:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 433,460,943
Активни 256
Страници 20,783
За един ден 1,302,066

Как се забатачи финансово община Батак?

Кметството е със запорирани стотици хиляди квадратни метри имоти след абсурдно изпълнение на ВиК проект, спечелен от неслучайна фирма
Снимка: tourism.government.bg
Кметът на Батак Петър Паунов на дискусия за развитието на туризма в региона с министър Николина Ангелкова. Кметът твърди, че нищо особено не се случва около натрупаното крупно задължение към "Еко-Хидро-90".
1 551 985.25 лв. Толкова е успяла да задлъжнее община Батак по един-единствен инфраструктурен договор, обречен още в далечната 2006 година. Гражданите на Батак трябва да работят и плащат местни данъци и такси в продължение на цяла година, за да съберат сумата за покриване само на този дълг. Опитите на общината да измоли безвъзмездно пари от държавната хазна водят само до натрупване на още лихви заради забавянето. Днес Батак е пред масова разпродажба на стотици хиляди квадратни метри земи, запорирани от частен съдебен изпълнител.

Фирмата, която си иска принудително парите, не е случайна. В последните години тя е сред редовните победители в обявените обществени поръчки за строителство в кметството. Такива шампиони има комай във всяко кметство у нас.

Финансовото затъване на Батак е поредният пример за административния хаос, който цари в много общини, и, меко казано, гъвкавото поведение на кметовете при управлението на финансите. Малко успокоение - срещу натрупания солиден дълг в Батак все пак има нещо, реално построено. Иначе цената на управленското безхаберие се оказва висока, а отговорните лица - отвъд отговорност.Как се гарантира инвестиционен апетит при липса на средства?Сагата започва преди повече от десетилетие, показва ревизионен доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция. И тогава, и сега кмет на Батак е Петър Паунов, който управлява вече четири мандата с подкрепата на БСП. Подобно на редица други общински управници по това време, Паунов решава да се възползва от възможностите по предприсъединителните програми и да кандидатства за финансиране по САПАРД на проект за изграждане на ВиК инфраструктурата в две села - Фотиново и Нова махала. Към проекта е "прикачена" и допълнителна дейност - основен ремонт на улица "Априлци" от пл. "4-ти май" до мост "Калинчев". Молбата за финансиране на проекта е внесена още през април 2004 година, като по сметки на общината ще са необходими общо 1.95 млн. лв. - по 531 958 лв. (Нова махала) и 361 490 лв. (Фотиново) за ВиК, а за ремонта на ул. "Априлци" - 904 617 лв. Допълнителни средства са предвидени и за изготвяне на работния проект, както и за строителен надзор.

Тези намерения са порязани сериозно от агенция САПАРД, която оценява като допустими разходи в размер на общо 785 486 лв. За реконструкцията на Нова махала са одобрени 443 298 лв., за Фотиново - 301 240 лв., орязани са и претенциите за изготвяне на проект и надзор. За ремонта на улицата не са одобрени никакви суми. Окастрените сметки обаче не отказват община Батак и през 2006 година тя подписва договор с Държавен фонд "Земеделие" за финансиране на проекта в този намален обем. В договора изрично се изтъква, че общината е длъжна да уведоми фонда, ако инвестицията се финансира и по друга публична програма с цел приспадане на съответната сума и избягване на двойно финансиране. В анекс към договора, сключен покрай провеждането на самата обществена поръчка, е указано изрично, че максималната стойност на строителните работи по нея следва да бъде 785 486 лв.

Тези ограничителни клаузи вероятно са се сторили второстепенни и маловажни на община Батак, защото, противно на одобрените параметри по проекта и записаното в анекса, тя се оказва възложител на обществена поръчка на стойност 1 796 314 лв. с ДДС - сума, близка до първоначалния инвестиционен план и почти два пъти по-голяма от одобреното по САПАРД. В поръчката ремонтът на улица "Априлци" не фигурира, но пък ВиК дейностите в двете села са поскъпнали спрямо първоначалното и за село Фотиново вече се залагат 753 559 лв., а за с. Нова махала - 1 042 754 лв. Така община Батак съвсем съзнателно сключва договор, който не е финансово подсигурен по линия на САПАРД и трябва да се дофинансира. Това не се оказва толкоз лесно.Как се издават фактури и разрешения на недофинансиран проект?Община Батак може да се позове на едно смекчаващо вината обстоятелство около врътката с общата стойност на договора - Държавен фонд "Земеделие" не възразява на набъбналата стойност при възлагането на самата поръчка. В писмо от 26 ноември 2007 година ДФЗ заявява, че няма проблем с така сключената обществена поръчка. Как си е издействала общината тази зелена светлина при видимото разминаване на одобрените разходи по проекта и стойността на договора, можем само да гадаем, но след това абсурдно писмо на ДФЗ свършеното от общинската администрация се пише изцяло на нейна сметка. От проверката на АДФИ става ясно, че общината е прилагала доста творчески подход към фактурите и протоколите, издавани по отчитане на строителството. По окончателни сметки, правени към месец май 2008 година за акт образец 19, реално извършените дейности по ВиК инфраструктурата на двете села възлизат на 1.496 млн. лв. с ДДС - 62 8081 за село Фотиново и 86 8321 за с. Нова махала. Това е първият странен документ, свързан с плащанията. Оказва се, че той фигурира в два варианта, като във втория документ, с идентично съдържание и от същата дата, е нанесена корекция. С нея в акта се уточнява, че от разходите за Фотиново само 26 124 лв. ще се плащат по програма САПАРД, а недостигащите по целия проект 602 957 лв. ще дойдат по договор с Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда. Такъв договор обаче изобщо не е бил сключен към момента на издаването на акт образец 19 през май, а е подписан едва през септември 2008 година - четири месеца по-късно. На основата на така поправения акт приетите строително-ремонтни работи впоследствие са разделени според източниците на финансиране - отчитане на частта на САПАРД и добавяне на сумата от ПУДООС. И трите протокола за приемане на сметките не са подписани от строителния надзор.

Скандално се оказва и сключването на договора с ПУДООС за осигуряване на недостигащата сума. Общинският съвет на Батак взема решение да се търсят пари от ПУДООС на 26 юни 2008 година, а протоколът, с който ПУДООС одобрява отпускането им, е издаден три дни по-рано - на 23 юни. Самото отпускане на парите става през септември 2008-а, след като изпълнението на строителните дейности е приключило.Със снишаване и бездействие - към лавинообразно трупане на лихвиПриключила по свои сметки с проекта, община Батак се снишава цели 7 месеца, преди да признае пред Държавен фонд "Земеделие", че по него извън САПАРД се е наложило ползване на допълнителни средства от ПУДООС. Общината праща заявка за плащане по САПАРД още през август 2008-а, а едва през следващия март признава допълнителното финансиране по повод получени запитвания по документите. Така на 7 декември 2009 г. от ДФЗ отказват да платят 100% от договореното финансиране с аргумента, че са извършени серия от нарушения на договора, на първо място, необявено финансиране от друга публична програма.

Опитите на кмета на Батак Петър Паунов да оправдае действията си с аргументи от рода, че липсва изричен срок за уведомяване на фонда за двойно финансиране и че ПУДООС е дало пари след края на проекта, не довеждат до резултат. Общината прави и друг "пропуск" - да осчетоводи навреме задължението, като то се появява в счетоводните записи едва през 2012 г. Още по-скандално от замазването на нарушенията е поведението на общината при заведеното от фирма "Еко-Хидро-90" съдебно дело в Пазарджишкия окръжен съд. Община Батак изобщо не се явява на заседанието, не подава и отговор на внесената в съда искова молба. Така по искане на фирмата съдът взема неприсъствено решение и осъжда общината да плати 893 445.59 лв. главница по дълга по линия на САПАРД, 99 197 лв. санкция за забава, 39 705.7 лв. държавна такса и 20 302 лв. възнаграждение на юрисконсулт. Решението влиза в сила и е образувано изпълнително дело. 4 години по-късно, в края на 2015 година, след неуспешни опити на кмета да измоли пари от две правителства, в общината е получена покана за доброволно изпълнение, последвана от налагането на запори върху 34 имота, засягащи стотици хиляди квадратни метри общински земи. Дългът с лихвите вече възлиза на 1.5 млн. лв.Коя е фирмата, която ще прибере парите по раздутата поръчка и лихвите?Разбира се, фирмата е интересна. При търсене с възложител община Батак и обект на поръчката строителство в регистъра на обществените поръчки излизат общо 15 обществени поръчки за строителство, възложени от община Батак от 2007 година насам, 9 печели фирма "Еко-Хидро-90". За тези години фирмата е получила от кметството малко над 10 млн. лв. с ДДС. Това е респектираща сума на фона на годишните разходи на общината за изграждане на инфраструктурни обекти. В бюджет 2016 за това са отделени скромните 421 377 лв. Фирмата е на фамилията на известния в Батак и Пазарджик бизнесмен от Черногорово Георги Делчев. Броят на останалите фирми, които са имали строителни контракти с община Батак в сектора на строителството, се броят на пръстите на едната ръка. В края на август тази година пред вестник "Марица Пазарджик" кметът Петър Паунов коментира, че отново ще настоява държавата да плати сумата, а фирмата не била предприемала никакви действия за получаване на парите. Справка в имотната партида на община Батак обаче показва, че дружеството е предприело действия от началото на 2016 година по налагане на възбрани върху един куп общински имоти. Прегледът им показва, че има случаи на наложени възбрани върху имоти, които не са имали акт за общинската собственост и са били актувани от общината малко след запорирането им. Така например през февруари 2016 г. е наложена възбрана върху 18 914 кв. м ливада в местността Свети Георги, която се е сдобила с акт за общинска собственост едва 5 месеца по-късно - през август. Пак през февруари е наложена възбрана върху имот от 69780 кв. м в местността Тазева къшла, отново актуван през август. Странно е фирмата да си е харесала за запориране тъкмо имоти, които са на път да бъдат актувани, освен ако общината в момента не подготвя документите за принудителната им продажба. Частният съдебен изпълнител Деница Станчева е внесла питане и до Държавното горско стопанство за състоянието на 34 имота с площ хиляди декари, позовавайки се на изпълнителното дело. В списъка попадат например имот в местността Карлъка с площ 808 дка, земеделска земя в Баташки снежник с площ 692 дка, имот от 122 дка в местността Свети Димитър. Ако се съди по развитието на сагата дотук, кметът надали ще успее да убеди държавата да му плати дълга. Така фирмата - крупен строител в региона, ще се нареди и сред едрите собственици на земя в Батак.

Кадър от село Фотиново преди ВиК градежа. Фотиново се прочу като селото с най-чист въздух на планетата по наблюдения на НАСА.

 Кадър от село Фотиново преди ВиК градежа. Фотиново се прочу като селото с най-чист въздух на планетата по наблюдения на НАСА.


 Батак привлича много българи, решили да се поклонят пред историята. Вместо да инвестира пари за развитие на града, сега общината е принудена да търси милиони за проваления финансово проект по САПАРД.
 Рибари на язовир "Батак". Сред запорираните имоти има и терени, разположени край язовира.
 <Неозаглавен>
1
3433
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
25 Септември 2016 19:49
Като материал -
После?
А не е само Батак...
-------------------------
Сайтът на Генек
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД