:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 383
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Да плашиш гаргите от София през Брюксел, та чак до Афганистан

Как точно ще върнем хиляди нелегални мигранти от тази страна и колко пари и усилия може да коства това
Снимка: БГНЕС
Как ли е приел генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заканите на премиера Бойко Борисов, че ще връща контингента от Афганистан?
Българският народ има един точен етикет за поведение, при което някой се бие по гърдите, че ще направи едно или друго с ясното съзнание, че нито може, нито пък някой ще му го позволи - и то се изчерпва с думите "плаши гаргите".

Премиерът постави България в такава нелепа ситуация по повод проблема с афганистанските нелегални мигранти, които са хиляди в България и отдавна са много повече от сирийските бежанци. И с всеки изминал ден стават все повече и повече.

"С Даниел Митов и военния министър много ясно сме поставили темите в НАТО за Афганистан. Ние държим там контингент от много време. Дали сме досега над половин милиард.



Ще внесем предложение в парламента да изтеглим българския контингент



от Афганистан. Ние стоим там, за да налагаме мир и демокрация. Ако хората бягат от това, по-добре тези пари и военни да бъдат пренасочени към нашата граница. Ако не приемат реадмисията, да върнем военните ни от Афганистан", закани се премиерът Борисов и набързо прати онези 80-90 млн. лв., които България харчи на година за издръжката на контингента в охраната на границата, откъдето в страната влизат незаконни мигранти, в т.ч. и афганистанци. "Няма смисъл да държим контингента. Ще го вкараме в парламента - да оттеглим контингента", заключи той.

Всъщност Борисов направи опит да избяга от проблем, който се виждаше с просто око от поне от две години. Но тогава всички, включително и правителството си затваряха очите. Хиляди, дори десетки хиляди мигранти от Афганистан, където няма война, където огромен контингент от НАТО въдворява ред и законност, идваха в България. Но тъй като много от тях си заминаваха от страната на път към Западна Европа, властта си заравяше главата в пясъка. Докато постепенно стана така, че над 70 на сто от всички нелегални мигранти се оказаха от Афганистан, а след практическото усилване на границите, особено откъм Сърбия, техният брой у нас нарасна още повече. И вместо да бъдат взети мерки, Борисов

постави ултиматума



"или реадмисия, или оттегляме контингента"



Точно тук някъде обаче дойде проблем, който ще се върне като бумеранг. И то е, че някак лековерно слагаш, местиш, пращаш, връщаш хора, които са част от сили не на България, а на цялата НАТО. И чийто мандат и участие българският парламента продължи наскоро.

В случая НАТО запази самообладание и oтказа да коментира изявлението на премиера за евентуално изтегляне на българския контингент от Афганистан. Пред националното радио от централата на Алианса обявиха, че "България е ценен съюзник с важен принос за общата ни сигурност". Както и че "България допринася чрез значително участие на български войски в мисията на НАТО в Афганистан, която обучава, съветва и подпомага афганистанските сили за сигурност".

Всъщност България не е чак толкова важна в Афганистан, но пък е неизменна част от силите на НАТО от самото начало на присъствието им там, от години. Страната ни има в момента там около 110 души - съветнически екипи за подготовка на местните сили за сигурност в Кабул, охранява обекти и в столицата, и в Кандахар. Но е ясно как нееднозначно

би се изтълкувало дори закана за връщане.

Затова и военният министър Николай Ненчев побърза да омаловажи заканите на премиера Борисов, че може да върне българския контингент от Афганистан, ако официален Кабул не започне да приема обратно нелегалните мигранти. Министърът на отбраната обяви, че изтеглянето на контингентите от Афганистан, които НАТО продължава да поддържа, би означавало разпад на държавата и ще доведе до още по-голяма бежанска вълна от Централна Азия. Така Ненчев опита деликатно да обясни на премиера, че



България не може току-така да извежда контингента си,



както и че подобен ход би помогнал не за намаляване, а по-скоро за увеличаване на нелегалните мигранти. Достатъчно е да се припомни, че преди две-три години НАТО бе на път да се изтегли от Афганистан и тогава, дори самото обсъждане на тази възможност увеличи с много бежанския поток оттам. "Аз разбирам министър-председателя. Действително в последните месеци имаме огромен проблем, свързан с афганистански бежанци. Търсим решение на проблема... Но нека ясно да го кажа: Какво означава да оттеглим нашия контингент и какво означава, ако всички страни членки оттеглят контингентите си", попита смело министърът на отбраната. Това направо си прозвуча назидателно.

Всъщност



Европейският съюз се заканва да извърши депортирането на десетки хиляди афганистанци,



като преди това обяви, че между Брюксел и Кабул е подписано споразумение за реадмисия. Според еврочиновниците документът дава право на общността без каквито и да е било затруднения да връща обратно в родината им афганистанците, на които им е било отказано убежище на територията на съюза. Споразумението предвиждало бързо издаване на документи, необходими за депортирането на гражданите на Афганистан, а също и използването на афганистанските летища за тази цел. На свой ред ЕС е задължен да покрие всички разходи, свързани с реадмисията и реинтеграцията на афганистанските мигранти. Съгласно наличните данни



близо 80 хил. афганистанци в ЕС са с отхвърлени молби за убежище



Твърди се, че ЕС е поставил таен ултиматум на Афганистан да приеме споразумението, ако иска да продължи да получава финансова помощ. Дотук добре.

В същото време обаче няма как да няма съмнение по какъв точно начин ще се приложи това споразумение. Особено като се има предвид какво стана със споразумението за връщане на мигранти в Турция. И това е само едната посока на притеснение.

Другата пък е как точно България ще върне хилядите афганистанци, които са тук, и хилядите, които продължават да идват. Често са със стотици на ден. И това не спира. Отделно е и колко точно ще струва това връщане. Ако изобщо някога започне.







БГНЕС
Всекидневно биват залавяни групи от афганистански мигранти - от Малко Търново до магистрала "Струма".
11
4798
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
11
 Видими 
05 Октомври 2016 20:19
Но нека ясно да го кажа: Какво означава да оттеглим нашия контингент и какво означава, ако всички страни членки оттеглят контингентите си", попита смело министърът на отбраната. Това направо си прозвуча назидателно.


За кой не знае, той е от друга партия и има право.
05 Октомври 2016 23:10
Българският народ има един точен етикет за поведение, при което някой се бие по гърдите, че ще направи едно или друго с ясното съзнание, че нито може, нито пък някой ще му го позволи - и то се изчерпва с думите "плаши гаргите".


Тцъ! Изчерпва се с думите "хвалипръцко"!
05 Октомври 2016 23:36
Другата пък е как точно България ще върне хилядите афганистанци, които са тук, и хилядите, които продължават да идват.
ъ? авторът чувал ли е колко човека могат да се съберат в един конски вагон? за улесняване на сметките можем да предвидим два пъти по толко. по обед всички минават през средния вагон, където получават по сандвич, и отиват отзад. минава - получава. няма връщане, няма повторение. вечер - същото в обратна посока. сутрин - пак така.

за колко време стига един влак от софия до афганската граница?

къде пише, че връщането трябва да е петзвездно, след като пристигането е нелегално?
05 Октомври 2016 23:40
сега проверих - според гугъл мапс с кола се стига от софия до афганистанската граница за 44 часа, с влак да ги пишем две денонощия. останалото е логистика.
06 Октомври 2016 01:22
onzi
05 Октомври 2016 23:40


Би ли уточнил маршрута по който този влак ще стигне до Афганистан.
06 Октомври 2016 01:24
Авторът е пропуснал да коментира важен детайл - как Иран и Турция пропускат хиляди афганистанци през границите си и с каква цел?
06 Октомври 2016 09:16
Би ли уточнил маршрута по който този влак ще стигне до Афганистан.
притесняваш се, че няма такъв? има. гледай картинка: (снимка: натиснете тук)
06 Октомври 2016 09:22
Превозът по море си остава най-евтин и безпроблемен от гледна точка преминаване през нечий територии - накрая само мъничък планински преход през Пакистан, ама за техния тренинг тва ще си е освежаваща разходка. А и братски Пакистан надали ще има нещо против.
06 Октомври 2016 09:23
Това което пита Слава трябва да бъде основен въпрос на ЕС към Турция и условие за взаимноизгодно сътрудничество.
06 Октомври 2016 10:50
Боко за първи път успя да изрекетира ЕС и с право. На Гърция ЕС дава по половин милиард помощ за мигрантите,а за България трохи. Само така трябва да се действа с еврогейските лидери. Постигна и договор за реадмисия с Афганистан и нещо много важно - ЕС поема и разходите по депортацията,които никак не са малки. Полетите струват много пари. Нашият военен министър Ненчев,верен на САЩ и НАТО,не успя да развали работата,но се опита. Той действа винаги в полза на господарите си от Вашингтон. Питам се какво прави този човек в Кабинета...? Същото се отнася и за външният министър Митов,както и за вицепремиера и вътрешен министър. Браво на Борисов - так надо...! Този път не само изплаши гаргите ами и ги свари по бели гащи. Рекетът беше изненадващ и затова успя...!
06 Октомври 2016 15:23
За да стигнат до България, скакалците мигрантите минават през други дыржави, в т.ч. и Турция. Какво споразумение с нея, какви 5 лева, като те ги пропускат да дойдат дотук ? Граничарите трябва да ги придружават обратно до границата и директно да ги връщат в Турция, откъдето нашествениците са дошли. Нема регистрация и други подобни тыпни.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД