:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,509,856
Активни 131
Страници 8,581
За един ден 1,302,066

Едни досиета затворихме, други отворихме

МВР и ДАНС обнародваха инструкциите си за събиране на информация за борба с тероризма и престъпността. И както винаги - дяволът е в детайлите
Снимка ЮЛИЯН САВЧЕВ
Всеки пътник може да попадне в извадката на ДАНС.
МВР и ДАНС неочаквано сюрпризираха обществото, като най-демократично започнаха да осветляват документи, които до този момент бяха дълбока тайна. Първо, вътрешното министерство пусна за обществено обсъждане Инструкция за превантивната дейност. След това в "Държавен вестник" бе обнародвана Инструкция № I-8 от 2 ноември 2016 г. на Държавната агенция "Национална сигурност", в която е описана методиката и критериите, по които се събират данни за пътниците през България, които по-късно се обработват в Националния контратерористичен център.

И двата документа на практика дават възможността за създаване на досиета на неограничен брой български граждани или пък на пътници, пътуващи със самолети. В повечето държави подобни документи не са тайна, въпреки че засягат една повече от деликатна област. У нас, както винаги, нещата стоят по различен начин. От пуснатата за обсъждане Инструкция на МВР за превантивна дейност става ясно, че тя ще отмени Инструкция No Iз-2353 от 20 декември 2006 г. на Националната служба "Полиция". Изрично е посочено, че последната е била"необнародвана" - разбирай "строго секретна"И вероятно всичко, което предвижда бъдещата инструкция на МВР, е било досега прилагано от националната полиция. Но просто за нея не се е знаело. Сега обаче Законът на МВР изисква превантивната дейност по предотвратяване и пресичане на престъпления и други правонарушения да се регламентира в инструкция на министъра на вътрешните работи. Затова и обществото доживя да се запознае с практиките в МВР.

Ситуацията обаче не е никак успокоителна. В инструкцията има достатъчно "вратички" за превратни и "дяволски" тълкувания, както и за възможностите за събирането на неограничен обем информация за неограничен кръг от хора. А покрай тях - за фирми, финансови потоци, лични отношения и за какво ли още не.

Нещо повече. Досега полицията се занимаваше с оперативно интересни лица. С новия документ се въвежда нов термин - "превантивно интересен". Аргументът е, че така ще се постигне намаление на нивото на регистрираната и фактическата престъпност, както и на дела на престъпленията, извършвани от лица с минали осъждания. Освен това ще има "ограничаване на дела на престъпленията, при които пострадалото лице е допринесло за тяхното извършване", както и "повишаване на сигурността на гражданите и на доверието им в способността на органите на МВР да защитят правата и законните им интереси".

Зад тези иначе красиви думи обаче се крият много странни неща. Например - кой ще бъде обект на тази превантивна дейност. На пръв поглед, инструкцията е насочена към определени групи хора, като бивши затворници, рецидивисти, хулигани, домашни насилници, непълнолетни, регистрирани в детска педагогическа стая, имащи криминални регистрации и други. Предвидено е обаче тя да действа и "по отношение на лицата, за които има достатъчно данни да се предположи, че ще извършат престъпления или други правонарушения". Разтеглива формулировка, под която може да попадне почти всеки. Защото престъпление е и хулиганството, и обидата, и клеветата например. Но още по-притеснителното е предположението, че обекти на превенция стават и лица, за които можело да се предположи, че "ще извършат друго правонарушение". Какво например? Да не си дупчи билет в автобуса или пък да спре в забранена зона, или да мине на червено...Превенцията също е доста притеснителнаПолицейските органи да могат да извършат наблюдение, да провеждат индивидуална превантивна беседа, да им се направи своеобразно досие, наречено "превантивна карта". Полицията може да използва близки, роднини и приятели на лицето, както и граждани, които се ползват с авторитет и могат да окажат положително въздействие върху него. Заподозреният може да бъде предупреждаван устно или писмено, да получава разпореждания, да бъде глобяван и т.н. Могат дори да се "използват медиите и интернет за въздействие, разубеждаване и отказване на лицата от започване или продължаване на общественоопасната им дейност".

На практика МВР ще може да събира огромно количество информация за всеки гражданин, дори ако той няма криминална регистрация или е осъждан. Информацията ще се вкарва в специална карта, в която ще има всякакви данни - ръст, телосложение, цвят на очите, коса, особености на лицето, говора и походката, белези, татуировки, данни за телефона - номер, марка, IMEI. Ще се описват местоработата и автомобилите (номер, марка, модел и цвят). Има и графа "Връзки", където ще се отразява информация за обкръжението на човека: "имената, прякорите, адресите, телефоните и характера на връзката - приятелска, престъпна, роднинска и т.н.". МВР ще иска да знае и посещавани места - "сборища, предпочитани заведения, адреси и т.н.". Ще се събират прякори, както и дали лицето някога е проверявано, дали има глоби в КАТ или някъде на друго място.

Инструкцията предвижда мерки и по отношение на жертвите на престъпления. Тук благородната цел е да се предотвратяват престъпления спрямо тях и защитата им. Но и тук може да се събира каква ли не информация.

Не кой знае колко различно е положението и с инструкцията на ДАНС по отношение на пътниците в самолетите.Тук благородната цел е борбата с тероризмаНо разтегливостта на формулировки, както и възможността за какви ли не тълкувания дават възможност за събиране и обработване на огромна по обем информация за страшно много хора. Тук става дума за т.нар. "предварително определен критерий (ПОК)", който представлява "комбинация от няколко условия за търсене, които се съпоставят с получени и обработвани резервационни данни". Повече от очевидно, и авторите са наясно колко информация може да се събере и за колко много хора, защото са записали в инструкцията, че предварително определените критерии трябва да се съставят по начин, който да не води до генериране на прекомерно голям брой съвпадения. Освен това тези предварително определени критерии не следва да съдържат данни, които да разкриват расов или етнически произход или пък политически, религиозни или философски убеждения, членство в политически партии или организации, сдружения с религиозни, философски, политически или синдикални цели. Не трябва да се отнасят до здравето, сексуалния живот или до човешкия геном. Нищо не се казва обаче за последващо събираната и обработвана информация.

А иначе по инструкция се събира каква ли не информация за пътниците. Предвидено е да има първоначален код на досието, всичко за резервацията, имена, дата на раждане, адреси и координати за връзка, информация относно плащането, включително адрес за издаване на фактура, пълния маршрут, пътническата агенция, "информация за често (редовно) пътуващ пътник", пътнически статус на пътника, включително потвърждения, регистрационен статус, информация за неявяване на пътник за полет или за пътник без резервация, купуващ си билет в последния момент, пълна информация за самолетния билет и за багажа, "брой и други имена на пътници, които фигурират в досието на пътника", както и "всички събрани предварителни данни за пътниците".

И ето ти, всеки българин и всеки пътник - прошнурован, прономерован и пакетиран.Снимка: Архив "Сега"
Вероятно полицията събира и по този начин информация за оперативно и превантивно интересните хора.
4
2661
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
20 Ноември 2016 18:58
Това се прави в цял свят от полицията. Дори в най-великата демокрация - САЩ, полицаите пишат всичко през деня в едно тефтерче, а вечер едни оператори го въвеждат. И за тях не е проблем. За нас защо трябва да е проблем? Добре е да се припомни, че обикновено нарушителите на дребно рано или късно се изтарикатяват да извършат голямо нарушение. Както с джигитите по пътя. Без колани, без фарове, с мобилни телефони до ушенце... И когато за това не ги хванат, започват с по-големи изпълнения.
21 Ноември 2016 00:01
Това се прави в цял свят от полицията

Нима?
21 Ноември 2016 07:00
Здран:

За цял свят не знам, но в Щатите със сигурност е вярно - и тикетите (актове и фишове за пътни нарушениия) и всички показания/анкети, които се съставят от полицая/ите присъстващи на мястото на нарушението/престъплението се пишат 1-во на ръка.
21 Ноември 2016 09:12
тикетите (актове и фишове за пътни нарушениия) и всички показания/анкети, които се съставят от полицая/ите присъстващи на мястото на нарушението/престъплението се пишат 1-во на ръка.

Абе има известна разлика между събиране на актове и протоколи и :

"Полицейските органи да могат да извършат наблюдение, да провеждат индивидуална превантивна беседа, да им се направи своеобразно досие, наречено "превантивна карта". Полицията може да използва близки, роднини и приятели на лицето, както и граждани, които се ползват с авторитет и могат да окажат положително въздействие върху него"
"Инструкцията предвижда мерки и по отношение на жертвите на престъпления. "
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД