:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 335
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Някакви дребни хора ни призовават да бойкотираме референдума

Демокрацията за тях е знаме върху прът - веят го, но щом тя не им изнася по някаква причина, обръщат пръта, смачкват знамето под мишница и почват да ровичкат
Не може да подкрепяш и организираш референдум на БСП за "Белене", пък да си против референдум на Слави. Може, но не си демократ.
Никога не съм бил горещ привърженик на референдумите. Като журналист съм писал много за рисковете от тях, по-специално - че не са панацея, за каквато ги мислят доста хора. Не съм харесвал и някои от въпросите, поставени на допитвания, смятал съм ги за опасни и популистки. Но винаги съм считал, че по-важни от скромните ми виждания за положението по света и у нас са принципите на демокрацията. Тя затова е инструмент - за да решава въпроси, по които ние, тленните и очевидно не много умните, спорим или не знаем какво е решението. Аз например съм срещу електронния вот, на референдума гласувах против. Но щом според процедурите на Република България този референдум е валиден, парламентът и повечето хора се произнесоха "за", аз вече настоявам в България да има електронно гласуване. Бих дискутирал срещу него - но нека го има. Честно е и e редно да го има. През ум не ми беше минавало да призовавам хората да не участват в допитването само защото е угодно на моята позиция. Ето такова ми е виждането за демокрацията.

Не съм съвършен, целта на тези редове не е да обяснявам аз какъв съм. Вярвам, че много хора мислят като мен. Обаче постоянно се убеждавам, че четвърт век след промените огромна част от т.нар. ни обществен елит е доста по-нисък от демокрацията.



Дребни са не само институциите, но и отделни хора - в душите



Глупави ли са, обвързани ли, объркани... не знам. Демокрацията за тях е знаме върху прът - веят го, но щом тя не им изнася по някаква причина, обръщат пръта, смачкват знамето под мишница и почват да ровичкат. Помним провинциалната родна залисия след Брекзит, нали? Първата работа на някои хора бе да кажат, че референдумите били вредни. А за същите хора по-рано бяха полезни.

В последните дни доста люде с трибуна призоваха да не се гласува на допитването, инициирано от Слави Трифонов. Сред тях бяха журналисти на свободна и заета практика, политолози, други всичколози... Няма да им споменавам имената, целта не е да спорим лично махленски, а да се видят тезите. Те казаха и написаха, че на референдума не бива да се гласува, защото въпросите нищо не решават, може да навредят, задоволявали амбициите на Слави, той подвел хората.... Появиха се дълбокомъдрени разсъждения за вредата от мажоритарния вот, от задължителния... А даже се роди и позиция, че Слави не бил партия или президент, следователно инициативата му е обществено нелегитимна... Хоп - не гласувайте. Е, всеки има право на мнение, да призовава каквото си иска. Но аз пък казвам, че



тези хора обърнаха знамето с пръта нагоре



И че не са честни. Не са честни, защото те са главно от средите, които горещо подкрепиха референдума на Росен Плевнелиев. Допитването на президента бе със сходни въпроси, но те гък не казаха тогава срещу същината на президентските тези. Имаше хора, които говореха, пишеха, предупреждаваха.... Те - не. Тогава трябваше да се събаря кабинетът на Пламен Орешарски, да се гонят БСП и ДПС, референдумът бе знаме, изправено по стечение на обстоятелствата нагоре - конюнктура. Днес разбираме, че същите хора били против задължителното гласуване. Че и мажоритарното. Че референдумите не били добра практика.... Ами къде бяхте, пилета шарени, когато Плевнелиев ви предложи например задължителни избори, че и задължителни референдуми? Съзнавате ли своята отговорност на граждани с трибуна? Отворихте същата врата, през която мина задължителният вот. Той бе въведен, след като: 1) го поиска президент, обосновал изрично нуждата от него в мотивите към допитването. 2) бе подкрепен от стотици хиляди хора, внесли впоследствие в Народното събрание същите въпроси и солидаризирали се официално (чрез документ!) с президентските мотиви. 3) и внесен като проектозакон от националисти, част от парламентарното мнозинство, при които принудата фигурира в предизборната програма. Днес гласовита част от тези хора, протестирали "в името на избора", подкрепили горещо "президентския референдум - рестарт на системата", които



не посмяха или бяха глупави да забележат,



че Плевнелиев прокарва вредни според собствените им разбирания идеи, призовават да не се участва в допитването на Слави. Забележете - те не са просто против. Всеки може да е против или за. Те са комсомолци, които много държат да упътят хората какво да направят.

Не е честно. Не е честно да си демократ според случая. И понеже призиви за бойкот се появиха и от ляво, редно е да се каже - не може да подкрепяш и организираш референдум на БСП за "Белене", пък да си против референдум на Слави. Може, но не си демократ. При демокрацията референдум може да се поиска от президент, БСП, ДСБ, "Атака", Слави, Марешки, Митьо Пищова... И няма лошо да го има. Добре е хората да участват. Още по-добре е те сами да бъдат оставени да решат... Агитирай "за", агитирай "против", но що за чудо е да призоваваш за бойкот?



Призоваваш да се бойкотира демокрацията



- защото демокрацията е това. Тя е и за умни, и красиви, и чалгари, и мутри, и партии, и олигарси, и бедни, и богати, и роми, и турци, всякакви.... Всички заедно решават според нейния регламент. Някакви дребни хорица ни призовават сега към пасивност, защото въпросите не им харесвали, инициаторът бил не знам какъв, нямало как да се провери дали "темите отговарят на обществените очаквания"... Родино мила, такива ли мозъци отгледа? Сериозно ли това е нивото?

Референдумът на Слави не е идеален. Но той например дава възможност



категорично да се отхвърли задължителният вот,



щом толкова много хора са срещу него. Не призовавам нито да се гласува, нито да не се гласува - всеки има глава на раменете, преценява. Но казвам, че не само партии са против това допитване. ГЕРБ, БСП, ДПС, ДСБ и т.н. си намериха аватари сред "гражданското общество". Не е новина, но е факт. Казвам също, че бойкот би обслужил тези политици, които не искат референдуми - защо друг път да ги позволяват? Казвам, че призивите за негласуване идват от нечестни хора, от такива, които не са демократи. Пък какви са точно, няма значение - миг след като спрат да се изявяват по медиите, ще бъдат забравени, никой няма да ги потърси.

 Колкото повече референдуми, толкова по-добре
166
5740
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
166
 Видими 
02 Ноември 2016 20:17
В конкретния случай дилемата не е толкова проста и елементарна. Аз съм привърженик на референдумите, но в сегашния случай започнах да се замислям дали да участвам. Дребнаво ми изглежда именно участието. като с моите три "не" всъщност ще вдигна участието и ще легитимирам неща от които връщането обратно по честния начин е изключително трудно. Надеждата, че за сметка на това Андрешко и Андрешка този път могат пък да си научат урока ми се вижда дребнавото нещо.
Доста съществено е дали се прави осъзнат или внушен и манипулиран избор, но както е известно, такъв матриял е останал...
02 Ноември 2016 20:32
Референдумът на Слави не е идеален. Но той например дава възможност



категорично да се отхвърли задължителният вот

Ау, колко мило! Вместо да се обърнат към КС и да си спестят тоя срам, нарушават конституцията, въвеждайки недозадължителен "задължителен" вот, за да ни улеснят да гласуваме "против" него. Мерси за улеснението.

Много по-просто и конституционносъобразно е да не гласувам и призовавам фсички да постъпят като мен.
02 Ноември 2016 20:36
За автора и статията
За вестник СЕГА, който пусна две статии за референдума наведнъж
02 Ноември 2016 20:43
Много ясно, че няма да гласувам, след като съм за "Не" по всички въпроси, а мнозинството от хората - "Да", понеже така е казал Слави. Ако искам да не минат въпросите, шансът е в ниската избирателна активност. Защо трябва да гласувам, след като така наливам вода в мелницата на противниковия лагер?
02 Ноември 2016 20:48
Защо трябва да гласувам, след като така наливам вода в мелницата на противниковия лагер?

Щото на някои така и не им светна, че правото на волеизява е основно, лично, неотменимо и си го упражняваш дори когато не гласуваш. Щото такава ти е волята, не ти се гласува - не гласуваш.
02 Ноември 2016 20:57
Авторът набързо ме направи джудже и антидемократ. Защото не пасвам на демократичното му мислене. Тъй като и той, както мнозина други, е най-големия демократ и има патент да определя кой какъв е...
А по конкретния казус. Няма да гласувам на тоя референдум. По две причини - първо, гледам кой поръчва музиката. Демек - референдума. И, понеже имам определено неураджийско отношение към Шута и компанията му...
Второ - и с всичките си въпроси, и с оцелелите, референдумът е /меко казано!/ манипулация под маската на инфантилност...
Който иска, за каквото иска, както иска - да гласува... Демократично е. Аз няма - ние, недемократите, сме скептици...
---------------
Сайтът на Генек
02 Ноември 2016 21:12
А като не гласуваш това как ще се интерпретира... Че не искаш референдуми, че си прост и не знаеш какво да отговориш, че си по-умен от Слави и не искаш да му падаш до нивото...

Само въпросът с лефчето ме вълнува искрено...
02 Ноември 2016 21:17
А като не гласуваш това как ще се интерпретира...

Не ми дреме.
Аз съм правопритежателят, останалите могат да интерпретират волеизявата ми както им кефне, стига да не посягат на гражданските ми свободи.
Какъфто е случаят с кретенския изборен кодекс.

Това най-много ме възпалява. Занимават се с фсякакви дреболии, мажоритарна система, субсидии, намкво си, а масивният слон насред помещението е нахалството да се опитат да ме задължат да ги избирам. WTF!
02 Ноември 2016 21:20
Пряката демокрация включва механизмът на 'остракиране" в оригинал.Питайте Алкивиад.В референдумът има ли такваз опция или остава пряко мерене с паве?
02 Ноември 2016 21:41
Да! Ако си скачал във възторг на следното:
"."Няма по-силен инструмент, с който да повишим доверието на гражданите, от референдумите , заяви Росен Плевнелиев в обръщение. Той допълни, че използването на пряката демокрация е доказателство, че политиците служат на народа. Уверен съм, че, ако засилим ролята на референдумите в нашия политически живот ще спечелят всички – и партиите, и гражданите и институциите, коментира той.

Вярвам, че при добра регламентация и организация този най-мощен инструмент на пряката демокрация може да направи политическата система в страната далеч по-устойчива и стабилна, отбеляза държавният глава..."


То и СЕГА би трябвало, да не си променяш позицията! .. иначе- си гъзоврътник, лицемер, безморален лъжец и манипулатор и имаш двойни стандарти!

Иначе референдума за т.нар "електронно гласуване" бе много повече ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОНЕН, ПОПУЛИСТКИ И ВРЕДЕН..
Не веднъж и дваж формулирах аргументите си за недопускане на подобна простотия!
Сравнявах сегашното положение .. с този предлаган начин за гласуване и управление на страната!

СЕГА всички знаем - на гласоподавател тайната на неговият вот е гарантирана .. човек сам влиза в стаичката и сам гласува .. ни жена му, ни свекървата, ни децата, ни шефът , ни кредиторът, ни началникът на цеха ти, ни децата ще знаят как си гласувал .. ако почнем да гласуваме "електронно и дистанционно" гаранцията за обществото , че някъде, някой гласоподавател, не е сам-самичък на пусто място, а е наблюдаван .. е нулева ..

СЕГА пред всяка секция пази полиция, за недопускане на насилие .. ако преминем към "електронно" гласоподаване, знаем ли, дошлият като електрически импулси от далеч глас дали не е на някое момиче пребивано от ромски сводник?

И още може да се пише за Референдума за Гласуването и за антиконституционноста му .. както още много може да се пише и да се сравнява "електронния" вот с досегашния ..
Но-като му дойде времето!

А за СЕГА да подкрепим автора на статията!
Лицемерие и липса на морал! .. един път-едно .. СЕГА-друго .. а?
02 Ноември 2016 21:43
В последните дни доста люде с трибуна призоваха да не се гласува на допитването, инициирано от Слави Трифонов. Сред тях бяха журналисти на свободна и заета практика, политолози, други всичколози...

Интересна работа - къде пише, че изредените са съвестта на Народа, че само тях трябва да слушаме за всичко!? Вкл. и по-чисто правни въпроси.
Даже е обратното - изредените никога не трябва да се питат!

-----
Всъщност другаде е същината.
Откак избухна демокрацията трябваше задължително да има 3 (три) референдума.
- за нова Конституция;
- за присъединяването към НАТО;
- за присъединяването към ЕС.

Имаше ли референдуми!?

За какво иде реч!? Къф Слави, кви пет лева!?
02 Ноември 2016 21:47
Само въпросът с лефчето ме вълнува искрено...

Решението е просто. Тези, които гласуват на референдума да им се спира едно леФче от заплатата, а тези които бойкотират референдума - по 12 лефчета. А властта да си формира нова сметка (общ кюп) - "субсидия за партиите" , където да събира този нов данък и разпределя субсидията по партии с над 1 % получили на изборите.
02 Ноември 2016 21:48
генек 02 Ное 2016 20:57 Авторът набързо ме направи джудже и антидемократ. Защото не пасвам на демократичното му мислене.
"Няма по-силен инструмент, с който да повишим доверието на гражданите, от референдумите , заяви Росен Плевнелиев в обръщение. Той допълни, че използването на пряката демокрация е доказателство, че политиците служат на народа. Уверен съм, че, ако засилим ролята на референдумите в нашия политически живот ще спечелят всички – и партиите, и гражданите и институциите, коментира той.
Вярвам, че при добра регламентация и организация този най-мощен инструмент на пряката демокрация може да направи политическата система в страната далеч по-устойчива и стабилна, отбеляза държавният глава..."
Ръкоплещи ли се? - Ръкоплещи се!
Във възторг ли бяхме?- Във възторг бяхме!
Светът с нас ли беше?- с нас беше!
Подкрепихме ли, с референдума Евроатлантизма?- Подкрепихме! И ударихме по лошите пътища и нехайството!
Който е казал "А" ще трябва ли да казва ли и "Б"?- Ще казва и хоро ще играе!

Толкоз!
02 Ноември 2016 21:48
А властта да си формира нова сметка (общ кюп) - "субсидия за партиите" , където да събира този нов данък и разпределя субсидията по партии с над 1 % получили на изборите.
Ако си спомням властта е народът по конституция. Или греша?
02 Ноември 2016 21:49



Какво става тук в СЕГА... чувствам се като в една женска реклама - "Тук съм човек, тук пазарувам!" Няма значение - ще цитирам отново с удоволствие и няколко пъти подред, мнението на на маргаритка2 под друга статия днес

Изглежда все още имаме някакви надежди за България...

Ганий, моля те, не така скромно - * - напиши нещо!





02 Ноември 2016 21:54


Имаше ли референдуми!?

За какво иде реч!? Къф Слави, кви пет лева!?


Това е друго!
02 Ноември 2016 21:54
А последната картинка (за пешеходната зона) показва защо ПОНЯКОГА не трябва да се правят референдуми. Да проведеш "мероприятие" за решаване дребен битов проблем който може да се реши в едночасово заседание на общината... До колкото си спомням точно този референдум се провали с неучастие.
02 Ноември 2016 21:54
Проблемът е, че трите въпроса за референдума трябваше да бъдат на три отделни бюлетини. Това дава възможност за по-голяма гъвкавост, т.е. един гласоподавател може да бойкотира гласуването за даден въпрос, а за друг да гласува с "радост".
02 Ноември 2016 21:56
А последната картинка (за пешеходната зона) показва защо ПОНЯКОГА не трябва да се правят референдуми. Да проведеш "мероприятие" за решаване дребен битов проблем който може да се реши в едночасово заседание на общината... До колкото си спомням точно този референдум се провали с неучастие.
Референдуми за контрол върху законите, референдуми за приемане на законите.Пряко.
02 Ноември 2016 21:59
В "Теми на форумците", въпросът с Референдума на Слави е разнищен подробно!
02 Ноември 2016 22:02


В "Теми на форумците", въпросът с Референдума на Слави е разнищен подробно!
Въпросът е, че не е въпросът с Референдума на Слави!


02 Ноември 2016 22:11
Вместо да се обърнат към КС и да си спестят тоя срам, нарушават конституцията, въвеждайки недозадължителен "задължителен" вот

Не случайно не се обръщат към КС - позамислили са сеи са се убедили, че няма нищо противоконституционно в така формулирания задължителен вот.

Авторът - добри поадения, макар че споделям мнението на дежурния - щом не подкрепяш питанията в референдума,най-сигурно е да не участваш.
02 Ноември 2016 22:12
журналисти на свободна и заета практика


Това ще е журналистика по телефона.
02 Ноември 2016 22:13
Който иска, за каквото иска, както иска - да гласува... Демократично е. Аз няма - ние, недемократите, сме скептици...


Аз съм демократ. В псевдореферендуми, в които се предлагат нови форми на псевдодемократични избирателни системи няма да участвам. НЕ ГЛАСУВАЙ!
02 Ноември 2016 22:17


Аз съм демократ.
Изобщо не ме интересува какъв си! ГЛАСУВАЙ!
02 Ноември 2016 22:19


Това ще е журналистика по телефона.
Може да прозвучи малко грубо, но по-скоро става въпроса за журналистика с микрофона.

И понеже споменахме референдума на Слави... само цитатче:
"Такива журналистки само да искате.
Още не са я качили в джипа,
а тя вече посяга и сваля му ципа."


02 Ноември 2016 22:23
И как стана така, че ГЕРБ събра подписи за питането на Росенчо и Сичко беше шес, а сега Славчо и компания си събраха сами подписите, ама що ще им гласуваме на чалгарите... И преди съм питал - щом има по-добри въпроси от неговите (а то има), желаещите защо не направят подписка и да предизвикат друг референдум?
02 Ноември 2016 22:29
Vatamov
02 Ное 2016 22:17


Аз съм демократ.

Изобщо не ме интересува какъв си! ГЛАСУВАЙ!


Аз съм се изказал. Чети ме!
02 Ноември 2016 22:32
При липса на истинска демокрация, участието в каквото и да било гласуване само легитимира голямата измама, че властта принадлежала на народа.
Някой да е срещал демокрация из тукашния бантустан?
02 Ноември 2016 22:33


Аз съм се изказал. Чети ме!
Ха... та аз съм те и цитирал, какво повече искаш? Отношение, разбиране... стига, вече си голям - ГЛАСУВАЙ!


02 Ноември 2016 22:40
При демокрацията референдум може да се поиска от президент, БСП, ДСБ, "Атака", Слави, Марешки, Митьо Пищова... И няма лошо да го има. Добре е хората да участват. Още по-добре е те сами да бъдат оставени да решат... Агитирай "за", агитирай "против", но що за чудо е да призоваваш за бойкот? Призоваваш да се бойкотира демокрацията - защото демокрацията е това. Тя е и за умни, и красиви, и чалгари, и мутри, и партии, и олигарси, и бедни, и богати, и роми, и турци, всякакви..




В края на краищата, ако смяташ че като бойкотираш референдума ще изиграеш с приемлив трик волеизявлението на гласоподавателите, то с какви очи ще критикуваш БоБо и ЦвЦв, че раздавали предизборно пари и хранителни продукти на гладни роми и лакоми седесари? И те прилагат трикове за да обработват общественото мнение.

И ако не гласуваш на изборите, откъде накъде ще критикуваш герберите,че изборът им е глупав и пагубен за страната? Те поне са упражнили правото си на избор. И щом не са се намерили достатъчно техни противници, то с право управляват.

Демокрация без гласуване не съществува.
02 Ноември 2016 22:44
Ето ти връзки. Чети, образовай се. Като пораснеш ще можеш да разговаряш с мене като с равен.

http://bgman13.blog.bg/politika/2014/01/15/osnovni-principi-na-istinski-demokratichnata-izbiratelna-sis.1228615

http://bgman13.blog.bg/politika/2014/01/15/osnovni-principi-na-istinski-demokratichnata-izbiratelna-sis.1228626

http://bgman13.blog.bg/politika/2013/11/27/izmamata-quot-zadyljitelno-glasuvane-quot.1211570

02 Ноември 2016 22:48


Като пораснеш ще можеш да разговаряш с мене като с равен.
Говори с всеки, като с равен! Няма да го обидиш и си запазваш шанса да му станеш началник... ще прочета връзките, които препоръчваш!


02 Ноември 2016 22:50
doomchant
02 Ное 2016 22:40




В края на краищата, ако смяташ че като бойкотираш референдума ще изиграеш с приемлив трик волеизявлението на гласоподавателите, с какви очи ще критикуваш БоБо и ЦвЦв, че раздавали предизборно пари и хранителни продукти на гладни роми и лакоми седесари? И те прилагат трикове за да обработват общественото мнение.

И ако не гласуваш на изборите, откъде накъде ще критикуваш герберите,че изборът им е глупав и пагубен за страната? Те поне са упражнили правото си на избор, и щом не са се намерили достатъчно техни противници, с право управляват.


Както току-що казах - вече съм се изказал. Чети ме.

http://bgman13.blog.bg/politika/2014/10/09/koi-sa-vinovnite-sled-psevdodemokratichni-izbori.1303365
02 Ноември 2016 22:54
http://bgman13.blog.bg/politika/2014/05/26/a-koi-sa-glasuvashtite-koi-krepiat-totalitarnoto-statukvo.1268383
02 Ноември 2016 22:55
Демокрация без гласуване не съществува.

Демокрация без право на гласуване не съществува.
02 Ноември 2016 22:56
Аз пък се записах за наблюдател на референдума. Да дам нещо малко за Родината.
02 Ноември 2016 22:59


bgman13

И все пак... нали това ти си го писал:
"От друга страна няма защо да се страхуваме, че мнозинството може да сбърка, защото и елитът на власт постоянно сбърква. И в случая, ние сме изправени пред точно две алтернативи: или да оставим само елитът на власт да греши; или да дадем възможност на мнозинството от гражданите да го коригира, макар че и то ще греши."

В крайна сметка, мнението ти тежи. След като желаеш, пропагандирай да не се гласува...
02 Ноември 2016 23:00


Аз пък се записах за наблюдател на референдума. Да дам нещо малко за Родината.
02 Ноември 2016 23:00
bgman13
02 Ное 2016 22:50
Мнения: 1,926
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP

Както току-що казах - вече съм се изказал. Чети ме.


Като един, предполагам, пълнолетен гражданин би трябвало да разбираш, че начинът по който привличаш внимание към идеите си помага те да останат непохабени от човешки поглед.
02 Ноември 2016 23:11
wreckage
02 Ное 2016 22:55
Мнения: 21,909
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Демокрация без гласуване не съществува.

Демокрация без право на гласуване не съществува.


Никой не е отнемал правото ни да гласуваме. Ето, аз например пак ще гласувам. Недоволните от предоставения избор може да гласуват с невалидна бюлетина. Или дори с опцията "Против всички", колкото и безмислено да е това. Единственото право, което може да се каже че е ограничено, (и то заради герберската мутация на идеята само на думи, но не и на практика) това е правото на избирателя да НЕ гласува, ако това изобщо може да се нарече "право". Не знам Конституцията изрично да е дефинирала и гарантирала точно това право на гражданите.
02 Ноември 2016 23:17
Никой не е отнемал правото ни да гласуваме.

на мен - не. Затова ще си го упражня по единствения възможен ф момента начин.
Като не гласувам.
02 Ноември 2016 23:20
Мисля да гласувам. Докато още е безплатно, че насетне не се знае.
03 Ноември 2016 00:07
Аз съм демократ. В псевдореферендуми, в които се предлагат нови форми на псевдодемократични избирателни системи няма да участвам.
Че то псевдореферендумът за псевдодемокретичната електронна система отдавна мина?!

"Няма по-силен инструмент, с който да повишим доверието на гражданите, от референдумите , заяви Росен Плевнелиев в обръщение. Той допълни, че използването на пряката демокрация е доказателство, че политиците служат на народа. .."


Ей това по-горе въобще не е от СЕГА!
03 Ноември 2016 01:11
това е правото на избирателя да НЕ гласува
То по Конституция гражданите имат и "право на живот", ама не виждам много мераклии да се отказват от упражняването му. Някакси лицемерно подхождащ вместо да прояват постоянство - както ходят за гъби така и към Орландовци да поемат.

Ако си спомням властта е народът по конституция. Или греша?
Грешиш! Само произлиза от народа. После се разделя като триглава ламя на три независими глави. Уж да се контролират да не "преяждат с власт", ама у нас се конкурират кой колко ще спечели съгласно новите евро-атлантически ценности - либералната догма за максималната печалба, реализацията на която прави "лошият стопанин" в добър ... и фалиращ.
bgman13
2016-11-02 22:13:48
Аз съм демократ.
[/quote] И аз все си казвам, че съм умен. Особено когато се съмнявам в това и най-вече нямам решение за конкретен проблем.
03 Ноември 2016 01:12
Към тия дето нема да гласуват и ще бойкотират като цяло референдума - щото са против... като Слекс:

когато дойде ВАШИЯТ референдум с вашите въпроси - за които сте убедено ЗА - да не земете да врещите че има хора който ще го бойкотират бойкотират тактически - щото са против , и така да ви бият служебно...

щото нали...
03 Ноември 2016 01:18
СЕГА всички знаем - на гласоподавател тайната на неговият вот е гарантирана
Все се питам - ако един гражданин е наистина свободен и независим, би ли искал да крие "своя избор"? Всъщност "тайната" кого обслужва!? Да не е като ролята на злодея в приказките, от който трбява да се скриеш, да останеш в тайна - да се внуши, че човек трябва да се страхува от избора си ... иначе ще бъде разкрит и край с него.
03 Ноември 2016 01:20
щото нали...
От внушения преминаваме към рекет. Тъй де, градация трябва да има в манипулацията. Един вид напредък.
03 Ноември 2016 10:11
Браво на амбразурата!
Всички, които така разпалено призовават да не се гласува на референдума, ЩЕ ГЛАСУВАТ. Те многократно са твърдяли, че ще гласуват с НЕ и на трите въпроса.
Това е поредната опорна точка - да се внушава на хората, че не трябва да се гласува. Тънката им мисъл е да се повиши - с колкото и малко да е - отрицателния вот. Пък ако и се провали референдума - още по-добре.
НЕ ВИ ВЯРВАМ!
Аз ще гласувам и ще приема резултатите такива, каквито са.
03 Ноември 2016 10:29
Всички, които така разпалено призовават да не се гласува на референдума, ЩЕ ГЛАСУВАТ. Те многократно са твърдяли, че ще гласуват с НЕ и на трите въпроса.

Не можеш да твърдиш подобно нещо. Всеки ще постъпи както намери за най-добре.
Съвсем не е задължително да си против и трите въпроса, за да употребиш опцията "двойно не" (неучастие). Аз, например, бих подкрепил задължителното гласуване, но съм категорично против мажоритарното. До такава степен, че няма да участвам само и само то да не бъде прието.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД