:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 308
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Лекари и социални служби си прехвърлят вината за изоставено болно дете

Лекари и социални служби се впуснаха вчера в оправдания за изоставения в пловдивската болница "Св. Георги" 9-годишен Мустафа, чиято съдба развълнува стотици хора. За трагедията на болното момченце се разбра след призив във "Фейсбук" на служител в детската клиника по онкохематология за даряване на дрешки. Мустафа е настанен за втори път в клиниката за лечение от левкемия преди месец и половина и от болницата твърдят, че статусът му не е на изоставено дете, а в първите дни майка му и баба му спрели да го посещават. Те не са сезирали социалните, че детето е останало само, защото не знаели дали родителите не изпитват затруднения да го посещават. По закон лекарите са длъжни да сезират социалните служби в такива случаи. От Агенцията за социално подпомагане обясниха, че са се самосезирали, след като историята беше разказаха и в медиите. "До настоящия момент дирекцията в Пловдив не бе уведомена от болницата за дете в риск", твърдят от АСП.

Точно обратното обаче обясниха от болницата пред "Сега". Детето е било лекувано за около половин година през 2015 г., след което е пуснато в края на годината за кратко и е трябвало да бъде върнато от родителите за продължаващо лечение. Те обаче не довели детето и в името на лечението му болницата сезирала социалните служби. Социалните издирвали Мустафа от декември до юли, когато родителите сами върнали детето, но вече в много по-тежко състояние. В документите му за приемане в болницата е отбелязано, че детето води "полугорски начин на живот", което означава, че спи на открито, обясниха от пловдивската болница.

Вчера социалните служби веднага предприеха проверка на семейството. В края на деня бабата на Мустафа беше вече открита и трима от братята и сестрите на Мустафа, изведени от него. "Майката на Мустафа има още 4 деца, не е посещавала детето си в болницата с обяснение, че няма средства за пътуване. Най-малкото 4-месечно дете е настанено в Дом за медико-социални грижи, тъй като майката е отказала да се грижи за него и е дала съгласие за осиновяване на детето. Останалите три деца се отглеждат от бабата по майчина линия на територията на община Крумовград. След проверка на отдела "Закрила на детето" в Крумовград е предприета спешна мярка за закрила и на трите деца - настаняване в център от семеен тип. Пред социални работници майката твърди, че няма възможност да се грижи за децата", обясниха от АСП. Това ще се решава и за Мустафа, след като бъде изписан от болницата, но лечението му ще продължи още около половин година.

МЕДИЙНО

По повод медийното отразяване на случая и допуснатите камери в стаята на Мустафа от болницата коментираха, че "само един екип" на телевизия бил допуснат при детето, но уговорката била да не му показват лицето. Друг проблем при отразяването на трагедията на Мустафа от пловдивското лечебно заведение не виждат. Председателят на Съвета за електронни медии Мария Стоянова обясни пред "Сега", че все още нямат становище дали ще се самосезират и ще прегледат казуса.
1037
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД