:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 415
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Столичната община спира строеж на частно училище

След множество протести на софиянци срещу строителството върху зелени терени, Столичната община ревизира решението си да пусне строеж на частно училище в жк "Лагера". Проектът за частно основно училище "Томас Едисон" получи одобрение в Столичния общински съвет преди 3 месеца по предложение на кмета на район "Красно село" Христо Апостолов. Вчера от "Московска" съобщиха, че Апостолов прекратява процедурата за издаване право на строеж. Предвидената за това площ от 8288 кв.м остава зелена зона, а докладът по въпроса предстои да бъде внесен за ново обсъждане в СОС. Съветниците ще трябва да се отметнат и от идеята си да прехвърлят терена от публична в частна общинска собственост, за да бъде предоставен за безвъзмездно и безсрочно право на строеж на частното училище.

Напрежение заради нов строеж има и в "Дружба 2". Волейболистът Владимир Николов има проект за изграждане на спортна зала в двора на 68-мо СУ "Акад. Никола Обрешков". Хората в квартала обаче не са съгласни с това. Основното им съображение е същото, с което и в "Младост" протестираха срещу изграждането на спортна зала с ледена пързалка - липса на място за паркиране около обекта.

Пред "Сега" кметът на район "Дружба" Ивайло Цеков обясни, че дворът на училището е с площ 21 хил. кв.м, а проектът предвижда да бъдат заети 5 хил. кв.м от него. Оставащата площ е предостатъчно голяма дори и ако сградата на гимназията бъде разширена, смята Цеков. Той обаче призна, че някои от спортните площадки на школото ще трябва да бъдат изместени. Кметът каза, че ще бъде направено и още едно представяне на живущите в квартала, тъй като при първото представяне на проекта, не е имало голям интерес от тяхна страна.

Самата зала трябва ще бъде с площ 2200 кв.м и в нея ще могат да се практикуват няколко вида спорт. Тя ще бъде с подходящи размери и за международни състезания. Върху останалите 2800 кв.м пък ще бъдат обособени зелени площи и ще бъдат поставени уреди за спорт на открито. Цеков заяви още, че проектът предвижда подземен паркинг, с което да се разреши проблемът с оставянето на колите. Идеята за изграждане на залата предстои да бъде разгледана на заседание в Столичния общински съвет, където да се определи собствеността на терена под нея. По думите на районния кмет сградата ще струва между 4 и 5 млн. лв.
1
1473
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
19 Октомври 2016 10:54
"Задружна дружина планина повдига"
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД