам, започна да ставаш много снизходителна!
21 Септември 2016 17:51
Дорис 21 Септември 2016 13:57
Отдавна твърдя, че умствено и нравствено Баце не е на повече от 11 години. Хаде 12... не, 13 - нека е тийнейджър поне.


Това е много вероятно, но не е задължително. Все пак кучето скача според тоягата. Като си знае матр'яла дето гласува за него, защо му е да се мори да се прави на интелигентен? Току виж започнали да говорят избирателите му разни неща за него, да го подозират един вид. И както са му верни и послушни зомбита, изведнъж хоп - да искат да го ядат пържен.
22 Септември 2016 00:18
Светослав Терзиев
Когато се внася и конкретика в истината, вече става страшно за някои хора. Българският народ е умен народ, ръйш ли.
p.s. Дорис, на каквато възраст е тийнейджърчето, на такава възраст май е и народеца Му.
22 Септември 2016 06:32
На другаря Терзиев - някои хора правят пари само с критики или хвалебствия, понеже друго не могат.....
Да попитам, поставяте се на мястото на ББ. Подчинените Ви са обикновенно празнодумци с претенции. Предшествениците Ви са надробили здраво кашите.
Какво ще правите в случая...... как ще реагирате.
Не защитавам никого. , само питам колко млрд. са изнесени по времето на безвремието на Луканов, Виденов, дедото цар, Станишев -Доган- Орешарски.
Колко фабрики, фирми бяха обрани от върхушките. Защо мрънкате....... измислете нещо.
Лесно е да плюеш, особено ако си добре платен.
Та, Терзиев къде се водиш на заплата......
23 Септември 2016 15:16
поставяте се на мястото на ББ

Трудно е предницата да се постави на мястото на задницата. Както е трудно светлото пиво да стане тъмно
23 Септември 2016 15:32
поставяте се на мястото на ББ
Тъпо питане.Терзиев си стои на мястото и добре стои. Онуй недоразумение, дето в началото се кефеше, че държава се управлява лесно- цъкаш копчета на телефона и готово, никой не го е сложил насила.
23 Септември 2016 15:34
Колко фабрики, фирми бяха обрани от върхушките. Защо мрънкате....... измислете нещо.
Лесно е да плюеш, особено ако си добре платен.
Боцко е на власт десетина години. Що не измисли ,,нещо" , та да вкара върхушките в кауша, а?
25 Септември 2016 10:20


Терзиев последните няколко месеца е върл анти-правителствен трол - критики и плюене по правителството и персонално по министър-председателят Борисов.
Признавам си, че въпреки видното му минало и не толкова славно настояще Терзиев работи с думите отлично и го чета с удоволствие.
Независимо, че положителна статия от него не съм чел, винаги ехидно, критикарски, злобничко - само целта е варирала през годините.

Обаче напоследък след една Терзиева статия задължително чета нещо и от Крачунов в Блиц, та да балансирам душевното си състояние.
Сериозно - съветвам горекоментиращите да пробват - действа много уравновесяващо.
Двамата са си лика прилика - в двете крайности по отношение на правителството, ГЕРБ и Борисов.
За Ивайло всички знаем що за стока е - филия нагласяща се с тази страна, която мажат по-дебело.
Въпросът който ме гложди е - доколко две крайни противоположности си приличат ?
Особено по мотивите, които ги мотивират да са яростни в изказа си.
Дали платеца на фактурите и на двамата автори не е един и същ?
Сал, платеца е готов и за двата сценария - доказа го през последните 25 години.

Чета коментарите и се чудя - каква е целта на Терзиев ? Да ограмоти публиката на в-к "Сега" ? Това отдавна е факт - 99% от коментиращите са му на акъла?
То са ръкопляскания, поздрави, ръкополагания и прочие задявки ... няма нужда от повече.
Тогава ми светна, че целта може би е преброима - в брой, имам в предвид!


Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД