:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 273
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Досега математиката ни носеше гордост. Ще я заменим със срам

Нека поискаме отговорност от МОН за непрозрачните им решения
Снимка: Юлиан Савчев
Председателят на парламента Цецка Цачева поздравява млади математици за успехите им.
Всяка година в България се провеждат няколко големи национални състезания по математика за ученици, които кулминират в излъчването и подготовката на националния ни отбор за Международната олимпиада по математика (МОМ), еквивалент на олимпийските игри в тази наука. Преди около 2 седмици хората, които осъществяват този процес от десетки години, подадоха оставка от комисиите за провеждане на съответните състезания. Причината са съмнителните, несъгласувани със Съюза на математиците в България, назначения в тези комисии за 2016/17 от страна на Министерството на образованието и науката.

В този текст споделям мнението си по този случай в качеството си на състезател в периода 2001-2010, помощник в подготовката в периода 2011-2016 и наблюдател на МОМ 2016.



Какво е МОМ и защо е толкова важна?



Постоянно чуваме за най-различни международни състезания по математика и за това как български ученици се връщат с медали от тях. За човек, който е далеч от състезанията, всички те изглеждат еднакво. В действителност има няколко международни олимпиади, които привличат най-добрите задачи и най-силните ученици, с които държавите в света "сверяват часовниците" си и по които оценяват напредъка си. Една от тях - МОМ - се откроява като най-качествената, най-широката и най-престижната в света.

Всички състезатели знаят за МОМ и мечтаят да се класират на нея. MOM привлича най-много държави (над 100 в последните години) и е най-старата международна олимпиада, започнала още през 1959 (една от 5-те основателки е България). Огромният интерес и традициите са причина за високото качество на състезанието и за това държавите по света да го използват като мярка за качеството на своята собствена система.

Благодарение на мащаба и качеството на състезанието добро представяне на МОМ е универсална визитна картичка в математиката, и в частност почти гарантира прием във водещите университети в света - Кеймбридж, Оксфорд, Станфорд, Харвард... Както всеки минал през процеса на кандидатстване там може да потвърди, резултатите от МОМ са с изключителна тежест: да отбележим, че много от тези университети приемат средно между нула и двама ученика от България на година. Няма друго едно състезание по математика, което може да се похвали с това.

Може да посочим и огромните непреки ползи от МОМ за математическата общност по света. От МОМ не печелят единствено националните отбори - печелят всички ученици, които са се докоснали до красотата на математическите идеи и нестандартното мислене благодарение на изградените в България и по света йерархични системи за откриване на таланти, чиято крайна цел е излъчване на отбор за МОМ. В България всяка година стотици ученици минават през редица състезания и подготовки и въпреки че само 6-ма имат шанса да представят страната на МОМ, останалите изграждат солидна основа за абстрактно, оригинално мислене, която е приложима в много области на живота. Множество водещи професионални математици са били успешни състезатели в МОМ, както и много повече учени и професионалисти, преминали в други области. Да не подминаваме и социалния елемент - редицата състезания, водещи към МОМ, изграждат здравословна за обществото мрежа от ученици, които един ден ще бъдат неделима част от интелектуалното богатство и диаспора на страната.

МОМ, заедно с Балканската олимпиада по математика, са единствените международни състезания, които министерството на просветата разпознава, и за които МОН се ангажира да поеме транспортните разходи на участниците (за други състезания трябва да търсим спонсори).



Историята на България в МОМ



Накратко - като цяло се представяме изненадващо добре. Представянето ни допреди около 2007 г. е невероятно, имайки предвид, че сме държава с население от около 7.5 милиона. Да вземем за пример 2007-а: отборното класиране показва, че държавите, които са пред нас, са Русия, Китай, Южна Корея, Виетнам, САЩ, Япония, Украйна и Северна Корея. В Северна Корея жителите са например около 25 милиона, а в другите държави - поне 2 пъти повече. Същевременно оставяме зад себе си десетки държави, чието население също многократно ни превъзхожда. Извадките от предишните 30-ина години показват подобна статистика.

Спрете да четете за момент и помислете за мащаба на този успех. За мен това е най-убедителната демонстрация на невероятно качествената система за извънкласна работа по математика, изградена в България в последния половин век. Това не е заслуга на отделен човек, а на дългогодишните традиции и на работата на целия колектив зад състезанията, както и на учителите, занимаващи се с извънкласна подготовка в гимназиите из цялата страна. Упадъкът, който се наблюдава в последните години (след 2007), също не е продукт на някой отделен злонамерен саботьор в екипа, а комбинация от сложни фактори, които действат на държавно ниво. Трудно е да се обясни точно на какво се дължи такъв сложен феномен, но от няколко години се наблюдава подобна тенденция и с представянето на Русия, която традиционно е една от първите три сили на олимпиадата.



Какво се случва сега?



Всяка година от МОН определят състава на комисията за провеждане на националните състезания и олимпиади по математика за ученици в консултация със Съюза на математиците в България. Тази учебна година МОН сами са избрали кого да назначат в младшата комисия (за ученици до 8-и клас), пренебрегвайки първоначално издигнатите от СМБ предложения и последвалото несъгласие от тях. Изборът на МОН и отказът им да го променят с оглед на неодобрението на СМБ са причина 13 члена на комисиите по състезанията да подадат оставка. Подалите оставка включват на практика всички математици, които организират националните състезания и олимпиади за избирането и подготовката на отбора за МОМ. Тези математици не са в комисиите от вчера - от поне 15 г. (а някои и от много повече). Те са гръбнакът на системата, която класира България на челни места. Няколко дни след това настоящият ръководител на българския национален отбор за МОМ проф. Петър Бойваленков подаде оставка и от този си пост с писмо до президента на МОМ проф. Джеф Смит.

Накратко, нещо в състава на комисиите, предложен от МОН, е толкова неприемливо за настоящата комисия, че това е предизвикало оттеглянето на последните. МОН отказва да влезе в какъвто и да е диалог със СМБ и е готово да пожертва гръбнака на екипа за подготовка за МОМ и изгражданите с години традиции, за да защити назначенията си. Всичко това МОН извършва изключително потайно, като липсва каквото и да е публично становище по въпроса.



Защо се случва това?



Имайки предвид картината, която описах дотук, ще се запитате какво толкова им има на хората, избрани от МОН, че да предизвикат такава реакция. След лична комуникация с подалите оставка членове на комисиите разбрах, че основната причина е назначението в младшата комисия (4-8 клас) на проф. Сава Гроздев, име добре познато на българските състезатели по математика.

Накратко, срещу Сава Гроздев съществува съмнения за някои негови действия на МОМ 2003 в Япония (когато България печели първо място). Факт е, че на страница 48 в брой 2 от 2004 г. на руското математико-физично списание "Квант"1, България не фигурира в списъка държави с най-много медали от олимпиадата през 2003 г. След 2003 г. проф. Сава Гроздев не участва в българската делегация на МОМ.

Съмнения често се повдигат и по повод стойността на научните трудове на Гроздев. Изричната позиция на настоящата комисия за състезанията е, че във всички тези обвинения има достатъчно истина да направи проф. Гроздев напълно неприемлив за поста определен от МОН.

Но твърдения можем да подхвърляме цял ден без резултат, а научните трудове на проф. Гроздев не съм в позиция да коментирам. Също така не съм бил на МОМ 2003 г. Да отбележим и че резултатите на учениците в отбора преди и след 2003-та показват, че това е бил един от най-силните отбори, които сме имали за МОМ. Тук нямам за цел да докажа или оборя твърденията, че проф. Гроздев е направил нещо на олимпиадата, а да ви покажа възможно най-пълно и аргументирано това, което знам със сигурност от свой собствен опит, именно - силно негативното мнение на журито на международната олимпиада за проф. Гроздев.

Когато тази година бях наблюдател на МОМ, присъствах на всички заседания на журито. В едно от тях проф. Бойваленков повдигна въпроса за инициативата на проф. Гроздев от тази година по създаване на младежка версия на МОМ. Отговорът на президента на МОМ - проф. Джеф Смит, беше недвусмислен: "След 2003 г. не искам повече да виждам г-н Гроздев, и вярвам че и другите членове на журито споделят тази позиция." Журито реши единодушно, че МОМ е против това името на Сава Гроздев да се обвързва по какъвто и да е начин с "Младежка МОМ". Скоро след това беше изпратено писмо от Джеф Смит, в качеството му на представляващ журито на МОМ, информиращо министър Кунева за репутацията на проф. Гроздев, с призив МОН да прекрати инициативата му.

Дори без да стигаме до дъното на историята от 2003 г., мисля, че казаното дотук е достатъчно, за да ви убеди, че действията на МОН са не просто безразсъдни, а разрушителни за българската математика и името на българските математици по света. Имайки предвид репутацията на проф. Гроздев в МОМ, назначаването му на такъв пост ще доведе до трайни последици за образа ни зад граница и потенциална изолация от международната олимпийска общност. Затова и напълно заставам зад решението на настоящата комисия да не се примирява с това безобразие.



Как се чувствам като състезател



Дотук целта ми беше да представя известните ми от първа ръка факти по случая, абстрахирайки се доколкото мога от личната страна на нещата, и считам, че успях. Една такава картина е незаменима от гледна точка на обективността, но е непълна, понеже тук става въпрос и за съдби на хора, не само за суха информация.

Нека опитам да попълня дупките. Доколкото си спомням от годините 2001-2010, когато аз се състезавах, за състезателите олимпиадите не са нещо, което се случва три-четири пъти в годината и в останалото време забравяш за него или седиш сам в ъгъла и зубриш (не че и това не се случва). Докато си в гимназията, има толкова много състезания/лекции и подготовката за тях е толкова трудна, че за добро или за лошо, си потопен почти изцяло в тях. Състезанията са ритъм на живот, те са енергична, променяща се среда от съмишленици, където трупаш опит от тези, които завършват, и го предаваш на тези, които тепърва започват. Те са приятелства, които остават, разговори посред нощ, докато чакаш автобуса/влака/самолета на връщане от поредното състезание, израз и източник на вдъхновение, красота, тръпка, предизвикателство, посока, мечта. С две думи, състезанията имат свойството да превземат всички аспекти на живота ти. Когато завършиш и всичко това свърши, те обзема едно тъпо чувство, все едно си бил на (много хубав!) концерт и някой изведнъж е спрял музиката. Може би заради това много състезатели се връщат да помагат с подготовката.

И в малка държава като нашата, хората - и това неизменно включва дългогодишните учители с въпросните оставки - са неизменна част от това преживяване. Да ги смениш ей така изведнъж не е като да си сложиш други дрехи, понеже тези, които носиш сега, не си отиват с цвета на... нещо си, както МОН са на път да направят.

Поради всичко това аз приемам действията на МОН като разрушително посегателство върху идеали, за които съм се борил и с които съм живял с години, носещо обещанието за срам, срам и още срам за името ни в международната олимпиада и зад граница като цяло, и лично за мен в бъдеще. Това, което се случва в момента, не е поредният ход на някаква задкулисна партия шах за преразпределяне на абстрактни чиновнически постове в поредната държавна институция. Това, което се случва, е истинско и дълбоко наранява истински хора и унижава дългогодишния им труд. Считам, че много настоящи и бивши състезатели се чувстват по същия начин.

Нека заедно поискаме отговорност от МОН за непрозрачните им решения и предотвратим този удар в сърцето на системата ни за олимпийска математика.

--------------

*Александър Макелов е известен като един от най-добрите млади математици у нас. Има сребърни медали от Международната олимпиада по математика 2010 и Международната олимпиада по физика 2010, както и златен медал от Балканската олимпиада по математика 2010 и бронзов - от Международната олимпиада по физика 2009. Завършил е Харвард, специалност математика и компютърни науки.

Математическата колегия е разделена по вина на доносника

Историята започва през 2013 г., когато Петър Кендеров - председател на Съюза на математиците (СМБ), поиска да се увеличи постъпващият в съюза процент от събираните такси за състезанието "Кенгуру". Аз се противих на тази инициатива в качеството ми на официален представител на България в Асоциацията "Кенгуру без граници" с регистрация във Франция, която е собственик на задачите за състезанието и съгласно своя устав ми предоставя правата за провеждането му. Тогава П. Кендеров ме обвини, че искам да приватизирам състезанието. Който желае да се убеди, че обвинението е неоснователно, може да проучи документите на асоциацията на сайта http://www.bulgarian-kangaroo.eu/.

За да се защитя от клеветата, се запознах с разкритото досие на П. Кендеров като агент на бившата Държавна сигурност. Това може да направи всеки български гражданин. От досието стана ясно, че П. Кендеров е писал доноси за български математици. Заедно с други колеги му поискахме оставката не затова, че е бил агент и шпионин, а защото не е морално да управлява математиците, след като е писал доноси за тях. Оставката беше отказана. Тя се отказва и днес. Това раздели математическата колегия и разделението продължава. Хабилитираните лица, подали оставка, принадлежат към групата, която е на страната на П. Кендеров.

Разделението на математическата колегия по вина на доносника доведе до това, че в продължение на 2 години СМБ не може да проведе заседание на своя Управителен съвет (УС) със спазване на изискуемия по устав кворум от 2/3. Подалите оставка хабилитирани лица са служители на БАН и с малки изключения са членове на УС на СМБ. Те всички чинно участват в незаконни заседания на УС. На 28 октомври т.г. обаче излезе решение на Софийски градски съд и СМБ беше осъден, че заседанията на УС са незаконни. Това решение вменява вина и на онези, от подалите оставка, които са членове на УС. Горните факти са причина да се появяват неоснователни обвинения срещу мен. Чрез тези обвинения те се опитват да защитят себе си. Та защо преди това във всички предложения на СМБ до МОН фигурираше и моето име, а сега изведнъж станах неподходящ. По-точното е, че станах неудобен.

Подалите оставка правят оценка на научната ми продукция, за което нямат компетенции, защото са специалисти по професионално направление 4.5. математика, а аз съм два пъти ВАК-овски професор и доктор на науките по 1.3. педагогика на математиката. Разликата е огромна. Все едно е да дават оценка на човек, занимаващ се с история или философия, например. Аз съм носител на наградата "Питагор" на МОН за утвърден учен в областта на обществените и хуманитарните науки, а не в математиката. Но дори и да ме оценяват по професионално направление 4.5., в което ми е първата хабилитация и съм доктор, рейтингът ми например в Research Gate е по-висок от този на поне половината от хабилитираните, подали оставка, включително и на доктор на математическите науки.

"Бил съм компрометиран пред международната математическа общност", а само преди два месеца бях удостоен от френското министерство на образованието и научните изследвания с ордена "Академични палми". "Бил съм в конфликт на интереси като главен редактор на "Математика и информатика" и "Математика+"". Само че, когато ми предложиха да оглавя "Математика и информатика", аз попитах МОН и получих официално писмо, че конфликт на интереси няма.

Господата стигат дотам да се позовават на някакво мнимо подсказване през 2003 г. Най-официално твърдя, че не съм нарушавал правилата на международната олимпиада. Ако някой е подсказвал, това не съм аз. Който твърди обратното, трябва да го докаже. В противен случай има съд за клевета.

Крадецът вика "Дръжте крадеца", лъжецът вика "Дръжте лъжеца". А как тези хора управляват олимпиадите, може да се види на сайта http://www.bghelsinki.org/bg/publikacii/obektiv/iuliana-metodieva/2012-07/do-mar-de-plata-i-nazad/. Стига се дотам да се извиват ръцете на МОН, а значи и на държавата. Загърбват се интересите на стотици ученици и учители, за да се задоволят лични страсти и да се защити П. Кендеров.
Снимка: Юлиан Савчев
До този момент просветният министър Меглена Кунева не е казала и дума по казуса с математиците.
Снимка: Архив "Сега"
Българските ученици редовно прославят страната с успехите си.
33
5812
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
33
 Видими 
27 Ноември 2016 19:28
Прекрасен пример! Прекрасен пример за това защо младите ни таланти предпочитат и ще предпочитат да теглят една яка майна на всичко тук и да си тръгнат без да се обръщат. А вий ... вий, останете тук. Да си скубете академичните бради и да се кълнете на ченгета, плагиати и некадърници. И над всичко това - МОН, краят, увенчаващ делото.

Скоро, съвсем скоро ще излязат резултатите от PISA, природни науки. Тогава пак ще си поговорим докъде сме се докарали. Щото, види се, и златните, сребърни и бронзови листа на наградените в олимпиадите по математика, физика, химия и биология, не могат ни скри срамотиите.
27 Ноември 2016 19:37
Встрани от спора между математиците, да обърнем внимание на следния пасаж:
Благодарение на мащаба и качеството на състезанието добро представяне на МОМ е универсална визитна картичка в математиката, и в частност почти гарантира прием във водещите университети в света - Кеймбридж, Оксфорд, Станфорд, Харвард...
Тема за размисъл - може би някои хора използват всичките тия състезания като един голям подбор на способните деца по света, които да бъдат отнети като кръвен данък от държавите им (вкл. и от България) и да бъдат използвани за други цели, след като минат през въпросните университети.

Най-скъпото нещо на тоя свят са способните хора и ловът на такива започва от най-ранна възраст, по целия свят.

А всъщност не подпомагаме ли тоя лов, за да платим (без и да разберем) кръвния данък?

27 Ноември 2016 19:47
България само веднъж е била шампион на МОМ - през 2003. Треньор на отбора ни тогава е бил проф. Сава Гроздев. Фактите са си факти.
https://www.imo-official.org/year_country_r.aspx?year=2003
27 Ноември 2016 19:54
p.s. След като проф. Гроздев престава да е треньор на националния отбор се сриваме до 29-37то място. http://www.imo-official.org/country_team_r.aspx?code=BGR
27 Ноември 2016 20:02
Сава Гроздев е нещо като "Вечната Амбър" в областта на подбора и подготовката на представителите ни в международните олимпиади по физика и математика за учници. Заслугите му са безспорни. Акад. Кендеров е много по-силен математик от Гроздев (който се самоопределя по-скоро като специалист по методика на обучението по математика) и не виждам защо намесва в спора сътрудничеството на акад.Кендеров с ДС? ДС му е писала математическите трудове? Недостойно! Имах добро мнение за Сава Гроздев, но вече - не.
27 Ноември 2016 20:11
Благодарение на мащаба и качеството на състезанието добро представяне на МОМ е универсална визитна картичка в математиката, и в частност почти гарантира прием във водещите университети в света - Кеймбридж, Оксфорд, Станфорд, Харвард...


И на мен ми направи впечатление този пасаж. Аз, разбира се съм мноо проста и имам впечатления от представянето на нашата държава горе доле 20 години преди автора, а сега съм родител. Та, децата които струват нещо се справят и моите огромни уважения към г-н Грозев. За съжаление, циганията по нашенски засегна и състезанията по математика, където виновните са много и много години назад. Какво да се прави - пращате детето на всички състезания, ако е грамотно и после решавате къде ще го пращате. Аз няма да го пратя на местата с 4-те главни букви в цитата. Да ме прощава авторът, но не видях да е бил шампион
27 Ноември 2016 20:50
Ще туря аз един за редакцията. Дава думата на двама опоненти, всеки от които горе-долу казва "Аз знам едни много лоши факти за другия, обаче няма да ги изнеса с доказателства сега, само ще кажа, че е много лош човек". Ниво махленски клюки, а се публикува.
За данданията между СМБ и МОН - жалко за децата.
27 Ноември 2016 21:04
Дава думата на двама опоненти, всеки от които горе-долу казва "Аз знам едни много лоши факти за другия, обаче няма да ги изнеса с доказателства сега, само ще кажа, че е много лош човек"
не е съвсем така. първия казва, че втория не искат да го видят в мом, а вторият се оправдава как един трети бил агент на дс. въпросният трети не присъства в статията и не става ясно дс ли му е писала трудовете, дс ли е вербувала мом и прочие.

като цяло - непълно.
27 Ноември 2016 21:25
Firmin
27 Ноември 2016 19:28

Съгласна съм с това мнение.
27 Ноември 2016 22:01
Който разбира да сравни:
https://www.researchgate.net/profile/Petar_Kenderov/reputation
https://www.researchgate.net/profile/Sava_Grozdev/reputation
Това за доносите е глупост. Най-вероятно става дума за инструкциите, които всеки командирован по-дългосрочно в западна страна (Кендеров е бил Хумболдтов стипендиант) трябваше да мине, а след това да пише отчети какво и с кого работил. Техническото разузнаване (клон на ДС) ги отчиташе като своя дейност, а имената на командированите са в списъците на сътрудници на ДС.
27 Ноември 2016 22:03
Благодарности на автора и редакцията. Темата е важна. Имал съм късмета и щастието да уча при Петър Кендеров и мога да кажа само добри неща за него. Според фактите за работата на г-н Гроздев, само мога да се радвам, че такъв педагог има в България. Дано намерят начин да заровят томахавките, защото от сегашното положение не печели никой.
27 Ноември 2016 23:02
Съгласен съм с мнението на Han - държавата ни плаща кръвен данък, като участва на тези олимпиади, даже се гордеем с това! Имаме апарат за подготовка на младия ни елит, за да го харижем на по-богатите държави.
Преди 2-3 години националната ни телевизия показа филм за образователната система на Финландия. Там не се работи допълнително с отличниците, а с изоставащите. Ама друго си е златните медали да измият лицето на пропадналото образование.
27 Ноември 2016 23:14
Баба ми ме учеше още като дете, че в математиката две и две винаги е четири. А то какво излиза сега? За едни математици е три, за други е пет...

Прави сте за "кръвния данък". Раждаме таланти, отглеждаме ги, обучаваме ги, а накрая ги лапват чуждите държави! Затова никакви грижи за талантите! Напротив, все по-слабо образование с максимално потискане на талантливите. Онея хитреци в оксфордите да го духат! То натам вървят нещата, де...
28 Ноември 2016 01:38
Като бивш участник от национални олимпиади по математика и състезания между ученическите гимназии ( конкурс "А.Радев" в Ямбол, традиционния пролетен конкурс в Казанлък и т.н.) и редовен участник в конкурса на сп. "Математика" за периода 1977-1981 познавам добре и Петър Кендеров ( тогава бе доцент), и Сава Гроздев ( известен уител по математика по това време и един от водещите специалисти по подготовка на кадри за международни олимпиади).
Познавам и лично доста от участниците на неждународната математическа олимпиада през 1981 в САЩ (‌Ив. Драголов от Ямбол, Т.Митев от Русе и др.)
И двамата, Кендеров, и Грозев, са много качествени специалисти и математици в различни области - П.Кендеров главно с постижения в математическите изследвания, а С.Грозев - в методологията и работата по математическо обучение. Изумявам как са настръхнали един срещу друг. Нормално е Кендеров, като водач на националния отбор на България на редица международни олимпиади през онези години, да е бил вербуван от ДС, в което няма нищо неморално и нищо укорително. Това, че Грозев нямал сериозни публикации, е просто несериозно, като се знае целия му принос през годините. Очевидно се плетят поредните интриги, а успехите на нашите ученици през последните 10-ина година висимо залязват.
28 Ноември 2016 06:12
Ееех...
Олимпиади, първенста, медали, пък тая пуста теорема на Ферма още не можем да я докажем.
Защо аджеба хикс, игрек и зет не могат да са едновременно цели числа, ако степенният показател е по-голям от 2?
Да му се не види макар...
28 Ноември 2016 06:44
Тия корифеи ли бяха "прибрали" на децата наградата-фотоапарати от някаква математическа олимпиада в Баку преди време, пък бяха обвинили германската митница, че им ги била взела?
28 Ноември 2016 08:56
ManfromUtopia 28 Ноември 2016 06:12
Ееех...
Олимпиади, първенста, медали, пък тая пуста теорема на Ферма още не можем да я докажем.


Теоремата е доказана преди повече от 20 години от Андрю Уайлз. Вземи прочети малко инфо по темата, че като те нагази Маркса++, просто не ми се мисли...
28 Ноември 2016 09:13
Теоремата е доказана преди повече от 20 години от Андрю Уайлз.
Твърди се, че е доказана. Щото доказателството било толкова завъртяно, че само няколко математика можели да го проверят. Това е все едно някой да напише симфония, която да е приятна за слушане от само трима души във вселената.
28 Ноември 2016 09:25
Теоремата е доказана преди повече от 20 години от Андрю Уайлз.


Чували сме, чували сме за Андрю Уайлз.
Обаче сме чували и това, че Уайлз не е доказал самата теорема на Ферма, а една хипотеза на японски математик, за която пък друг математик доказал, че ако някой докаже тази хипотеза, значи е доказал и теоремата на Ферма.
Освен това чували сме и, че доста хора са чели доказателството на Уайлз, но само няколко души са го разбрали. (Оня с двата плюса няма начин да не е сред тях).
Най-накрая, чували сме и за предположението на Бийл, за което може да се каже, че теоремата на Ферма се явява частен случай. То не е доказано - явно доказателството на Уайлз не върши работа.
Така че тепърва предстои някой да намери доказателство и за теоремата на Ферма, и за предположението на Бийл. И то да е по-кратко и по-разбираемо.
Няма начин да няма такова доказателство...
28 Ноември 2016 09:28
Кръвен данък - измислица. Друго си е да се затрие таланта тук и да се прецака живота на детето. Но като моето дете е обикновено, защо пък даровитото да има шанс да направи нещо за себе си и за света.
28 Ноември 2016 09:35
Аз съм математик и казусът ми е ясен, но няма да го коментирам засега. Обаче ме подразниха две неща от коментарите:
1. Защо да се обръща внимание на изявените ученици? Ами ако всички сме прости, няма да ни искат в западните фирми и в университетите, може би всички ще си стоят в България (а дали няма да заминават като гастербайтери) и всички ще е наред. Така ми звучи мнението за кръвния данък. Но сега светът е отворен и всеки е свободен да следва мечтите си.
2. За Финландия - всъщност и във Финландия има подобни на математическите гимназии и аз лично познавам хора, завършили подобни училища със засилено преподаване на математика. И там имат учени математици и имат Национален отбор с ученици, които също участват в международните олимпиади http://matematiikkakilpailut.fi/english/ . Което все пак показва, че сигурно и там не цари пълна уравниловка (малко грубо казано).
3. Не ми е ясно защо казусът излиза извън математическите среди. Като гледам коментарите, това не е в полза нито на математическата общност, нито на даровитите деца, нито пък на образованието в България като цяло, където математиката е изтикана в ъгъла като нещо ненужно.
28 Ноември 2016 09:39
Han, ignis,

кръвен данък?

Да разбирам ли, че щом децата са родени в България нямат право да учат при най-добрите?
Значи ако някое дете е талант например в астрофизика, няма право да е в катедрата на Стивън Хокинг, а трябва да учи в да ЮЗУ?
28 Ноември 2016 09:47
В крайна сметка аз не разбрах бил ли е ЧЕНГЕ Кендеров?Нека от комисията по досиетата да публикуват досиетата му , та да разберем клеветил ли е свои другари и колеги или не? По едно време щеше да става и председател на БАН, но се поотказа, защо ли? А сега пък друг негов колега Ревалски се е напънал да става председател на БАН-за него знае ли се -дали и той не е ченгелар?
28 Ноември 2016 10:08
Кръвен данък? Изходна виза.



И докато е време кой както може да бяга от територията.

Тъй де, внушава ни се колко лошо и несигурно е в тая държава, а искат децата и младите да стоят тук. Следователно това може да стане само зорлем.
28 Ноември 2016 11:22
Към всички, които мислят, че международните олимпиади са схема за "плащане на кръвен данък".
Ами възпитавайте си децата така, че да се върнат след обучението в Станфорд, Кеймбридж или който и да е друг университет по света.
Аз съм участвал в множество състезания участвах в международна олимпиада по математика и съм съгласен с мнението на г-н Макелов.
28 Ноември 2016 11:30
"Как се чувствам като състезател"

Поздравявам Ви за Вашите успехи. Повдигате справедлива кауза. Надявам се да постигнете справедлив резултат.

Но искам да ви предам мислите на несъстезателите (макар да съм завършил нещо като ФМИ).

Цялата ни държава е подчинена на нуждите на състезателите. Хиляди деца са игнорирани, защото не са длъжни да се състезават,ни са нужни за фон, а някъде по върховете някои се бори за първите места.

Не математик, а Бойко, който е БЯГАЛ от часове, се хвали с успехи в държавата в реалния живот.

Лесно е да отсееш и да подготвиш и да го пратиш в чужбина.

По трудно е да останеш тук и да живееш с и да обучиш масата потребители на твоите продукти, които като гениален математик като останеш, ще произведеш (може би).

У нас няма дефицит на шампионска математика. У нас има дефицит на ежедневна, проста и приложима такава.

Да си стачкувал срещу назначаването на сегашния министър в МОН? Не си! А ако наистина те е грижа, трябваш като първи състезател да организираш ти стачаката срещу нейното назначаване! Защото тя затвори атомни реактори, и постеоянно и след това говори формализми и глупости, а ти като математик, трябва да знаеш какво значи това.

Така де ....

Успех!

28 Ноември 2016 12:40
Абсолютно.

След 5-ти клас нещо става с програмата и накрая на 7-ми катастрофата е пълна.

Считам, че да оправи въпросната какафония е основна задача на МОН.
Сеенето на интриги или арбитражите в А-отбора не е задача на Министерството.

28 Ноември 2016 13:04
Поради всичко това аз приемам действията на МОН като разрушително посегателство върху идеали, за които съм се борил и с които съм живял с години, носещо обещанието за срам, срам и още срам за името ни в международната олимпиада и зад граница като цяло, и лично за мен в бъдеще. Това, което се случва в момента, не е поредният ход на някаква задкулисна партия шах за преразпределяне на абстрактни чиновнически постове в поредната държавна институция. Това, което се случва, е истинско и дълбоко наранява истински хора и унижава дългогодишния им труд. Считам, че много настоящи и бивши състезатели се чувстват по същия начин.

Нека заедно поискаме отговорност от МОН за непрозрачните им решения и предотвратим този удар в сърцето на системата ни за олимпийска математика.


За много неща трябва да потърсим отговорност на "оставкената" ни миниСтърка - мадам "Yes". И за спрените блокове на АЕЦ Козлодуй, дали й приза "европеец на годината".
Разрушителните действия на наши министри са факт. Кога ще е възможно да отговарят за това - не ми е ясно. А трябва. Защото държавата ни е почти напълно разрушена от такива. Превърнаха ни в безправни и беззащитни хора. Срещу похвали и подкупи продължават да ни разграждат държавата, продължават да ни вредят безнаказано.
28 Ноември 2016 13:31
Не се съмнявам в приносите към подготовката на състезателите по математика както на преподавателите от СМБ, подали оставка от комисиите, така и на проф. Сава Гроздев. Не знам защо обаче, четейки материала през ума ми изникнаха думите на Нобеловия лауреат Фрийдман "За каквото и да ви говорят, знайте, че става дума за пари".
28 Ноември 2016 13:34
И още. Не бива да се вини редакцията на Сега. Дала е думата на двете страни.
28 Ноември 2016 13:37
Не бива да се вини редакцията на Сега. Дала е думата на двете страни.
не е. дала е думата на външен човек и на едната страна. на другата не е.
28 Ноември 2016 14:23
Вероятно истината е по-неприятна. На олимпиадата през 2003 е станал огромен скандал, но информираните за това, виновни и невиновни, замълчаха като един и
дружно заметоха всичко под килима. Сега е късно да се вадят скелети от шкафа.
28 Ноември 2016 15:44
6 участника - 6 медала - Международна Олимпиада по Математика, IMO 2016 http://alekdimitrov.com/comment.asp?NID=475

Накратко,

нещо в състава на комисиите предложен от МОН е толкова неприемливо за настоящата комисия, че това е предизвикало оттеглянето на последните ( Забележка: преди, тук пишеше “назначените от МОН хора са толкова компроментирани и недопустими според настоящата комисия”; всъщност, както става ясно по-долу, тук визирам само един от назначените. Употребата на множествено число беше грешка по невнимание.).
МОН отказва да влезе в какъвто и да е диалог със СМБ, и е готово да пожертва гръбнака на екипа за подготовка за МОМ и изгражданите с години традиции, за да защити назначенията си.
Всичко това МОН извършва изключително потайно, като липсва каквото и да е публично становище по въпроса. Всъщност, единствения отговор който имаме от тях е горният цитат от OFFNews.


Защо се случва това?

Тук стигаме до най-важната част на този текст, за чието разбиране горните параграфи бяха подготовка.

Имайки предвид картината, която описах дотук, ще се запитате какво толкова им има на хората избрани от МОН че да предизвикат такава реакция. След лична комуникация с подалите оставка членове на комисиите, разбрах, че основната причина е назначението в младшата комисия (4-8 клас) на проф. Сава Гроздев, име добре познато на българските състезатели по математика.

Накратко, срещу Сава Гроздев съществуват обвинения от не един източник, че е нарушил честността на МОМ 2003 в Япония (когато България печели първо място), разкривайки информация за задачите на отбора. Факт е, че

съмнения в измама има още през 2003, и е показателно, че на страница 48 в брой 2 от 2004г. на руското математико-физично списание “Квант”1 (който може да намерите тук), България не фигурира в списъка държави с най-много медали от олимпиадата през 2003.

След 2003, проф. Сава Гроздев не участва в българската делегация на МОМ

Това далеч не е единственото обвинение в компроментиране на математически състезания към Гроздев; съмнения често се повдигат и по повод стойността на научните му трудове. Изричната позиция на настоящата комисия за състезанията е, че във всички тези обвинения има достатъчно истина да направи проф. Гроздев напълно неприемлив за поста определен от МОН.
https://amakelov.github.io/2016/11/17/Na-vnimanieto-na-MON.html
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД