:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 289
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Истинската история

Разгромът на СССР: Под дамоклевия меч на федерализма

Най-значимата причина за разпадането на Съветския съюз ще трябва да се търси в нейното федерално държавно-административно устройство на национална основа
Съставно изображение на автора
Държавно-административното устройство на СССР и на съвременна Русия не се отличава принципно - и двете държави са федерации на национална основа. Историческите успоредици ясно определят честото отсъствие на устойчивост и дълговечност на такива държави. Съвременна Русия може да извлече важни поуки от опита, натрупан по време на съществуването на СССР; стига да се реши на това.
Втората половина на тази година е изпълнена с годишнини, предимно четвъртвековни, свързани с едно от най-драматичните събития на миналия век - разпадането на СССР. Както и самият Съветски съюз, прекратяването на съществуването му бе възприето по всякакъв друг начин, но не и равнодушно - за някои това бе трагично, други не скриваха радостта си. Можем да мислим каквото си искаме, но създаването, съществуването и разгромът на СССР бяха и ще останат забележителен исторически факт, който ще бъде обсъждан и изучаван още дълго с надеждата да се добият още поуки за бъдещето. В няколко текста - синхронни на събитията от преди четвърт век - ще се опитаме на потърсим още сега тези поуки; изучаването на миналото няма друта по-важна задача.

* * *

Наред с обилието от сведения за СССР, битуват още и твърде много митове и легенди; те са толкова здраво вкоренени в масовото съзнание, че тяхното развенчаване не може да е нито лесно, нито бързо. Като начало ще е достатъчно да се приведат някои общи сведения.

Първо, за площта на тази държава - една шеста от земната суша, както знаем още от училище. Противно на разпространеното мнение СССР бе разпрострян върху по-голяма територия от Руската империя - 22,4 (1990 г.) срещу 21,8 (1914 г.) млн. кв. км (съвременна Русия - 17,13 млн. кв. км), и имаше близо два пъти по-голямо население - 293,05 (1991 г.) срещу 178,4 (1914 г.) млн. души (съвременна Русия - 146,5 млн. души).

Второ, което често се забравя - СССР произвеждаше 9,899% от световния БВП и устойчиво бе на второ място след САЩ в продължение на десетилетия (съвременна Русия, след отчайващото последно десетилетие на миналия век, има БВП, който е около 2 % от световния и я нарежда на 6 място в света).

И трето, но не на последно място, е митът за стопанските трудности, които са унищожили СССР. Никой не може да твърди, че тези стопански трудности - например, присъщият на съветския строй необясним дефицит на стоки и услуги (необясним е защото се произвежда в пъти повече на глава от населението от днес, впрочем), са катурнали огромната държава. Ако това беше вярно, то какво да кажем за съвременна Америка, където почти половината от населението живее на границата на бедността, всеки шести жител на Ню Йорк гладува, включително всяко пето дете, според годишния доклад за 2013 г. на Нюйоркската коалиция за борба с глада (NYCCAH), а броят на бедните, гладуващите и бездомните се увеличава непрекъснато; да не говорим за качеството на масовата храна там. Въпреки тези данни все още разпадането на САЩ, като изключим някои организации, които се борят за отделянето на Калифорния и Тексас, като че ли не е съвсем предстоящо.

Изказахме преди време (вж. Свързани текстове) мнението, че разпадането на СССР бе следствие - ако не изцяло, то поне в голяма степен, от исторически предопределеното още от създаването й (вж. Свързани текстове) федерално държавно-административно устройство на страната. При това решително трябва да се направи разлика между федерации на национална основа, като СССР, Чехословакия и Югославия, например, и държави с федерално устройство, което не е основано на националните различия между техните граждани, като САЩ и ФРГ, пак например; що се отнася до устойчивост видимо е отсъствието на дълготрайност у националните федерации. И това не е нито мит, нито легенда, а устойчива историческа успоредица; въпреки някои съвременни тенденции, общото бъдеще на човечеството изглежда не е свързано с националните държави.

* * *

Съвременна Русия, според публичните изяви на нейните ръководители, прави всичко възможно да се отдалечи от Съветския съюз - представа, сякаш вече вкоренена в масовото съзнание; и вероятно не без основание, въпреки някои налагащи се успоредици. Дори и в символиката се правят такива усилия - точно в първата половина на тази година бе разрушен до основи един от символите на СССР и на съветския политичесдки строй - огромният 14-ти корпус в Московския Кремъл; нали не сме забравили още, че там бе настанен до 1991 г. Президиумът на Върховния съвет на СССР, а в голямата му заседателна зала се провеждаха сесиите на самия Върховен съвет - двукамарното съветско народно събрание, висшият орган на държавната власт от 1938 до 1991 г., поне според конституцията. По-значим символ - макар това да не бе изтъквано, за окончателно скъсване на съвременна Русия с СССР, едва ли може да хрумне някому. На мястото на сградата бяха извършени всеобхватни археологически разкопки и бе създаден парк; само дето не поставиха табели с надписи "Тук ще се танцува"...

Символите са важни и изключително въздействащи върху масовото съзнание, но същностните белези на проблемите трябва да се назовават винаги с истинските им имена. А проблемът с държавно-административното устройство на съвременна Русия, което прекалено често има национална основа, няма да се реши от само себе си - от общо 85 субекти на федерацията, 22 са националните републики (от които в поне две-три има сравнително силни центробежни сили), една е автономната област, а четири са автономните окръзи (в нито един от тях не съществуват центробежни сили поради преобладаването на руското население в тях). При това точно републики с развито стопанство - развивано за сметка на цяла Русия, разбира се, като Татарстан и Башкортостан, имат най-изразени центробежни сили.

Може да бъде приведен и съвсем пресен пример. Когато в края на миналата година се влошиха руско-турските отношения, татарстанската етнокрация, включително, на практика, и президентът Рустам Минниханов, всъщност не се присъединиха към тази общодържавна политика; при това твърде демонстративно.

Вероятно и заради държавно-административното деление на Русия, извън присъщия им нечистоплътен политически подтекст, анализаторите от Стратфор наскоро писаха, че било "малко вероятно Руската федерация да успее да преживее в своята съвременна форма"; трябва внимателно да се слуша какво врагът ти говори за теб, това е неотменим принцип.

Освен всичко друго едва ли е без значение, че мюсюлманите в Русия се увеличават прекалено бързо и вече наближават 8 % от населението; което едва ли е без значение, особено като се има предвид, че една пета до една четвърт от населението на Русия са атеисти, което значително повишава процентът на мюсюлманите от общия брой вярващи. Едва ли се нуждае от особено поясняване този факт.



* * *



Не е като да не се говори за ново държавно-административно устройство в съвременна Русия, но никакви практически стъпки не се наблюдават засега, особено след спирането на процеса на окрупняването на субектите на федерацията преди десетилетиe приблизително; то и говоренето не е никак много, при това от време на време.

В края на 2012 г. милиардерът Михаил Прохоров на конгреса на основаната от него партия "Гражданска платформа" призова гражданите на Русия да се борят за промяна на политическата система в страната и за пренаписване на конституцията, за да се премахнат националните републики. Две години по-късно Прохоров предложи един възможен вариант за държавно-административно деление на Русия на федерални окръзи.

Отново през есента на 2012 г. бившият народен представител Виктор Алкснис представи свой проект за териториално устройство, назован "Съединени щати на Русия".

Скоро след това в дискусията се включи с крайно умерено изказване тогавашният - и сегашен - руски министър-председател Дмитрий Медведев, който обяви федеративното устройство на Русия за "динамичен процес", уверявайки по този начин руските граждани, че са възможни промени в тази посока.

Тази пролет отново на високо равнище - от председателката на Съвета на федерацията на Федералното събрание на Русия Валентина Матвиенко - бе подчертано дебело, че "парадът на обединенията (на субекти на Руската федерация) трябва да продължи.

Малко по-рано - през януари - лично президентът В. Путин взе страна в стародавния спор от 1922 г. между Ленин и Сталин (вж. Свързани текстове) за принципите, на които трябва да се изгражда СССР. Президентът изрази несъгласието си с Ленин заради неговата идея за правото на равноправните републики да напускат СССР.



* * *



Съвременна Русия с право се гордее с неограничената народностна и религиозна свобода, която е предоставила на гражданите си. Историческите успоредици, и особено прегледът на документалните свидетелства за разгрома на СССР обаче, ще ни уверят наверно, че именно националната федерация е най-несполучливата форма за дълговечна държавност; рано или късно винаги се появяват достатъчно силни центробежни сили, дори и да няма никакви видими основания за това. При изключително мощната всенародна подкрепа, която сегашното руско ръководство има, може би вече е настанало времето за промени - например, първоначално, чрез продължаване на политиката за окрупняване на субектите на федерацията докато постепенно се позагуби националният им характер. Ако тези промени не бъдат направени сега, следващият подходящ исторически момент може да дойде след десетилетия или даже след векове; ако не е станало късно.





Свързани текстове:

http://www.segabg.com/article.php?id=451707

(Ако имаше губернии, СССР може би нямаше да се разпадне)

http://www.segabg.com/article.php?sid=2012122000040001301

("Съветският съюз ще съществува докато има хора, които вярват в него")

http://www.segabg.com/article.php?id=630591

("Свободен съюз на свободни нации")



Следващ текст по темата:

Разгромът на СССР: "Парадът на независимостите"

112
26433
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
112
 Видими 
12 Октомври 2016 20:01
Разгромът на Северна Нигерия започна с падането на цените на петрола.
Никой не бега от убавото. Нъл тъй...
12 Октомври 2016 20:01
Нищо не разбрах.
12 Октомври 2016 20:05
присъщият на съветския строй необясним дефицит на стоки и услуги




статийката си е за бисери и вицове!

12 Октомври 2016 20:06
Тов. Хрушчов обещаваше, че некъде до 80-та годин камунизмо ке биде построен.
И подир туй, савецките граждани си зеха дърмите. И кой, откъде е...
12 Октомври 2016 20:41
СССР и РФ са типичен пример, опровергаващ максимата, че размера има значение...
12 Октомври 2016 20:45
Руската Империя определено е имала по-голяма територия и тук Википедията послъгва чувствително ....

Руската Империя включва почти същата територия която има СССР плюс Финландия, Полша, Карска област и Южно Батуми

Това са грубо 500 хил кв км отгоре !



Придобивката на СССР е Тува, половин Сахалин, Курилите, Мемел и Калиниградска област, което прави грубо към 250 хил кв км...

Значи грубо Руската Империя е имала 250 000 кв км повече или 22, 65 кв км....



12 Октомври 2016 20:47
Ловкия
12 Октомври 2016 20:01
Нищо не разбрах

Петрински настоява за програма по асимилацията на неруските народности в Русия.
12 Октомври 2016 20:48
Мда. В същото време Швейцария е конфедерация. Не федерация, а конфедерация. И никой не ще да бега от нея...
12 Октомври 2016 20:50
Абе то интересно е да се обсъждат въпросите за национализма и интернацинализма, ама май конкретната история е по-друга.
Висшата партийна номенклатура по някакви свои интереси направи серия преврати (в смисъл антиконституциона промяна на властта). Първо арестуваха Президента Горбачов щото бил преуморен. После Елцин изпрати дивизията на КГБ срещу Парламента. Старата номенклатура на съюзните републики (вкл Елцин в РСФР) поискаха "освобождаване" от контрола на всесъюзното ръководство. Те се събраха в дълбоха тайна, нелегално, при Елцин и обявиха "разпускане" на съюза. На това те нямаха конституционно право - пак преврат. Нищо чудно, вече централната власт беше разстроена.
А центробежните сили в много републики (напр Прибалтика) се опираха точно на грубата борба с "национализма", която достигаше до геноцид.
12 Октомври 2016 20:56
"22 са националните републики (от които в поне две-три има сравнително силни центробежни сили)....Татарстан и Башкортостан, имат най-изразени центробежни сили..... Когато в края на миналата година се влошиха руско-турските отношения, татарстанската етнокрация, включително, на практика, и президентът Рустам Минниханов, всъщност не се присъединиха към тази общодържавна политика; при това твърде демонстративно"...Всъщност, в републиките на Поволжието тече усилена татаризация. Доста чуваши, башкири, марийци и други се самоопределят вече за татари. Така наречените мишкари, татари-християни, приемат исляма. На татаризацията беше противопоставена историята на волжките булгари. Но тя не намери масова подкрепа сред местните... Най вероятно тези центробежни сили ще избуят след Путин?.... Автора е пропуснал още по опасен регион със сепаратистките си настроения в РФ - Кавказ. Надявам се, в Москва не са толкова наивни да вярват, че Рамзан Кадиров и другите местни лидерчета ще им бъдат вечно верни?
12 Октомври 2016 20:57
Котка -
Компания -
---------------------
Сайтът на Генек
12 Октомври 2016 21:00
Плюс това ако не беше ВОСР без съмнение Русия щеше да владее Ерзурум и сега да граничи с Ирак и Сирия !

Имало си е план Сайкс- Пико - Сазонов !

https://ru.wikipedia.org/wiki/Соглашение_Сайкса_—_Пико#/media/File:Sykes-Picot.svg

12 Октомври 2016 21:12
Най-значимата причина за разпадането на Съветския съюз ще трябва да се търси в нейното федерално държавно-административно устройство на национална основа

То и за децата е ясно че ако е искал Ленин и ако беше заложено в идеологията, можеше тотално да разтури нациите в СССР чрез разселване и смесване.
Обаче за техен лош късмет, марксиската идеология не е предвиждала такова нещо в началния етап, за разлика от ликвидацията на частната собственост .
Иначе щеше да е на 100% осъществено, особено като се има предвид колко опити са правени за далеч по неосъществими неща, но одобрявани от идеологията като премахване на парите например.

12 Октомври 2016 21:16
Сега обаче Русия отново е Русия и без съмнение ще започне да се разширява отново при абсолютно неотвратимия нов глобален катаклизъм !

На първо време мисля, че целта на Кремъл трябва да е 20 милиона кв. км. Звучи някак си добре, като число.

Пък и е много важно Русия да има два пъти повече територия от втората в класацията Канада !

12 Октомври 2016 21:21
Мда. В същото време Швейцария е конфедерация. Не федерация, а конфедерация. И никой не ще да бега от нея.


http://www.security.bg/wp-content/uploads/2014/12/swissguard1.jpg

швейцарски гастарбайтери.
12 Октомври 2016 21:24
"Най-значимата причина за разпадането на Съветския съюз ще трябва да се търси в нейното федерално държавно-административно устройство на национална основа"
При строежа на сводове, арки, куполи имало една тухла/камък, която крепи цялата конструкция. При премахването й се срутва всичко. При Рейгън американците (най-после) си написаха домашното и удариха в тази тухла.
12 Октомври 2016 21:35
Пък и е много важно Русия да има два пъти повече територия от втората в класацията Канада !

Много по-важно е, че по гъстота на населението, Матушката се намира на 220 место с мижавите 8.4 човека на квадратен километър. Сал за сравнение, българете са къде 70 човека на квадратен километър площ...
12 Октомври 2016 21:43
Нищо не разбрах.


Аз пък разбрах, че е напълно възможно, бедата която сполетя СССР, да се стовари и на Руската федерация.
12 Октомври 2016 21:45
Аз пък разбрах, че е напълно възможно, бедата която сполетя СССР, да се стовари и на Руската федерация.


12 Октомври 2016 21:49
При строежа на сводове, арки, куполи имало една тухла/камък, която крепи цялата конструкция. При премахването й се срутва всичко.


Казва се "keystone".
https://en.wikipedia.org/wiki/Keystone_(architecture)
Прав си за архитектурата, и крайно неправ, че Рейгън бил направил нещо. Той и вездесъщото ЦРУ бяха изненадани от бързият разпад на СССР.
12 Октомври 2016 21:51
щурчо: "Много по-важно е, че по гъстота на населението, Матушката се намира на 220 место с мижавите 8.4 човека на квадратен километър... "

Не разбрах това лошо ли е и ако да защо? Сал за сравнение Канада е на 230 място с още по-мижавите 3,2 жители на кв. км. И какво от това? "...ще продам последната си риза за билет до Монреал и виза..."
12 Октомври 2016 21:55
Автора и други тука да не плачат на чужди гробове. Мислете за България. С предателската политика на "елита", БГ няма да я има далеч преди Русия. Чужди бази, невиждана емиграция, образуване на анклави и гета (където не се говори български), "welcome" на всякаква паплач, за благозвучие наречена "бежанци". Някаква кокона била казала, че не харесвала пришълците от Италия. F$%# off.
Плачете или се борете за България.
12 Октомври 2016 21:57
За Русия е изключително важно, че е първа по големина на Земята !

Дребните флуктоации не са толкова важни.

Важно е, че имперския дух е абсолютно възстановен и Русия се върна към корените си !

Новата руска идеология е добре познатата стара - Православие, самодържавие , народност.

Но Русия е "етатистка" до мозъка на костите си и никой не отрича тези 74 години под името СССР !

Макар, че кой е давал право на един ръководител да променя името на държавата ?

1000 години са казвала по един начин дошъл някой и бац друго име. Референдум правил ли е ? Избори ?

Или като не му харесват резултатите и тов. Железняков почва да пъди депутатите от залата....



12 Октомври 2016 22:00
Петрински този път е изневерил на себе си! Нищо няма за вечната и нерушима българо-съветска дружба от векове и за векове!
12 Октомври 2016 22:05
Нищо няма за вечната и нерушима българо-съветска дружба от векове и за векове!

Ти да не живееш във времето на Трайчо Костов. Сега е времето на "Деньги Вперёд".
12 Октомври 2016 22:13
.С предателската политика на "елита", БГ няма да я има далеч преди Русия. Чужди бази, невиждана емиграция, образуване на анклави и гета (където не се говори български), "welcome" на всякаква паплач, за благозвучие наречена "бежанци".

Това е държавна политика на унищожение последните 26г. Целенасочена.
12 Октомври 2016 22:16
пълни глупости е писал Петрински - просто КПСС не беше на нивото на ККП и резултатите от това са видни - Рашата се простреля сама в крака, а Китай се изстреля до първа икономика.
12 Октомври 2016 22:25
пълни глупости е писал Петрински - просто КПСС не беше на нивото на ККП и резултатите от това са видни - Рашата се простреля сама в крака


За глупостите на Петрински си прав. За ККП не съвсем. Не си забравил "бандата на четиримата". И там имаше голяма борба за власт. "Здравите сили" победиха. Там взе властта Дън Сяо Пин, а в Русия - Горбачов. В Русия - "перестройка", в Китай танковете "понамачкаха" малко студенти и "борци за граждански права" (платени от запада).
И сега сме там където сме.
12 Октомври 2016 22:27
Някой, ако ми беше казал навремето , че араби ще изнасилват германки насред Германия , а руснаците ще изкупуват същата тая Европа нямаше дори да му обърна внимание. Уви. Какво ли ще бъде след 25 години? Официален език в Европа арабския , Парижката св Богородица - джамия и милиони бежанци към Русия?!!
12 Октомври 2016 22:29
. Какво ли ще бъде след 25 години? Официален език в Европа арабския , Парижката св Богородица - джамия и милиони бежанци към Русия?!!

На този етап изглежда съвсем вероятна възможност.
12 Октомври 2016 22:33
Някой, ако ми беше казал навремето , че араби ще изнасилват германки насред Германия

Федаин,
не съм съвсем изненадан. Седемдесетте имаше германски (ГДР) студентки (май бяха в медицинския). Едни такива русички. Виждах ги, кой знае защо покрай общежитията на Дървеница само с негри. Не ми се обръща езика да кажа "афроамериканци". Помня, че се ядосвах тогава. После се сетих, че в гимназията си учихме, че противоположностите се привличали на генетично ниво, та се успокоих. Всичко имало научно обяснение.
12 Октомври 2016 22:34
За глупостите на Петрински си прав. За ККП не съвсем. Не си забравил "бандата на четиримата". И там имаше голяма борба за власт. "Здравите сили" победиха. Там взе властта Дън Сяо Пин, а в Русия - Горбачов. В Русия - "перестройка", в Китай танковете "понамачкаха" малко студенти и "борци за граждански права" - платени от запада.
И сега сме там където сме.


общо взето това е фактологията. важните разлики са че, докато Дън и учениците му правеха икономически реформи Горбачов правеше перестройка без да пипа икономиката. а ако танковете, които посмачкаха малко студенти ги нямаше сега китайците щяха да ядат демократични корени и листа.
12 Октомври 2016 22:36
а ако танковете, които посмачкаха малко студенти ги нямаше сега китайците щяха да ядат демократични корени и листа.

12 Октомври 2016 22:41
Историческите успоредици, и особено прегледът на документалните свидетелства за разгрома на СССР обаче, ще ни уверят наверно, че именно националната федерация е най-несполучливата форма за дълговечна държавност
Ся, дали е разгром или дълго стратегическо отстъпление, тепърва ще се разбере, въпреки че отговорът вече се очертава.



Руснаците са единствените на тоя свят, които знаят как да те победят не чрез настъпление, а чрез отстъпление.

А това за националната федерация като най-несполучлива форма на държавност е принципно невярно. Опитите на САЩ да създадат голяма мешана американска нация в крайна сметка доведоха до все по-голяма деградация на американската държавност.

Всяка народност не е случайно на тоя свят. Тя се формира от географията, където живее, и най-добре управлява ресурсите там. Всяка народност има силни и слаби страни, и само в единство на многообразието на различните народи може да се получи голям и единен организъм, точно както е в човешкото тяло с отделните органи, които изграждат единно цяло.

Между другото, първоначалната идея за ЕС на нациите е същата, каквото е и идеята на субектите на РФ - единство в многообразието. Само че старата германска слабост да гледа отвисоко на останалите и каквото пипне извън собствените си земи да се разпада и тоя път й изигра лоша шега. Към подобни неща трябва да се подхожда с любов и уважение към всички хора, а не с делене на хората на избрани и второ качество.
рано или късно винаги се появяват достатъчно силни центробежни сили, дори и да няма никакви видими основания за това.
Видими основания може и да няма, само ако не искаш да ги видиш.

Дори и ако специалните служби на противника са си свършили добре работата.

12 Октомври 2016 22:50
Какво ли ще бъде след 25 години? Официален език в Европа арабския , Парижката св Богородица - джамия


Сега чета "Подчинение" от Мишел Уелбек.
2022 година: Изборите са спечелени от мюсюлманска партия, с която левите сътрудничат, за да попречат на Националния фронт да получи властта, и в резултат на това Франция става мюсюлманска държава.
12 Октомври 2016 22:59
Историята на СССР за мен е най-интересната съвременна история. И доколкото я познавам, бих посочил друга, според мен основна, причина за разпада на СССР. Метафорично бих нарекъл тази причина "склероза на върховните институции". Още от времето на Брежнев. Самият Брежнев се превърна в олицетворение на тази "склероза". Националната основа на "федерализацията" (лично не съм убеден, че СССР е бил федерална държава), или по-скоро на административното му делене, всъщност бе здравата основа, върху която новите държави не допуснаха избухването на размирици във вече мъртвия СССР.
12 Октомври 2016 23:23
Най-значимата причина за разпадането на Съветския съюз ще трябва да се търси в нейното федерално феодално държавно-административно устройство на национална основа
13 Октомври 2016 00:18
Иван Петрински
13 Октомври 2016 00:19
Генек
13 Октомври 2016 00:31
ЗИПе , придобивка за СССР е и Галиция. Със сателитите обаче той е далеч напред пред Руската Империя.
Всяка еко едно федерализиране е преход към разпад. Руската Федерация обаче само по име е такава, колкото и Германия.
13 Октомври 2016 00:32
Руското обществено съзнание, точно както и българското обществено съзнание са много близо до феодалното и това определя състоянието на тези държави.
Най-очевидното, всекидневното доказателство за това е корупцията. При феодализма тя не е престъпление, а начин за организация на обществото. По цялата стълбица по-силния феодал раздава на по-малките не заплати, а градове, земи, доходни служби. Цялата йерархия открито живее от осребряването на властта и цялото общество се наглася към това. В изостаналите общества търговия с власт, нейната покупко-продажба и днес си остава масова общонародна практика. Такава е реалността в Русия, в България, в много други страни. Всеки с парченце власт – от редови катаджия до министър се стреми да печели от нея. И масовото съзнание го приема за нормално, защото такава е самата народна маса.
13 Октомври 2016 02:20
Русия пак ще трябва да спасява света. Такава и е мисията.

Edgar Cayce - 'Russia -The Hope Of The World'
http://www.rense.com/general82/hope.htm
13 Октомври 2016 02:29
Блазе ни.
13 Октомври 2016 03:22
Голяма боза е написал Петрински.
По близко е до географията писанието, от колкото до историята.
Изобщо не става ясно:
1) как и защо е създаден СССР
2) как са определени границите на субектите във федерацията
3) какво предвижда съюзния договор
Силно се надявам че в продължението ще има нещо за процеса на разпадане, националните референдуми (или по-скоро липсата им) и т.н.
Като му знам на Петрински подхода най-верятно ще има 5-6 емоционални изблика в стил 'кво зло бил разпада' с 2-3 "свързани текста" и нула анализ.
13 Октомври 2016 06:15
Цакич,

Да, късно се сетих за Галиция ! Прав си....

Но тя е около 50 000 кв км и пак не може да преобърне тенденцията.....

Сега се сещам и за Северна Буковина, но тя е едва 8000 кв км.

Мислех за Централна Азия, но няма как, там границата с Англия и Китай не е пипана.....

13 Октомври 2016 07:49
Последните китайски територии анексирани от Руската империя са в 1911 г. Там кво прави Москва в бъдеще?
13 Октомври 2016 08:04
В няколко текста - синхронни на събитията от преди четвърт век -

Чак пък синхронни... според мен текстовете са написани сега, а не преди четвърт век.
13 Октомври 2016 08:35
Какво не сте разбрали, авторът е ясен, държава съдържаща в себе си големи маси хора с различно национално самосъзнание и локализирани географски, е потенциална жертва на САЩ, за подклаждане на сепаратистки движения, както в Югославия, Украйна и мн. други. Ние с нашето турско малцинство също сме потенциална жертва на Америка. Е ако има национална хомогенност, ти правят "цветна революция"...
13 Октомври 2016 08:53
Голяма боза , и то напълно непродаваема на пазара. Статията дълбае в някакви посоки , нямащи нищо общо с реалността в Русия. Тя първо стъпва върху фалшиви фундаменти - "от какво се е разпаднал СССР" . СССР не се разпадна заради федералната си структура , ни най-малко. Отделянето на републиките бе следствие на разпада на Съюза. СССР се разпадна по две причини - вътрешна и външна , влезли в синхрон по едно и също време. Вътрешната причина беше икономическия застой , започнал през 70-те и продължил през 80-те , разминаването между очакванията на населението за бърз растеж на жизнения му стандарт (както през 60-те например) и официалните експозета на Партията и Държавата за съветската икономика. Втората причина беше целенасочената и успешна програма на двете рейгънови управления за саботажи против СССР. Войната с цените на петрола , диверсиите в съветските проекти , подкрепата на муджахидините в Афганистан ... всичко това беше общ план на единна програма на Рейгън , и съвсем не е вярно ,че "Западът се изненада от бързото рухване на СССР" . Изненадали са се тези , които не са били "вътре" в рейгъновата програма... Най-важното обаче в тази ранна "хибридна война" от 80-те години на 20-ти век , беше ключовия удар по хора от ръководството на СССР. Съюзът , наследник на Руската империя , винаги е имал една характерна особеност /в един случай - силна , в друг случай-слабост/ - властовата пирамида да опира в един човек. През 80-те руснаците имаха нещастието да попаднат на един алчен и щеславен партиен карирерист като Михаил Сергеич... Вече става кристално ясно от дистанцията на времето - пробит от американските служби. Троянски кон в Кремъл и то - фигурата на най-високото ниво. Малта , театърът с "преврата" , спешното разтуряне на СССР в Беловежката гора ... нямаха никакви обективни предпоставки. Те бяха индивидуални актове на предателство на съветските ръководители /на Горбачов/ , които на времето се приемаха като скъсване с идеология... Но днес , четворт век по-късно се вижда , късането с комунизма /добро дело по принцип !/ е било претекст за вредене на геополитическите интереси на Москва. Горбачов предаде не толкова комунизма (който щеше да си замине тихо и без него , по "китайски сценарий"...) колкото тежеста на Русия и руский мир в света. Урок разбира се има и той е главно за самите руснаци , а не толкова за останалия свят. Днес виждаме ,че руснаците като че ли са научили геополитическите си уроци. А федерализмът е второстепенна история.
13 Октомври 2016 09:25
... Айде пак амерканците виновни
А както и да се криеш, истината ВЕЧЕ е великолепно казана:
xilometyr
13 Октомври 2016 00:32
Руското обществено съзнание, точно както и българското обществено съзнание са много близо до феодалното и това определя състоянието на тези държави.
Най-очевидното, всекидневното доказателство за това е корупцията. При феодализма тя не е престъпление, а начин за организация на обществото. По цялата стълбица по-силния феодал раздава на по-малките не заплати, а градове, земи, доходни служби. Цялата йерархия открито живее от осребряването на властта и цялото общество се наглася към това.

Да си жив и все така умен, приятелю
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД