:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 339
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Въздушна целувка към полицай вкара младеж в ареста

Клиент, който отказал за четвърти път да се реди на опашка, за да получи новата си лична карта във Второ РПУ в Пловдив, е глобен 150 лв. за дребно хулиганство
Алекс Илиев
И така, ето за какво иде реч: вчера, 05.10, бях в съда, за да ми наложат административна глоба от 150 лв. за нарушение по чл. 2 от УБДХ. В истински съд, с истински съдия. За който не знае - УБДХ е Указ за борба с дребното хулиганство. В частния случай се касае за обида над длъжностно лице - полицай. Преди да стигна до съда, разбира се, прекарах 24 часа в ареста на 2-ро РПУ Пловдив. Пиша този пост, не за да търся съчувствие или за да се защитавам. Напротив, нося пълна отговорност за действията си. Искам да пресъздам събитията, така както се състояха.

Наясно съм също така, че много от тези, които четат или няма да ми повярват, или ще кажат, че "заради такива като тоя трябва да се върне казармата". Именно защото този майндсет ме вбесява, пиша този пост.

След това пространно интро, ето и какво се случи: (тъй като бях признат за виновен, не смятам, че е в мой интерес да цитирам имена).

На 04.10 влязох във 2-ро районно Пловдив, за да си получа вече преиздадената лична карта. Бях пуснал и платил бърза поръчка още на 19.09 - трябваше да имам лична карта още на 21.09.2016 г.

Това беше третото ми ходене до 2-ро по този въпрос, тъй като предишните два пъти все имаше проблем - на 21-ви пластиката не беше готова, макар и да имах документ, който го обещаваше, а след това имаха технически проблем в системата.

Влязох в паспортната служба на районното, платих си глобата, която ми беше наложена за това, че съм си изгубил картата, и се наредих на опашка пред кабинет 101, за да получа заветната карта.

В самия кабинет организацията на работа е под всякаква критика - работи едно-единствено момиче, което трябва да приема заявления, да снима хората, да търси загубените и върнати документи на хората и сигурно още куп други неща.

Средното време за обслужване на клиент беше над 10 минути - не защото момичето е некомпетентно, а защото докато обслужва човека на гишето, й се налага да се занимава с 5 други неща. В 12 без 10 дойде и моят ред, след като бях чакал на опашката от около 10.00 часа.

Подадох на момичето платежното от банката, акта за загубена карта и за първи път видях новия си документ. Трябваше обаче да ми бъде разпечатан документ, който удостоверява, че съм си получил личната карта.



След известно колебание момичето каза:

М: Може ли да се върнеш след 1 час, защото принтерът се развали, а разсилният е в обедна почивка?

Аз: Не, идвам трети път за тая лична карта, а съм си платил бърза поръчка. Няма да си тръгна докато не я получа.

М: Ами, няма какво да направя - принтерът не работи.....

Аз: За трети път ме разкарвате и това не е приемливо, кой е началникът на вашия отдел?

В този момент в кабинета влезе полицаят, който впоследствие се обиди от моето поведение и се намеси в разговора.

П: Виж кво, първо, не те интересува кой е началникът, второ, дори и да знаеш, той приемен час няма.

Аз: Това не е приемлив отговор - аз съм ваш клиент - вие предлагате услуга, за която аз съм си платил, а не получавам.

П: Този отдел въобще не е към полицията, имаме си технически проблеми и излизаме в обедна почивка.

Очевидно драмата беше, че ще скъся на някого почивката с 10 минути. Това, че аз съм загубил общо 10 часа за нещо толкова елементарно, никой обаче не го отчита.

Аз: Обяснения не ми се слушат, защото нямат значение - фактът е, че аз не получавам услугата, за която съм платил. И да, интересува ме кой е началникът ви, защото сте тук, за да работите в услуга на такива като мен - аз съм ваш клиент и не съм доволен - организацията и отношението ви е под всякаква критика.



Явно не му стана приятно от този отговор



П: Момче, ще те арестувам за обида на длъжностно лице.

Аз: Ако исках да те обидя, щях да кажа, че единствената причина да комуникирам с теб сега е, че си имал предимно тройки в гимназията.

По време на цялото това пререкание момичето на гишето активно се опитва да намери решение на проблема и говори с някого по телефона. Включи се в разговора с добра новина.

М: Ами можеш да отидеш отстрани в паспортната служба, за да ти разпечатат документа, и да се върнеш за картата.

Аз: Супер! Можело значи!



Явно на П. му е отнело малко повече време да асимилира горната ми реплика по повод тихия успех и бурното му поведение в гимназията, защото избухна.



П: А бе, ей, момче! Ще те задържа, да знаеш!

Аз: Обясних ти вече какви са нашите отношения - не ми говори на "А бе, ей".

П: Предупреждавам те, да знаеш!

Аз: Добре, чувствам се предупреден.

П: Ще те задържа, бе!



На третата еднотипна закана не издържах и му изпратих една въздушна целувка.

Последвалото ви го описах в началото на историята - арестуваха ме, прекарах 24 часа в ареста на 2-ро, а на следващия ден се изправих пред съдия.

Наясно съм и с пълно съзнание имах провокативно поведение спрямо полицая. В нито един момент не съм го обидил, обаче. Особено не и по начина, по който той описа ситуацията.

В акта, съставен по негови обяснения и подписан както от него, така и от момичето на гишето в ролята на негов свидетел, пише, че съм го нарекъл "идиот", "некадърник", както и че съм му казал "да ми целуне гъза".

Може би наистина заслужавах да поотлежа заради поведението си, но не смятам, че полицаят реагира пропорционално на ситуацията. Още повече границата между лъжесвидетелство в такава бебешка ситуация и подхвърляне на пакетче дрога на невинен човек е много тънка.

И още повече - въпросният човек е орган на реда - има право и задължение да борави с огнестрелно оръжие. Ако вади такава елементарна ситуация извън пропорция, не ми се мисли как би реагирал в реална агресивна ситуация.

На тази случка присъстваха още 6-7 човека, които бяха на опашката пред същия кабинет. Те станаха свидетели на целия разговор. Едната жена се затича след мен, докато ме изкарваха с белезници, и каза, че ако имам нужда от свидетел, ще ми помогне.

В заключение - за да не ви се случва това, което се случи на мен, по-добре си мълчете и бъдете удовлетворени от това, което ви се предлага като услуга и отношение срещу данъците, които плащате. Или не! Ваша работа!

Имам намерение да подам жалба по повод тази ситуация, тъй като не се състоя по начина, по който беше описана в акта. Единственият ми шанс да намеря хората, присъствали на този цирк, е да share-нете поста ми. Предварително благодаря!

------

П.П. В ареста ми беше отказан достъп до адвокат, макар и изрично да поисках такъв за моя сметка и на мои разноски. Когато адвокатът ми е пристигнал в 2-ро на 05.10 сутринта, му е било обяснено, че "съм нямал право на адвокат".



Какво казва Законът за МВР:



В чл.72. от Закона за МВР изрично е посочено в какви случаи полицейските органи могат да задържат лице. Тук става дума за т.нар. 24-часово полицейско задържане. То може да се приложи например при наличието на данни, че "лицето е извършило престъпление" или пък за лице, което "след надлежно предупреждение съзнателно пречи на полицейски орган да изпълни задължението си по служба". Законът за МВР изрично разпорежда, че "от момента на задържането си лицето има право на защитник" - чл.72, ал.5.

 Постът на Алекс Илиев във "Фейсбук"
 Второ РПУ в Пловдив
35
4913
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
35
 Видими 
12 Октомври 2016 19:50
Представяне на едната страна. Каква е целта? От доста време този разказ дефилира из Фейсбук, коментарите под него са показателни за "твореца", дето бил "клиент" на полицията....

Иначе "разсилният", а? Верно ли така ти каза момичето зад гишето? Всъщност в МВР проблемът е, че станаха много вождове и малко индианци. И е нормално някакъв принтер да се счупи. Авторът правилно е забелязал, че едно момиче снима, приема заявления и дава изготвените документи. Но това не му прави впечатление... Поне не му дава основание да напише гневна филипика срещу властта... Иначе провокирането на конфликт с някакъв пазвантин е описано детайлно и няма какво да се спирам на него - ако спориш с глупак, отстрани може и да не видят разликата. Дали си обидил, дали си имал свидетели, които са си свили сармите - това е твой проблем. Ако щеш обжалвай заповедта за задържане, ако щеш обжалвай решението на съда. Освен това не става ясно дали са написани възражения по акта и дали са взети предвид.... А относно адвокатската защита преди ареста - зависи какво си писал в декларацията. Ако си писал, че не желаеш, колкото и да мрънкаш после - няма как да я получиш.
О, да... Да не говорим пък за гръмкото заглавие... що е пробва да дадеш въздушна целувка на полицай в Щатите?
12 Октомври 2016 21:03
В паспортните служби става точно това, което е описало момчето. Още по зле е в КАТ. И проблема не е в служителите, които като цяло работят съвестно и точно, а в безумната процедура. Безумна!!!!!!!!!

Да припомним...
Сименс взе едни пари...
За оборудване на колко служби?
28 окръга

Нека да са 50 паспортни служби с по 10 компютъра, 10 принтера, 10 фотоапарата, 10 бюра, 10 стола, 10 други...
Сметка:
50*(10+10+10+10+10+10)*1000 = 50*60*1000 = 3.000.000
Да ги удвоим 3.000.000*2=6.000.000
Не съм скръндза:
1000 слагам за компютър, 1000 за дървен стол и ги удвоявам.
Да има и за софтуера на столовете!


Колко беше платено, помните ли?


Поне да работеше като хората!
12 Октомври 2016 22:09
Да не говорим, че с триста зора се направи деловодна система, после на фирмата, която я прави, и изтече договора, и се започна с друга фирма и нова система. По отношение принтерите и техниката - няма поддръжка. Никой не е длъжен да вади от джоба си за тонер и хартия, въпреки всичко по районните си ги плащат от джоба. Щото отгоре искат всеки ден справки, докладни, документи и то в два екземпляра... Пък абсурдите в КАТ да има примерно две гишета, вместо три или четири... И ако са писани три при проекта за персонализация, то посмъртно не могат да станат четири впоследствие. Ами идиотската система за регистрация и отчет на водачи, която е от 70-те под DOS... Ами пустите зачислявания на водачи, АУАН и НП, които се въвеждат само в тая система... И на всичко отгоре идва един, който дори и да е прав, започва да крещи, че видите ли бил клиент и трябва цялата паспортна, барабар с началника на районното , да му се извърти на пети, щото видите ли си потурчил личния документ...
12 Октомври 2016 22:22
Авторът може и да поукрасява, но принципно правилно е предал ситуацията.
Лично съм бил както свидетел, така и участник в спорове с полицаи, за които да говорят на "Ти чуваш ли кво ти казвам, бе?", "А, бе, на кого говоря аз?", "Ти са не разбра ли, че щом казвам, значи е така?" е ежедневна демонстрация на "професионализъм" и че са над букви, срички или запетайки на закона.
Някои бързо са си връщали думите назад, но имах и случай, при който се стигна до викане на втора патрулна кола, тъй като случката беше с пиян полицай, който ми налетя на бой.
Оказа се, че патрулните коли нямали право при такива сигнали да извършват проверка за алкохол с дрегер. Викам втора патрулка. Пак същото. Задавам въпрос - ако двама с МПС-та се чукнат леко и имат спор за вина, като дойде патрулка, първата работа е да им поднесат дрегер на водачите.
Да, ама не. Та се почна дайте телефон на дежурен офицер, кой ви е началникът и такива неща.
Поне не ме арестуваха.
12 Октомври 2016 22:26
Не че намирам келеша от разказа за ангел непоръбен, ма я се нареди ти четири пъти за едно и също нещо и пак реши да даваш мнение. Наскоро жена ми си затри шофьорската книжка и отидох с нея до КАТ за морална подкрепа. Към служителите претенции нямам,но схемата им наистина е безумна. Не може за такова нещо да се редим на четири гишета едно след друго и единствено правилно подбраното от мен време (късен следобед) ми позволи да загубим само час и половина време от работния ни ден!
12 Октомври 2016 22:27
Системата е идиотска, това управление го зная добре, там тези дето си плащат за тонер са ми клиенти и всеки път се чудя откъде събират толкова търпение да работят тази работа. Е - има и младежи с образование които напускат след третата касета .
12 Октомври 2016 23:09
Именно защото този майндсет ме вбесява
И мен доста майни не ми харесват, обаче точно с този вид майни не съм запознат "майндсет", какъв ли вид майна е това. Може би група от десет майни?
12 Октомври 2016 23:34
Абе аз правя подобни сеири поне веднъж всяка година и досега не са ме арестували, но това е напълно възможно да се случи и показания от служебни лица ... абе това може (е можело) да се обжалва дори само по тоя показател. Както и да е, заяжданията са изкуство, човек трябва да знае кога да спре, как не да засяга, а да обърква противника и да го сапунисва от време на време, за да не му идват идеи. Правя го основателно и дори го считам за някакъв дълг (граждански), но честно казано мотивацията ми идва по-скоро от техниката на заяждане, отколкото от някаква наивна надежда, че това може да промени нещо. С полицаите трябва да се внимава - законът им дава доста права, а традицията за овче мълчание още повече. Човек с тройки може и вицепремиер да стане и розова пантера в същото време - не трябва да се забравя, че в страната на тройкаджиите - отличникът е шестак, всички паралели със слепите и зрящия са wishful thinking на хора, които си въобразяват, че средностатистическият човек се интересува от нещо друго освен статуса си сред себеподобните.
13 Октомври 2016 00:26
FuFighter
12 Октомври 2016 22:09


Нали се сещаш, че и да ти откраднат личната карта, за ченгетата пак е "потурчена". Случайно да забеляза, че човекът е платил за бърза поръчка и вместо за 2 дни, не може да си получи документа цели 2 седмици. Какви тонери, какви 5 лв.? Срамно е цялото съществуване на българското МВР. Повече от срамно, защото от слуга на гражданите, се е превърнало в наказание за тях.
13 Октомври 2016 07:06
Fu,
Ама изобщо не си прав!

Административните услуги са в услуга на гражданите, а не в услуга на мевере-то или държавата.
13 Октомври 2016 07:24
Slava
13 Октомври 2016 00:26
Нали се сещаш, че и да ти откраднат личната карта, за ченгетата пак е "потурчена". Случайно да забеляза, че човекът е платил за бърза поръчка и вместо за 2 дни, не може да си получи документа цели 2 седмици. Какви тонери, какви 5 лв.?


Като ти я откраднат си има процедура за подаване на заявление за кражбата. И може и да се разминеш с глобата. Какво предлагаш? Полицаят да не изпълни задължението си по закон да наложи санкция по ЗБДС? Нали се сещаш, че този закон не го е измислил полицаят. А за да се пусне заявлението в системата, към него се иска въвеждане на номер на АУАН, иначе не минава.

deadweight
13 Октомври 2016 07:06

Административните услуги са в услуга на гражданите, а не в услуга на мевере-то или държавата.


Ами видно е, че услугата са се опитали да я извършат, но по ред технически причини не е изпълнена. Защо не отиде "майндсета" да мрънка на Бъчварова, ами намерил някакво наплашено момиче да се прави на отворен? Намерил си е майстора. както по-горе беше казано - трябва да знаеш как да протестираш и до къде да спреш.
13 Октомври 2016 08:07
[quote я откраднат си има процедура за подаване на заявление за кражбата. И може и да се разминеш с глобата. Какво предлагаш? Полицаят да не изпълни задължението си по закон да наложи санкция по ЗБДС? Нали се сещаш, че този закон не го е измислил полицаят. А за да се пусне заявлението в системата, към него се иска въвеждане на номер на АУАН, иначе не минава.][/quote]

Дрън дрън. Навремето жена ми в РПУто при открадната карта, са я накарали да подпише документ, че картата е изгубена. И после глоба. Няма "ама не искам". Много сте ми интересни всички дето разправяте за процедури, закони и т.н. Като те натиснат в полицията, особено ако си жена или някой кат младежа, всичко става както те искат.
13 Октомври 2016 08:09
Извод: да понясяш административна услуга си е искуство, небезопасно понякога
13 Октомври 2016 08:16
Fu какъв си не знам, ама аз съм работил в паспортна служба в МВР и няма как дa се просрочи срока определен по закон ако някой не си е свършил работата. Най- вероятно вместо да въведат бърза поръчка са въвели обикновена. Това е. Обикновено картите идват за две седмици. А относно диагнозата полицай, нямам думи с които да опиша отвращението си,
13 Октомври 2016 08:37
Описаното от младежа е истина. Никаква услуга не е издаването на документи. Изнудване и тормоз е. Единствената идея е да се вземат пари за личните карти и паспортите, затова са им толкова кратки сроковете на валидност. А организацията им на работа нарочно е направена така, че да тормози и губи времето на хората. За да плаши. Няма никакви опити за създаване на удобства за хората, на които им се налага да си правят лични документи. Няма и следа от някаква рационалност. Това няма как да е случайно. Вероятно на много хора не им издържат нервите и имат подобни пререкания със служителите на паспортните служби.
13 Октомври 2016 08:39
Perseus, ако жена ти я накарат да скочи от моста, дали ще го направи? Много наивен довод.
13 Октомври 2016 08:43
Описаното от младежа е истина. Никаква услуга не е издаването на документи. Изнудване и тормоз е. Единствената идея е да се вземат пари за личните карти и паспортите, затова са им толкова кратки сроковете на валидност. А организацията им на работа нарочно е направена така, че да тормози и губи времето на хората. За да плаши.

Мизансценът е точен, диалогът е некадърен.А жестът с въздушната целувка? Можеш да вложиш всичко- от обяснение в любов, през приятелски поздрав до целият монолог на Стоичков между червеният картон и душовете.Тъй че- 150 кинта е таксата наложена от съда за удоволствието да си кажеш всичко на ченгето. Кво се жалва и ни пробутва фризирани версии момъка?Скъпо ли му се е видяло?

Не поставя акцента върху белезниците, а че щели дрога да му подхвърлят.Обърканото девойче ли?
Абсурда е че задегната страна- псуван полицай, съставя акт.Самото налагане на такива актове би трябвало да се извършва от лице което не е участвало в скандалаНе оспорвам правото на полицията да прилага сила, но след това би било добре органът издаващ акта да не е човекът замесен в екцеса.
13 Октомври 2016 09:18
А организацията им на работа нарочно е направена така, че да тормози и губи времето на хората. За да плаши. Няма никакви опити за създаване на удобства за хората,

Прегледах отгоре, отгоре коментарите.........и „дадох искра" При нов доставчик на интернет и калпава връзка 10 дни се борих докато пратят техници.Не ,че всичко е мед и масло,но това което ме вбеси е системата..........наберете ****.........,натиснете 1..........,натиснете 2..........,натиснете N.При което след натискане на нужната цифра,вместо отговор на нужното лице,започва повтаряне на горното съобщение.
Вълнува ме въпроса само мен ли вбесява тази система!!!???
Иначе по темата.........Мисля,че всичко у нас е направено с цел да се губи времето на хората.........
13 Октомври 2016 10:30
Аз скоро си подновявах паспорта и книжката и ситуацията във варненското мевере беше същата като описаната, дори по-тежка поради това че се слъчваше в единствените 2 работни дни в началото на май межди Велинден/Първи и Гергьовден - при пет налични гишета само едно работии жената върши сто неща (как успяваше? магия)
Но.
Безобразната организация не е основание за хулиганско поведение спрямо представителите на реда. Иначе къде му се вижда краят -днес хулиган, утре може и комсомолец да стане.
13 Октомври 2016 10:41
KaraKoliu
13 Октомври 2016 08:37
Описаното от младежа е истина. Никаква услуга не е издаването на документи. Изнудване и тормоз е. Единствената идея е да се вземат пари за личните карти и паспортите, затова са им толкова кратки сроковете на валидност. А организацията им на работа нарочно е направена така, че да тормози и губи времето на хората. За да плаши. Няма никакви опити за създаване на удобства за хората, на които им се налага да си правят лични документи. Няма и следа от някаква рационалност. Това няма как да е случайно. Вероятно на много хора не им издържат нервите и имат подобни пререкания със служителите на паспортните служби.


Точно така.
И аз пак да попитам:
Помните ли колко ни струваха (на държавата - на нас демек! ) паспортните служби?
И не е ли време някой да влезе в затвора?
13 Октомври 2016 11:02
Предварително се извинявам, че постът ще е дългичък.
Отивам в Петрич на 23.12. да си отпиша катастрофиралата кола.
Отивам преди обяд, плащам си таксата и се нареждам на опашката, която си беше доста сериозна.
Става 14 ч. и девойката на гишето обяснява - щели да празнуват Коледа и нямало да работят повече.
Една част от хората си тръгнаха.
Аз съм си взела отпуск в този ден, идвам от Сандански. Казвам и, че трябва да ме обслужи и че това няма да отнеме повече от 10-15 минути.
Отказва ми. Опитвам се да говоря с шефа им от гишето - не ми отваря.
Чукам - същото. Тогава "нахалствам" и влизам през вратата му, непоканена.
Ами такова било положението, щели да празнуват и няма да ми свършат работа. Питам го тогава защо не ми обясниха, преди да си платя, че няма да работят, а не да утрепя половин ден в чакане.
Свива рамене.
Връщам се на гишето, което беше още отворено и искам телефона на началника в Благоевград, като говоря на доста висок тон.
Шефа им влиза и казва на момичето да ми свърши работа. Бях шокирана, когато му каза, че ако искал той да я свърши, тя нямало.
Ако искате вярвайте, вярно той я свърши.
Между другото - точно за 8 минути.
Е, можех и аз да си тръгна като другите, но не го направих.
И не ме арестуваха, даже накрая най любезно ми пожелаха "Весела Коледа, госпожо!".
На което още по-любезно отговорих "Благодаря, и на Вас!"

13 Октомври 2016 11:08
Съчувствам на младежа и съм на негова страна.
Защото моя практика също е да споря с малко по-нервен тон, но без да употребявам нито една /!!!/ квалифицирана като обидна дума.
И мисля , че именно това е вододелът - обидни квалификации дал Господ във всеки език - простак, идиот, свиня, некадърник и пр. Но младежът интелигентно ги е заобиколил, като ги е заменил с предположения за "тройките на полицая в училище" - кой не е получавал тройки ? Дори и тия с тогите, както става ясно.
13 Октомври 2016 11:15
Шефа им влиза и казва на момичето да ми свърши работа. Бях шокирана, когато му каза, че ако искал той да я свърши, тя нямало.
Ако искате вярвайте, вярно той я свърши.
Няма място за шокове и шокиране. По администрациите на МВР и МО обикновено работят много роднини, близки, любовници /или такива, които си плащат/ на началника на съответното полицейско управление или военно поделение. Или са хора на началници на началника. Така че простата наглед деловодителка или дори чистачка може всъщност да са с по-високо "служебно" положение отколкото прекия си началник. Това е една от причините за калпавата работа на тези служби. Никой не може да ги накара да работят.
13 Октомври 2016 11:25
След, като принтера е счупен е физически невъзможно да се свърши работата, ако ще и Цветан Цветанов да е бил на смяна, а не това "момиче".
13 Октомври 2016 11:29
ако искал той да я свърши, тя нямало


БиБи-ан, ако й знаеш роднинските връзки, няма да се чудиш!
13 Октомври 2016 12:19
Представяне на едната страна.
Да, бе!
Мисля че в лицето на Фу, бе представен и въздушно целунатия полицай!
13 Октомври 2016 12:21
Описаното премеждие би могло да не се случи, ако работата на служителите е свършена както трябва... Още при първото закъснение е трябвало да се извинят и да върнат част от парите за бързата поръчка... Последвалата разправия след повредения принтер също е излишна – един по-умен служител би се извинил и избегнал конфликта... Последвалото задържане, лишаване от адвокат и осъждане вероятно ще бъдат обжалвани с успех...
13 Октомври 2016 12:23
БиБи-ан, ако й знаеш роднинските връзки, няма да се чудиш!

Предполагам...
Но да се озъбиш на началника пред погледа на клиента, и то не за нещо принципно, а просто защото те мързи или пък така си решила, беше уникално
13 Октомври 2016 12:36
FuFighter 13 Октомври 2016 08:39
Perseus, ако жена ти я накарат да скочи от моста, дали ще го направи? Много наивен довод.


Верно? В едно помещение, наобиколена от двама трима полицаи, които винаги се държат и като 100%ви кавалери, докато настояват "Подпиши тук", нали? Това с моста прозвуча тъпо. Доста наивна защита...
13 Октомври 2016 12:41
Моят личен опит е от преди година – подновявам лична карта, шофьорска книжка и паспорт и всичко стана бързо, лесно и в срок, само с две отивания – за подаване и получаване... Най ме смаяха, че вместо да ме пратят на касата на банката, предложиха да платя с карта и ми спестиха десетина лв ...
Е, не мина и без малка разправия при получаване – първо, че снимките бяха черно-бели, и второ, че са ме изкарали по-грозен... но за арест и дума не е ставало...
Това в Трето в София, явно другите управления имат нужда от обмяна на опит...
13 Октомври 2016 12:46
ако искал той да я свърши, тя нямалоБиБи-ан, ако й знаеш роднинските връзки, няма да се чудиш!


Да, връзки... На държавна работга е така, началникът работи, ако не може да свърши всичко, прехвърля част от работата на подчинените. Ако е недоволен, не може да наказва, нито да награждава, може да напише доклад, след което служителката ще представи нейната гледна точка, след което той ще пише обяснение, след това може и да я махнат (по КТ другите възможни наказания са заблележка и предупреждение), като не се знае каква друга овца ще му докарат, най-умният вариант е да вземе да свърши сам работата, дето била за 10 минути.
13 Октомври 2016 12:51
При всяко подновяване се чудя – защо шофьорската книжка е два пъти по-скъпа от личната карта, като размерите и теглото са същите?...
Нали документите трябва да струват колкото материалите?...
13 Октомври 2016 13:10
"майндсет", какъв ли вид майна е това.

Като един "тимуровец" съм - винаги да помогна!
mindset - начин на мислене, майна!
13 Октомври 2016 17:28
FuFighter
12 Окт 2016 19:50


Въпросът е принципен - ако при спор между милиционер и човек с фланелка на "Дъ Ху", вземеш страната на куката, значи вече системата ти е взела скалпа. Язък ти за ник-а.
13 Октомври 2016 19:20
да ви кажа ,моя опит в 3 рпу София за преиздаване на лична карта е съвсем различен ,направо ми взеха акъла с бързината си
Бях се подготвил за доста чакане и досади ,но всичко приключи за няма и 15мин беше края на работния ден дори задържаха касиерката за да платя
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД