:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,344,529
Активни 126
Страници 13,584
За един ден 1,302,066

След комунистите дойдоха болшевиките и меншевиките

Те превърнаха страна ни в Територия (по Комарницки), а нас - в отчаяни и обезверени хора
Петьо Цеков
Олелията е до Бог. Квадратчето - бай х*й, секциите - онуй, китки шарени, кротки агънца и т.н. Долу-горе - нормална предизборна ситуация. В Америка да не би да правят нещата по-иначе?

А аз си мисля друго. 45 г. ни управляваха комунисти, а след това - демократи болшевики. За 27 г. успяхме да напълним магазините, ликвидирахме опашките и поизчистихме витрините. Но като общество и като дебат май не мръднахме и крачка. Все едно току-що сме престанали да учим "Основи на комунизма", но още не сме си избръснали брадите и не сме свалили белите чорапи - като в началото на 90-те. Онова време, умножено по силата на социалните мрежи и мобилните телефони, ражда хаоса, в който битуваме все по-отчаяни и обезверени. За 27 години ние тук не успяхме дори да осмислим разлика между "демократичното мнозинство" и "болшинството на болшевиките". Не сме много сигурни каква е разликата. Най-работещите партии у нас са тези, върху които е стъпил всемогъщ Вожд. Бащицата.Новият Тато води малки БКП-таОт друга страна - най-неработещите партии в момента са тези, в които се чуват много и различни гласове. Коалиция ли? Тук работи само коалиционен модел, при който има една силна партия и 10 малки безенесета, които чакат трохички и жужат около кораба майка. Малки присъдружни организацийки. Партиите... Има партии, представени в кабинета, целият състав на които може да се събере във файтон и шапката на лидера ще има самостоятелно място.

Кризата на ранната посткомунистическа България продължава и днес с пълна пара - пак крещим по площадите (виртуалните), пак има само наченки на демокрация, на плурализъм, на пазар, на култура, на спорт, на здравеопазване, на сигурност... Единствената съществена разлика е, че няма режим на тока и водата, че няма купони. Благодарим!Защо изпаднахме в безвремие?Защото политико-мафиотският елит явно не желае нормалност. Добре му е така. Може някъде да се е появило някакво квадратче в някакви избори, да ни питат нещо на някакъв референдум (боже мой, каква чест). Но пак "те са ни построили" магистрала, "те са ни дали" банани, "те са ни пуснали" парното... Голямата грешка се крие в очакването ни да видим самореформирането на елита. Те да върнат власт в ръцете на суверена. Чакайте от умрял писмо.

Преди 27 г. все пак имаше някаква надежда, сега пак чакаме държавата "да ни реши проблемите". Сърдим се, тропаме с крак, защото "Те не са ни дали..." Хем те не дават, хем и от ЕС са ни спрели нещо. Преди пак Те не даваха, а и от СССР не идваше. Цялото това предаване в ръцете на държавата ражда малодушие, безмълвие, нова бедност, превръща всички ни в тълпа. Тълпа, която се подрежда накрая кротко в празен магазин в Бобов дол.Те няма да се самореформиратПредставителната ни демокрация не работи както трябва. В ЕС сме, в Клуба на богатите, но и ЕС, и ние гледаме на това членство като шега, подаяние, политическо решение... А сигурен съм - и в ГЕРБ, и в БСП, и в Рефбло, и във всяка друга партия има смислени хора, но малодушието, инерцията, страхът, превръщат всички тях в сив фон. И умни хора извършват глупости. И накрая битието ни е предопределено от ниската политическа и институционална култура.

Не, не искам да кажа, че те не се борят с обезверяването и отвращаването ни. Борят се и още как - пускат ни "Колелото на късмета", търкаме билетчета по улиците, гледаме втренчено някакъв индийски филм. Който е преди турския филм и на гърба му върви най-тъпото шоу във вселената.

Въпреки че на власт все по-често се наблюдават хора, които никога не са помирисвали комунизъм, техните гени като че ли ги карат да се държат като комунистически вождове. Вижте какво стана около Изборния кодекс - един закон три пъти хвърли в размисъл конституционалисти - и за секциите в чужбина, и за "Не подкрепям никого", и за задължителното гласуване. Твърде много базисни дебати в един закон. Не какъв да е закон - ИК е втория по-важност документ в страната. Ако конституцията казва какви да са отношенията ни, ИК казва кой ще осъществи контрола. База!

С мръсни ръце все по-често се бърка в тази база на отношенията ни. В Изборния кодекс коалиционните партньори дружно решиха първо да посегнат на гласовете на протестиращите, а когато номерът не мина и взеха да търсят вина - по-големият партньор реши да посегне на гласовете на по-малкия. Накрая Бащицата се съгласи да не дърпа кокала на младшия партньор. Щедрост! Всичко, ама всичкотова не бива да се случва в нормална, действаща демокрацияНе заради друго - демократична държава не може да проявява търпимост към каквото и да е "присвояване на права", към ограничаване на права на отделна личност или група хора. Това е гигантско зло, несъвместимо с демокрацията. Едно време имаше мерки, през които прекарваш яйце, за да определиш категорията му. Ако мине - 1-ва категория, ако не мине - 2-ра. Е - когато отидеш да гласуваш, а гласът ти се озове в кошчето за боклук - значи не сме минали мярката за демокрация.

Ако обществото си подсвирква при извършването на такива действия, те могат само да се мултиплицират - властимащите обезателно ще разширяват кръга на своята компетентност и ще изземват територия от обществото. Накрая, ако търпим това, сигурно няма да ни накарат да носим дрехи с отличителни белези, но със сигурност ще ходим под строй до урните, че и хора ще играем пред секциите.

Това не е предположение.Пътят към тоталитаризма се вижда с невъоръжено окоПо дяволите, премиерът решава да разпусне парламента, всички мълчат, само кресливи депутатки от ГЕРБ подхващат: "Ама, разбира се, че парламентът ще съгласува работата си с премиера. Че как иначе..." И в един момент парламентарната трибуна бе обявена за ненужна. Демокрация ли? Каква демокрация? После премиерът нарежда НС да се събере и същите кресливи депутатки започват да нареждат: "Ама как, естествено, че трябва да се работи."

Министри треперят, защото Тотемът ще им набива канчето. После страховете се потвърждават - той наистина им набива канчето, а те продължават да се навеждат. Това какво беше? Конструктивен диалог може би? Не - това е диктатура, в която разделението на властите е декларативно. Това, което наричаме "законодателна", "изпълнителна" и "съдебна" власт, се е сляло в едно аморфно сиво тяло и живее собствен живот, нямащ нищо общо нито с избори, нито с демокрация, нито с всички тези неща, от които ние се вълнуваме всеки ден и си чешем езиците във форуми и седенки. Тези три власти все още имат отделни табели не защото функционират, а защото благоприличието не позволява те да бъдат направо заличени. Вижте какво стана с "четвъртата власт" - изчерпвайки се, тя бързо бе обявена за ненужна, бе изядена, сдъвкана и изплюта, превърната в маша в ръцете на онова същото чудовище.Какво да направим?Не зная, разбира се. Със сигурност не трябва свестните хора да се прилепват към болшевиките във властта. Абсолютно също толкова вярно е, че свестните хора не трябва да се вживяват в ролята на меншевики, на самодостатъчен кръжец, който няма никаква потребност да се докосва до "материала". Но не трошете парламента. Не се бийте с полицията. Не посягайте на жълтите павета. Защото културните хора НЕ трябва да отговорят на "удара с удар, на гаврата - с шамар, на рекета - със сила". Това го правят нервните хора. Гласувайте! Защото лошите управници винаги се избират от добрите граждани, които не гласуват на избори.

А да - и не псувайте демокрацията! Това нашето не е демокрация.
Снимка: "Сега"
Обезверени и отвратени. Търкаме билетчета по улиците, въртим "Колелото на късмета", гледаме втренчено някакъв индийски филм. А после се караме един друг пред празния магазин в Бобов дол, в който тъкмо са докарали 2 кайми...
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Гласувайте! Защото лошите управници винаги се избират от добрите граждани, които не гласуват на избори
34
10125
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
34
 Видими 
19 Октомври 2016 20:16
лошите управници винаги се избират от добрите граждани, които не гласуват на избори


Твърде оптимистично, според мен. Прекалено дори. По-добре ми звучи "Гласуването за престъпници е престъпление": http://www.stihovebg.com/Proza/Kriticheski-statii/GLASUVANETO-ZA-PRESTAPNITSI-E-PRESTAPLENIE/196096.html
19 Октомври 2016 20:26
При соца гласуването бе 99.99%.Хитлер също постигал подобни резултати.
19 Октомври 2016 20:30
Интересно, къде авторът е видял действаща демокрация? Реално, а не пропагандно...
Що се отнася до липсата на обществени дебати - къде трябва да започнат? Правилно - в медиите. Но... Медиите са бизнес фирми, журналистиката бизнес, информацията бизнес... По форумите - тролове и ботове...
Така че - логично е да няма обществени дебати /дебати винаги е в мн. ч./. Нормално за ненормалното общество...
------------------------
Сайтът на Генек

19 Октомври 2016 21:22
Какво да направим?
Не зная, разбира се.

Абе Пеци, след като не знаеш "Что делать", що си я написал тази статия?
Ами човек като я прочете, остава само с рЕторичните ти въпроси...
(не е грешка, не е!)
И толкоз!
19 Октомври 2016 21:24
казва да не хвърляме павета и да гласуваме в рамките на закона.
19 Октомври 2016 21:31

Oпасявам се, че е закъснял. Тези констатации и призиви вече не вършат работа. България се е сурнала по урвата, а паветата са истинските бюлетини. Нищо добро не ни чака, не само нас, а и управляващите.
Готов je!
19 Октомври 2016 22:04
Те няма да се самореформират. Представителната ни демокрация не работи както трябва.

Айде-айде, аман от лицемерие!
Когато трябваше да сваляте Орешарски демокрацията работеше прекрасно, трепехте каманяките с винкели, окачвахте ги по стълбовете и ги пращахте в сибир, бяхте фантастично сплотени, реформирани и евроатлантични, и ти също, г-н Цеков, също, а сега пък внезапно си станал света вода ненапита.
19 Октомври 2016 22:08
Никой не ни е виновен.Просто това си заслужаваме.За съжаление.
19 Октомври 2016 22:12
трепехте каманяките с винкели, окачвахте ги по стълбовете и ги пращахте в сибир, бяхте фантастично сплотени, реформирани и евроатлантични, и ти също, г-н Цеков, също,
Ако периодично биехме и не само, управляващите, то днес нямаше да водим тоя разговор. Пък и периодите на побой, и не само, с времето щяха да се разреждат.Докато еволюцията създаде нова бюрокрация- знаеща че за простотии няма да се отърве само с уплах.

Проблемът е че никой не е бит, и не само, скоро.Управниците са сребролюбиви, себични и мързеливи. Те са лоши по природа, освен ако не ги принудиш да са добри.И ако трябва да избираш дали да те обичат или да ги е страх, то трябва да се залага на страха. Затова народът трябва да е хитър като лисица и смел като лъв.
19 Октомври 2016 23:49
Мойта теория сте я чували, но ето я пак - имало е насилие при соца, но в началото. Това много общо с комунизЪма няма - то си е традиция - и земеделци са гоправили и разни видове фашисти, просто влакът се сменя, но пътниците са все от едни и същи села, важното е да се качиш на влака. Съвсем логично от такъв матрял след укрепване във властта се породи детската градина - никой лично не е отговорен за нищо, за да не можем за дребните си тарикатлци да плащаме и накрая като се стигна до нов влак, се оказа, че всичките пътници са без билет. Някои бяха по-организирани - спротисти, някои комунисти и пребиха кондукторите, заеха първата класа, но иначе всичко върви като преди. Само едно нещо липсва - тоталитаризма, т.е. тоталната безотговорност под крилото на Партията и Държавата, сега не е тотална, а просто пълна, но без единно прикритие. На никого не му се жертва, а и всеки го е страх утре да не стане той жертва, та към голямото "далаверене' има такова едно отношение - хем завиждаш, що и ти не си от намазалите, хем не върви да ги понакажеш за наглостта, че току-виж станало практика. В крайна сметка и "елита" дето запълва политическата сцена и електората, който взема тоя "елит" насериозно са все хора, които по един или повече начини извягват неудобния и болезнен въпрос за напускането на детската градина и поемането на поне малко лична отговорност. В резултат, живеем в една страна, където и капирализъм има, но се е скрил в рамките на едни 200-300 хиляди души (дано да бъркам и да са повече), които живеят с все по-малък контакт с останалите си съграждани и дори вече не говорят същия "език" - думите са уж същите, но няма теми, които и за двете страни да имат поне разбираемо общо значение. Тя работата не е дори в капитализма и демокрацията, въпросът е, че има хора, чиито цели и разбирания изискват собствени амбиции, но и лична отговорност и хора, които виждат единствено "даването" и "построяването" от висшестояща институция като материална субстанция. Истинският въпрос е как толкова много хора, включително и от млади поколения съумяват да живеят в такава халюцинация и да не желаят да я загубят дори и ако ножът опре до кокала.
20 Октомври 2016 00:12
Нямам намерение да дисектирам нечие лицемерие, нито да анализирам авторовите лутания. Като наблюдавам какво става със световната демокрация - а именно нейното "побългаряване", та ми струва че повиците за "демократично" израстване на изостаналия българин са меко казано... Един демократин едно време призова популацията да не гласува (заради бога), друг пък днес пудри мозъци с призиви за гласуване. А основния въпрос си остава - за когото и да гласуваш, все тая. За съжаление тоя основен въпрос се оказва универсален и не е решен никъде по света. Може би защото мераклиите за държавни глави са просто подставени лица.
20 Октомври 2016 00:20
За 27 г. успяхме да напълним магазините, ликвидирахме опашките и поизчистихме витрините.

"В кабаках - зеленый штоф,
Белые салфетки.
Рай для нищих и шутов,
Мне ж - как птице в клетке!
В церкви смрад и полумрак,
Дьяки курят ладан.
Нет! И в церкви все не так,
Все не так, как надо."
Жми
20 Октомври 2016 09:35
Петьо Цеков
20 Октомври 2016 09:39
Голямата грешка се крие в очакването ни да видим самореформирането на елита. Те да върнат власт в ръцете на суверена. Чакайте от умрял писмо.

Ами те го казаха много отдавна бе, г-н Цеков: "С кръв сме я земали таа влас, с кръв ще я дадем"... те са пак същите, от ония 45 г., макар и сега да управляват изтърсаците и солта*аците им. И си го казаха преди доста години с онова "Ние ПАК сме тук !" - ми те никога не са си отивали, за да се връщат - винаги са били тук и са дърпали конците, макар и привидно да са управлявали и "други": СДС-то на "Браво, Ваньо, браво, Костов !", т.е. родената "в 12 без 5" и изфабрикувана/опитомена от Луканов & Co. "опозиция", докараният от Мадрид "цар"- комарджия, и т.н. Няма нищо странно, че не сме мръднали нито на-йота към нормалната европейска държава, а само сме "държава" и "демокрация" - ментета ! Пáле около пеша на Русия или на САЩ. И винаги на опасна близост до феса на управляващите в Турция, с драгоценната помощ на противоконституционните протурски партии-предатели (регистрирани от управляващите мекерета заради тесните им партийни и лични интереси ). Унищожиха армията и полицията, включиха службите в далаверата и така направиха невъзможно промяната на престъпното статукво - Система. ИЗЛЪГАХА НИ, ЦЕКОВ ! Т'ва е положението. А ние като балъци се хванахме на въдицата - "кръгла маса", демокрация - мижи да те лажем ! МАФИЯ !!!
20 Октомври 2016 09:47
След комунистите дойдоха демокраДците и чиновниците.

Реално обаче демокрацията и капитализма може да съществува само когато има откъде да се цоцат ресурси или пари. Дали кредити, дали други ресурси.

И всякакви други приказки са просто оправдание, за кризите, за кражбите, за обедняването на толкова много хора, за демографския срив.

Там където демокрацията и капитализмът просперира - има излишък или внос на ресурси и пари/кредити/. На всякъде другаде е трагедия. Те затова са и войните - за прибиране на нови ресурси, за сриване на държавите които са по-добре, но не са капиталистически демокрации - Либия например.

България пък направо се срина през тия 27 години.. инфраструктурата ни е като за страна от третия свят.
20 Октомври 2016 09:59
Какво да направим?
Не зная, разбира се.


Е в това (всъщност ) е проблемът - всички знаем да разнищваме проблемите, но КАК да се решат - не знаем, или ако знаем, не го казваме, а пък ако го казваме, това е "политически некоректно", а често и просто опасно... "Омагьосан кръг". Безвремие. Деградация и разпад. Това (май ) ни очаква. Като нация и като държава. А ордите това и чакат, пардон - не чакат, те СА вече тук. Идват на талази и скоро ще ни залеят. Както в "Птиците" на Хичкок: 2-3 на жицата, 100-на на стобора, хиляди по дърветата, а после - милиони навсякъде, които ти избождат очите и те изяждат след това...
20 Октомври 2016 10:02
А да - и не псувайте демокрацията! Това нашето не е демокрация.


Ей колко удобно, демокрацията никога не е виновна.. все нещо друго и е виновно. Само дето демокрацията по дефиниция значи - власт на мнозинството над малцинството. И когато мнозинството е неработещо и живеещо на гърба на държавата.. става това което виждаме в нашата държава.

Реално в Европа става същото, но те тръгнаха от по-високо ниво, и при тях вече се вижда, че демокрацията унищожава държававите им/демокрацията им до 89та беше повече фасадна демокрация/. Плюс това - демокрациите не се управляват от лидери, ами от чиновници без собствено мнение - това също е в основата на сегашната западна демокрация. И всичко е добре, докато се наложат бързи управленски решения които да засягат част от мнозинството. Тогава - демокрацията убива държавата. Щото се вижда, че нищо не може да направи.

Единствената демокрация която е относително стабилна е - фасадната демокрация, тая при която изборите са манипулирани/или пък има само две партии/ и управниците са избрани от лидери в сянка. Но като сложим капитализма с присъщите му кризи през няколко години.. и необходимостта от нови и нови ресурси... та капитализъм + истинска демокрация = мизерия държавите и за около 90% от хората20 Октомври 2016 10:12
Петър_Иванов98
19 Окт 2016 22:04
20 Октомври 2016 10:35
подобни статийки винаги ме карат да се подсмихвам снизходително, защото
авторите им съм 100% сигурен, че живеят един съвсем нормален и осигурен живот,
едва ли журналистите от столични вестници са чак толкова изпаднали....
прекалено много разсъждавате, г-н Цеков, животът е да се живее, не да се мисли!
какъв сте й вие на България и българската демокрация? Новият спасител може би?
и проблема изобщо не е държавата или политиците, а в ОБЩЕСТВОТО като цяло
ако искате нещо да се промени, направете партия, спечелете изборите и управлявайте
както смятате за редно
20 Октомври 2016 10:43

Какво да направим?

Не зная, разбира се.

Ами тогава, за какво е това писание ? Всичко е добре известно, казано, писано, предъвквано...
Клапан за изпускане на парата, може би ?
20 Октомври 2016 11:02
След комунистите дойдоха болшевиките и меншевиките

Те превърнаха страна ни в Територия, а нас - в отчаяни и обезверени хора


20 Октомври 2016 11:17
Имаме и есери - х*ите. Без бай Хой.
20 Октомври 2016 12:28
Какво да направим?

Не зная, разбира се.


Ами тогава, за какво е това писание ? Всичко е добре известно, казано, писано, предъвквано...
Клапан за изпускане на парата, може би ?

Сори, но освен това и основните му тези, че няма никаква промяна в страната и че "Бащицата" определял всичко са неверни...
20 Октомври 2016 13:10
Поздравления!
20 Октомври 2016 13:27
Има социалистическа демокрация има английска демокрация, също руска, научаваме за турската, а има и българска. Така че...кому как.. Така си я разбираме ние и така си караме - да вземем парите от богатите , да ги раздадем на бедните , а и за нас нещо да остане И Андрешко и Бай Ганю и този Цар и онзи Княз , министър ли бил, народен трибун ли му викат, всички без изключение крадът.Крадът та пушек се вдига. А когато всичко се опоска - правят револуций, сменят системата вземат нови заеми/ инвестиций/ и пак от началото.Вече близо 150 години, това е . Християни сме- сакън дума да не става. С две рЪце се кръстим само Седмата Заповед да я няма. Как пък баре един не каза:
Е***м ти и демокрацията. Е***м ти и законотворчеството Това са само думи. Дай да крадем по малко!
20 Октомври 2016 15:30
Петьо Цеков
"С демагогия, шашми и хитрости сме я вземали тая власт, с бухалки че я браним!"
20 Октомври 2016 16:45
Що са туй демокрация, капитализъм, свободен пазар, права, свободи и ценности? Те са, или по скоро са били, нещо определимо в страните, които сами САМИ са ги постигнали. С революции, граждански войни, кървища - и, като казват по горе, с ресурс. Краден, грабен, от колонизация, от господство... Но и в тези държави този основен, централен ( а не перифериен) капитализъм изчезва, заедно със средната класа и демокрацията,идва нещо друго, не много ясно какво, но не изглежда добре. Може да е някаква тотална власт на 0.1%, вкл. на генно и биологическо ниво, не се наемам да предвиждам, но май така изглежда.
Въпросът е какво искаме ние и кои всъщност сме "ние". На думи - искаме всичките демократични екстри, дето са в първото ми изречение, т.е. искаме ВЧЕРАШНИЯ ДЕН на развитите, централнокапиталистически страни, а сме в днешния ден на неразвитите, периферно-капиталистически страни. Латинска америка 200 годинИ е там, където ние сега влизаме - и няма никакво движение. Второ, искаме този вчерашен ден да ни се даде, да ни се поднесе на тепсия. Значи - условните ние, на думи, искаме видимото - на нас да ни се създаде общество, такова каквото е било западноевропейското и сащкото, по време на бейби бума и да има ресурс за всички. Уж... И да ни се сервира в чинйка със синьо ръбче.
Какво всъщност искаме не условните "ние" , а нашите ЕЛИТИ - те искат по някакъв нячин да се присламчат, макар и като слуги, към този 0.1% супергосподари, който се е задал. Колкото и да е неясна перспективата, нашите пост комунистически елити ясно чувствуват, че е време разделно - ще се разделя светът на много малко мноооого богати и на много голямо болшинство от мнооого бедни. Избора нашичките отдавна са го направили, ще спапсяват, естествено, себе си, за сметка на всички останали. Както винаги е ставало.
20 Октомври 2016 16:55
Цеков,

Напипал си някой от най-важните проблеми, бравос !
Но:
- не изглеждаш достатъчно възрастен за да помниш купонната система, аз лично не я помня.
- "Преди пак Те не даваха, а и от СССР не идваше." - да те коригирам малко : Не ти отива на иначе интелигентните писания да повтаряш мантрата на безмозъчни седесари, че едва ли не България е хранила огромния СССР, а от там не е идвало нищо, освен заповеди и указания. Идваше, Цеков, нефт на символични цени, който ние после препродавахме за милиони долари, а руснаците си затваряха очите. Идваше въоръжение и бойна техника, самолети - нови. Сега се опитват да ни хързулнат таралясници на по 20 години за милиони долари. И най-важното - идваше самочувствието и спокойствието, че каквото и да стане СССР стои твърдо зад нас и ще ни помогне. Това чувство започна нещо да се поизгубва напоследък с новите ни приятели и съюзници.
20 Октомври 2016 20:04
От статията:

А аз си мисля друго. 45 г. ни управляваха комунисти, а след това - демократи болшевики.


Аз пък си мисля още по-друго - 45 години ни управляваха хора, които твърдяха, че са комунисти, но в действията си с течение на времето все по-малко и по-малко бяха комунисти. Докато стигнаха до положението на чиста проба ренегати. А комунистите, истинските, с течение на времето все повече и повече бяха натиквани в ъгъла от конформисти и нагаждачи партийци.
20 Октомври 2016 20:14
Dax
20 Окт 2016 16:55

Цеков,


- "Преди пак Те не даваха, а и от СССР не идваше." - да те коригирам малко : Не ти отива на иначе интелигентните писания да повтаряш мантрата на безмозъчни седесари, че едва ли не България е хранила огромния СССР, а от там не е идвало нищо, освен заповеди и указания. Идваше, Цеков, нефт на символични цени, който ние после препродавахме за милиони долари, а руснаците си затваряха очите. Идваше въоръжение и бойна техника, самолети - нови. Сега се опитват да ни хързулнат таралясници на по 20 години за милиони долари. И най-важното - идваше самочувствието и спокойствието, че каквото и да стане СССР стои твърдо зад нас и ще ни помогне. Това чувство започна нещо да се поизгубва напоследък с новите ни приятели и съюзници


Добър коментар!
20 Октомври 2016 22:31
Dax, Митя,
20 Октомври 2016 23:52
"С демагогия, шашми и хитрости сме я вземали тая власт, с бухалки че я браним!"


***
Любопитен съм да чуя алтернативно вземане на властта на 9-10-11 Спември, Октомври или пък Ноември 1944! От едни демократи може би? Или от... извънземните. Да би мирно стояло, не би чудо видяло! Ама борбата за келепира е безсмъртна и за нея ни граници, ни съвест, ни бронебойни куршуми има открити.
21 Октомври 2016 00:00
Mitev
20 Окт 2016 20:04
Мнения: 18,586
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
От статията:

А аз си мисля друго. 45 г. ни управляваха комунисти, а след това - демократи болшевики.


Аз пък си мисля още по-друго - 45 години ни управляваха хора, които твърдяха, че са комунисти, но в действията си с течение на времето все по-малко и по-малко бяха комунисти. Докато стигнаха до положението на чиста проба ренегати. А комунистите, истинските, с течение на времето все повече и повече бяха натиквани в ъгъла от конформисти и нагаждачи партийци.


***
Ей това, специмените демократи из БГ мизансцена никога няма да приемат. Просот защото биха си посписали присъдата сами. Вместо да се погледнат в огледалото, все търсят някакви комуняги дето вече 45+27 години ги крадат ли, крадат. А пък междувременно по природните закони ония комуняги май си заминаха, сега пък техните деца и унуци били виновни! Е, хубаво ама тия две катеогории нито са членували, нито пък имат нещо общо с комунизма. Затова пък крадливи "дисиденти" - антикомуняги - боже опази!
26 Октомври 2016 21:12
Ей 45 годин живяха в т.н. социализъм ли комунизъм ли - подметна Киркор - и не се научиха другарете че главния дефект на тези строеве е човешкия фактор. Има ли хора да властват и преразпределят - спукана е работата на всяка идеология. Както казваше бащицата - има човек - има и проблем. Няма човек - няма проблем.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД