:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 311
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Британец ще получи стволови клетки от български донор

За пръв път стволови клетки от българин ще се използват за лечение на чужденец. Донорът е от Българския регистър за донори на костен мозък и периферни стволови клетки, а реципиентът има нужда от костномозъчна трансплантация, тъй като страда от злокачествено хематологично заболяване. Стволовите клетки са по искане на най-големия регистър в Англия "Антъни Нолан", съобщи началникът на Клиниката по имунология към Александровската болница проф. Елисавета Наумова. Там се намира и Националната банка за стволови клетки.

"От българския регистър за пръв път процедурата се извършва докрай, до момента е имало и други донори, които са намирани, но по една или друга причина те са отпадали", обясни Наумова.

В световния регистър за донори на костен мозък, част от който е и българският, има записани над 30 милиона души в 50 страни. "Българинът, който е решил да помогне, е един от тези 30 милиона - открит е, защото има същите антигени, които са за пациента, за когото е търсен донор", поясни професорът. По същия начин се търсят и донори за български пациенти. В момента в българския регистър има записани 1900 доброволни донори. При съвпадение и желание от тяхна страна те могат да дарят стволови клетки или костен мозък. Те се ползват за лечение на левкемии, лимфоми, тежки анемии и др.
1
897
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
26 Октомври 2016 09:34
Ей'ся уйде Британията!След 2-3 поколения заразата "и сам да съм-па,че се ръгам" ще плъзне из Острова!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД