:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 291
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Шефът на рибарската агенция е в ареста заради схема с европари

Според прокуратурата по мярката за отказ от улов на калкан са източвани средства с фалшиви документи
Секретното антикорупционно звено, създадено от главния прокурор Сотир Цацаров, обяви, че е разкрило схема за източване на евросредства по програма за ограничаване на улова на калкан. Арестувани са шефът на Агенцията по рибарство и аквакултури (ИАРА) Янчо Янев, инспекторът Златин Георгиев и работещият в неправителствената организация "Морски звуци" Петър Генов.

Според разследващите тримата са участвали в схема, чрез която частната фирма "Капитан Зет" е взела 59 972 лв., като представила фалшив документ, че има разрешение за улов на риба. Този документ се изисква, за да се получи достъп до програма, чиято цел е ограничаване на риболова, т.е. по нея се финансират фирми, които се откажат да ловят калкан. Мярката "Постоянно прекратяване на риболовната дейност" финансира: нарязване на риболовния кораб за скрап, пренасочването му за дейности - туризъм, създаване на кораб музей, обучение, създаване на изкуствени рифове. "Капитан Зет" е заявила, че ще нареже риболовния си кораб, като не е ясно дали изобщо го е притежавала.

Дружеството се води собственост на тъщата на Георгиев - Бонка Тодорова. Според прокуратурата тя няма вина, тъй като се предоверила на зет си и подписала документи, без да знае какво пише в тях, и така се съгласила да кандидатства за субсидията. Жената не е арестувана.

Фирмата е била собственост на Георгиев, обясни говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Тя е прехвърлена на тъщата, след като м.г. той става инспектор в агенцията. Генов, който се води съучастник, работи в "Морски звуци", чийто началник пък е бил арестуваният шеф на агенцията Янев. През март 2014 г. той напуска сдружението, а пет месеца по-късно е назначен за шеф на държавната структура по предложение на служебния министър на земеделието Васил Грудев.

Според прокуратурата злоупотребата е извършена в периода март-октомври м. г. Разследвали са я общо 13 екипа, икономическата полиция и ДАНС.

Проектът на "Капитан Зет" е одобрен м.г. и последното плащане по него е на 30 септември 2015 г., съобщи "Медиапул". Според разследващите Тодорова е упълномощила Генов и той теглил парите от банката. В края на май т. г. Тодорова продала фирмата.



ЗАГАДКА

От прокуратурата не изясниха защо е арестуван Янев. "Със сигурност изпълнителният директор е знаел, че документите и заявените сведения не отговарят на истината", заяви Арнаудова. Тя отказа да каже какъв точно е бил поводът за ареста му с обяснението, че ще се застраши разследването. Даде обаче да се разбере, че се проверяват данни за още злоупотреби. Нито един от арестуваните засега не е обвинен. Според прокуратурата обаче няма съмнение, че те ще получат обвинения за злоупотреба с пари от еврофондове.





5
1108
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
25 Октомври 2016 20:46
За 60 000... Еха, ако рекат да тръгнат по министерствата... Да не говорим за далаверите - продажбата на България срещу визи, на територията за 160 милиона...
---------------
Сайтът на Генек
26 Октомври 2016 01:50
...частната фирма "Капитан Зет" е взела 59 972 лв.

Е, не са малко пари, но чак пък:
Разследвали са я общо 13 екипа, икономическата полиция и ДАНС.

Колко ли струват тези разследвания и къде е била заплахата за държавната сигурност?...
Чудя се, докато са се водели тези разследвания, колко ли здрави и млади "мигранти" са ни дошли "на гости"?...
26 Октомври 2016 02:12
Твърде ниска ефективност на службите и прокуратурата, ако бяха в частния сектор щяха да ги уволнят. Дали въобще ще успят да осъдят някой? Дребни риби.
26 Октомври 2016 09:24
"За кокошка - няма прошка"! Тия велики "заловители" що не арестуват онези дето крадат по 60000 на ден????
26 Октомври 2016 11:37
"За кокошка - няма прошка"!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД