:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 432,026,889
Активни 282
Страници 14,788
За един ден 1,302,066

Сметката за АЕЦ "Белене" заплашва да се раздуе още

Този проект от самото си начало е политически и корупционен и няма признак да може да излезе от блатото
Снимка: БГНЕС
В търсене на потенциален купувач на оборудването за "Белене" част от управляващите стигнаха и до Иран. Споразумение за това до момента няма, едва ли и ще има. На снимката: министърът на енергетиката Теменужка Петкова и вицепремиерът Томислав Дончев (вдясно).
Кабинетът "Борисов" постепенно излезе от дългото си, тримесечно мълчание по казуса с АЕЦ "Белене" и се зае да наложи спешно плащане на 400 милиона евро на "Атомстройекспорт" преди края на тази година. Намеренията са до средата на идната година да бъде погасена цялата сума от около 620 милиона евро, или около 1.214 милиарда лева, за които Националната електрическа компания (НЕК) бе осъдена от международния арбитраж в Женева в средата на юни. Това ще стане с безлихвен държавен заем, който ще бъде отпуснат на иначе закъсалата финансово държавна енергийна компания.

Законопроектът за държавната помощ вече мина на първо четене в парламента. Утре ще бъде одобрен на второ четене от ресорните парламентарни комисии. В сряда със сигурност, поне според настроенията на повечето политически сили, ще бъде гласуван окончателно и в пленарна зала. Но това ще бъде само началото на една нова дълга агония, продължение на продължаващата точно 35 години сага "Белене". Със сигурност проблемът ще се точи още дълго време, а сметката за проекта ще продължи да набъбва. Най-притеснителното е обаче, че премиерът и неговите министри говорят в различни посоки, а неяснотите около следващите им действия, вместо да намаляват, само се увеличават.

Още по-притеснително е, че управляващите



до последно се опитват да прикрият намеренията си



А най-неприятното е, че и този път се чакаше премиерът да бъде първият, който да съобщи новините. Така бе при обявяването на осъдителната присъда от Международния арбитраж в Женева. Ресорният министър на енергетиката направи първи коментар едва след като новината вече бе съобщена от премиера Бойко Борисов. Така се случи и преди десетина дни, когато първото и почти незабавно плащане на 400 милиона евро е било договорено във Варна на среща на българо-руската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество. В официалното съобщение за срещата нямаше и дума за "Белене". Лавината от говорене се отпуши едва след като за договорката съобщи пред ТАСС първият заместник-министър на правосъдието на Русия Сергей Герасимов. А първия коментар направи премиерът под скалния манастир край русенското село Басарбово.

"Сметката за "Белене" тепърва ще се пише", бе коментарът на в. "Сега" през юни веднага след като бе произнесена осъдителната присъда в полза на "Атомстройекспорт" срещу НЕК. Три и половина месеца по-късно може спокойно да се твърди, че тази сметка, раздута и досега, ще продължи да се раздува още. Че към платените досега (по сметки на Министерството на енергетиката) 1.3 милиарда лева и неизбежните 1.214 милиарда лева ще се добавят още. Просто защото вече



все по-упорито се говори за ново начало на проекта,



който изисква десетократно по-големи суми, за да бъде завършен.

В проектозакона за държавна помощ за НЕК пише, че тя ще се отпусне едва след като се получи одобрение от Брюксел. Обикновено това отнема три до шест месеца. Българските управляващи се надяват на многократно съкратен срок. Но не казват дали са водени предварителни разговори и какви отстъпки ще трябва да направим.

Още нещо упорито се премълчава. Светкавичното искане за плащане се обосновава от енергийния министър Теменужка Петкова с тезата, че в противен случай руската страна може да поиска обявяването в несъстоятелност на НЕК, а дългът да стане незабавно изискуем. Така ще загубим и реакторите, и лихвите. Според министъра българската страна оспорва само размера на лихвите - около 80 милиона евро. Но не се казва какви точно договорености с руснаците са постигнати за проекта.

Досега не сме чули и дума защо първото правителство на Бойко Борисов се гънеше години наред, първо защитаваше проекта и дори плащаше за него, после той стана "гьол", после бе прекратен с огромно забавяне. Няма и намек



защо не са били отменени поръчките още преди 7 години,



да речем, което щеше да ни струва като неустойки значително по-малко от сегашното плащане и от бъдещите разходи. Няма и намек за забравените вече предупреждения на консултантите на българската страна по арбитража, че не могат да ангажират ключови свидетели, а факти и документи не им се предоставят.

Впрочем каквото и да се говори от страна на българските политици, "Белене", поне в годините, които наричаме демокрация, е изцяло политически и корупционен проект. В годините той е бил подкрепян от повечето политически сили, при това със сходни аргументи. Зад привидната загриженост за българската енергетика остават задкулисните аргументи на енергийното и ядреното лоби, което печели стотици милиони досега от нереализирания проект. И ще продължи да печели.

България междувременно ще продължи да губи. На първо място, ще са още адвокатски хонорари по оспорването на решението. Но това е най-малката беля. Каквото и да говорят управляващите, НЕК едва ли в следващите години ще може да върне заема, ако Брюксел все пак го разреши. Засега



няма и намек какво ще се прави при отказ



и как тогава ще се издължаваме на руснаците.

При рестарт на проекта ще трябва ново проектиране, ще трябва да се намерят и десетки милиарди за завършване на централата. Вицепремиерът Томислав Дончев заговори за приватизация на проекта. "Има площадка, има произведено оборудване, има разрешително от ЕК, много зряла техническа документация. "Белене" е един от най-готовите ядрени проекти в света и ако на база тези дадености се намери икономическа логика за подобно ядрено съоръжение, то ще се случи", каза Томислав Дончев.

Как точно Дончев си представя приватизацията, не е ясно. В Европа има свръхпроизводство на електроенергия. Прогнозите са за засилване на ролята на ВЕИ и за постепенно намаляване на ядрените мощности

Всички приказки за рестарт на "Белене" в България се основават на прогнози отпреди десетина години за нарастване на потреблението и на износа. Става точно обратното - потреблението е застинало, държавата се ориентира към енергийна ефективност, а износът буквално се срина.

Няма инвеститор, който да вложи и пукната пара в проект като Втора атомна без държавно участие и без държавна гаранция за цена на тока и за неговото изкупуване. Неслучайно и досегашните кандидати се отказаха и панически избягаха от България.

Във всеки случай, както и да се развият нещата, сметката за втората ни атомна централа ще продължи да се раздува и в четвъртото десетилетие на този проект. Има една печеливша страна - руската, която ще печели и в бъдеще - все едно дали ще има строителство, или ще препродаде евтино реакторите, които вече са й платени, или просто като получава наем за съхраняване на оборудването, което никой българин още не е виждал.

А българските данъкоплатци ще продължат да плащат за проект, който няма нищо общо с икономическата логика, но пък има много общо с логиката на корупцията.

Снимка: БГНЕС
Премиерът Бойко Борисов избра посещение в манастир, за да съобщи за плащанията за "Белене". Какъв точно вариант избират управляващите за бъдещето на проекта, обаче така и не става ясно.
17
4154
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
17
 Видими 
25 Септември 2016 19:18
При рестарт на проекта ще трябва ново проектиране, ще трябва да се намерят и десетки милиарди за завършване на централата.

Пък и да се върнат икономическите ни емигранти, както и купените по за 1 лв заводи, винарни и т. н. Ще има и производство, и потребление...
Ама много различни са ни мненията с ЕС (разбирай САЩ ) : ВИЦЕ-ПРЕЗИДЕНТ США: "СЕВЕРНЫЙ ПОТОК-2" — ПЛОХАЯ СДЕЛКА ДЛЯ ЕВРОПЫ
проект «может дестабилизировать Украину»
http://www.energy-experts.ru/news20047.html
Колкото по-зле е за Европа, толкова по-добре е за САЩ.
25 Септември 2016 19:41
Този проект от самото си начало е политически и корупционен и няма признак да може да излезе от блатото

Така е в Страната на окончателно победилата Мафия, законен наследник на старата партийна номенклатура.
Някой наивник вярва ли, че по светлия румънски пример в затвора ще се окаже набор от министри за поне две правителства, барабар с премиерите и президент, поне един? И още поне 1500 - 2000 държавни и общински чиновници, допринесли активно за разсипията в обрулената ни Родина?
Да, ама на марта в шестък, най-вероятно.
25 Септември 2016 20:30
Този проект от самото си начало е корупционен

Той не коментира корупционни проекти!
Не му губете времето!
25 Септември 2016 21:04
Ся, с риск да изляза лош пророк, га Баце тръгне да "плаща" ще тегли заемче и туткаси се озовава в позиция държавна помощ....по европравила
25 Септември 2016 21:22
Боковците просто не знаят как да платят, не че не искат. Така е било през цялото им управление - не са били в състояние да решат нито един малко по-сложен проблем и държавата ни е била на автопилот.
25 Септември 2016 21:37
ИМПОТЕНЦИЯ!
25 Септември 2016 21:45
Фактурата що не е представена за плащане пред американското посолство,ресспективно Белия дом ? Спирането на АЕЦ Белене беше извършено изцяло под американски натиск. Васалните български политици раболепно изпълняваха инструкциите. Сега,като стана въпрос за пари,нека щатите платят . Нали те са инициатор...! ББ лично заяви че са спрели трите руски енергийни проекта по настояване на щатите,нали са съюзници,ужким??
25 Септември 2016 22:25
Сега,като стана въпрос за пари,нека щатите платят . Нали те са инициатор...!

Няма да платим, няма да платим! По Дарио Фо.
25 Септември 2016 22:48
Щом е замесена Росия, значи има корупция. Закупуването на ядрени реактори от изостанала държава е повече от нецелесъобразно.
25 Септември 2016 23:38
Россия
25 Септември 2016 23:49
Россия
Савецки съюз? Масква? Не ли?
26 Септември 2016 08:10
Васалните български политици раболепно изпълняваха инструкциите. Сега,като стана въпрос за пари,нека щатите платят . Нали те са инициатор...! ББ лично заяви че са спрели трите руски енергийни проекта по настояване на щатите,нали са съюзници,ужким??

Колонизатор как помага на колония?!
26 Септември 2016 09:12
На кой му требе гьол, да си го строи...
26 Септември 2016 10:07
Че ще платим, ще платим. И ние и децата и внуците ни ще плащат за некадърните ни управници. Ако у нас има прокуратура, незабавно трябва да започне разследване кой спря проекта, защото уж нямало договор, колко дневно са загубите на държавата и да инициира съдебен процес за причиняване на вреди в особено големи размери. Дали проектът "Белене" е корупционен е въпрос на гледна точка. Руснаците ни предлагаха сами да финансират строителството, а изплащането да се осъществява от реализираната печалба. Сега МП и министрите му говорят за същата схема, но без руснаци и на много по-високи цени. Дали са нужни нови, екологично чисти ядрени мощности? На този въпрос може да се отговори с въпрос: говорим и се стремим към постепенно преминаване към електрически автомобили, които ще се зареждат, естествено, през нощта. Фотоволтаици, вятър, водна енергия? Отговорът се натрапва сам, нали?
26 Септември 2016 14:23
Теменужката с хиджаб ли е? Да бе, нали ще продаваме на Иран!
26 Септември 2016 18:13
В Европа има свръхпроизводство на електроенергия. Прогнозите са за засилване на ролята на ВЕИ и за постепенно намаляване на ядрените мощности

Авторът или послъгва съзнателно, или хал хабер си няма от това, което става на енергийния пазар в Европа.
Точно обратното е!
Бумът на ВЕИ отшумя като приказка, а редица европейски страни отново започнаха строителство на атомни централи. Нека да споменем някои:
- Фламанвил във Франция
- Ойкилуото (2 френски реактора) и Ханхикиви (1 руски реактор) във Финландия
- Пакш в Унгария (2 руски хилядника)
- Моховце в Словакия (дострояват се 2 блока досущ като затворените 3-ти и 4-ти в "Козлодуй"
- Хинкли Пойнт ІІІ в Англия (2 френски реактора по 1.6 гигавата) - разрешен окончателно от правителството само преди седмица с перспектива за още атомни мощности до ок. 10 гигавата
- Черна вода в Румъния (2 канадски реактора "Канду" с китайско финансиране)
- Аккую в Турция (4 руски хилядника)
Очаква се да бъдат лансирани атомни проекти в Испания и Швеция.
............................................
По целия свят в момента се строят 64 нови реактора.

Авторът,
26 Септември 2016 18:14
И още една тлъста непеошка лъжа:

При рестарт на проекта ще трябва ново проектиране, ще трябва да се намерят и десетки милиарди за завършване на централата


Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД