:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 105
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Здравната каса пак ще свърши годината с дефицит

Целият надзорен съвет на НЗОК ще получава заплати
С около 50 млн. лв. дефицит в бюджета за лекарства ще приключи годината здравната каса. Парите ще се вземат от резерва за касата за догодина, пише в проектобюджета на НЗОК за 2017 г., одобрен от надзорния съвет на касата. Той трябва да мине и през Министерския съвет и парламента.

Общо недостигът на средства за тази година е далеч по-голям. При предвидени 2.809 млрд. лв. за здравни плащания за тази година, прогнозата за нужните пари е за 3.360 млрд. лв., като най-големият преразход традиционно е за лекарства и болници. Касата обаче разполага с 316 млн. лв. резерв за тази година и очаквано преизпълнение на приходите от здравни вноски от 151 млн. лв., прехвърлени са и средства от други пера, например издръжка. Така дефицитът пада до около 50 млн. лв.

В неразплатените средства обаче не влизат дълговете на касата към клиники в ЕС за лечение на осигурени в България. Те са общо за около 190 млн. лв., като за 70 млн. лв. от тях срокът за безлихвено плащане ще приключи в края на 2016 г.

3.032 млрд. лв. са предвидени догодина за здравноосигурителни плащания, като ръстът спрямо бюджета за тази година е 222 млн. лв. За лекарства са предвидени 52 млн. лв. повече, за онкомедикаменти ръстът е 31 млн. лв., 136 млн. лв. е скокът за болниците. И по трите пера обаче се предвиждат по-малко пари спрямо реално платеното тази година. За лечение в ЕС догодина се полагат общо 62 млн. лв., при дълг от 70 млн. лв. още в началото на 2017 г. Касата има и резерв от 341 млн. лв., с който да покрива недостига по различните пера.

За 2017 г. здравноосигурителните вноски са разчетени в размер на 2 279 млрд. лв., което е със 158 млн. лв. повече от тази година. Държавата ще преведе за деца, пенсионери и социално слаби 1.134 млрд. лв. - с 89 млн. лв. повече от миналата година заради заложеното в закона постепенно увеличаване на осигуровките, превеждани от хазната.

Както и в предни години, се запазват лимитите както в извънболничната, така и в болничната помощ. За трета година касата няма да има право да сключва договори с нови болници, получили разрешение за дейност след 31 декември предходната година, т.е. 2016 г. От касата искат при установени сериозни нарушения като източване и отчети на неизвършена дейност НЗОК да може да спира договори с болници, въпреки че те обжалват актовете в съда, т.е. болницата да не може да работи с касата, докато текат съдебните процедури.



ЗАПЛАТИ

Всички членове на надзорния съвет на касата да получават възнаграждения, гласи искана от НЗОК промяна в Закона за здравното осигуряване, която да се въведе с преходни и заключителни разпоредби на Закона за бюджета за 2017 г. Първоначално надзорът гласува да иска заплати само за членовете, които не са от квотата на държавата - представителите на синдикати, работодатели и пациентски организации, но предложеният текст в крайна сметка предвижда възнаграждение за всички 9 членове на НС.
1341
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД