:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 278
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Истинската история

„Чистата душа е истинското свято място”

Голямата тайна на Божи гроб никога няма да бъде разкрита, изминалите хилядолетия отдавна са изтрили всички следи
Църквата "Възкресение" в Йерусалим и часовнята Кувуклия (архитектурен разрез по оста изток-запад) с възможния първоначален изглед на хълма, за който днес някои вярват, че е Голгота (вдясно) и пещерата, в която според августа Елена е престояло три дни тялото на Исус от Назарет и на чието място е днес часовнята. В тъмносиво са представени в предполагаем вид скалните масиви, образуващи пещерата с гробната камера и невисокият хълм Голгота, които са обрушени още преди строителството на първоначалната църква при император Константин I - при император Адриан (117-138) на мястото на пещерата с гробната камера, назовавана днес Божи гроб, през 135 г. е построен храм, посветен на богинята Венера, според Евсевий от Кесарея - при изравняването на строителната площадка точно за този храм е обрушена пещерата и значителна част от хълма Голгота. В светлосиво е съвременният остатък от предполагаемия скален масив, включително и "камъкът", на който според легендата е седяла августа Елена, докато е ръководила археологическото проучване.
(продължение от миналия четвъртък)



Последното засега археологическо проучване на обект "Божи гроб", проведено с цел належащите консервационно-реставрационни работи по часовнята Кувуклия в йерусалимската съборна църква "Възкресение" от преди месец не донесе изненадващи резултати; освен самият факт, че след почти пет века гробницата под часовнята бе разчистена професионално и с използването на най-съвременни специализирани технически средства; поради това главно за цялото проучване, заедно с укрепителните работи, ще бъдат изразходвани в продължение на два месеца цели 4 млн. долара. Въпросът за мястото на гроба на Исус от Назарет обаче не е и не може да бъде чисто археологически; съществуват и редица писмени извори, които няма как да бъдат пренебрегнати и в този случай.

* * *

Твърди се, че за добиването на резултатите от археологическото проучване на августа Елена (ок.250-ок.330), майката на император Константин I (306-337), в Йерусалим, на предполагаемото място на разпъването и погребването на Исус от Назарет след 325 г. макар и зле документирани, имат съществен принос йерусалимските обитатели по това време, у които се бил запазил спомен за местата, свързани с последните събития около тази несъмнено историческа личност. Видяхме (вж. първата част на този текст), че това няма как да е било възможно. И сега се налага да добавим - не само защото у местното население този спомен няма как да се е запазил, но и защото редица исторически извори, на които при възможност може да се спрем при друг подходящ повод, свидетелстват, че до началото на IV в., т. е. преди началото на археологическите дирения на августа Елена, християните в Палестина са крайно малко - те са само единици както поради забраните за упражняването на един култ, поставен извън закона като терористичен и противодържавен, така и поради преобладаващото по тези места юдео-християнство; а в самия Йерусалим изглежда пък християнските общини ги няма съвсем никакви - такава картина рисуват за нас достъпните ни исторически източници.

Вече трябва да е станало ясно, че при своите археологически дирения августа Елена е "сътворила" и по-сетнешният Божи гроб, и така нареченият "Честен кръст"; нека приведем още основания*, доколкото това тук е възможно.

Не бива да пренебрегваме едно "неисторично", чисто логическо основание; тайната за гроба на Исус от Назарет няма да узнаем никога и защото неговото местоположение веднага след свалянето му от кръста, е било известно едва на няколко души - най-малко трима и най-много 14 - и те, единствените посветени, са се старали всячески да скрият истината за постморталните останки на Исус от Назарет. Как пресметнахме броят на посветените в тайната?! Та това са именно онези, които според евангелията (вж. Свързани текстове в първата част) участват и в свалянето от кръста и в погребването му, и в събитията около "съживяването" му (като се отчита и необходимостта поне от двама мъже - от учениците му, наверно - които да носят тялото). Тази тайна участниците в събитията несъмнено са пазили до края на дните си със сигурност, както за да не пострада легендата за Исусовото възкресение и възнасяне, така и поради взетото вече решение за нов култ. И нека не изпадаме в крайност; евангелията, макар и значително по-късни, са близък по време, изключително ценен и незаменим, но не и безусловен, разбира се, исторически извор.

След като уточнихме, че на практика няма откъде августата да е добила заслужаващи доверие предварителни данни, ще трябва да се съгласим, че тя - или по-скоро близки до нея вещи богослови - просто е подбрала място, което приблизително да наподобява съществуващите преди това описания. В съответствие с подбраното място в кратък срок след 325 г., при редовното преписване на старите автори, някои от произведенията им са приведени в съответствие с добитото при проучванията на императорската майка; такава картина ни оставят историческите източници. Впрочем, дори участието на августата в целия този процес не може да бъде доказано със сигурност.

В добавка нека видим как изглежда около 325 г. мястото, известно по-сетне като "Божи гроб". Четири десетилетия след събитията около осъждането и привеждането в изпълнение на смъртната присъда - чрез разпъване на кръст - на обявилия се за месия Исус от Назарет, събитие, което вече уточняваме неколкократно, че трябва да се датира във времето между 26 и 29 г. н. е., Йерусалим - един от най-големите градове по това време в света - е разрушен, а обитателите му - избивани с нечувана жестокост. През 70 г. н. е. Тит, син на император Веспасиан (69-79 г. н. е.) и бъдещ римски император във времето от 79 до 81 г. н. е., превзема и разрушава града. При отвоюването на Йерусалим, Тит, изнервен поради продължителната петмесечна обсада вероятно, проявява изключителна жестокост, а разрушенията в огромния град са повсеместни, според Йосиф Флавий. Ето защо сме принудени да приемем, че всички следи от пребиваването на Исус от Назарет в Йерусалим - доколкото те изобщо е било възможно да са били все още запазени, със сигурност трябва да са били унищожени най-късно при тези злощастни събития.

* * *

Въпреки, че изглежда невероятно, все пак е напълно възможно - тъй като приведените съображения са непреки - местоположението на гроба на Исус от Назарет, където и да се е намирал той, при завладяването на Йерусалим от римляните през 70 г. н. е. да е останало незасегнато; поради това ще е наложително да продължим с този принудително силно съкратен преглед на резултатите от проучванията на августа Елена.

Още 65 години след отвоюването на Йерусалим от римляните на мястото, което днес е познато като Божи гроб, е издигнат храм, посветен на богинята Венера. Това са основанията, които ни принуждават да приемем именно 135 г. н. е. като време, в което е създадено днешното земеустройство на това място, според Евсевий от Кесарея. Издигането на храм на Венера - а днес съвсем точно знаем как изглеждат тези забележителни храмове - несъмнено е било свързано с предварителното изравняване на строителната площадка; ето защо точно по това време ще трябва да предположим почти пълното изравняване на хълма Голгота и разчистването на скалния масив над гробницата на Исус от Назарет.

И да, не разполагаме с никакви доказателства, че на мястото на "камъка" на августа Елена в съвременната съборна църква "Възкресение" е имало хълм - още по-малко можем да сме сигурни, че това е бил известният от евангелията Голгота; също няма от къде да знаем, че над днешния кенотаф в часовнята Кувуклия е имало скален масив (вж. Изображението). Просто така се предполага; нищо повече.

Така се оказа, че най-рано в 70 г. н. е. и най-късно при строителството на храма на Венера през 135 г. трябва да са били заличени не само материалните следи от пребиваването на Исус от Назарет в Йерусалим, но дори природните дадености, свързани с това пребиваване. Едва ли към това има смисъл да се добавят още доказателства; а такива има, не е като да няма.

* * *

Време е за обобщение. В течение на пропагандната кампания по реабилитиране на християнството и превръщането му от намираща се извън закона терористична и антидържавна организация, според декретите на император Галерий от 303 г. до началото на 311 г., в държавна религия след 30 април същата година, е "сътворен" Божи гроб. И макар днес да не може да бъде потвърдена истинността на резултатите от проучванията на августа Елена в Йерусалим, следващите векове ще предложат предостатъчно възможности дори за тяхната многократна подмяна. Но това е вече друга, също доста дълга история, към която може би ще се върнем някой път.

За някои е потискащо, може би, че заради една набедена празна гробница през почти цялото Средновековие се водят кървави битки, загиват милиони; в тази битка на практика намира своя край и една велика империя - Византия след 1204 г. е само бледа сянка на могъщата си предшественица.

Донякъде е съмнително дали изобщо имаше някакво значение истината за гроба на Исус от Назарет. За атеистите и агностиците това е специализиран чисто научен историко-археологически въпрос, който има отношение единствено към една от значимите исторически личности (в това едва ли можем да се съмняваме; вж. Свързани текстове в първата част); за християните е още по-лесно, при тях всичко е въпрос на самовнушение и вяра - каквото им посочат за Божи гроб, това и ще почитат.

А ние знаем със сигурност, независимо от изповядваните убеждения, че "[именно] чистата душа е [истинското] свято място", както е написал раннохристиянският писател Ориген (185-254) в своите "Коментари към евангелието на Йоан". Единствено тя, "чистата душа" - непоквареността, честността, всеотдайността, любовта в най-широк смисъл и патриотизмът, е важна; нищо друго няма значение.

___________

* Прегледът на данните по обсъжданата сега тема е силно съкратен тук принудително; въпреки това е направен опит да не бъде пропуснато нито едно от най-важните основания в подкрепа на някоя от възможностите.



Свързани текстове:

http://www.segabg.com/article.php?id=831897

(Къде е погребан Исус от Назарет?)

и посочените там други препратки

http://www.segabg.com/article.php?issueid=6729§ionid=5&id=0001301

"Чий са костите от о. Свети Иван?"

24
22094
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
24
 Видими 
30 Ноември 2016 19:41
И все пак, кво общо имат чистотата на душата и историята, даже и истинската?
30 Ноември 2016 20:10
Не мога да се въздържа наистина.
Петрински
30 Ноември 2016 20:12
Време е за обобщение. В течение на пропагандната кампания по реабилитиране на християнството и превръщането му от намираща се извън закона терористична и антидържавна организация, според декретите на император Галерий от 303 г. до началото на 311 г., в държавна религия след 30 април същата година, е "сътворен" Божи гроб.

Сал да уточним, че император Галерий също е трак по произход.
От равното софийско поле...
30 Ноември 2016 20:18
А трябва, сержанте. Поне от глупаво говорене трябва да се въздържа човек.

Щурец, не ти ли омръзна?
30 Ноември 2016 20:22
Ти, мика се научи да коментираш текста, а не форумците, се пак...
30 Ноември 2016 20:25
Живеем в демократична страна, ще коментирам каквото си искам.
30 Ноември 2016 20:34
От равното софийско поле


Софийските траки сме по-траки от смолянските, м?
30 Ноември 2016 20:40
А има ли тайна?
Котка -
Компания -
-----------------------
Сайтът на Генек
30 Ноември 2016 20:55
Софийските траки сме по-траки от смолянските, м?

Ма ти значи си бил от сердите. Бравос...
30 Ноември 2016 21:25
Иван Петрински
30 Ноември 2016 21:26
„Чистата душа е истинското свято място”

Голямата тайна на Божи гроб никога няма да бъде разкрита, изминалите хилядолетия отдавна са изтрили всички следи


30 Ноември 2016 21:27
Генек
Компанията
Господ здраве да ви дава!
30 Ноември 2016 21:41
Защо бе Петрински,защо?
Да беше писал за Копроним,за Симеона Великий да те разбера..
Ама твойто е като партиен секретар в Светата Нощ,
Кой бил, какво донесъл,какво казал Флавий.
Не ти е тук силичката....
30 Ноември 2016 21:44
Кивотът е в Етиопия. Но както казва тамошният Примас-Вярата не се нуждае от доказателства.
30 Ноември 2016 21:55
Кой бил, какво донесъл,какво казал Флавий.

С истинско име Бен Матиаху.
Прочее, пак да кажем, че Yерусалим не е нито еврейски, нито арабски град...
30 Ноември 2016 22:24
Мацка
Пусесита
30 Ноември 2016 23:07
Едва ли някои умовце биха схванали значението на това свидетелство, но Истината е тази:

Деяния на светите апостоли

ГЛАВА 9.
1. А Савел, дишащ още заплахи и убийства срещу учениците на Господа, дойде при първосвещеника,
2. та измоли от него писма за Дамаск до синагогите, щото, които намери да следват това учение, мъже и жени, вързани да ги доведе в Иерусалим.
3. Но, когато той беше на път и наближаваше до Дамаск, изведнъж го огря светлина от небето;
4. и като падна на земята, чу глас, който му думаше: Савле, Савле, що Ме гониш?
5. А той отговори: кой си Ти, Господине? Господ каза: Аз съм Иисус, Когото ти гониш. Мъчно е за тебе да риташ против ръжен.
6. Той, разтреперан и ужасен, проговори: Господи, какво искаш да направя? А Господ му рече: стани и влез в града; и ще ти се каже, какво трябва да правиш.
7. А човеците, които вървяха с него, стояха вцепенени, като чуваха глас, пък никого не виждаха.
8. Савел стана от земята и, макар да бяха очите му отворени, никого не виждаше; и водейки го за ръка, заведоха го в Дамаск.
9. И три дни не виждаше, и нито яде, нито пи.
10. А в Дамаск имаше един ученик, на име Анания, комуто във видение Господ каза: Анание! Той отговори: ето ме, Господи!
11. А Господ му рече: стани, та иди на улицата, която се нарича Права, и подири в Иудината къща един тарсянин, на име Савел; ето той се моли,
12. и видя във видение мъж, на име Анания, влязъл и възложил ръка върху него, за да прогледа.
13. Анания отговори: Господи, слушал съм от мнозина за тоя човек, колко зло е сторил на Твоите светии в Иерусалим;
14. той и тук има власт от първосвещениците да върже всички, които призовават Твоето име.
15. Но Господ му каза: иди, защото той Ми е избран съд, за да понесе името Ми пред народи, царе и синове Израилеви.
16. И Аз ще му покажа, колко трябва той да пострада за Мое име.
17. Анания отиде и влезе в къщата и, като възложи върху му ръце, рече: брате Савле! Господ Иисус, Който ти се яви по пътя, по който дохождаше ти, ме прати, за да прогледаш и да се изпълниш с Дух Светий.
18. И изведнъж сякаш люспи паднаха от очите му, и той веднага прогледа и, като стана, покръсти се;
19. а като прие храна, подкрепи се. И преседя Савел няколко дни с учениците в Дамаск;
20. и веднага начена да проповядва в синагогите за Иисуса, че Той е Син Божий.
21. И всички, които слушаха, се чудеха и думаха: не е ли тоя, който гонеше в Иерусалим призоваващите това име, и тук затова е дошъл, за да ги заведе вързани при първосвещениците?
22. А Савел се усилваше все повече и смущаваше иудеите, които живееха в Дамаск, доказвайки, че Този е Христос.
23. А след като се минаха доста дни, иудеите се наговориха да го убият;
24. но Савел узна за този им заговор. Те пък денем и нощем пазеха портите, за да го убият.
25. Ала учениците взеха го нощя, туриха го в кошница и спуснаха по стената.
26. А като пристигна в Иерусалим, Савел залягаше да се присъедини към учениците; ала всички се бояха от него, понеже не вярваха, че той е ученик.
27. Но Варнава, като го взе, отведе го при апостолите и разказа им, как той видял по пътя Господа и че му говорил Господ, и как той в Дамаск открито проповядвал в името на Иисуса.
28. И пребъдваше с тях, като излизаше и влизаше в Иерусалим, и проповядваше открито в името на Господа Иисуса.
29. Говореше тъй също и се препираше с елинистите; а те се опитваха да го убият.
30. Като узнаха братята за това, отведоха го в Кесария, и го препратиха в Тарс.
30 Ноември 2016 23:35
Доживенме правоверен комуняка да ни осветлява по Божите дела.
01 Декември 2016 01:30
Лично на мен всичко това ми се струва някак си странно?!?
Върху развалините на еврейския храм разрушен от Тит, Адриан построява храм на Юпитер. В това няма нищо изненадващо. Не е било ненормално в древността храмове да се издигат върху развалините на други. Самият храм на евреите е бил издигнат върху руините на предполагаемо с висока доза вероятност, сакрални градежи иззидани по циклопическата метода, неизвестно от кого и неизвестно кога, но със сигурност много много преди времената на Давид и Соломон... Тази практика по всичко личи се дължи на предположението, че такива места са си традиционно свещени още от древността... Защо ли му е било обаче на Адриан, да строи храм на богинята на любовта, на точно този хълм, дето е и със стари еврейски гробници отдолу? Самите евреи това място, освен на всичко друго, но и на жестоки екзекуции и страдания, явно дотогава не са го възприемали като особено свято, а и под него доколкото ми е известно, никакви циклопически зидове не са били откривани никога. Да избере такова място за точно такъв храм императора...хммм... ми се струва прекалено шантаво даже за сбърканяк, който иначе е издигнал храм дори на едно елементарно хитреещото педерастче като Антиной. Дали пък е нямало и още нещо, което уви засега ни е неизвестно? Дали примерно целата със статуята на този адрианов храм на любовта, не е посочила по-късно точното място? А дали дори, точно тази цела всъщност, не е съхранила и пренесла през времето достоверна информация за местонахождението?
Хубаво би било струва ми се, археолозите да се понапънат някак си и да определят плана на този храм на Венера. Все нещичко ще да се е съхранило от него надявам се...
Още по-хубаво би било отнякъде да изскочи и някакъв текст обясняващ ни, по какви причини Адриан изобщо се е спрял на това злокобно място, и то не поне за храм на Плутон, а точно за храм на Венера. Авгури ли са му го посочили като подходящо, астролози ли, или пък дори сам той примерно е сънувал, нещо шашардисващо го в голяма степен?!?

Иначе относно успеваемостта на Елена в археологията бих вметнал и нещо малко встрани от темата...
Има сведения, че тя се е отнасяла много сериозно към това начинание. Бих казал устремът и дори, би се сторил вероятно донякъде неуместен, за един съвременен добросъвестен археолог. Едно на ръка, че е била готова и го е доказала реално, да разбичква набързо храмове всякакви, без значение колко са огромни, богати и великолепни, само и само да се добере до целта си, но понякога не се е спирала и пред методи, които в днешно време не съвсем без основания, бихме определили като мутренски. Заплашвала е примерно местните евреи, които се опитвали да укрият полезна информация от нея, че ще ги изгори живи, явно по начин който ги е накарал да и повярват напълно. Пускала е други евреи в дълбоки кладенци и ги е държала вътре докато получат просветление и се съгласят да споделят с нея, известните им археологическите потайности на тогавашния Йерусалим, без значение, че са преки потомци дори на светци от ранга на Стефан...За да се прокраднат чак до нас подобни сведения, за един дотолкова екстраординарен подход към археологията, несъмнено компрометиращи в някаква степен светостта на добрата Елена, значи донякъде е вероятно, тя не само да не е станала жертва на злонамерени фалшификатори и измамници, стремящи се по някакви свои си меркантилни причини, да се възползват пълноценно от страстта и, каквото мнение определено съществува, а даже напротив, сблъскала се е със стена от откровено нежелание, да се ровичка из прахоляка и камънака наоколо. Това няма как да не го приема поне за блед нюанс в полза на хипотезата, че нещата дето ги е изкопала Елена, никой не ги е изработил и заровил там предварително, специално и само заради нея. И като имам предвид на фона на горното, също и ужасно интригуващите дискусии около табелата на Животворния кръст, миии...


01 Декември 2016 12:30
Толкова много редове и никакъв смисъл. Защо?
01 Декември 2016 18:49
И сега се налага да добавим - не само защото у местното население този спомен няма как да се е запазил, но и защото редица исторически извори, на които при възможност може да се спрем при друг подходящ повод, свидетелстват, че до началото на IV в., т. е. преди началото на археологическите дирения на августа Елена, християните в Палестина са крайно малко - те са само единици както поради забраните за упражняването на един култ, поставен извън закона като терористичен и противодържавен, така и поради преобладаващото по тези места юдео-християнство; а в самия Йерусалим изглежда пък християнските общини ги няма съвсем никакви - такава картина рисуват за нас достъпните ни исторически източници.

Ако под "достъпните ни исторически източници", Петрински има предвид достъпните нему, това си е негов проблем. Този негов проблем,обаче, се откроява с тъмния блясък на агитатора-игнорант!
ПП: Макар и по един своеобразен и типичен нему начин, във втората половина на писанието си Емо е обобщил нещата. Местните юдео-християни не само не са пречка ,но се оказват и ценен помощник за Св. Елена. И да натъртя - макар и скромна и малобройна християнската община в Йерусалим се съхранява.И точно в една такава малобройна, изолирана и до известна степен рестриктивна общност спомен и традиция се съхраняват доста по-добре отколкото в големи общности с променлив състави текучество.
01 Декември 2016 19:32
О, манипулаторе, пак си се появил да мърсиш форума с менторския си тон
01 Декември 2016 19:38
Върху развалините на еврейския храм разрушен от Тит, Адриан построява храм на Юпитер. В това няма нищо изненадващо. Не е било ненормално в древността храмове да се издигат върху развалините на други.

Всъщност този храм в много отношения е необичаен, педерастките копнежи на императора пък защо са намесени не зная. Традиция на Рим е да абсорбира култовете на поробените народи.Но не и в тоя случай. Така, че в случая се касае за декларация.
02 Декември 2016 03:57

бонго-бонго
01 Дек 2016 19:38
Мнения: 23,795
От: Swaziland
Скрий: Име,IP


Всъщност този храм в много отношения е необичаен, педерастките копнежи на императора пък защо са намесени не зная. Традиция на Рим е да абсорбира култовете на поробените народи.Но не и в тоя случай. Така, че в случая се касае за декларация.

Разбира се, че храмът на Юпитер е бил и декларация. Мен обаче ме вълнува избора на място за строеж на храм. Много причини има храмът на Юпитер да е на мястото където Адриан го е построил. То си е било и традиционно свято място. Копнежите на императора също ги споменах във връзка с мястото където той издига храм на Антиной. Доколкото ми е известно то не е било всред традиционните свещени места, а просто лобното място на неговия възлюбен...

И Голгота е била лобно място, а наблизо е имало и гробници, но свято място за строеж на храм, на него етап все още не. Защо Адриан го е избрал?
Местата където са се издигали храмове в древността, не са се избирали просто ей тъй- Миии...оня чукар там май ми допада, значи там ще строим!
Имало е различни причини обуславящи избора. Различни знамения, ако не ме лъже паметта чак до падащи архаични щитове от небесата, сънища на владетели или висши жреци съдържащи разговор с Божество и т.н. дори до непрежалимата загуба на голяма любов. Традиционни места също са се ползвали често, поради презумпцията, че някой вече е установил светостта им, та...
Нещо подобно трябва да стои и зад този избор на Адриан. Римляните по принцип са били доста богобоязливи хора. Даже и Адриан да не е бил лично такъв, то в ролята си на император е бил длъжен да се съобрази с това обстоятелство. Не е можел според мен да си позволи да обиди, Богиня от ранга на Венера, построявайки и храм върху място където са били екзекутирани престъпници от римска, че понякога и от общочовешка гледна точка, а и гробниците отдолу, какво ли общо са можели да имат с такъв култ!?!
Или може би вече са имали нещо общо?

Просто чрез предишния си постинг исках да намекна, от чисто пробабилистка гледна точка ако може тъй да се каже разбира се, че нещата ми се струват малко по-инакви и да насоча мислите и на други участници в дискусията в тази посока. Всъщност на мен по-ми харесва да си мисля, че по времето на Адриан, Голгота и Гроба Господен са били вече трайно утвърдени за християните култови свещени места. Да, доказателства нямам... Даже Православната църква струва ми се оспорва подобна позиция, ама като се замисля- ми откъде пък да ги има тези доказателства!? За ранните християни е известно, че са били преобладаващо бедни и необразовани хорица. Средства за изграждане на храмове едва ли са притежавали, а и възможности да документират култа си също. Сърцевината на Юдаизъма със сигурност е била съзнателно игнорираща ги и дори враждебна за тях среда. Римляните също са ги мачкали... Какви доказателства да се запазят при тези обстоятелства?

Адриан обаче, по някакви причини е възможно да ги е забелязал. Знам ли, това може да се дължи на преследвания и репресии срещу ранната християнска община в Йерусалим, организирани от последователите на Сина на Звездата...отново мога само да гадая, но в случай, че е вярно, то няма да е невъзможно и, императора да е проявил някакъв интерес към култовото място на тези тогавашни християни... Показали са му тогава Голгота и Гроба Господен и са се опитали да му обяснят, че там всъщност почитат любовта... и още нещо, пък императора се е плеснал по челото и си е казал- ми това е чудесно! Върху древната Мория вече издигнах храм на Бога Отец, тук пък има традиционно култово място, където вече повече от век се почита любовта... и там още нещо...без при това някой Бог да се е разсърдил, та значи това е едно прекрасно място за храм на Венера... и всъщност така Адриан неволно да е документирал чрез постройката на сграда, спомена за точното място на Гроба Господен /май е имало и някакъв локален бунт срещу строежа на този храм на Венера/...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД