:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 192
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Кой каза, че българските планини нямат целогодишен туризъм?

Благодарение на усилията на хиляди предприемачи, десетки кметове и стотици хиляди туристи натовареността е почти равномерна. И единственото, което трябва да се направи, е държавата да спре да пречи на хората да си вършат работата в името на лъжи и популизъм
Графика
Всяка зима покрай пуническите войни около втория лифт в Банско, първия в Пампорово и нулевия във Витоша чуваме пропагандата, че в българските планини нямало целогодишен туризъм. Насажда се разбирането, че в Банско (Благоевград), Пампорово (Смолян) и Боровец (София област) в хотели и ски зони инвестират едни лоши и глупави хора, които посрещат туристи само през зимата, а през лятото превръщат градчетата в безлюдни пустини и гробници. Докато в чужбина било точно обратното - там умните хора не строели хотели и ски зони... а нещо друго (ама не се казва какво), което посрещало туристи през цялата година.
Странното е, че досега не сме видели някой да се запита - това, аджеба, вярно ли е или не? Пък на този въпрос е относително лесно може да се отговори, имайки предвид наличните статистически данни.
Да вземем трите български планински области, френската Рона Алпи като един от най-добрите примери за целогодишен туризъм и мощната словенска туристическа алпийска област Горенска. Разпределяме броя нощувки във всяка от областите за последните 12 месеца - т.е. от септември 2015 до септември 2016 година. След това пресмятаме нощувките за всеки месец като процент от общите нощувки за годината, за да видим разпределението на туристическата натовареност. Получава се следната графика:
Вижда се, че френската Рона Алпи е наистина с почти идеална целогодишна натовареност - най-слаб е бил месец ноември 2015-а с 5.2% от общите туристи през изминалата година, като пиков е бил месец февруари 2016-а с 9.6% от общите. Разликата между пиковия и най-слабия месец е едва 4.4%.
В България имаме традиционно най-силна натовареност през януари и февруари. Например в област Благоевград с планинския курорт Банско най-слаб е бил ноември 2015-а с 4.2% от общите туристи, а най-силен е бил февруари 2016-а с 15.3%. За Смолян и Пампорово най-слаб е бил ноември 2015 с 2.8%, а най-силен е февруари 2016 с 16.8%; за Боровец и СО най-слаб е бил октомври 2015-а с 3.25%, а най-силен е февруари 2016 с 16.7%. Планинският туризъм в Словенската област Горенска пък е с по-различна динамика - мощен наплив има през юли и август 2016-а, а ски сезонът е относително по-спокоен.
Макар и отстъпващи на френския шампион по хармонизирана натовареност, българските планински области далеч не са концентрирали туристическата си дейност единствено през зимата. Летният сезон в Пампорово и Смолян е бил изключително силен през 2016 г. - между юни и септември са реализирани цели 30% от всички нощувки за изминалите 12 месеца, в сравнение с 33.3% за летния сезон в Рона Алпи. Банско и Благоевград изостават съвсем леко с 27% от нощувките за лято 2016.
Ако бъдем още по-прецизни статистически и изчислим отклонението от средните норми за годината, откриваме следните данни (колкото по-ниско е, толкова по-"целогодишен" е туризмът):

Туристическа областСтандартно отклонение
Рона Алпи1,25
Благоевград с Банско3,7
Смолян с Пампорово4,25
СО с Боровец4,14
Горенска (Словения)5,12
Австрия - национално ниво3,17

Най-ниско е отклонението в Рона Алпи, тоест там пиковите и най-слабите месеци са с най-малко отклонение за средната натовареност за годината и френската област с абсолютно право се сочи като един от най-добрите примери за целогодишна туристическа дестинация.
Отклонението в Банско е най-ниско от трите български планински области, но далеч не е критична стойност. Виждаме, че мощната туристическа област Горенска в Словения е с много по-високи отклонения и от трите български региона и курорти. И само за сравнение, отклонението на Австрия е почти идентично с това на Благоевград - тоест Австрия като държава е точно толкова целогодишна дестинация, колкото и Благоевград с Банско.
В заключение можем да кажем само, че българската държава е добре да спре да слуша глупостите на хора, които не са вложили един лев в туризма, но се опитват по телевизията да убеждават институциите как именно те знаели проблемите в българските планини и само да докопат властта и щели да превърнат небалансирания български туризъм в целогодишен. Българският туризъм в планините през последните години все повече изглажда месечната си натовареност и вече е целогодишен - благодарение на усилията на хиляди предприемачи, десетки кметове и стотици хиляди туристи. И единственото, което трябва да се направи, е държавата да спре да пречи на хората да си вършат работата в името на лъжи и популизъм.
Снимка: БГНЕС
През лятото в Пампорово се проведе "Пампорово Байк Фест" със състезания по планинско колоездене.
БГНЕС
Банско отдавна не е само зимен курорт.
БГНЕС
В Боровец най-силен е бил февруари 2016 г.
24
3320
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
24
 Видими 
11 Декември 2016 19:26
Тия докато не изсекат и застроят всичко няма да мирясат.
11 Декември 2016 19:52
... В заключение можем да кажем само, че българската държава е добре да спре да слуша глупостите на хора, които не са вложили един лев в туризма, (б.м) но се опитват по телевизията да убеждават институциите как именно те знаели проблемите в българските планини и само да докопат властта и щели да превърнат небалансирания български туризъм в целогодишен....
- Това сравняването на портокали с круши краставици и други зеленчукове - убуу, фаща око. А сравняване по финансови показатели и принос във фиска - ще го има ли изобщо? Да сравним точни изходни и крайни данни - по у нас и по тугината...
11 Декември 2016 20:40
Хубава графика, хубави снимки...
Останалото... Бе, да има нещо там...
------------------
Сайтът на Генек
11 Декември 2016 20:57
принос във фиска

Е, ай ся ! И принос към FИCK-а !...
Сериозно : Приходи от туризъм в БГ /2015/ някъде около 2.87 млрд юро = 5.6 млрд лева.
Данък 10% - 560млн + ДДС 9% ~ 500 млн. Общо някъде малко над милиард лева влизащи във FИСК -а /правилно ли изписвам? /
Та...извод ? Всъщност колко милиарда са пенсиите само на столичани ?
Да ви пик@м на "отрасъла" !
11 Декември 2016 21:19
Нещо се бъзикате с публиката. Данни, за някакво нормално отклонение. Тази мярка е приложима за нормално разпределение - гаусова крива. При гърбавия график на какво изчислявате стандартното отклонение? На гърбицата ли?.
11 Декември 2016 22:34
Афтора, независимо от нартовареността по месеци, изчисленията ти за проценти, фиксове, и прочие,

изсичането на гори и строенето на лифтове в национални паркове е недопустимо!

Като толкова искате туризъм, закривате национален парк Пирин, изсичате де що искате и бетонирате на воля. Но пародията, по закон да се води защитена природна територия, а сульо и пульо да бетонира е гнусна и уродлива.
12 Декември 2016 00:49
Карал съм ски във Франция, Италия, Швейцария, Австрия - навсякъде се строи яко. Дори и в Доломитите, които са в списъка на Юнеско - само там има около 1200 км писти. Обаче навсякъде в тези страни се строи както трябва - екологичните норми и практики са стриктни, броят на пистите е съобразен с легловата база, сградите се проектират така, че да се вписват в средата (с изключение на няколко френски курорти тип Люлин (да, има такива), но те са правени през 70-те и хората са си осъзнали грешката, не е нужно ние да я повтаряме), разрешителни за строеж не се издават току-така, дава се шанс на малкия местен бизнес да работи, а не се задушава от концесионера.

С две думи - нека се строи в Банко. Обаче както трябва. Първо да се спрат масовите нелегални практики на Юлен да убива конкуренцията (всякакви мръснишки номера срещу независими ски училища и хотели). След това да се приеме ясен устройствен план и да се изкорени идеята, че на всяка нива в разложкото поле трябва да се пльосне 10-етажен хотел. И накрая да се подобри рязко инфраструктурата в Банско, защото в момента на места прилича африкански град от гледна точка на улици и канализации. Но за всичко това май желание няма, понеже трябва да се мисли дългосрочно, а в това нито бизнесът, нито администрацията в България са силни.
12 Декември 2016 01:31
За алкохолния туризъм лош сезон няма.
12 Декември 2016 08:16
... FИСК -а /правилно ли изписвам? /...
- ІМНО - правилното е: fuck на fisc-a! Демек: фиска ГД !
12 Декември 2016 08:39
А дали през либертарианската кратуна на автора е минала мисълта, че това равномерното целогодишно натоварване се дължи именно на ограниченията на строителството в националните паркове? Всъщност данните показват колко е важно е да се ограничи строителството на зимни съоръжения, за да не се поставят под риск целогодишните приходи. Никой турист не умира от кеф да гледа желзарии и бетонни чудовища докато се разхожда в планината.

Друг въпрос е, че зимния туризъм в България като цяло е безперспективен с това затопляне и липса на сняг.

А съвсем друг въпрос е, че природата трябва да се опазва независимо от печалбите от туризъм. Тази концепция либертарианчето най-вероятно няма да може да я смели, но за останалите е добре да се замислим какво оставяме след себе си.

Облак, няма такова нещо "нормално отклонение". Има стандартно отклонение и то може да бъде сметнато за всяка извадка, както е направил авторът. Не става ясно само откъде е взел тия данни.
12 Декември 2016 09:45
Разбира се, че е допустимо да се строи в планините, вкл. и националните паркове, и да се разширяват планинските курорти. И няма лошо да се стоят пътища, лифтове и хотели. И не само хотели, но и да създаваме всякакви възможности хората да живеят в планините. Важно е всичко да се прави интелигентно и премислено. Все пак на първо място трябва да мислим за хората, след това за лалугерите и белоглавите лешояди. Колкото тъпо е да строим и рушим безогледно, също толкова тъпо е и да превръщаме планините в недостъпни за хора диви места забранявайки всякакво строителство, само за да угодим и осигурим препитание на еколозите. И без това сега българските планини са почти обезлюдени. tantus
12 Декември 2016 09:59
По стечение на обстоятелства имам много добър поглед върху хотелския бизнес и често пребивавам в хотелите на страната. Горното определено оставя впечатление за платено и тази причина подвеждащо матрялче. Защо авторът не изследва най-важният параметър - запълняемостта на хотелите, това е основният икономически показател. Много хотели особено през пролетта и есента са практически празни и затворени. Сезонът с добра запълняемост е от средата на декември до края на март! Вярно необходимо е поне месец за освежаване и поддръжка веднъж в годината. Като цяло в планинските курорти няма един хотел, който да си заслужава звездите. По тази причина звездите на хотелите са кич тип „plastic stars“! Така наречената закуска или ол инклусив на блок маса е компилация от junk food, отровни сокове и разтворимо евтино нес кафе. Случайно ако има нормално кафе, то е само едно, второто NOT included. Оборудването на санитарните възли е плачевно, ваните стават най-много за 9-10 годишни деца. Апарт-хотелите предлагат джуниър апартаменти с 12 м2 площ! Изпълнението на строителството е плачевно, както и обзавеждането на стаите. По тази причина много често постигат запълняемост чрез акции с 50% намаления и през onfire или booking.com.
12 Декември 2016 10:19
Тия дечурлига са го ударили съвсем през просото.
Напълнили са сайта си с природо-ненавистнически писания.
Писанията са карикатурни, но фактът, че са възникнали в глави на млади хора, предизвиква отвращение.

Натисни тук

Дай им да си карат АТВ-тата по торфеното плато на Витоша.
И джетовете покрай мирните плувци в морето.
Не заслужават да са наследници на таз земя.

А иначе -- въпросче: Защо през лятото Симеоновският лифт на Витоша работи само в събота и неделя?
Нали Божем туризмът бил (трябвало да бъде) целогодишен.
Отговор: лифтовете са съвсем достатъчни за целогодишен туризъм, но не ги пускат лятос, защото нямат примамлива висока печалба. И защото интересите на туристите са им през оная работа. Цеко Минев и Ко лишават работния народ на София от единственото богатство на града - Витоша и възможностите ѝ за достъпен активен отдих.

12 Декември 2016 10:20
По-голяма глупост отдавна не бях чел. Основните икономически показатели са средногодишната заетост на базата и ADR (средни приходи от нощувка).
Точно заради такива пишман инвеститори затрихме планинския си туризъм. Само в района на Банско-Разлог имаме над 60 х. легла и ако авторът си направи труда да види само справките за платените курортни такси, ще види, че и 10% средногодишна заетост на базата не може да се докарал
Да не говорим, че планините не са само около Банско, Боровец и Пампорово. Болшинството от хижите стоят празни 8-9 месеца в годината, а къщите за гости се пълнят само по празници и в уикендите.
12 Декември 2016 11:21
[/b]"българската държава е добре да спре да слуша глупостите на хора, които не са вложили един лев в туризма, но се опитват по телевизията да убеждават институциите как именно те знаели проблемите в българските планини и само да докопат властта и щели да превърнат небалансирания български туризъм в целогодишен."

Гьобелс natürlich!
Тази година - 2016, през месец август, бях на почивка в Пампорово. Планината е прекрасна!
Но статията е за друго.
Мога да споделя следното:
Дали си инвестирал в контекста на социалистическата планова система в металургия - виж Кремиковци или в контекста на пазарната икономика (в периода на начално натрупване на капитал) в хотелско застрояване, се оказва се, че резултатът е един и същ - икономически провал.

Що се касае за т.нар. статистика - в статията отсъства съществен показател. Става дума за следното: каква част представляват нощувките за всеки месец (респективно нощувките за годината) от общия капацитет на съответния курорт. За Пампорово през месец август 2016 г. приблизителната ми оценка е, че заетостта е 2%.(два процента).
Накратко, впечатлението ми за Пампорово е, че за 80% от новото строителство като че ли времето е спряло през 2009 г.
Макар, че има и значителни строежи за които времето е спряло още преди 30 години.

Ако говорим за Глупост - кой умник построи хотелски комплекс в средата на ски пистата, като е зачертал всякакво олимпийско бъдеще на Пампорово!


12 Декември 2016 11:26
Айде, пак изпълзяха "еколозите“ да дрънкат глупости. Зимния туризъм бил безперспективен. Имало глобално затопляне и липса на сняг. Тази година открих ски сезона на 10 декември на Боровец. Карам ски от повече от 40 години и досега никога се съм карал на 10 декември при толкова добри снежни условия. Същото важи и за Банско и Пампорово.
Тази мантра се дрънка поне от 10 години, а всяка година е по-добра от прдишната.
Неравномерно било натоварването на хотелите. Естествено, че ще е неравномерно. Къде точно е равномерно, в Китбюел, в Ишгъл, във Вал д‘Изер? Преди години ходех да карам ски в Австрия февруари (най-натоварения месец). Бил съм в различни курорти. Моя хотел винаги е бил поне наполовина празен. Една година бях в Бад Клайкирхайм. Хотела на около 500 м. от основната кабинка на курорта. Хотела беше зает максимум на 25 процента.
Ски курортите били унищожавали природата, Айде бе. Че Австрия, Швейцария да са станали пустини тогава. Десетки хиляди километри писти, хиляди лифтове, милиони легла на територия приблизително колкото България. Какво е лошото.
Да, факт е че в Банско строи малко повече от разумното. Но защо е така. В Австрия има стотици ски курорти, а в България само 3. Горе съм ги изброил. И това ще е така докато държавата не постави на място самозабравилите се „еколози“ и не създаде условия за насърчаване на инвестициите в зимния туризъм.
12 Декември 2016 11:27
Много се вълнувате, уважаеми читатели.
В крайна сметка, България не е единственото място за живот на планетата.
12 Декември 2016 12:12
"И единственото, което трябва да се направи, е държавата да спре да пречи на хората"

Докога мантри и шаманизъм като навремето във в-к Работническо дело. Безпределна Инфантилност.
12 Декември 2016 12:15

Аз лично се вълнувам, защото искам да живея в България и да имам приблизително същите условия, каквито са и в другите страни, искам да си оставя парите в България, а не в другите страни, където искат да ме пратят „еколозите“. Винаги поставям кавички около думата ЕКОЛОЗИ, защото съм твърдо убеден, че тези хора нямат нищо общо с екологията, а защитават чужди интереси, а също лични интереси на „екологичната“ върхушка у нас. (Някои може би несъзнателно, но реално така се получава).
12 Декември 2016 12:49
Poirot 12 Декември 2016


Поаро, ей заради такива крайни мнения, нищо не се случва със зимния туризъм в БГ. Едните викат на еколозите рекетьори, другите викат на бизнесмените мафиоти.

Защо, след като община Банско, правителството и бизнесмените от региона искат да развиват зимен туризъм в региона, не се постараят да направят нещо, за да успокоят еколозите и изобщо всички туристи, които хем искат да карат ски, хем са загрижени за природата (да, едното не изключва другото). Примерно да гарантират, че ще се строи контролирано? Или защо първо защо не оправят калпавите или липсващите улици в Банско? Вместо това обиди, конфронтация и хайде първо да строим, после ще мислим. Никакви гаранции. Кметът на Банско преди известно време го каза в прав текст - няма как да забраним на хората да строят хотели в частните си имоти. Това успокояващо ли е според теб? Мисълта, че кметът директно потвърждава, че цялото поле може да стане един втори Слънчев бряг?

Разбира се, еколозите също имат вина за патовата ситуация. Не бива така крайно.

ПС: Само да кажа - луд съм по карането на ски. Искам повече писти и лифтове в България. Само че не на всяка цена.
12 Декември 2016 13:11
Вместо да се вълнувате толкова, приемете, че има и други хора в тази държава, които имат по-различни от вашите интереси. Аз също съм скиор, и също карах ски тази неделя на Боровец, но съм против строенето на нови ски-съоръжения в националните паркове, при положение че съществуващите не се поддържат и използват оптимално и по-голямата част от българското население така или иначе не може да си позволи да ги ползва. Ако на Цеко, Цветелина и мултаците толкова им пречи българската държава, да вървят в Австия или Швейцария и там да си направят световен курорт и да взимат парите на руснаци и англичани. Подозирам обаче, че тогава ще открият, че австрийската и швейцарската държава представляват още по-голямо зло за техните бизнес интереси. Току виж ги накарали да плащат нормални заплати и осигуровки, че и данъци.

А че зимите става по-топли и по-безснежни може да се види от статистиката. Може да се усети непосредствено и от всеки, на който му се случва да се разходи сто метра извън пистите. Ако не вярвате на статистиката и не искате да си изкалята обувките, то би могло и да се запознаете с някоя от знаменитите книги на Асен Христофоров за Рила, за да видите какво са представлявали рилските зими преди 60-70 години.
12 Декември 2016 14:21
Посредством подобни статии дискусията съзнателно се измества извън обективните проблеми. На лице е икономически провал. Инвестицията в Пампорово десетки години не работи както трябва - натоварена е далеч под капацитета си. Макар и частна собственост е построена с банкови кредити, източника на които са дребните вложители. Блокира се банковата система. Хотелите и апартаментите не създават добавена стойност, не създават работни места защото просто не работят. Оставени на слънцето, вятъра, дъжда и снега хотелите и апартаментите се амортизират и рушат. Да оставим настрана проблема, че ако заработят на пълен капацитет, веднага ще лъсне факта, че няма изградена инфраструктура с достатъчен капацитет (вода, канализация, пречиствателни станции, електроснабдяване). Кой ще инвестира в изграждането на инфраструктурата? Там е заровено кучето.
12 Декември 2016 17:26
Tantus Примерно да гарантират, че ще се строи контролирано?


Това как го виждаш да стане. Комунизма (социализма) където Партията забраняваше (или разрешаваше) си отиде.
Има свободна пазарна икономика, където всяко нещо което не е забранено е разрешено. Колко е свободна е друг въпрос де.

Банско е най-екологичния курорт, защото всички строежи са долу в ниското извън горската зона.
Навсякъде, където съм бил по чужбините има хотели на 1500 м.н.в. даже и на 2000 м има.

А за еколозите не мога да си променя мнението. Е не става въпрос само за Банско, виж и магистрала Струма.
Виж какво направиха и на Витоша. Не остана вече здраво дърво там, и то не поради лифтове и ски писти, а заради един корояд.
Не разрешиха повалените дървета да се изнесат навреме и виж сега какво стана.
Ако не бяха тези модерни "еколози", а лесничеите от едно време, този проблем нямаше да го има.
13 Декември 2016 14:14
И без това сега българските планини са почти обезлюдени.


Ти май си ги виждал само на картинка нашите планини
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД