:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 294
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

От нищо нещо, или как от краста се стигна до тероризъм

За управляващите е най-лесно да прикриват некадърността си, като плашат населението
Преди 10 дни в Харманли нямаше проблеми. Сега е като военно положение
Да върнем лентата назад: До четвъртък в лагера за бежанци в Харманли нямаше опасни хора, нито спящи терористични клетки, нито съмнение за задаващи се проблеми. 10 дни по-рано там нямаше и краста, нито заразни болести, както и никаква причина за обявяване на карантина.

От това нямане се стигна до военно положение...

Сега, когато лагерът е разбит, има бити полицаи, както и невинни кандидат-бежанци, опъва се бодлива тел, военни и жандармерия обикалят с тежко оръжие, а магазините и заведенията в Харманли са празни за нещастие на собствениците им, вече е ясно - управляващите подцениха проблемите, а сега се опитват да замазват, като плашат населението.



Щеше ли да има изпотрошени глави и прозорци в Харманли,



ако Агенцията за бежанците беше осигурила нормални хигиенни и медицински грижи, а МВР беше направило правилен анализ след предишния бунт? На 24 октомври пак 1000 афганистанци (очевидно същите) се разбунтуваха. Само че тогава не хвърляха камъни, а в 8.30 ч. сутринта се струпали пред изхода на лагера, като всеки носел дрехи и одеала. Там ги заварил шефът на бежанския център, а те поискали от него свободно да преминат в Сърбия, тъй като не искали да остават в България. Тогава започнали да се водят преговори, като нито Агенцията за бежанците, нито МВР благоволиха да съобщят подробности - как са се водили, какво е обяснено на тези хора, те разбрали ли са абсурдността на исканията си.

Един от вечните въпроси у нас е защо, когато общува с по-ниско интелигентни, и нашата администрация се държи точно толкова малоумно. Въпросът е и какви мерки взе Агенцията за бежанците след този предупредителен сигнал от 24 октомври? Очевидно никакви.

Когато се знае, че 1000 млади, буйни, необразовани афганистанци търсят начин да минат в Сърбия, че са неспокойни, не се разбират с останалите обитатели на лагера, МВР и ДАНС са били длъжни да направят анализ на ситуацията и да прогнозират следващите проблеми. С 1000 души ли не могат да се справят?

Сега, когато лошото се случи, ни обясняват, че ще затварят бунтарите по разни изоставени гранични застави. Къде точно? Държим да съобщят и къде са близо хилядата чужденци (голяма част от тях афганистанци без право да пребивават у нас), които МВР твърди, че от началото на годината са "доведени принудително до границата"? Тайни лагери за афганистанци ли има по границата? Или са натъпкани в арести? А може би са в лагера в Харманли и именно те направиха метежа? Отговори няма, но сигурното е, че не са изведени, а са у нас.

Болестите сред обитателите на бежанския лагер бяха неглижирани точно както беше подценен бунтът от октомври. Защото от самото начало на бежанската криза



ресорната агенция предпочита да вижда у чужденците животни, а не хора



И затова ги третира животински.

На никой не му се съжителства с мръсни, агресивни и примитивни непознати, но същото важи и за подобните им наши сънародници, които при същите умствени и поведенчески дадености имат расистки претенции. Както прииждащите от Афганистан, Ирак и Пакистан икономически мигранти не са като Халед Хосейни, така и нашенските националисти и наличните ни политици не са цвете за мирисане.

През последните месеци Агенцията за бежанците направи каквото можа за нарастването на истерията в Харманли. Първо, не съобщи нито веднъж, че там има болни хора. Съответно не съобщи и какви здравни мерки взема, за да се реши проблемът. Над 100 души с очевидни язви по кожата обикаляха седмици наред из града и се създаде страх, че имат проказа. Агенцията отрече, но не показа загриженост. Едва когато националистическите партии яхнаха протеста на местните хора, се разбра, че все пак има 26 души с краста, има варицела, има и други болести, макар и незаразни. Напрежението се нагнети до степен, която можеше да бъде избегната, ако своевременно се даваше вярна информация и наистина се осигуряваше медицинска помощ и дезинфекция.



Сега купища лекари се стичат към бежанския лагер, но духът от бутилката вече е изпуснат.



Очевидно разбирайки, че си навличат гнева на местните хора, преди седмица управляващите наложиха карантина в лагера, за която всички до един признаха, че не е необходима. Тоест затвориха хората вътре без причина - ей така, от популизъм. Да угодят на пери и динковци, защото те са електоратът, за който ще се бори ГЕРБ на следващите избори. Очевидно това не беше обяснено на обитателите на лагера. Защо? Какво попречи на агенцията да изясни на чужденците каква е ситуацията? Нали идеята уж беше те да бъдат излекувани и след това карантината да бъде вдигната? А може би не е това идеята и просто карантината беше използвана за плавен преход в Харманли да се направи затвор за бежанци, от който те не могат да излизат? Е, очевидно афганистанците се усетиха, за разлика от МВР.

Видяхме пълната излагация на полицията и служителите на агенцията, които не успяха в зародиш да успокоят страстите, не намериха думи, с които да предизвикат разбиране, и допуснаха да станем свидетели как младежи замерват униформени с камъни и павета.



Кой даде тези безумни заповеди на силите на реда? Или се чакаше премиерът



лично да нареди какво да се прави? Най-вероятно, обикновено така се прави в авторитарната ни държава - никой не смее да вземе самостоятелно и адекватно решение.

Въпреки безпомощността на полицията пресцентърът на МВР още от обяд в четвъртък уверяваше, че нищо страшно няма в Харманли и протестът отдавна е приключил. Оказа се, че не е, и тогава се появиха кадрите с безредиците в опустошения лагер и бездействащата полиция. Привечер цял шеф на Агенцията за бежанците пристигна в Харманли, за да бъде обявено, че са проведени преговори и всичко е под контрол. Отново се оказа лъжа - баталиите продължиха до късно през нощта. В тъмното полицията доби сили и подкрепления и смаза протестиращите от бой.

"Малко им е!" - възкликна голяма част от българския народ. Само че побоят на невинни хора е точно толкова престъпление, както и побоят на полицаи. И очевидно полицията много се оля - доказва го усърдието, с което управляващите се втурнаха да замазват случая. Бойко Борисов цъфна в Харманли два пъти в рамките на 24 часа и държа най-популистката реч, с която наплаши всички в държавата. Мантрата му "бием ги, щото са терористи", беше опровергана няколко пъти от прокуратурата. Никакви данни за спящи клетки, терористична опасност и съгласуваните действия с други лагери в чужбина не са стигнали до държавното обвинение.

Очевидно, ако ги има, ДАНС ги ползва за свои цели. Както впрочем ползва информацията за гигантската корупция по южната ни граница покрай трафика на чужденци - досега не е заловила нито един подкупен полицай. Точно както по времето на югоембаргото цялата управляваща клика се занимаваше с контрабанда. Но това явно никак не вълнува избирателите.
87
6563
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
87
 Видими 
27 Ноември 2016 19:11
С.Г.,
27 Ноември 2016 19:12
Келнерски изпълнения. Така ли на някой не му текна, че събирайки няколко хиляди неграмотни, без хигиенни и културни навици първосигнални младежи може да ги затвори ей тъй на?! После радикали, клетки, интифади - ами къде е лагерното ръководство и полицията?
27 Ноември 2016 19:28
браво на автора!
27 Ноември 2016 19:44
.
27 Ноември 2016 19:49
Да угодят на пери и динковци, защото те са електоратът, за който ще се бори ГЕРБ на следващите избори.


Безпочвени манипулации!
За този електорат ВЕЧЕ се борят бесепе, Сидеров, Ссимеонов, Каракачанов.
Няма как хиляди мигранти да бъдат преглеждани ежедневно. Поради липса на лекари в държавата. И поради това, че заразните болести имат инкубационен перод ( различен за всяко заболяване ). За да няма разпространение, е необходима карантина. И много добра хигиена. Която не може да се поддържа сред нецивилизованите мигранти - липсват им елементарни хигиенни навици.
27 Ноември 2016 19:53
Натисни тук
27 Ноември 2016 19:56
Слава, Славаааа... Нищо ново не си научила, но и нищо старо не си забравила...
27 Ноември 2016 19:56
Която не може да се поддържа сред нецивилизованите мигранти - липсват им елементарни хигиенни навици.


Сериозно? И как точно позна, че са нецивилизовани, неграмотни и без хигиенни навици? Или така е по-удобно? Пропагандното клише добре ви пасва?
27 Ноември 2016 19:59
И много добра хигиена. Която не може да се поддържа сред нецивилизованите мигранти - липсват им елементарни хигиенни навици.


По-вероятно са им липсвали условия да поддържат хигиена. Все пак в Афганистан не са масово шугави. А и не съм забелязал арабите, които познавах от студентските години, да са мизерници.
27 Ноември 2016 20:02
най-малко трябва да се миеш преди всяка молитва.Поне 5 пъти на ден.Но като няма вода- ползваш чиста пръст.По изключение.

27 Ноември 2016 20:04
традиционен "мъжки клуб' в Кабул


http://inapcache.boston.com/universal/site_graphics/blogs/bigpicture/afghan_03_31_10/a36_22497309.jpg

надемократизиран Афганистан

http://archive.boston.com/bigpicture/2010/03/afghanistan_march_2010.html
от този архив е горната.
27 Ноември 2016 20:12
СВЕТЛАНА ГЕОРГИЕВА, без да се извинявам - написаното от Вас е така тенденциозно и невярно, че просто не подлежи на коментар!
.
Събитието го отразиха толкова много медии, поради което не можете да мръднете дори и на крачка от Фактите!
29 полицаи ранени... малко ли ви се видяха?
27 Ноември 2016 20:14
Ми ,това са БЪЛГАРСКИ полицаи, та те ,по определение, са по-малко ценни от "бежанците-клети"
27 Ноември 2016 20:16
"В последния месец активисти на БСП разпространяват информация, че има зарази в центъра в Харманли. Хората се хранят от такива факти. Ние затворихме центъра, за да може населението да се успокои." Това каза пред бТВ вицепремиерът и министър на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова.


http://glasove.com/categories/novini/news/bychvarova-bsp-e-vinovna-za-razmiricite-v-harmanli

O sancta simplicitas

чети , Олди, мотиви.
27 Ноември 2016 20:16
И много добра хигиена. Която не може да се поддържа сред нецивилизованите мигранти - липсват им елементарни хигиенни навици.
Динко ще им ги създаде навиците:
http://www.flagman.bg/news/2016/04/02/tn/145960578560458.jpg


Тъкмо на държавата в лицето на Агенцията за бежанците и управляващия сервитьор е работа да организира и контролира пребиваването на тез лица в лагера. И да, пристигането на Борисов в Харманли беше нагъл кризисен пиар.

ПП - Светлана Георгиева, !
27 Ноември 2016 20:27
Да сотавим настрана определенията от рода на "мръсни, некултурни, ниско интелигентни, без хигиенни навици" с които изобилствува статийката. Да се съсредоточим на съществителното "АФГАНИСТАНЦИ". ЩО ЩАТ тез 1000 афганистанци унас? И още много пъти по толкова - без да им се знаят дирите? Какато разбираме, по закон те нямат право да пребивават у нас, те не са бежанци от райони на военни действия и конфликти, това са икономически мигранти, или на езика на простите, които се разбират - хора бягящи от мизерията в собствената си страна. Не се поставя въпоса - как са влезли, това държава ли е , или разграден двор. Втори въпрос - щом някак са влезли, очевидно нелегално и в нарушениЕ на закона, защо не са експулсирани, екстрадирани или както там правилно се казва, изгонени от страната , ами се обгрижват в лагери с бюджетни пари. Не ми се говори за Бай Туй или антуража му, да ги оставим и тях настрана. Кой прилага закона у нас, какъв е той и за кого важи? КАК ТОЗИ ЗКОН ИЗВЕДНЪЖ ЗАПОЧНА ДА ВАЖИ ЗА БЯГАЩИТЕ ОТ ЕРДОГАН,OT КОИТО ВЪРНАХМЕ ВСИЧКИ ХВАНАТИ У НАС НАД 100 ДУШИ, А ЗА АФГАНИСТАНЦИТЕ( ПАКИСТАНЦИТЕ, СОМАЛИЙЦИТЕ И ПОДОБНИ) ЗАКОНЪТ НЕ ВАЖИ?!
27 Ноември 2016 20:31
Доста слабо четиво. Афганистанците се бунтуват, щото не ги пускат да заминават за Европата, а не заради лошата хигиена и крастата...
27 Ноември 2016 20:37
Та в Панорама питат: Аджеба кой има интерес да разбуни бежанците и после кат факир БАЙ тУЙ да потуши всичко......
Кой......, естествено, че Герп и по точно Бая тУЯ.... си отговори Б. Василев!!!!!!
БАЙ тУЙ не разбра ли, народа не е проз и ще те отсвири на парламентарните избори......
Дойде време да изхвърлим БОКЛУКА!!!!
27 Ноември 2016 20:42
И аз имам известни резерви към текста на уважаваната авторка.

С 1000 души ли не могат да се справят?


Или не могат, или не искат.
По принцип ако не могат - това ще е много зле, доколкото от всички сектори в държавата този е най-цененият.
Не искат - по-вероятно, знаете философската теория, че ако няма престъпност, няма да има и полиция, логично...

През цялата история се питам толкова безобидна ли е крастата?
27 Ноември 2016 20:43
"АФГАНИСТАНЦИ". ЩО ЩАТ тез 1000 афганистанци унас?
които може да са пущуни,узбеки,хазари,тюркмени,перси,арменци...

кое от тези съществителни те смущава/ Инак- преди да разгледат една контестация в "Помощ'- да си представим причината- отива Запада да демократизира Афганистан. Страна със стара култура и история, съответно и с доста натрупан багаж.

Как движение 'талиб' е внесено и финансирано отвън, точно за да унищожи традиционната демокрация (която не винаги се свързва с просперитет, каквото и да твърдят) е отделен въпрос.Да видим какви послания отправяме ние (щото и ние сме там с контингент)
1) Носим ви демокрация! Туй значи всеки да може да бъде чут!
какво разбира един афганец- че е като тяхната джирга- събират се всички без пушки и всеки, ама наистина всеки, говори.Е, понякога спор за една овца се точи със седмици.Но си е истинска демокрация (която не изключва йерархията вътре в клановете).Момчетата нямат против.
2)Жените ще имат права и ще работят.

Жените афганки си имат права.Питайте гарнизона в Кабул през първата англо-афганска.Всъщност няма как.Доубити са от жени.Нещо нечувано за викторианска Англия- жена да върти ножа в битка.А за работа- че кой мислите че събира маковия сок докато мъжете седят на джирга по една седмица заради шугава овца?Момчетата нямат против.

3)При нас има всичко- коли,жени, свобода да се придвижваш.

Че те момчетата се придвижват последните 5 000 години безпроблемно.Опита да им чертаеш граници все са подлагани на ревизия.А жени и коли- и за това нямат нищо против.Особено в общество, където ухажването е като шаха- пипнеш ли-местиш.дори да е пъпчива.А пък и колите- "Да изчезнеш за 60 секунди' е много популярен.Че там все едно крадеш коня на съседа да се докажеш, пък и кръвното отмъщение го разбират.Тъй си е според пущували.Да не говорим че колите са по куул от конете.


И тръгват- все пак ги убедихме че са изтеглили късата клечка да се родят на изток от Рая.А и бяхме готови да воюваме за да им дадем демокрация, коли и жени.И тръгнаха.Само по пътя налитат на общества с изградени "вертикали на властта" - далеч по-недемократични от сравнително просто устроеното афганистанско общество.И се сблъскват мечтите по плаката и реалностите на Запада.

Прибавете калинка- наше момче в лагер по пътя, социоложка за вътрешен и имате бунт.От нищо - нещо.
27 Ноември 2016 20:44
Само да отбележа, че ако афганеца има краста ще го излекуват безплатно, а ако аз - ще трябва да плащам...

27 Ноември 2016 20:45
Това, че не ви показват състоянието на баните и тоалетните, не означава, че из нета няма клипове, снимки, статии от чуждата преса. Включително и тоалетна за хора, които не са виждали тоалетна чиния. Наистина ли представата ви за хигиенни навици се свежда до миене на ръце?
27 Ноември 2016 20:52
Само да отбележа, че ако афганеца има краста ще го излекуват безплатно, а ако аз - ще трябва да плащам...
Така е.Както и че ДАБ по едно време отчиташе 1400 лв разход за един за месец, а се оказа че отделят храна за 64 на месец, а лекари няма.Афганците са златна мина- пак ти плащаш, но няма как депутатския съпруг да печели и от твоята краста.Предполагам че мисълта да натика и българите в лагер сън не му дава, но и не съм сигурен дали вече не сме.Щото МВР и Москов събират данни за българите, а се оказва че за минаващите транзит нищо не знаят.
27 Ноември 2016 20:54
Наистина ли представата ви за хигиенни навици се свежда до миене на ръце?
всъщност се мият не само ръцете.Но все от някъде се започва.Като за начало- с френски клозет.По-познат е.Както и течаща вода до него, а не тоалетна хартия.Специфика.
27 Ноември 2016 20:54
А кой е длъжен да създава там ред, да следи за спазването му и по този начин да учи ненаучените? КОЙ?!
27 Ноември 2016 20:55
Времето за простите решения вече мина. Трябва да се мисли Овреме, а не подир. Подирният акъл е верен, ама няма файда...
27 Ноември 2016 20:56
А кой е длъжен да създава там ред, да следи за спазването му и по този начин да учи ненаучените
Шефа на лагера.И при бунт- заемаш мястото на подопечните.Много е дисциплиниращо.Гледаш да не се стига.Но да се обзаложим ли че диването ще се отърве с уплах?
27 Ноември 2016 21:02
Въпросът ми беше към Слава и беше риторичен.
27 Ноември 2016 21:03
магазините и заведенията в Харманли са празни за нещастие на собствениците им

Съболезнования за жертвите на психозата. По телевизиите се въртят покъртителни кадри с разорените харманлийски бакали...
27 Ноември 2016 21:05
Simplified Solutions
Досетих се, но и предлагам отговор за който се досещам че няма да се сети.
27 Ноември 2016 21:05


По принцип е тъпо да смесваш афганистанци със сирийци, колкото и да е и там има цивилизационна пропаст.
27 Ноември 2016 21:06
колкото и да е и там има цивилизационна пропаст.
То и при самите "афганци' не винаги е добре да се смесват, ама къде ги ДАНС да ги сепарират?А, сетих се- оправят кетчърите с отвертка.
27 Ноември 2016 21:08
магазините и заведенията в Харманли са празни за нещастие на собствениците им

Сериозно? Ми пускайте още бе, да са доволни собствениците на заведения..
27 Ноември 2016 21:11

Кайзер Созе
27 Ное 2016 20:43
Мнения: 3,714
От: Palestinian Territory, Occupied
Скрий: Име,IP

Апропо, но някога Афганистан е бил любима дестинация на голямо множество от западноевропейските хипита, уж отправили се към Индия за "духовно" просветление...
Иначе обаче, какво сме им виновни ние, че никой друг, подобно и на преобладаваща част от нас, не ги ще? Насила хубост не става. Те са нежелани от никого, но се опитват насила да се наложат. Няма никакъв начин от това да произтече впоследствие нещо добро, поради което и аз съм настроен да одобрявам, почти всяко събитие което би я отблъснала тази напаст оттук...
27 Ноември 2016 21:19
Никой от афганците не сака да бъде зорлем лекуван от краста у Харманли, а коридор към Сърбия...
27 Ноември 2016 21:28
щурчо
27 Ное 2016 21:19
Мнения: 19,390
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP

Е, и какво предлагаш? Да ги пускаме или да ги трепем, щото не щат обратно, а другите пък тях не искат?
27 Ноември 2016 21:48
Пак да обясним. Причината за бунта не е в крастата.
Ако мене некой ме пита, ги качвам на товарни вагони за сръбската граница и тамо сами да се оправят как могат...
27 Ноември 2016 21:54
щурчо
27 Ное 2016 21:48
Мнения: 19,391
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP

Ми те турците това и правят...
И що да правим ингел на сърбите? Пак пишете глупости. Ми сърбите, ако не ги пуснат? Какво правим тогаз, шурав? И ти като твоя идол - все се правите на умни, ама хич не ви стигат силиците...
27 Ноември 2016 22:06
ко мене некой ме пита, ги качвам на товарни вагони за сръбската граница и тамо сами да се оправят как могат...

Де ги вагоните, бре щурав? Нали и тях ги нарязахаа, щото нямало пътници. Няма и локомотиви. Нямаш и машинисти - всичкото вишис... И всички като вас кибичат отстрани и акъл дават...
Що не се спрете с глупостите? И за артисти не ствате, колкото и да се правите на циркаджии.
27 Ноември 2016 22:09
Ми нали питаш какво да се прави. Това пръво.
Второ, язе немам идоли.
Трето, на секи афганец му се връчва да подпише декларация, че не сака закрила и убежище от България. И след това пайдос...
27 Ноември 2016 22:19
Питам за разумен отговор, не да пишеш, каквото ти дойде наум...
27 Ноември 2016 22:21
Питам как минават през цяла Турция, това са близо 1000 км? Явно нашите комшии си ги използват като средство за рекет. А всички си мълчат и се опитваме да се прецакаме един друг.
Борисов трябваше да е оревал орталъка и да иска европейска войска да ги спира на границата, щом турците не щат да го правят.
27 Ноември 2016 22:24
Светлана Георгиева
27 Ноември 2016 22:25
Но за неадекватността на властта е абсолютно права.
27 Ноември 2016 22:31
Su38 27 Ноември 2016 22:19
Питам за разумен отговор

Ми като не ти аресва моят отговор, може да одиш у Харманли да ги лекуваш афганците от краста и шуга...
27 Ноември 2016 22:34
щурчо
27 Ное 2016 22:31
Мнения: 19,393
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP

Е, ватниците са тъпи, нали? Затуй те питам, като умник наш ненагледен, най-паче като бойков трубадур...
Защо не смеете да се опнете на Ердуан да не си ги пуска в държавата? И ако не не иска да ги спира още на изток, да викаме другарете от НАТО да помагат да ги спрем, пък турците да си ги чуват, щом толкоз им харесват?
27 Ноември 2016 22:38


... а те поискали от него свободно да преминат в Сърбия, тъй като не искали да остават в България ...те разбрали ли са абсурдността на исканията си.

Ха... правят ни глупендери! Няма нищо абсурдно в исканията на мигрантите - тъкмо обратното - абсурдност има в искането на някой да прави парички и от тези нещастници и ето подхвърля и кинта за ПР /нямам предвид статията/... Тези люде да не би да са тръгнали от пи*ка си ма*на за да живеят в бивши казарми? Абсурдни им били исканията? Ама вярно ли?


27 Ноември 2016 22:43
Защо не смеете да се опнете на Ердуан

Ми той тов.Ердуан е тоже русофил и ортак с Батюшката...
27 Ноември 2016 22:59
Ха, дойдохме си на думата. Няма как да пропуснем Русията...
Ми нали сме патриоти, да си гледаме интереса. Ти какво, интереса на Русия ли не искаш да нарушиш? Макар че не знам, дали Русия подкокоросва Ердуан, или Ердуан правилно си прави сметката, както рече и арменецът Кеворкян, че Европа е импотентна, а на северната си граница има сбирщина от самозабравили се глупаци... И затова спокойни си развява коня.
А "европците", вместо да се озъбят на Ердуан, се зъбят на руснаците. Ми не е ли сбирщина от идиоти това?
27 Ноември 2016 23:01
Слабичко, неубедително четиво с мултикултурни нотки
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД