:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 241
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

ГЕРБ се отказа от допълнителните урни в чужбина

В столичния район "Младост" ще се гласува в една и съща секция за президент, референдум и районен кмет
Пълен провал претърпя предложението на ГЕРБ да се позволи на ЦИК да разрешава поставянето на допълнителни урни в избирателните секции в чужбина, ако прецени за необходимо. Това стана при разглеждането на второ четене на поправките в Изборния кодекс в парламентарната правна комисия вчера. Идеята бе аргументирана с нуждата да има гаранция, че при струпване на много хора всеки ще има възможност да гласува. От обясненията на шефа на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) обаче стана ясно, че управляващите по-скоро се страхуват от "постановъчни изпълнения" пред секциите, които биха могли да ги злепоставят. "Иде реч за управление на потока на гласуващите, на опашките. Голяма част от артистично-драматичните изпълнения се правят на опашките", каза Кирилов.

Предложението се натъкна на съпротивата на Реформаторския блок, Патриотичния фронт и БСП. Според тях допълнителните кутии няма да съкратят времето за гласуване, при положение че секционните избирателни комисии (СИК) зад граница ще останат в непроменен състав. Поради същата причина има повишен риск от манипулации, тъй като един и същ брой членове на СИК ще трябва да работят и да наблюдават повече от една избирателна кутия, което е извън възможностите им. Накрая ГЕРБ доброволно се отказа да подкрепи идеята си при гласуването й.

Одобри се и другият компромис на мнозинството - квадратчето "не подкрепям никого" в бюлетината да се брои за действителен глас при изчисляването на изборните резултати при президентски и кметски вот, но не и при парламентарен. Но бе отхвърлена като противоконституционна радикалната идея на Петър Славов (РБ) и Методи Андреев (ГЕРБ) вотът против всички да се изчислява като мандати, които да остават като незаети места в парламента.

Въпреки че имаше подкрепа в мнозинството, не мина предложението на БСП да се позволи на държавните служители, командировани на границата заради бежанците и имигрантите, да гласуват на удобно за тях място на президентския вот.

---------СКАНДАЛ

Управляващите одобриха предложението на Данаил Кирилов и независимия Георги Кадиев избирателите в столичния район "Младост" да гласуват в една и съща секция за президент, референдума и районен кмет. Така според тях ще се привлекат избиратели. Това обаче предизвика бурен скандал с представителите на ЦИК, които обясниха, че вече всичко е подготвено за гласуване в две секции - една за президент и референдум, друга за районен кмет. "В една секция ще се натрупат различни урни, същото, което го отхвърлихте за чужбина", изтъкна членът на ЦИК Мария Мусорлиева. И предрече, че провеждането на изборите значително ще се затрудни.
1
1109
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
25 Октомври 2016 21:51
Това обаче предизвика бурен скандал с представителите на ЦИК, които обясниха, че вече всичко е подготвено за гласуване в две секции!!!!!!! - една за президент и референдум, друга за районен кмет
Ми така си е- урните с резултатите от когааааа са подготвени, а сега някой ще им се пречка
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД