:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 284
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Какви изтребители за милиарди, когато няма войска?!

Безсмислени и спорни решения доведоха до убийството на армията
СНИМКА: БГНЕС
За специалните сили почти няма кандидати.
Вероятно малко хора си спомнят как и с какви аргументи през 2001 г. започна реформата в армията - с приемането на прословутия План 2001. Малко преди да бъде представен, се появи британско изследване, поръчано от Министерството на отбраната, в което детайлно бе направен преглед на структурата на войската и командния състав. Тогава беше установено, че армията има кадрови проблем, типичен за войските на бившите социалистически държави. Структурата й бе т.нар. обърната пирамида, т.е. на върха й имаше повече офицери, отколкото войници долу. Тогава британските анализатори посъветваха да се обърне пирамидата, което трябваше да освободи и ресурси за покупка на нова техника.

15 години по-късно, след няколко сменени правителства е постигнат обратен резултат. Вече се говори за убийството на Българската армия. Противниците на НАТО обвиняват алианса, но анализаторите на случилото се през годините знаят, че



виновни са голяма част от досегашните ръководства на МО



Днес, когато говорим за отделяне на милиарди за покупка на нова техника - бойни самолети, бронирани машини и кораби, на заден план остават хората в армията и тяхното състояние - много или малко са, какво пари вземат, получават ли всичко нужно, за да служат добре, имат ли кариерно развитие. Дебати за това няма, защото темата е неудобна, обсъжда се единствено дали ще бъдат купени нови или втора употреба изтребители, коя ще е фирмата, която ще строи корабите или ще достави бронираните машини. Разбирай, кой ще вземе комисионите. Нищо че може да се окаже, че няма да има кой да ги управлява и ще останат скъпи експонати.

Заради неспирните упражнения в армейската реформа днес повечето поделения са оголени и трудно носят дежурствата. Данните са повече от стряскащи. В момента броят на вакантните места в системата на МО са 5500. Според плана на МО за развитие на армията до 2020 г. числеността на въоръжените сили трябва е минимум 37 хил. души. От тях 78% са военни - около 28 800. Но тук говорим за въоръжени сили, включително специализирана служби. Това означава, че чистата армия е около 20 хил. души. Следователно



дупка от 5500 души е сериозен недостиг



на кадри - близо една четвърт, което прави войската негодна за военно време. Това многократно беше повтаряно през последните години от НАТО в различни доклади. В един от последните в прав текст беше заявено, че Българската армия в този си вариант не може да води военни действия.

Въпреки че през последните години стана модерно да се обръща внимание основно на Военновъздушните сили, гръбнакът на една армия са Сухопътните войски. Именно тук положението е трагично и последните четирима министри на отбраната не направиха нищо да оправят нещата. По времето на първото правителство на ГЕРБ бяха съкратени 150 командни длъжности и 525 щатни бройки в структурите на пряко подчинение на министъра - служба "Военна информация", "Военна полиция", военните академии и висшите военни училища, Военномедицинска академия, Националната гвардейска част и други. Кабинетът на Пламен Орешарски пък директно реши да унищожи поделението във Враца без много аргументи, поради което се наложи после да бъде създавано отново. Хората обаче си бяха тръгнали от армията, разочаровани от спорните решения на МО. Именно те бяха причина и за най-сериозния отлив на военни по време на това управление. Само заради делото срещу доскорошния шеф на 61-ва Стрямска механизирана бригада Карлово ген. Димитър Шивиков поделението напуснаха 300 души.

Картината обаче става още по-трагична към края на годината. По различни причини



пехотата са напуснали близо 700 души



Има поделения, които са попълнени едва наполовина. За да не се оголят длъжности, част от военните съвместяват по няколко. В същото време обаче никой не иска да става професионален войник поради ниските заплати. Един войник получава 609 лв. заплата плюс добавки от 100-120 лв. Освен месечната издръжка с тези пари трябва да се плаща и наем, ако войникът не е родом от района, в който е поделението му.

Парите на практика не са индексирани от 2009 г. за разлика от други сектори. Това е причината и да няма никакви кандидати за професионални войници. Данните от последните конкурси са красноречиви. През май е бил обявен конкурс за 350 свободни места, но са били назначени едва 194 души. През август - за 133 места, но са назначени едва 78. Освен липсата на интерес голяма част от кандидатите



отпадат на тестовете за физическа подготовка



или за интелигентност, както и при проучването за достъп до класифицирана информация. Дори всичко това да се промени, изчисленията показват, че ако се назначават 1000 души годишно (което е невъзможно), ще са нужни около 5 години да се попълнят празните места. Същото е положението и при офицерите. На година от военните училища излизат по около 180 командири. Това означава, че ще са нужни около 8 години, за да се попълнят всички празни места.

На фона на тази трагична картина управляващи и опозиция се разправят какви самолети ще се купят. За проблемите с празните поделения предпочитат да мълчат и само неофициално признават, че положението е трагично.
СНИМКА: БГНЕС
Всички говорят за самолети, но когато стане напечено, се опира до пехотата.
40
4307
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
40
 Видими 
30 Ноември 2016 19:50
Какво е това специално поделение във Враца ?
30 Ноември 2016 20:57
Защо имам спомен, че поделението във Враца го закри Аню, а не Орешарски, който, напротив, се опита да го възстанови?
30 Ноември 2016 21:13
"Защо имам спомен, че поделението във Враца го закри Аню, а не Орешарски, който, напротив, се опита да го възстанови?"



оказва се проблем са и писачите, които хабер нямат от материята. подклаждат само интриги. като част от резултатът - ликвидирана армия. добре е да се обърне внимание и на военните, натоварени със задачата да ликвидират армията. основно - със "сини шапки". поради което винаги имама едно на ум за всеки със "синя шапка"...
30 Ноември 2016 21:17
"Според плана на МО за развитие на армията до 2020 г. числеността на въоръжените сили трябва е минимум 37 хил. души. От тях 78% са военни - около 28 800. Но тук говорим за въоръжени сили,..."

в кой точно момент започваме да говорим за "въоръжени сили"? след като планът на МО е за АРМИЯТА? и каква отговорност носи МО за въоръжените сили като цяло?

драскачи...

замитане само. дали не нарочно?
30 Ноември 2016 21:49

Авторът няма нужда от служебни защитници, но, дори и да е сбъркал относно това кой е закрил поделението във Враца*, си остава един от най-компетентните и критични анализатори на армейската тематика.

Та, използването на думи като "писачи" и "драскачи" е най-малкото пресилено...

* кой го е ликвидирал не е решаващо за общата идея на статията
30 Ноември 2016 21:59
но какво е АРМИЯ и какво ВЪОРЪЖЕНИ СИЛИ следва да знае. най-малкото щом ги използва в "така критичната" дописка. с какво точно е критична...?! на мене поне не ми е ясно.
30 Ноември 2016 22:12
Да бе,господин Ангарев,точно заради шивиков е отлива от Стрямската бригада!!
30 Ноември 2016 22:18
и все пак нека си оставим вратичка към тезата, че: "Орешарски е виновен за всичко".... за да очертаем мащаба на проблема.
30 Ноември 2016 23:05
Всички говорят за самолети, но когато стане напечено, се опира до пехотата.

За тлъстите перукани няма напечено. Комисионите от самолети са далече по-големи и се получават много по-бързо. От пехотата какво да се смъкне? Кокошкарска работа...
30 Ноември 2016 23:08
Какво ли е наред в България, та и Въоръжените Сили да са наред?
Все едно да имаш къща, на която покрива да тече, прозорците да са изпочупени, а ти да се притесняваш, че звънеца на входната врата не работи...
30 Ноември 2016 23:17
Вижда се с просто око,че разрухата е пълна.
Още като пристигнеш на летището, качиш се на влак или автобус, влезнеш в първия магазин.
Допреди 10 години се надявах, че нещата ще започнат да се променят към добро.
СЕГА съм напълно уверен, че промените са невъзвратими.
Такова е усещането на всички, с които съм говорил - това са основно хора, връщащи се в България през последните 20-тина години през определени периоди.
Тези които са в България може и да не го осъзнават напълно.
Обяснениято е, че когато живееш в една среда, свикваш с нея и приемаш всичко за нормално. Няма с какво да сравняваш.
Така можеш да свикнеш да речем с някаква смрад в жилището ти. Не я усещаш, потопен си в нея.
Беше малка, хубава и спретната страна.
Жалко.
30 Ноември 2016 23:29
За чий ни е войска, като пенсионерите измират от глад, младите бягат, а за учените няма 10 млн да си вършат работата?
За чий са ни изтребители?
01 Декември 2016 00:29
Панайот Ангарев
.
Проблем първи са хората и сухопътните сили.
.
Даже не хората във войската, а умиращата Българска нация.
.
А 2 млрд. евро вместо за модернизация със самолети или фрегати (егати смешката) или за прескъпо саниране могат да се раздадат на 100 хиляди Българки под формата на 20 хил лв за раждане на трето дете (изискването да бъде тези българки да имат 2 деца и да са плащали осигуровки през последните 4 години).
.
100 000 деца са два окръжни града.
.
В Бг не се знае, обаче в Унгария Орбан дава по 30 хил евро за дете под формата на еднократна помощ за закупуване на жилище от родителите му. И резултатите са налице.

01 Декември 2016 02:04
Днес, когато говорим за отделяне на милиарди за покупка на нова техника - бойни самолети, бронирани машини и кораби, на заден план остават хората в армията и тяхното състояние

Че за какво са им на перуканци хора? Те купуват военна техника не за военни цели и реално приложение, а за генериране на комисиони. Ще купят нещо, после ще го продадат на скрап и пак ще спечелят. А ние, простите бугари ще губим от всякаква тяхна дейност, след като досега още не сме ги изритали...
01 Декември 2016 08:11
"Обяснениято е, че когато живееш в една среда, свикваш с нея и приемаш всичко за нормално. Няма с какво да сравняваш."
Никак не се свиква с тази разруха. Тези от които зависи това да не е така, крадат и си уреждат живота в други по уредени
страни. Колкото и да се бори човек, не става. Навсякъде са . Съд, общини, болници, пътна ифраструктура .......
01 Декември 2016 09:04
Авторът просто много е изостанал от актуалната обстановка в армията!

След купуване на новите изтребители командирът на Военно въздушните сили ген.-майор Цанко Стойков се надява българските ВВС да станат и космически сили, предаде БНР.
„Проектът за придобиване на нов боен самолет дава възможност спокойно след тяхното придобиване ВВС да бъдат назовавани като Военно космически сили, тъй като новото технологично ниво, което придобиваме чрез новия боен самолет, дава такива възможности.“
01 Декември 2016 10:15
В момента броят на вакантните места в системата на МО са 5500.
Да, ама за генерали няма ваканции.Лично проверих.
Според прости бакалски сметки,които направих, на около 800 военнослужещи (не само войници) се пада един генерал.Навремето до нашия танков полк в Ямбол се намираше този на кашимерията - около 1000 души и се командваше от един подполковник, много гаден между другото, според тогавашните ми представи на 20 годишен армейски редник.Командирът на ямболската дивизия беше полковник.И какво излиза - "много вожд-малко индианец".А знаете ли, че сега запасните(резервистите) се освобождават от запас на 63 години за войниците и 65 години за офицерите.Представяте ли си какви дядовци ще попълнят армията при нужда.А младежите, които сега са на 20 до 35 години ще стоят до полите на майките си.Тотално сбъркана история.Вярно, че се разказва вица за военните,които били на занятия и седели под моста когато Господ раздавал акъл, но имам чувството, че още са там.
01 Декември 2016 10:35
„Структурата й бе т.нар. обърната пирамида, т.е. на върха й имаше повече офицери, отколкото войници долу.”
При наборната армия, която беше тогава войниците си бяха пропорционално достатъчно повече от офицерите и пирамидата не беше обърната. Проблема е, че ограниченият финансов ресурс за армията отиваше основно за издръжка на личния състав и не оставаше за модернизация и нови способности. Затова западните съветници ни съветваха, да се съкрати личния състав, който е свързан с остарелите и вече ненужни способности, а освободеният финансов ресурс да се използва за модернизация и нови способности. Като целта ни трябваше да е постигане на съотношение в разходите - 40 % за личен състав, 30 % за капиталови разходи и 30 % за бойна подготовка. Да но тези съветници не знаеха как се изготвя бюджета в България. Министерството на финансите формира бюджета за отбрана без да отчита мисиите и задачите, стоящи пред Министерството на отбраната и Българската армия, а се използва логиката на историческия подход като база за формиране на бюджетните тавани. Това означава, че за 2017 г. в бюджета на МО са заложени разходи за личен състав, колкото са направените през 2016 г., а за капиталови разходи принципът е, ако остане от някъде. Този подход на МФ и политиката провеждана от правителствата доведе до снижаване на делът от БВП отделян за отбрана от 2,92 % през 2001 г. до 1,35 % през 2014 г.
„Само заради делото срещу доскорошния шеф на 61-ва Стрямска механизирана бригада Карлово ген. Димитър Шивиков поделението напуснаха 300 души.”
Причината не е в делото срещу ген. Шивиков, а в наличието на по платена работа в гарнизоните Карлово и Казанлък през последните две години, знаете защо.
Преди два дни ИПИ излезе с доклад за състоянието на икономиката в отделните региони. И тъй като при това ниво на заплатите в армията за нея остава остатъчният ресурс от трудоспособното население, то няма как да очакваме да има достатъчно кандидати за кадрова военна служба в областите с ниска безработица. А те са в южна България, където са основно и гарнизоните на БА. След като държавата няма пари за драстично нарастване на заплатите на военнослужещите, то трябва да се развърнат съкратените поделения в северна България или да се направят филиали на тези от южна. И не е необходимо цялостно закриване на гарнизоните в южна България и пребазиране на техниката, достатъчно е да има достатъчно учебно - бойни машини в новите гарнизони. МО има огромна материална база в Плевен, Велико Търново, Шумен, която в момента не се използва. Тези гарнизони имат и необходимите полигони.
01 Декември 2016 11:03
Проблемът не е само в управлението на МО и армията, а и в отношението на българското общество към армията като цяло, сриването на авторитета на професията и неистовия рев към единствената привилегия на офицерите - прословутите 20 заплати при пенсиониране! Е, кой ще е този идиот, който ще е кандидат да блъска 27 години по гарнизони, а накрая да бъде обявен за тунеядец и експлоататор на пенсионната система? Ами изчезващ вид, естествено.... Като добавим и целенасоченото унищожаване от 2009 г. насам - постоянно намаляване на военния бюджет и замразяване на заплатите, и постоянен рев - за какво са ни нови оръжия, като този и онзи бедствали и т.н., и т.н. - получаваме крайния резултат - нито армия, нито оръжия, нито хора...
Когато един народ не иска да храни своя армия - ще храни чужда! И то много по-скъпо!
01 Декември 2016 11:40
Проектът за придобиване на нов боен самолет дава възможност спокойно след тяхното придобиване ВВС да бъдат назовавани като Военно космически сили, тъй като новото технологично ниво, което придобиваме чрез новия боен самолет, дава такива възможности.


Спокойна съм. Съвсем спокойна. Виждам се на Венера. Плезя се на Марс. Виждам на Луната македонски и украински стягове се кръстосват без човешка намеса.
01 Декември 2016 13:35
Е,воините са разнолики, често замъглени в начална фаза...
01 Декември 2016 13:35
Вертолети без въоражение ,фрегати с калашници и самолети без въоръжение са само внос на мегакорупция.И обекти за задоволство и присмех в вероятни противници.
01 Декември 2016 14:39
"Вероятно малко хора си спомнят как и с какви аргументи през 2001 г. започна реформата в армията - с приемането на прословутия План 2001."

как съм пропуснал?
НИКОЙ не си спомня подобно нещо, понеже не се е случвало!

защото през 2001 г. приетият от Виденовото правителство план 2009 /вероятно се е очаквало, че през 2009 г. всички завършили през "комунизъма" военно училище на направят необходимите 20 г./ се трансформира в план 2004! като в изпълнение на този план - 2004, през 2003 г. се нанесе най-тежкия удар по най-важното, според Ангарев, звено в армията - хората в нея.

но подмяната на историята няма значение, а само това, което твърдят подменителите.
01 Декември 2016 14:42
01 Декември 2016 14:52
Нямаше армия на Балканите и в половин Европа, която можеше да воюва с България, а сега…

http://bultimes.com/nyamashe-armiya-na-balkanite-i-v-polovin-evropa-koyato-mozheshe-da-voyuva-s-balgariya-a-sega/
01 Декември 2016 15:11
vali_cop,

аз като служих в 7 мсд командирите на всички полкове бяха майори.

"единствената привилегия на офицерите - прословутите 20 заплати при пенсиониране"

поредно манипулиране! защото /като минимум/:

1. заплатите са КОМПЕНСАЦИЯ, като част договора им за служба. по специално КОМПЕНСИРАТ известни условия на службата им.
2. дължат се при ПРЕКРАТЯВАНЕ на договора, а не при пенсиониране.
01 Декември 2016 15:58
При наборната армия, която беше тогава войниците си бяха пропорционално достатъчно повече от офицерите и пирамидата не беше обърната. Проблема е, че ограниченият финансов ресурс за армията отиваше основно за издръжка на личния състав и не оставаше за модернизация и нови способности. Затова западните съветници ни съветваха, да се съкрати личния състав, който е свързан с остарелите и вече ненужни способности, а освободеният финансов ресурс да се използва за модернизация и нови способности. Като целта ни трябваше да е постигане на съотношение в разходите - 40 % за личен състав, 30 % за капиталови разходи и 30 % за бойна подготовка. Да но тези съветници не знаеха как се изготвя бюджета в България. Министерството на финансите формира бюджета за отбрана без да отчита мисиите и задачите, стоящи пред Министерството на отбраната и Българската армия, а се използва логиката на историческия подход като база за формиране на бюджетните тавани. Това означава, че за 2017 г. в бюджета на МО са заложени разходи за личен състав, колкото са направените през 2016 г., а за капиталови разходи принципът е, ако остане от някъде. Този подход на МФ и политиката провеждана от правителствата доведе до снижаване на делът от БВП отделян за отбрана от 2,92 % през 2001 г. до 1,35 % през 2014 г.
Тая наборна армия, която е била - е била задължителна за (почти) всеки. И заплата на войника (редника) - не се е плащала. Както и БНА, не е имала мисии и задачи по света.
А то нещата са свързани. Държавата (съответно и родината) - е една комплексна система. Състои се от много компоненти. Едното, е свързано с другото. Почва се още от училището, че и от детската градина. С индустрията, с работата на хората. А там някой говори за "космически сили". Сякаш има производство на български ракети, самолети, сателити, радари и т.н.

01 Декември 2016 16:06
А защо не направим чуждестранен легион? Мигрантите да служат по 2-3 години докато чакат одобрение за ЕС. Първи Ислямски полк, Втори Асирийски полк, Трудова войска...
01 Декември 2016 16:14
Гойко Горисов
тая идея дошла на римляните.Одоакър им обяснил къде грешат.Затуй legion etrangere не е във Франция, а в колониите

http://www.legion-etrangere.com/
01 Декември 2016 17:43
аз като служих в 7 мсд командирите на всички полкове бяха майори.

Че по време на Междусъюзническата имало ли е 7 мсд? Защото аз като служих в 12-и полк на 7 мсд и командирът беше полковник Генчев, а не майор. Майор беше ротният ми, на първа МС рота - майор Маринков.
01 Декември 2016 18:42
"...по време на Междусъюзническата ..."

малко преди.

явно си служил там след 10-ти.

Н16,

и заплата за наборните се плащаше. за всички - не само редниците. и мисии в чужбина тоже. това че не знаеш не означава, че не е имало.
01 Декември 2016 18:51
И така, може ли да се ВЪЗроди българската армия?
Малко след раждането си БА е победила на Сливница в първата си война
Защо не може да се роди отново? Мисля че трябва да отговорят ЗКПЧ.
01 Декември 2016 19:00
След 10-и кой? Ноември, 1989?
Служих 1967-69 с 48-и набор. Подполковници бяха батальонните.
Апропо, исках да напиша Сръбско-Българската, ама и Междусъюзническата бива!
01 Декември 2016 19:04
аз 20-тина години по-късно
01 Декември 2016 19:07
и заплата за наборните се плащаше. за всички - не само редниците. и мисии в чужбина тоже. това че не знаеш не означава, че не е имало.

Плащаше се. Един и 50 лева на редниците. Три лева на младшите сержанти. После старшината си ги събираше да плащал чаршафи, които липсвали. Е, два-три пъти съм получавал, де!
А и на международната мисия на Елховския 1968 е имало плащане - като се върнаха повечето имаха джобни фенерчета за 12 крони. За целия престой бяха получили 20 чехословашки крони. Полковник Генчев вика: Я сега 12-и прожекторен полк, запалете фенерите! Майтап.
01 Декември 2016 19:27
заплати са. какви - друг въпрос. и други мисии има с наборна войска.
01 Декември 2016 20:21
ruff,
Не помня да са ми плащали на мен - заплата. Като редник. Служил съм след 10-ти 1989г.
Имаше една акция, бели каски ли бяха - за Камбоджа. Е там май са плащали. Но аз и не отидох..
Пък може и да съм забравил-)
И така, може ли да се ВЪЗроди българската армия?
Малко след раждането си БА е победила на Сливница в първата си война
Защо не може да се роди отново? Мисля че трябва да отговорят ЗКПЧ.

Тоест въпроса е - как може да се възроди българската армия?
1) явно има разни интереси, които работят това да не стане
2) тия в парламента, не пожелаха да има задължителна военна служба. Значи и работят за тия интереси
3) хората, няма и да искат - защото кой и защо да иде да служи войник, да си губи времето и т.н..

Други мнения..?
01 Декември 2016 20:39
Вертолети без въоръжение, фрегати с калашници и самолети без въоръжение са само внос на мегакорупция.И обекти за задоволство и присмех в вероятни противници
За тях (те си знаят, кои са), държавата е само един проект, който да ползват - за да печелят пари. Нищо повече. Съответно и армия не им е необходима. Хората - гледат да има нещо за ядене, да имат работа, и да могат да си платят сметките. И т.н., всяка група поотделно.
02 Декември 2016 07:52
"Имаше една акция, бели каски ли бяха - за Камбоджа."

"сини каски"! една-две, колкото толкова! но мисия с наборна войска! която отиде там да забърше задниците на "профитата". и се справи. което се и очакваше.
и други малки мисии, но не е там въпросът.

"...защото кой и защо да иде да служи войник, да си губи времето и т.н.."

ми когато се спрат глупостите за "привилегии", а се говори за "компенсации", каквито са допълните пари например, за упражняване на професията, може и да се намерят мераклии.
има ли някой представа какви са компенсациите за професионалните военни в страните на НАТО? и в държавите с професионална армия?
ако въведем малка част - ще имаме желаещи.
02 Декември 2016 12:18
сини каски"! една-две, колкото толкова! но мисия с наборна войска! която отиде там да забърше задниците на "профитата". и се справи. което се и очакваше.
Тия които бяха там (по мое време) - всички се върнаха живи и здрави.

Това с "губенето на времето", го поставих само като реален аргумент - за нещо си. Разбира се, че ако държавата е решила, че в интересите на същата - военната служба е задължителна за всички - то тогава такава аргументация не върви.

Другия основен въпрос е, как ще протича тая военна служба. Въз основа на какви идеи, какви технологии и знания. Защото, съвременните военни противостояния - едва ли имат нещо общо със спомените от Балканската война и т.н.
а се говори за "компенсации", каквито са допълните пари например, за упражняване на професията, може и да се намерят мераклии.
има ли някой представа какви са компенсациите за професионалните военни в страните на НАТО? и в държавите с професионална армия?
ако въведем малка част - ще имаме желаещи.
Може да се направи 1 година задължителна, примерно. Но при други (осмислени) - условия. Хората да отиват с удоволствие там, да учат много, да им плащат за това (добре) + всеки ден спортна подготовка. И събота и неделя почивни. И след това вече, който иска - да остане още една година. Което да означава и повече заплата.

Да се направи една сметка, колко ще струва - няма да е толкова сложно. Но и предполагам, че много недвижими имоти от армията (бившата БНА), като държавна собственост - са интересни обекти за приватизация. Сигурно са и станали такива.

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД