:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 286
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Трябва да се направи пробив в монопола на партията държава

Бих наложил вето на пръстовите отпечатъци в здравеопазването и договора за свободна търговия с Канада - СЕТА, казва кандидатът за президент ген. Румен Радев
Румен Радев е роден през 1963 г. в Димитровград. Завършил е математическата гимназия в Хасково и военното училище в Долна Митрополия. Кариерата му на пилот започва през 1987 г. в Равнец. През 1992 г. преминава през ескадрилен офицерски курс във военновъздушния колеж "Максуел", САЩ, а през 2003 г. е слушател там. Завършил е и българската Военна академия, откъдето има докторска степен. Знае английски, немски и руски. Преминал е през командир на ескадрила в Равнец до командир на авиобаза "Граф Игнатиево" и зам.-началник на ВВС. През 2014 г. е назначен за командир на бойната авиация, където остава до средата на 2016 г., когато подава рапорт за напускане на армията и е номиниран за кандидат-президент от инициативен комитет и подкрепен от БСП.
- Г-н Радев, последните социологически данни показват, че между издигнатата от ГЕРБ Цецка Цачева и Вас се очертава оспорван и дори драматичен балотаж на изборите. Как смятате да убедите хора, извън твърдия електорат на БСП, да ви подкрепят, за да победите?

- Болшинството българи искат промяна. България от години се управлява от телевизора, а той дава погрешна представа за настроенията. Народът навсякъде роптае срещу несправедливостта, ниските доходи, липсата на поминък в селата и малките градове. Не можеш да утешиш хората с това, че строиш магистрали, когато животът им минава далеч от близките, които са на гурбет зад граница, защото не виждат перспектива тук. Административният рекет души дребния бизнес. При срещите си чувам всякакви разкази за местни дерибеи. Картелът на горивата, който дори КЗК най-сетне забеляза, бърка в джоба на всички шофьори. Болните са отчаяни от здравните услуги, някъде в провинцията дори ги няма или са далеч. Огромен брой българи са недоволни от това, което властта ни пробутва с думата "стабилност". Затова съм убеден, че мнозина ще гласуват за промяната, защото без пробив в монопола на партията държава не може да се даде ход на политическия процес в страната. А шанс за пробив имаме на 6 ноември.

- Притеснява ли Ви фактът, че огромно количество избиратели не подкрепят нито един от кандидатите? Как може да се преодолее отвращението на хората от политиката?

- Това е симптом за лошото здраве на българската демокрация. Хората имат право, но не виждат смисъл да гласуват. Намирам за предимство това, че нямам политическо минало, което неизбежно оплита в партийни и лични зависимости. Отвращението от политиката се лекува с гражданско участие. Ако оставиш друг да избира, не можеш после да му придиряш за избора. Гражданите не участват в политиката за удоволствие, а за да заявят мнението си и да защитят интересите си. Отвращението работи срещу нас и трябва да го преодоляваме.

- Редно ли е да се правят промени в Изборния кодекс дни преди изборите? Ако Вие бяхте държавен глава, щяхте ли да наложите вето, или да сезирате КС за гласовете "Не подкрепям никого", или за ограничението на секциите за гласуване в чужбина? С какви мотиви?

- Със сигурност щях да наложа вето на пръстовите отпечатъци в здравеопазването. Бих наложил вето и бих сезирал Конституционния съд, ако правителството подпише договора за свободна търговия с Канада (СЕТА). Що се отнася до Изборния кодекс, в него не бива да се правят чести промени, още повече в последния момент. Считам, че опцията "не подкрепям никого" е необходима, щом изборите са задължителни. Тя отразява общото недоверие в политическата класа и е важен параметър, но не бива да поставя под въпрос валидността на изборите, нито да фаворизира най-силния кандидат.

- Мнозина смятат, че кампанията е беззъба и дори скучна? Какви са Вашите впечатления от нея?

- За мен е емоционална, защото общувам с хиляди българи. За кандидатите от управляващата коалиция вероятно е скучна, защото е трудно хем да си на власт, хем да се правиш на критик. Затова и разправиите между г-н Борисов и неговите партньори стигнаха до лични оскърбления, принципни различия между тях няма.

- Държавният глава обединител или коректив трябва да бъде?

- Той трябва да съчетава тези две роли и много други. Когато си коректив на ощетяващите хората закони, ти пак работиш за обединението на нацията, като отстояваш правата на българите. Обединител не означава "държавен нотариус", както немците наричат своя президент, защото ролята му се свежда до това да промулгира законите. Президентът е най-легитимната фигура в държавата, избира се с всенароден вот и това му дава правото да говори по важните теми от висока трибуна. Да речем по демографията.

- Как бихте оценили работата на сегашния президент Росен Плевнелиев? Кои негови действия не бихте повторили?

- Допускам, че той е действал според своето разбиране за доброто на България, но резултатът от дейността му е една по-разделена нация. Във външната политика той бе декламативен, често лишен от реализъм и авантюристичен, достатъчно е да си спомним случая с така наречената флотилия в Черно море, която бе договаряна зад гърба на премиера. В социален план президентът Плевнелиев не бе надежден коректив на безобразията в здравеопазването.

- Кои са най-спешните проблеми, които биха могли да бъдат решени с правомощията, които има държавният глава?

- Държавният глава трябва да свика КСНС по въпроса с мигрантската криза, която тихо ескалира. Трябва да се постигне консенсус по искането на България за замразяване и ревизия на Дъблинското споразумение, което крие риск да ни превърне в европейско гето за мигранти. Да се дострои оградата, да се подготви план за разгръщане на армията в случай на изостряне на кризата, но най-вече да се отрежат каналите за трафик на мигранти.

- Какво Ви питат най-често избирателите при Вашите срещи?

- Повечето са огорчени от години на празни обещания и очакват действия. Искат справедливост. Не давам празни обещания, винаги обяснявам какви са президентските правомощия. Считам обаче, че пробив на тези избори би бил оздравителен за целия политически процес. Сегашната власт вече не се ползва с доверие, то е видно и от водевила в управляващата коалиция.

- Какво казвате на избирателите, които смятат, че Вашият евентуален избор ще е завой от европейското и евроатлантическо бъдеще на България?

- Някои медии търсят да отъждествят еврофилията с русофобия. Това е техният бизнес. Тъкмо те внушават, че подобряването на отношенията с Русия е отстъпление от НАТО и ЕС. Според тях отношенията с Русия никога не са достатъчно лоши. Това е геополитическа неграмотност, която струва скъпо и носи рискове. България е част от европейското семейство. Трябва да бъде активен член на ЕС и НАТО, но категорично трябва да хармонизира отношенията си с Русия.

35
3469
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
35
 Видими 
31 Октомври 2016 19:26
- Болшинството българи искат промяна.

Ние българете казваме мнозинство...
31 Октомври 2016 19:30
Ние българете казваме мнозинство...

Ама сте меншенство
31 Октомври 2016 19:38
Генералът явно чете тов. Манрико с молив в ръка и е усвоил неговият речник...
31 Октомври 2016 19:44
Чете той, ама от лиШчетата, дето му са написали БСП пиарите.

Едни и същи клишета, повторени хиляда пъти във всевъзможни вестници и сайтове
31 Октомври 2016 19:59
Например това

Бих наложил вето и бих сезирал Конституционния съд, ако правителството подпише договора за свободна търговия с Канада (СЕТА).


е повторено почти едно към едно и в "Блиц"

Считам, че с тази кампания извадихме редица важни теми, които доскоро отсъстваха от дебати. Като темата за договора за свободна търговия между ЕС и Канада, който крие големи опасности за българските потребители. Не давам обещания, които са извън правомощията ми. Заявих обаче, че ще налагам вето на законите, които ощетяват правата на гражданите. Такъв е и случаят с пръстовите отпечатъци в лечебните заведения, на който Росен Плевнелиев не реагира.


Защо е опасен обаче той не обяснява. Защото самият той не го е чел и само повтаря папагалски.

Всеки разтревожен български гражданин може да отвори статистическия справочник и да види какъв е стокообменът с Канада

http://export.government.bg/ianmsp/docs/stat-end/2016/09/17/ftrade2015.pdf

За 2015 г. износ за 80 милиона лева, внос за 50 милиона лева.

После да отвори тук https://www.mi.government.bg/bg/themes/kanada-186-333.html?p=eyJwYWdlIjo0fQ== и да види какво точно внася България от Канада за тия 50 милиона лева: "меден концентрат – доминиращата доскоро стокова позиция във вноса ни от тази страна, – компютърна техника, химична дървесна маса, апарати за сигнализация, части за радио-телевизионни апарати".

И този нищожен стокооборот, видите ли, криел големи опасности за потребителите и щял да унищожи българската икономика. Типична комуняшка демагогия и лъжи, повтаряни папагалски от Радев


31 Октомври 2016 20:00
Туй, че е с беден речников запас и идеен багаж е едно на ръка.
Кофти е, че даже да стане президентин, след време другарете ша го обвинят за предател.
Също като Петър Младенов, Андрей Луканов, Георги Първанов и Сергей Станишеф...
31 Октомври 2016 20:24
И нито дума за корупцията...
31 Октомври 2016 20:32
Тъй наречените „партньори“ са на поста си!
31 Октомври 2016 20:42
@ д-р Тормозичян


А защо трябва в различни медии да говори различни неща?
31 Октомври 2016 20:49
Бих наложил вето на пръстовите отпечатъци в здравеопазването и договора за свободна търговия с Канада - СЕТА, казва кандидатът за президент ген. Румен Радев

Късно е, чадо! Съсредоточи се върху това, как ще повишаваш доходи и пенсии, и ще бориш спада в икономиката. Нали ни го обеща това из-от онзи ден?
31 Октомври 2016 20:55
За правоверните-тоз е сертифициран партнер. Вижте кво е правил, не какво срича.
31 Октомври 2016 22:45
Този е преизпълнил плана за обещанията с 300% и плана за лъжите с 400%!
01 Ноември 2016 00:38
Бих наложил вето и бих сезирал Конституционния съд, ако правителството подпише договора за свободна търговия с Канада (СЕТА).

Дори за целият си мандат само това да направи, пак ще си струва, че сме го избрали.

СЕТА не е просто търговско споразумение, а политически акт премахващ държавните суверенитети, унищожаващ демокрацията и подменящ я с безконтролна власт на транснационалните корпорации. СЕТА е държавен преврат.
01 Ноември 2016 00:43
Късно е, чадо!

Хич не е късно ! Предстои ратификация на СЕТА. Който гласува за СЕТА е политически мъртвец. Световното задкулисие е силно, но не е всесилно. Агентите му са като призраците - умират, когато ги осветиш.
01 Ноември 2016 01:07
Поредната кукла на конци, тип "Орешарски".
01 Ноември 2016 07:34

Ние българете казваме мнозинство

Кои сте тия българе , дето казвате Мерси и Чао ли? На русофобите , ако ви се забранят англицизмите , едно изречение не можете да съставите
01 Ноември 2016 07:43
Щурио и Бармалей брадатий , да проверят има ли в българският език дума "бол" и какво е значението и?...
01 Ноември 2016 08:08
Който сам не се убеди, никой не може да го убеди
Платон 427-347 пр. Хр.


Румен Радев
"Товарете портокалите в бурета" и да търкулнем тези бурета!
01 Ноември 2016 08:20
Който гласува за СЕТА е политически мъртвец

А кой не го подпише е червен пълен с виталност? Представяш ли си да почнем да внасяме яйца и портокали от Канада?
Интересно ми е какво ще каже КС, след като бъде сезиран. А подписът под документа не е на президента. Изобщо - идилия!
01 Ноември 2016 08:41
Няма ли кой да му каже на генерала, че и да наложи вето за използване на пръстовите отпечетъци, ако НС реши пак ще го прегласува! И какво то туй, че го е наложил?
01 Ноември 2016 08:55
Федаин
01 Ное 2016 07:43
Мнения: 3,360
От: Bulgaria
Щурио и Бармалей брадатий , да проверят има ли в българският език дума "бол" и какво е значението и?...

Еееххх... както рекох - най-вредни са тия, дет' са учили история само по "Под игото"
Ама нейсе - нали днес е Ден на народните будители - да се опитаме
"Бол" може да е производно на "Бал" - а що е то "Бал" да прочетат...
Но може и да е от "руски" - корен на "бол-ьше", "бол-ьшой"...
Но може да е от "Бол-град"
Или пък от "Бол-есть"
А бе, да живее "Под игото"
Честит празник на българите с българско самосъзнание
01 Ноември 2016 09:13
Летец може и да е добур но като политик е голо вода, кукла на конци като орешарски .
01 Ноември 2016 09:33
И тоя почна с тъпизмите. А беше симпатичен, докато си мълчеше.
01 Ноември 2016 10:09
Огромен брой българи са недоволни от това, което властта ни пробутва с думата "стабилност". Затова съм убеден, че мнозина ще гласуват за промяната, защото без пробив в монопола на партията държава не може да се даде ход на политическия процес в страната. А шанс за пробив имаме на 6 ноември.
Президент от БСП ще се брои ли за пробив и промяна. Все пак Партията-държава управлява България с кратки прекъсвания от 1944 г. насам. Дори след 1989 г. Ако броим за такива двете управления на Борисов, това са само 6-7 години. Но през първия мандат на ГЕРБ президент беше Гоце Първанов. Така че евентуален успех на кандидат на БСП в тези избори е поредна врътка на статуквото и в никакъв случай не може да бъде пробив или промяна в политиката и държавното управление.
01 Ноември 2016 10:10
Но може и да е от "руски" - корен на "бол-ьше", "бол-ьшой"

Това , че Партията те е пратила да те изучи в Русия не значи , че корена е руски. Барем провери в Българския тълковен речник , преди да се извъргаляш за пореден път. Ама Брюкселци не знаете , че едно време е имало бол народ , дал на другите братя славяни книги да четат. Какво да ви прави човек - едно време турци и гърци се записвахте , сега европейци. Мерзавеца следва парата. Похвално е , че познаваш "Под игото". Не е похвално , че си се отъждествил с образа на Кириак Стефчов. Да беше си избрал Рада, така и така тичаш по двата бряга...О неразумни юроди
01 Ноември 2016 10:33
... а истината е, че и ние в България и ония в Русия - все говорим на български...
"...имал си бол пари - дал си" пише Бай Алеко...
А Радев... то няма какво да му коментираш, не скучен, а скоминиращ...
Този рунд и БСП и Герб са се наговорили да ни уморят от имитация на борба...
БСП ако искаха поста - трябваше да сложат Калфин, щеше да е безспорен фаворит срещу Цецка...
01 Ноември 2016 10:38
"Туй, че е с беден речников запас и идеен багаж е едно на ръка."

Да ме извиняваш, Щурчо, ама пък баш ти да критикуваш генерал Радев, ти, който тук ползваш 20-тина думи и то умишлено на диалект, за да ся правиш на интересен, не върви.
01 Ноември 2016 11:23
Вече в нищо не съм сигурен - дали мнозинство, дали меншество. Може пък Генерала да е имал предвид турското bolluk, щото нали, коалиционен партнер, едно-друго
01 Ноември 2016 11:57
[quote а истината е, че и ние в България и ония в Русия - все говорим на български...][/quote]
Защо се бъщиш?
Сега трябва да му обяснявам за какво служат кавичките?
01 Ноември 2016 12:22
Може пък Генерала да е имал предвид турското bolluk,


Ми то оттам идва "бол" в българския.
Така, че "болшинство" ако не е русизъм, ще е турцизъм...
01 Ноември 2016 13:33
Представяш ли си да почнем да внасяме яйца и портокали от Канада?
Интересно ми е какво ще каже КС, след като бъде сезиран.

Мдааа. Видно е задължително условие да си нямаш представа от СЕТА, да си прочел само заглавието му, за да го подкрепяш.

СЕТА, въпреки заглавието си най-малко е търговско споразумение. Търговски споразумения е имало и ще има и не са предизвиквали особени вълнения.

СЕТА е "договор" за ликвидиране на държавите, суверинитетите, конституциите, законите им, демокрацията. За подмяна на държавните власти определени с демократични механизми с власт на транснационалните корпорации.

Транснационалните корпорации вече открито ще могат да определят политиките на държавите. Да им забраняват да вдигат заплати, да провеждат социална политика, да градят своя социална инфраструктура. Над правителствата, парламентите, държавните съдилища, застават транснационалните корпорации и излъчените от тях наднационални съдилища.

Ратифицирането на СЕТА е фактически държавен преврат. Отказ от суверинитет. Промяна на държавното устройство. В България това не може да го прави обикновено, а само Велико народно събрание. Така, че дори и да бъде ратифицирана СЕТА от обикновеното Народно събрание, то тази ратификация няма да е легитимна.
01 Ноември 2016 13:57
Абе, какво питате ген. Нинов, питайте наставницата му, барем ще чуете отговорите от извора...
01 Ноември 2016 15:02
Така, че дори и да бъде ратифицирана СЕТА от обикновеното Народно събрание, то тази ратификация няма да е легитимна.

И какъв е проблема тогава?
01 Ноември 2016 15:43
Проблема е за политиците, които го подкрепят и биха гласували за ратификацията му. Те стават политически трупове. Най-малко.
01 Ноември 2016 17:04
А защо трябва в различни медии да говори различни неща?


Защото така става ясно, че той изобщо не е давал тези интервюта. Те са написани от пиарите в неговия щаб и просто са разпратени до медиите. Те са добавили някакво име на журналист, който уж е взел интервюто, и са го пуснали.

А когато не е под опеката на пиарите, в жив разговор, Радев казва по-интересни неща, например:

Защо мислите, че членовете и симпатизантите на БСП са против НАТО. В партията има и хора, които мислят трезво", каза днес по Би Ти Ви кандидатът за президент, подкрепен от най-голямата лява партия Румен Радев.


Тоест трезвомислещите в БСП са само онези, които не са против НАТО, а противниците на НАТО имат ментални проблеми, които им пречат да мислят трезво и рационално.






Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД