:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 344
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Състезанието за новия изтребител на армията започва в мъгла и съмнения

МО промени част от изискванията за бъдещия боен самолет, което ще оскъпи проекта
СНИМКА: БГНЕС
Предлаганите от Португалия Ф-16 са смятани за най-вероятния избор на МО, след като Румъния вече купиха от тези изтребители.
Сектор "Отбрана и сигурност" става приоритет №1 за държавата от догодина. В проектобюджета за 2017 г. е предвидено средствата да се увеличат с 825 млн. лв., което е рекордно на фона на постоянното намаляване на парите за армията през последните 10 години. За какво обаче ще се изразходват тези пари? Според проекта 231 млн. лв. от увеличението ще се отделят за първата вноска по договора за покупка на западни изтребители, а 171 млн. лв. - за придобиване на многофункционални патрулни кораби.

Засега формулировката за изтребителите е "западни", а не "нови", защото официално все още няма яснота как точно ще протече изборът на боен самолет. Проектът е особено важен не само заради милиардите, които трябва да бъдат отделени. Първоначално се предвиждат около 1.5 млрд. лв. за 8-10 изтребителя, но вероятно крайната сума ще достигне 3 млрд. лв. За жалост официалната информация е доста оскъдна въпреки сериозните средства, които ще бъдат изразходвани. Затова засега се разчита основно на



неофициалната информация, която се оказва доста по-достоверна



от идващата от МО.

Според нея до края на този месец министерството ще отправи официално запитване до набелязаните страни, производителки на изтребители, за обвързваща оферта. От МО ще изпратят т. нар. Request for Proposal - RfP. Така реално ще бъде даден стартът на дългоочаквания търг. Началото му се отлага вече 15 години, в резултат на което бойната ни авиация почти беше приземена. През годините в МО са били получени 15 предложения за нови и употребявани изтребители, но RfP едва ли ще бъде изпратено до всичките. Министерството ще използва т. нар. съкратена листа с доставчици. Очаква се писма да бъдат изпратени до САЩ, Португалия и Израел за употребявани Ф-16, до Италия - за втора употреба "Юрофайтер", и до Швеция - за нови "Грипен". До края на януари доставчиците ще трябва да представят своите предложения на МО, а то ще ги оценява около месец. Това означава, че до края на март ще е ясен победителят. След това договорът трябва да бъде подписан и ратифициран от парламента.

Именно Народното събрание се очаква да бъде най-голямото препятствие пред проекта, след като в средата на октомври ръководството на МО беше разпънато на кръст от депутатите заради



промяна в показателите, по които ще се оценяват офертите



Народните представители искаха да знаят дали е вярна информацията, че са променени изискванията в полза на употребяваните самолети Ф-16. Няколкото заседания не хвърлиха светлина върху въпроса. В крайна сметка информацията за промяната на параметрите е била потвърдена с писмо от командира на ВВС ген. Цанко Стойков до комисията по отбрана от 19 октомври, научи "Сега" от източници от парламента. В него ясно се заявявало, че на заседание на Съвета по отбрана на 22 август са били променени част от параметрите в проекта за RfP.

Това означава, че по време на заседанието на комисията по отбрана на 13 октомври министърът на отбраната Николай Ненчев е знаел за измененията. Обаче се създаде друго впечатление. Тогава народните представители поискаха да разберат от министъра вярно ли е, че са променени критериите за оценка на предложенията. Ненчев побърза да уточни, че докато се е работело по проекта, той под никаква форма не е оказвал натиск върху когото и да е. Депутатите не останаха доволни и поискаха конкретен отговор. Военният министър обеща да даде отговор, но на следващото заседание вместо него се появи заместникът му Атанас Запрянов. И въпросите отново останаха.

От писмото на ген. Стойков обаче ставало ясно, че са



променени два от параметрите в изискванията към доставчиците



Както "Сега" писа, предложенията са дошли от Института по отбрана. Една от промените е свързана с вида симулатор, на който трябва да се обучават бъдещите пилоти на западния изтребител. Първоначалното предложение на ВВС било да се достави по-евтина техника, но от института предложили това да е Full Mission Simulator, който е доста по-скъп. Това кара някои депутати да предполагат, че се подготвя търг за Ф-16, тъй като производителят на този модел самолети не разполага с по-евтиния вариант, поискан от военните. Тук обаче може да се разсъждава и в обратна посока - че първоначалните изисквания са били писани само за компания, която разполага с евтиния симулатор. Затова в крайна сметка е било взето решение за покупка на FMS, с който разполагат всички доставчици.

Съвсем друг е въпросът защо е нужен симулатор на всички възможни мисии, след като министерството не иска бъдещият изтребител да е многоцелеви. С това е свързана другата промяна. Предлага се да отпадне опцията да се изпълняват мисии "Въздух - Повърхност" , за да може да се намали цената и така да се купят повече самолети. Това е вариантът да се вземат 10 вместо 8 изтребителя.

Тук обаче се явяват два проблема. Първият е, че в този случай армията ще бъде принудена да поддържа руските Су-25, което ще доведе до повече разходи. Съществува вероятност ВВС да купи на по-късен етап опциите изтребителят да изпълнява такива мисии, но това ще излезе доста по-скъпо. Така се оказва, че това решение



ще струва солено на данъкоплатците



тъй като ще оскъпи жизнения цикъл на изтребителя. Макар засега никой в МО да не говори по този въпрос, при покупка на изтребители най-важната цена се оказва именно колко ще струва поддръжката на един самолет до края на използването му. Но явно никой в министерството не се замисля върху това или удобно го избягват. Важното е да се купят повече изтребители! Без значение на каква цена.
СНИМКА: БГНЕС
Италия вероятно ще участва с втора употреба "Юрофайтер".
СНИМКИ: БГНЕС
"Грипен" ще е единственият нов самолет, който ще участва в надпреварата.
20
3638
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
20
 Видими 
02 Ноември 2016 19:56
Съвсем друг е въпросът защо е нужен симулатор на всички възможни мисии, след като министерството не иска бъдещият изтребител да е многоцелеви.


И съвсем друг е въпросът, че България няма военна доктрина и не може да купува железа на килограм. Ние трябва да знаем кои са нашите евентуални противници и да се въоръжаваме със системи, отговарящи на противниковите. Нарочно се натрапва кухото "охрана на родното небе". Това е лишено от всякакъв смисъл клише. "Охраната" в мирно време е т.нар. air policing. Неговата цел е да контролира гражданския въздушен трафик, да сваля отвлечени пътнически самолети, да помага на граждански самолети с аварии. Това е! За тази цел могат да се използват дори Миг-17. Защо трябва да се купуват скъпи самолети за тази проста задача? А ако искаме да имаме боеспособни ВВС, които да бранят (не да охраняват!) небето, трябва първо да видим с кого ще воюваме и да се въоръжим съответно. Ако е с Турция, Ф-16 трябва да бъде забравено. Ако е с Русия - също. Ако няма да воюваме с никого - няколко евтини аржентински и бразилски самолета ще свършат работа.
02 Ноември 2016 19:58
http://ru.wikipedia.org/wiki/Hongdu_L-15

http://ru.wikipedia.org/wiki/Aero_L-159_ALCA

позволяват симулация на различни машини.Стават и за еърполисинг, обучение, лек щурмовик...
02 Ноември 2016 20:09
Как тъй, Отврат,
Веднъж за цялото държавно полит-поклонничество птичката ще кацне на рамото ти и ти да я изпуснеш. Да не би всеки ден да се правят сделки с такива комисионни?
02 Ноември 2016 21:02
Да не би всеки ден да се правят сделки с такива комисионни?


Те пак могат да си вземат комисионни. Да не мислиш, че бразилците не плащат? Нека земат, но да постъпят в интерес на държавата. Да го съчетаят с личния си интерес. Но няма да се учудя ако в случая просто им е наредено. Ако ще воюваме с руснаците - с ф-16 ли ще воюваме? Той няма да може да ги "види" и вече ще е свален. Ако ще воюваме с руснаците, най-добре е да имаме руски самолети. Същото важи и за Турция В самолетите няма натовски стандарти освен комуникациите и "свой чужд", които могат да се поставят на всеки самолет.
02 Ноември 2016 22:01
До март месец догодина ще има нови избори...
03 Ноември 2016 09:28
Ако ще воюваме с руснаците, най-добре е да имаме руски самолети.

Мали-й-й-й! Смех.
След въздушнио бой, руснаците ни изпращат резервни части, а защо не и нови самолети, та на другио ден да можем пак ..... такова...
03 Ноември 2016 09:37
На България самолети не са й необходими, защото сме обградени отвсякъде от уж верни НАТО-вски съюзници. Но понеже сме член на маркетинг и продажби организацията трябва всяка година да купуваме от нея. Пари за нищо, вместо да ги използваме за нещо смислено. Що се отнася за конкурса, изискванията ще бъдат нагласени така, че изборът да се сведе то точно определен модел, което обезсмисля конкурса и го превръща в избор без избор. Като при държавните лимузини.
03 Ноември 2016 09:39
Очаква се писма да бъдат изпратени до САЩ, Португалия и Израел за употребявани Ф-16, до Италия - за втора употреба "Юрофайтер", и до Швеция - за нови "Грипен".

Преди време написах в една подобна дискусия във форума, защо не се купят Як-130 или италянския вариант на този самолет. Ами че самите американци са сключили договор с италианците за този самолет кото много перспективен - хем много добър тренировъчен, хем много добър лек изтребител за патрулиране (до колкото си спомням щяха да го използват за патрулиране за прихващане на малките самолети и корабчета на контрабандистите в яжнете им райони).

Първоначално се предвиждат около 1.5 млрд. лв. за 8-10 изтребителя


За 500-700 млн. долара и в Южна Америка, и в Азия, а и в Африка правителствата пазаруваха от руснаците по 40-50 самолета (а и повече самолета). Сделката на американците с иалианците беше за някъде около 1 млрд. долара за над 100 самолета.

Така че всичко е ясно. Никой не се интересува от националната сигурност, а само от личната далавера. А ние трябва да плащаме.
03 Ноември 2016 09:53
Предлага се да отпадне опцията да се изпълняват мисии "Въздух - Повърхност"

Абсолютно правилно. Чист изтребител.
За различна работа се използват различни инструменти. За "за работа по земя" се използват щурмоваци (като СУ-25) или въртолети(МИ 24). По-малки, по-ниска скорост, по-малън таван. Освен това България няма намерение да напада никого (надявам се). Ние никога няма да можем да насмогнем нито по количество, нито по "съвременност" вероятните противници Русия (потенциално след анексията на Крим)- НАТО +САЩ (хипотетично, мечтата на червенотиквеничетата ) . Затова чист изтребител за изпълняване на Ер-полисинг. Предпочитание към по-евтини за поддръжка т.е. самолети с един двигател. Т.е. Ф-16 или Грипен.Моите симпатии са към шведа, но боен самолет не се избира по симпатии. Във ВВС има достатъчно кадърти офицери, те да решават.
Що се отнася до това нов или "на старо",
Ми пред нов Москвич и Фолксваген втора употреба, категорично за VW-то.
03 Ноември 2016 10:10
Bonjorno 03 Ноември 2016 09:39

Яковете са класни машини и си струват парите до последната стотинка. Една ескадрила МиГ 29 от модифицираните ще е най добрия вариант, но със сегашните политикани май е само мечта.
03 Ноември 2016 10:15
Даването на купчини пари за самолети втора ръка е си е чисто национално предателство.
Ето ги трите обсъждани варианта:
https://bg.wikipedia.org/wiki/Eurofighter_Typhoon
https://bg.wikipedia.org/wiki/F-16
https://bg.wikipedia.org/wiki/JAS_39_Gripen
Към тях ще прибавя и други възможности/самолети, които също трябва да се огледат.
Нека експертите и пилотите, не политиците посочат правилният избор.

Федя, пред 30-40годишно VW(карано порядъчно) и чисто нов Москвич руското возило печели за мен.
03 Ноември 2016 10:34
И съвсем друг е въпросът, че България няма военна доктрина и не може да купува железа на килограм.


Не съм наясно дали има публикуван подобен документ, но личното ми мнение е, че задачата на нашето ВВС е ясна - air policing със собствени средства и възможност за съвместно участие при по-мащабен конфликт.

Все пак си мисля, че за air-policing си трябва самолет с по-високи скоростни характеристики, отколкото имат малките, като M-346. А аз лично клоня към Грипените. Напълно достатъчни за air-policing, нови, по-евтини и в същото време с недостатъчни възможности за участие в по-голям конфликт, от който се пазим. Нали?
03 Ноември 2016 12:32
нови "Грипен"
Това е най-доброто за нашата армия!
За съжаление, шведите не могат да си позволят да дават комисионни колкото американците ....
03 Ноември 2016 12:46
"Федя"
Във ВВС има достатъчно кадърти офицери, те да решават.


Ще ме умориш от смях.
Спомням си през 2007-ма трябваше "бързо" да купим 8-колесни машини за мисията в Афганистан.
Единствените, които можеха да доставят въпросните машини, в нужната бройка и срок, бяха Патрия.
Като видяха това, в МО веднага смениха параметрите и купиха онова американско недоразумение на инженерната мисъл - Гардиан-а.
И тъй като историята има склонността да бъде иронична, години по-късно един от тези, който преправи конкурса, се яви при мен, да си дири работа.
Естествено, не знаеше кой съм и използвах да го разпитам, аджеба защо са направили така с поръчката. Поне по думите му (склонен съм да му повярвам), не било било заради комисионни, ами от пълна глупост.
Та толкова относно кадърността.
Да не говорим, че "достойни" офицери няма. Каквото им каже министъра това ще подпишат, че ни е необходимо.
03 Ноември 2016 13:42
Единствените, които можеха да доставят въпросните машини, в нужната бройка и срок, бяха Патрия.
Като видяха това, в МО веднага смениха параметрите и купиха онова американско недоразумение на инженерната мисъл - Гардиан-а.

Добре де. Не са купили твоята Патрия. Това не променя нищо.
Щом е американско, то нема начин да не е недоразумение.
Що се отнася до кадърността на нашите офицери, то, ако не друго могат да оценят ТТ данните на техниката и да се произнесат по тях.
Наскоро четох интересна статия как са избрали МиГ 29 и какви са били алтернативите. Тогава също е имало спорове. Признавам си, до този момент не бях сигурен, че това е оптималния избор.
03 Ноември 2016 14:29
Аз, с риск да ви досадя, ще ви спомня ... катехизиса - "Сие решение политическое ест, отнюд не военное, отнюд не техническое ..." . Да не си го забравяте, де. Щото тук някои се размечтаха за ум и свяст.
03 Ноември 2016 14:33
Ето ви и едно решение - мое. Бартер. Даваме на руснаците двата реактора, дето ще си ги платим. Те и без това са си при тях. Срещу една ескадрила МиГ-ове. И който - откъдето. Ако са хубави хора и едно офсетче към сделчицата с бартера - даже ще благодарим.
03 Ноември 2016 15:30
Даваме на руснаците двата реактора, дето ще си ги платим. Те и без това са си при тях. Срещу една ескадрила МиГ-ове. И който - откъдето.


Само дето трябва да платим реакторите. А ако искаме да останат - руснаците понеже видяха как правим бизнес с тях - ще поискат наем за оборудването.
За ескадрилата - първо ще искат да си я платим и после доставката. Не бих ги винил за това с оглед герберастката простотия.
03 Ноември 2016 16:12
И аз това му тълкувам на Федя.
Тук не говорим за национална сигурност, нито за ТТ данни или прочие глупости.
Говорим само за две неща - комисионни и политически натиск. Добре знаем, кой разполага в изобилие и от двете.
Та третата ръка прахосмукачки, са ни в кърпа вързани.
----
Иначе Федя. много пристрастно и некомпетентно четеш коментарите.
Да те пообразовам малко:
Надявам се, че правиш разлика между 4 , 6 и 8 колесни машини, както ТТ им характеристики.
То все едно да решиш, че ти трябва 4х4 джип за да ходиш в планината, па после да размислиш и да си купиш полско фиатче.
Ако искаше да се направиш на разбирач, можеше да изтъкнеш аналога на Патрията-а - Stryker-а. Една не лоша АМЕРИКАНСКА машинка от същия клас.
Само дето американците искаха да си отикат безполезните полски фиатчета, а не лъскавите джипове
Както сега.
03 Ноември 2016 16:39
Сагата на Ненчев с ремонта на МИГ29 показа, че състезанието в мъглата за новия изтребител на армията без съмнение ще спечели този, който даде най-големи комисиони .
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД