:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,410,565
Активни 67
Страници 1,432
За един ден 1,302,066

Какво пием с чашата ароматен чай

Въпреки изискванията на закона много от берачите не са обучени в тънкостите на събирането на лечебните растения
Лаборатория за физико-химичен и микробиологичен контрол.
Преди месец прокуратурата образува досъдебно производство по случай на отравяне, за което беше набеден билков чай от специализирана аптека. Резултатите от разследването все още не са оповестени, но много хора тогава си казаха: "Край с чайовете!" Какво всъщност пием с чашата ароматен чай, чието действие би трябвало да е единствено оздравително?

Контролът върху лечебните растения е разпилян в отговорностите на няколко институции - районните здравни инспекции, агенцията за безопасност на храните, екоминистерството и районните инспекции по околна среда и води. Агенцията по храните не извършва контрол над растенията. В компетенциите на агенцията са проверките на обектите, които произвеждат хранителни продукти на основата на билките. Проверяват се единствено продуктите, получени от преработката на лечебните растения - билкови чайове, билкови напитки, хранителни добавки на основата на билки и др., тъй като само те попадат в обхвата на Закона за храните. Агенцията следи пакетирането и етикетирането, включително и чрез вземане на проби за лабораторно изпитване. МОСВ и РИОСВ отговарят за ресурсите от лечебни растения в дивата природа, за режимите на тяхното събиране и изкупуване. 16-те екоинспекции контролират доколко са спазени изискванията за 796-те регистрирани билкозаготвителни пунктове и складове за изкупени и реализирани билки, но не проверяват чистотата им. От екоминистерството разясняват, че нямат компетенции по съдържанието в опаковката и съхранението на готовия продукт, не държат сметка и на качеството на билките и продуктите от тях. От Регионалната здравна инспекция пък следят етикетирането на билковите смеси, продавани в дрогериите и аптеките. Според информацията в техните сайтове би трябвало и да анализират в лабораториите си както различни храни, така и билки.

Кой обаче следи за чистотата на растенията, които влизат в изкупвателните пунктове, особено в нерегистрираните - сенчест бизнес, който съществува без особени усилия? Кой следи на каква почва са отгледани, има ли в нея тежки метали, пестициди? И дали ароматните треви не са пропити с изгорели газове, понеже са брани край пътя, а липовият цвят направо е сметен от тротоара? Да не говорим за вносните билки, най-вече от далечна Азия.

На сайта на агенцията по храните може да се прочете публикация по доклад на "Грийнпийс" от 2013 г., който съобщава, че в редица китайски билки, сред които и годжи бери, орлови нокти, хинап и други популярни и търсени лечебни растения, произведени в Китай и разпространявани из пазарите на Канада, Франция, Германия, Англия и Италия, включително и САЩ, са откритикоктейли от пестицидни остатъци,някои от тях в комбинация са особено опасни, според СЗО. В същото време при 32 от общо 36-те изследвани проби са установени повече от три химични съединения, а при 26 те са в количества, които завишават максимално допустимите европейски норми. Най-големият проблем е безконтролното пръскане по въздух на земеделската продукция срещу неприятели на растенията. Включително и у нас.

"При изследването на билките в лабораториите ни често откриваме пестициди дори там, където не подозираме. Проблемът идва от масовото им използване в селското стопанство. Земеделските площи се пръскат с хеликоптери, а когато духне вятър, всичко се замърсява на километри - засегнати са както диворастящите, така и култивираните билки. Причината за това може да е и в неспазването на агротехническите изисквания за отглеждане на култивираните растения. Големият проблем у нас в момента са остатъците от ДДТ - хлорорганичните пестициди, въпреки че отдавна са забранени в страната и в ЕС. ДДТ не би следвало да се използва от над 30 години (но пак "Грийнпийс" наскоро откри следи от отровата в биоябълки, произведени в Западна Европа - б.р.). В същото време, ако химичните замърсители в билките са една единица, то в храната ни те са сто. На всичкото отгоре някои норми за пестициди в храните са десетки пъти по-високи, отколкото в билките", коментира Десислав Дионисиев, почетен председател на Асоциацията на билкарите и гъбарите и изпълнителен директор на "Биопрограма".

В началото на промените Дионисиев напуска държавното ЦКС с идеята да произвежда екологично чист билков продукт. "Тогава още не се говореше за биопродукция, но бях наясно, че това, което се продава, трябва да се контролира. Не може да продаваш здравен продукт, натоварен с хербициди и с ужасна микробиология, пълен с остатъци от разтворими и неразтворими пепели", връща се назад във времето управителят на билкопреработвателното предприятие, което изнася отвъд океана 70% от продукцията си - чайове от близо 200 вида ароматни и лечебни български билки, които са сред най-богатите на биологично активни вещества в света.

Билките за чайовете на "Биопрограма" пристигат в производствените цехове в софийското село Доброславци от собствените им бази за събиране и съхранение на растенията, които са разпръснати из цялата страна. Пунктовете им са там, където са и най-силните находища на различните билки - вРодопите, в Лудогорието, в Пловдивско...Ароматните треви пристигат в производствените цехове директно от пункта за изкупуване или от сертифицирани прекупвачи, а по номера на партидата се знае кое растение от коя база е тръгнало. Така може да се проследи пътят му и след излизането му от страната. Растенията, които влизат в пакетчетата чай, се анализират в лабораториите на фирмата. Тестват се за наличие на неразтворими пепели - частиците, които стомашният сок не може да разгради. Следи се доколко са изчистени от чужди тела, замерва се влагата в тях.

Българските билки се преработват сезонно в десетки малки фирми, а през останалото време на годината някои от тях работят с плодове, други с гъби. Бизнесът се развива предимно в малки градчета и села, а в брането често участват бригади от безработни, от роми, от слабо грамотни, хора от маргиналните слоеве на обществото. Повечето от тях са необучени за тази дейност, въпреки че за нея се изискват доста познания - да разпознаваш безпогрешно лечебните растения, да знаеш тънкостите по събирането им, да си наясно какъв трябва да е видът на билките, за да са с добро качество. Един пример - плодът на черния бъз е безценен за имунната система, но когато не е добре узрял, може да бъде отровен. Берачите трябва да знаят и как да подходят към работата си така, че да се опазят находищата, а не откъдето минат, да не никне нищо, както често става. Има и много билки, за които е важно точно в кой момент се берат, за да имат максимален лечебен ефект. Изискването за обучение на професионалния билкосъбирач е заложено в Закона за лечебните растения, но много от билкозаготвителните пунктове предпочитат да не инвестират в човешкия капитал. Заплащането за тази дейност в същото време е толкова ниско, че самите билкосъбирачи не са мотивирани да опазват находищата с лечебните растения.

"Билките, разбира се, не се берат със скафандри и ръкавици, но пъксистемата за проследяване,която сме въвели, ни дава възможност да разберем откъде е дошло всяко стръкче. В пловдивското село Богданица, където е една от базите ни, над 60% от хората, които копаят нивите си и отглеждат култивирани лечебни треви, са цигани, но това не прави билките некачествени", коментира Дионисиев.

Един от големите проблеми на бранша е, че в него има немалко нерегистрирани пунктове за изкупуване и сушене на билки, условията в които нямат нищо общо с хигиенните изисквания. РИОСВ, в чиито правомощия е контролът на билкозаготвителната дейност - изкупуване, обработване, балиране и пакетиране на билките, би трябвало да санкционира и черната търговия, но тя най-често се върти безнаказано. Дори регламентираните и лицензирани обекти често нямат собствена лаборатория за физико-химични и микробиологични анализи, защото не могат да инвестират в скъпата техника за вътрешен контрол и прецизни изследвания на суровината. И малките, и големите пестят и от инвестиции в преработката на билки, тъй като след първична преработка - сушене, рязане, пакетиране, билките могат да се продадат най-много с 5% печалба, коментират специалистите в бранша. А 95% от българските билки се изнасят вън от страната след първична преработка. При дълбочинната преработка се извличат ценните вещества от растенията. Но макар че България е най-големият производител на първична суровина в Европа, най-маститите търговци на билки са страни като Германия и Холандия. Те ги изкупуват и изнасят на световния пазар, вместо тази суровина да се преработва у нас, да дава препитание на много хора и да добавя стойност.

Що се отнася до чистотата на билките, у нас за тях няма нормативно заложени норми за тежки метали, пестициди, ДДТ, запрашеност и др. токсини, разясняват от БАБХ. Пък и наличието на пестициди и тежки метали в тях тук не може да се докаже, тъй като нямамеакредитирана държавна лаборатория"Този проблем съществува и при контрола на пчелния мед за налични антибиотици - пробите се изпращат в чужбина. Ние работим с няколко лаборатории. Производителят трябва да е наясно какво събира, откъде го събира и при какви условия го съхранява. Кои са доставчиците му и доколко спазват правилата за събиране, сушене и заготовка. Възможно е да има и някакви отклонения, една партида не може да е еднородна, но при добър контрол грешките са по-малко", отчита Дионисиев.

"Чистотата и качеството (високо съдържание на биологично активни вещества) на билките са решаващи критерии за определяне на цената им на международния пазар. Билки, който не отговарят на тези изисквания, не се търгуват или се купуват на много ниски цени. България е единствената страна в ЕС, която има специализиран Закон за лечебните растения, защото само ние от страните членки събираме билки от дивата природа в огромни количества (по неофициални данни около 17 хиляди тона годишно сушени или замразени билки и горски плодове). В закона и двете наредби към него са описани правилата за събиране на билки от диворастящите находища, за транспорт и съхранение, както и изискванията към пунктовете за изкупуване. Контролът обаче изисква много повече ресурси и по-голям капацитет от този, с който разполагат отговорните институции. Би трябвало цялото общество да оказва подкрепа за опазването на богатството от лечебни растения, с което страната ни е надарена. То е нашето конкурентно предимство пред всички развити страни, защото можем да развиваме преработвателна промишленост със собствени суровини. Експерти с дългогодишен опит в сектора смятат, че една четвърт от народа ни може да се препитава с билки, ако ги ползваме разумно и го преработваме у нас", коментира Светлана Аладжем от фондация "Информация и природозащита".
 Десислав Дионисиев
 Лабораторният анализ на суровините е задължителен при строг вътрешен контрол.
 В "Биопрограма" билките се съхраняват в специални зони на изчакване, докато се установи каква е чистотата им.
СНИМКА: БГНЕС
Купуването на билки от такива сергии е на собствена отговорност.
 Ако има желание, производителят следи чистотата на изсушената билка от прах и твърди чужди частици. Ако няма - държавата е безсилна.
СНИМКИ: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Суровината влиза в производствените цехове с виза, на която са посочени името на билката, видът на обработката, партидният й номер и колко тежи пакетът. Така обратният път на суровината е лесно и бързо проследим.
17
6683
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
17
 Видими 
09 Октомври 2016 20:04
Пия само английски чай - залъгвам се, че расте в плантации, а не по улици и пътища...
-------------------------------
Сайтът на Генек
09 Октомври 2016 21:06
Пишете ромите събирали, но не знаели как... Напротив, знаят- имат си собствена технология: липовия цвят го метат от улицата с метлата и в чувала, а сетне в пункта. След това нали се сещате кои са следващите по веригата...
09 Октомври 2016 21:17
Ако има желание, производителят следи чистотата на изсушената билка от прах и твърди чужди частици. Ако няма - държавата е безсилна.

И дали изобщо има от въпросната билка нещо вътре или е нещо съвсем различно.
Както и всичко останало в тая държава, и това е тотално мижи да те лажем. Нито на полето се гледа болни ли берат билките, здрави ли, нито при следващите процеси, накрая се пишат и био.
На всичкото отгоре се и изнасят и се лъжат чужденцци, че продаваме био билки.
10 Октомври 2016 00:03
Не разбирам само защо за личното безхаберие трябва да се вини държавата.
Когато човек се нуждае от дадена билка за лечение, най-естествено е да си я набави от доверен човек (ако сам не е в състояние да си я набере).
Ако няма доверен човек, то търси реномирана фирма, която търгува с билки.
10 Октомври 2016 00:06
А ако става дума за небилков чай - препоръчвам Whittard of Chelsea.
10 Октомври 2016 07:42
И аз като Генек, пия пия само английски чай с мляко вече повече от 15 години.
И поне по една бира на ден.
Едно от двете явно помогна да да изчезнат камъните в бъбреците ми.
10 Октомври 2016 09:55
wvw ме изпреварил, явно тая технология за бране на липов цвят е масово разпространена, не вярвам да е варненски патент?
10 Октомври 2016 11:44
Не разбирам само защо за личното безхаберие трябва да се вини държавата.
Когато човек се нуждае от дадена билка за лечение, най-естествено е да си я набави от доверен човек

е как защо, държавата упражнява ли контрол върху онова, което се яде и пие от населението, или не? И ако не, защо? Това е нейна функция, има органи за това, закони. Човек ако трябва освен всичко друго и да си търси източници на неотровна храна, защо изобщо му е държава? Що за безумна мисъл твоята.
10 Октомври 2016 13:59
Кайли,
Достатъчно образован съм, за да преценя качеството на една или друга храна, пък и социален, за да си създам преки отношения с производители на храни в някои села. Не разчитам и не вярвам на държава, която позволява производството на храни с хидрогенирани растителни масла, оцветители и консерванти, забранени в развитите страни.
10 Октомври 2016 14:07
И аз като Генек, пия пия само английски чай с мляко вече повече от 15 години.

Ърл Грей на Туайнингс с лимон и мъничко мед. През лятото изстуден Зелен Ърл Грей , без мед, но пак с мъничко лимон преди сервиране.
10 Октомври 2016 14:08
а защо винаги мислиш само и единствено за себе си, без изобщо да съобразяваш, че няма как да не зависиш от Цялото, колкото и майстор да се имаш
10 Октомври 2016 17:06
Кайли,
Разбира се, че завися от цялото. Но преди това завися от собствените си мисли, решения и действия. В случая, т.нар. цяло не е адекватно.
10 Октомври 2016 18:19
В случая, т.нар. цяло не е адекватно.

не е, ама ти си ръка от тялото и като не е адекватно тялото, ръката няма да остане незасегната, толкова ли е трудно да се проумее?
10 Октомври 2016 21:20
С очите си видях това лято цигани да метат падналия липов цвят, с метли по улиците и да го събират в големи найлони, викам си грижат се за чистотата, ама после видях по телевизията че било масово из страната, и наистина го продавали за чай!!! С фасовете, боклуците, храчките и кучешките л@йна!!!

Всяка година си мислим че по-надолу няма на къде, но следващата се убеждаваме че дъно в моралното и цивлизационно падение няма.
11 Октомври 2016 00:18
Това за липовият цвят съм го наблюдавал многократно . Виждал съм и как циганета изтърсват торби с боклуци от казаните и ги пълнят с липов цвят от уличните дървета . Аз пия чай от риган, мащерка , жълт кантарион и малко равнец които сам си бера в балкана . Е, и шипка .
11 Октомври 2016 00:34
В моя двор имам ограда от жасмин(проклето нещо, бетер от троскота), срещу мен комшията всяка година кастри липата когато цъфти,
а по поляните край Бузлуджа има всичко останало - горски ягоди, жълт кантарион, риган, мащерка... абе каквото се сетите.
А заради поразиите които правят, нашата кметица забрани на мангалите да берат липите и вишните в града.
Чай може да си направиш от всичко, стига да не те мързи.

12 Октомври 2016 11:03
Олди, добре дошъл отново във форума!
На вас планинците, човек само може благородно да ви завижда.

На мен чаят ми е мания. Липов не ми е попадал под ръки много отдавна. И аз не знам защо.
Като дете, мама ми правеше чай от орехови черупки - обожавам го и до днес.
Много подобен на него е Cascara - от изсушени кафени обелки. Ефект като на черния

Сега пия най-вече мурсалски, купен от Билковата аптека.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД