:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 553
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Телефони са открити в килиите на съдените за тероризъм сирийци

СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Подсъдимите твърдят, че са отивали да видят болната майка на единия от тях в Турция.
Поне 5 телефона са били открити в килиите на съдените за тероризъм в Специализирания наказателен съд сирийци. Това стана ясно вчера при подновяването на делото срещу тях. То най-накрая тръгна по същество.

Алмохаммад А., Ал Абдалах Ф. и Ал Фанди Дж. са със статут на бежанци, получен в Германия, но бяха задържани през февруари при опит да преминат нелегално от България в Турция. Няколко седмици след задържането им те бяха обвинени от българската прокуратура за тероризъм. Според обвинението тяхната цел е била да се присъединят към организациите "Ислямска държава" и "Мюсюлмански братя".

Основните аргументи на прокуратурата са открити снимки в мобилните им телефони, както и тяхна комуникация в Wats up с неназовани по делото хора. В последната имало реплики като например: "Само дето в работата има риск, забранен в международен мащаб", "Идвам при теб и умирам преди теб". В телефоните на сирийците били намерени техни снимки, на които те са въоръжени, както и пропагандни материали на "Ислямска държава".

Според защитата на подсъдимите обаче "телефони се дават с лекота, за да може да се проведе някакъв разговор, който да бъде после използван, ако подсъдимите са достатъчно неблагоразумни". Адвокатите твърдят и че сирийските младежи са отивали при болната майка на единия, която се намирала в болница в Турция.

Прокуратурата вчера поиска да бъде назначена съдебно-техническа експертиза на съдържанието на откритите сега в килиите телефони и провежданите разговори. Освен това тя настоява да бъде разпитан анонимен свидетел, който да обясни целта на пътуването на тримата подсъдими. Защитата обаче обяви, че въпросният свидетел изобщо не е таен, че той е посещавал тримата в ареста и на практика е известен. Адвокатите нарекоха свидетеля "камерен агент", който разследващите са използвали, за да съберат повече информация.



НАСИЛИЕ

Един от подсъдимите обяви пред съда, че при задържането им на границата спрямо тях е упражнено насилие. То било приложено от двама души, а човек от ДАНС давал разпореждания и си водил записки. По време на делото вчера е направена очна ставка между сириеца и служителя на ДАНС. Последният категорично отрича да е имало каквото и да било насилие над задържаните.

1336
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД