:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 311
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Обезщетенията за пенсионирани учители ще глътнат още 11.3 млн. лв.

Още 11.3 млн. лв. ще са нужни за изплащане на обезщетения на съкратени или пенсионирани учители за юли и август т.г. Това става ясно от проекто-постановление за одобряване на допълнителни трансфери за 2016 г. по националната програма "Оптимизация на училищната мрежа", публикувано на сайта на МОН за обществено обсъждане.

По един от модулите на въпросната програма - за оптимизиране на вътрешната структура на школата - традиционно се отпускат милиони левове за обезщетения на пенсионирани или съкратени учители. Планираният бюджет за тази година бе 22 млн. лв., разчетен за 6000 педагогически и непедагогически специалисти. "До момента от тези средства на училища, детски градини и самостоятелни общежития са предоставени общо 20 188 546 лв. Остатъкът в размер на 1 831 454 лв. е многократно по-малък от получените заявки", пише в доклада към проекта. Затова просветният министър Меглена Кунева предлага да се одобрят допълнителни 11.3 млн. лв. по въпросната програма. Част от парите ще дойдат от централния бюджет - 5.88 млн. лв., а друга - 5.47 млн. лв. - ще се осигурят от икономии и вътрешни резерви на МОН. Ще се използват например средствата от нереализирани дейности по програмата за информационни и комуникационни технологии в училище, посочиха от ведомството.

Освен за обезщетения на съкратени или пенсионирани учители, средствата ще се използват и за обезщетения на персонала в резултат на преструктурирането на мрежата чрез закриване или преобразуване на училища, детски градини и самостоятелни общежития.
1245
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД