:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 247
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

За асансьорите има много правила, но контролът е мижав

Десетки хиляди съоръжения може да бъдат спрени до една година
Снимка: Министерство на икономиката
"Електронният регистър на асансьорите към момента запълнен на 70%. На 1 юли т.г. се надявам да имаме целия вариант на регистъра и да можем в реално време да следим техническото състояние на всеки един от асансьорите", обяви в началото на годината зам. -министър Даниела Везиева. Какво точно се следи остава под въпрос.
Десетки хиляди асансьори може да бъдат спрени в рамките на една година при периодичните технически прегледи, защото не са изпълнили всички изисквания за безопасност. Някои от тях са много важни, особено при по-старите машини, но други изглеждат донякъде излишни. В същото време, въпреки клетвите на надзорните органи, контролът продължава да бъде хлабав, по-скоро мижав. Така, докато никой не взима сериозни мерки за подобряване на състоянието на тези съоръжения, инцидентите се множат. Колко трябва да паднат и колко хора да пострадат, за да се задейства държавата, е въпрос без отговор.

Последният инцидент бе съвсем наскоро, през септември. Този път, за разлика от редица други, случаят се размина без смърт, но с няколко ранени, сред които невръстно дете. Както винаги става, нашуми ли такъв случай, последваха поредни закани за строг контрол и нови проверки. Но, подобно на всяка кампания, така и тази скоропостижно замря. Някои зам. -министри и шефове на агенции получиха своя миг на мимолетна медийна слава, а после всичко отшумя. До следващия път.

В същото време хората, които използват асансьорите, продължават да са в неведение какво точно трябва да направят, кой трябва да го направи и кой е отговорен за нещо несвършено. От няколко години например Георги Д. е домоуправител на вход в столична панелка. Не е виждал техника, който би трябвало да поддържа асансьора на етажната собственост. Но много добре знае къде се плаща - всеки месец 24-те апартамента неотменно дължат за поддръжка обща такса от около 60 лв. Но ако нещо се счупи, трябва да се плаща отделно, тези общи пари отиват само за покриването на месечната такса. Факт е и че никой от живеещите не е виждал някой да минава на инспекция.

"Може техник да идва, докато ние сме на работа, но все пак е редно да се обади - или на касиера, или на домоуправителя. Просто на някого. Ние как да знаем прави ли се изобщо нещо за този асансьор?", пита риторично Георги. И има право. Той не е измислено лице, той е просто един от многото граждани, имащи нелеката задача да бъдат домоуправители. Щастлив е, защото този вход, за разлика от много други, живее в сговор, но все пак - събирането на такси, воденето на домова книга, поддържането на общите части - всичко това уморява. А носенето на отговорност, ако нещо лошо се случи, още повече. Защото всъщностне е ясно кой трябва да отговаряза асансьора - фирмата или домоуправителят.

От Нова година тревогите на Георги ще станат още по-големи. Тогава изтича крайният срок, в който трябва да се изпълнят куп нови изисквания за съоръженията. Тогава е последният срок, в който във всяка кабина трябва да бъде монтирана разговорна уредба, която да свързва евентуално заседнали хора с техниците.

През юни изтече друг срок - за поставянето на аварийно осветление в кабините и в шахтите. Досега никой не е посочил данни доколко той е спазен. Иначе правилата са залегнали в Наредбата за безопасна експлоатация и технически надзор на асансьорите и са ясни отдавна. Самите домоуправители имаха срок да обновят съоръженията от 2014 година насам. "Не, не съм чел тази наредба, а и никой не ми е казал, че има такива изисквания. Каквото трябва, ще направим, но е добре да знаем от по-рано, защото слагането на такава разговорна уредба сигурно ще е скъпо", предполага Георги. "При положение че даваме толкова пари на фирмата за поддръжка, не е лошо да ни кажат какво трябва да направим", коментира той.

Наистина кой е отговорен? Не е съвсем ясно дали това е фирмата или конкретния човек, който се занимава с поддръжката на входа. Но има наредба, която също е важна, в която се описват отговорностите на производителя, на вносителя, на фирмата, която монтира асансьора. Доказването на съответствие е документално.

За утеха на Георгиасансьорите без разговорна уредба няма да бъдат спираниот първия ден на 2017 г. Те ще бъдат извеждани от експлоатация поетапно - ако по време на годишния технически преглед се окаже, че е пропуснато да изпълнят някое от изискванията на закона или наредбата. А към момента в нарушение са повечето стари асансьори в панелните или тухлени сгради от времето на социализма. С подобен "домофон" към момента разполагат част от съоръженията в новите сгради. Дали работят и дали реално има нужда от тях е друг въпрос. Защото в момента почти всеки разполага с мобилен телефон и може да сигнализира, ако изпадне в "асансьорна" беда.

Грижата на министерството изглежда престорена, а проверки се правят най-вече кампанийно след поредния паднал асансьор. Само в последните няколко години станаха поредица от инциденти, някои - за съжаление, с фатален край. Повреждане на системата срещу свободно падане на кабината, умишлено унищожаване на етикетите с аварийни телефони в кабините и т.н. са само част от установените случаи. Колко още случаи не са установени, не се знае.

При последния инцидент - в края на септември, петима души, сред които и дете пострадаха при падане на асансьор в нова кооперация в София. Той летял от втория етаж до ниво минус едно. По чудо инцидентът се размина само с ранени, но без фатални последици. На място дошъл и техник, който предположил, че не е била подменена хидравличната течност в съоръжението. В крайна сметка се оказа, че водещата причина е скъсана носеща планка на кабината, която не е позволила на системата за аварийно спиране да се задейства. А защо тя се е скъсала, ще стане ясно едва в края на този месец. Инцидентът дойде на фона на уж засилените мерки на министерството на икономиката и подопечната му Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН).

Данните към моментаразкриват отчайваща картинаДо средата на тази година около 80 000 от 120 000 асансьора в България все още бяха в окаяно състояние въпреки привидните намерения на Министерството на икономиката да затегне контрола. Произведените преди 1990 г. асансьори са амортизирани и не отговарят на европейските изисквания за безопасност, обобщиха тогава от Асоциацията на асансьорните техници.

В някои случаи съоръженията се водят технически изправни по документи, но действителността е различна - не са монтирани предпазни съоръжения, като автоматична врата, претоварващо устройство или щит, който да предпазва от падане в шахтата, обясняват експертите. Шефът на асоциацията Валентин Маринков дори казва, че заедно с колегите им от Сдружението на производителите и вносителите на асансьорна техника имат цяла програма за обезопасяване. От ведомството на Божидар Лукарски не я искат. Реакция имало единствено от медиите и от представителството на ЕК, откъдето уточнили, че това е работа на всяка отделна държава - членка на ЕС.

Като опит за контрол пък зам. -министърът на икономиката Даниела Везиевамесеци наред говори за създаването на електронен регистър,който да показва на хората кога за последно е идвал техник и какво е правил. Той трябваше да заработи от 1 юли. "Да, полезно би било, защото все пак ще знаем какво предстои и евентуално да съберем пари за предстоящия ремонт", разсъждава Георги. След запитване на в. "Сега" обаче се оказа, че няма нищо такова. Регистър, който се води и поддържа от икономическото министерство, имало и сега, и преди, той просто се "надграждал". Особеното е, че гражданите, а домоуправителите също са граждани, няма как да видят какво се случва в него и как се попълва, защото бил за вътрешна употреба.

Как се контролират самите фирми за поддръжка? Също не е много ясно. При едни от последните масови проверки на ДАМТН преди около две години се оказа, че 80-годишен техник поддържа 1500 асансьора. В същото време около 75% от приходите от поддръжка на асансьори са в сивия сектор, тъй като голяма част от фирмите не декларират всички съоръжения, за които отговарят, отчетоха от ДАМТН. Част от документите, свързани с проверките, пък били фиктивни.

Жалкото е, че към момента ситуацията в бранша не се е променила особено и от министерството би трябвало да знаят това. Затова и инцидентите няма да намалеят, докато отделни лица или фирми си играят с живота на хората безнаказано. Проблемите няма да се решат и с проверки веднъж в годината. А в министерството би трябвало да са наясно, че дори на всеки вход да се зачисли пиколо, което да натиска бутоните, това няма да направи асансьорите по -надеждни. Както няма да решат проблема домофон или лампа в шахтата, за които не е ясно дали изобщо ще работят.
1
1745
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
12 Октомври 2016 20:56
Риск печели - пари от такси, непроведен контрол, неизпълнени ремонти... Риск губи - жертва винаги са ползвателите, живеещи с наивността, че има наблюдение и контрол...
--------------
Сайтът на Генек
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД