:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,576,990
Активни 121
Страници 1,214
За един ден 1,302,066
Сегашна стойност

Бездни от глупост – планина от грешки

Ето как се прави политика: гръцкото правителство гръмко отчете първичен (касов) излишък на бюджета. Това значи, че през годината хазната има повече приходи, отколкото харчи, без да се брои обслужването на държавния дълг. Счита се за повратна точка към стабилизиране на фиска, защото страната поне спира да затъва и да харчи още чужди пари, пак взети назаем. Въоръжен с радостния за кредиторите си факт, финансовият министър на елинската демокрация г-н Евклид Цакалотос получи от Еврогрупата (министрите на финансите на 19-те страни в еврозоната)



обещание за "краткосрочно облекчаване"



на гръцкия дълг. Задлъжнялата държава ще получи някакво намаление на лихвите и поредно отлагане на погашенията. По-радостен за южните ни съседи е фактът, че кредиторите им здраво се скараха. МВФ вярно отбелязва, че гръцкият държавен дълг, стигнал отново 177% от брутния вътрешен продукт (а беше паднал до 160%), е необслужваем и трябва да се намали до 100% от БВП, иначе само ще расте (понеже икономиката затъва и БВП ще намалява). Насреща бе твърд бундесфинанцминистърът хер Шойбле - съчувствие всекиму, намаление никому, всяка страна трябва да си плати дълга до последния пфениг. Но всеки вижда, че германската позиция е неудържима, защото е финансово невъзможна. Сигурно е, че един ден Гърция ще получи намаление на дълга. Може да е дори наполовина, но преди да се съгласят, кредиторите ще чакат да се уверят, че икономиката на длъжника е стабилна и че веднъж намалени, вземанията им ще бъдат платени. Защото знаят - получат ли облекчение, длъжниците отпускат края и пак затъват. Атина не закъсня с доказателството и броени дни след като зарадва кредиторите,



първичният излишък бе похарчен



за тринадесета пенсия на най-закъсалите пенсионери. Това, изглежда, е вярната политика, хем кредиторите прилъгани с радостен сигнал, хем най-пострадалите от финансовия остеритет залъгани с коледен подарък. Бюджетът - отново празен, но тук няма новина. Кала Христогенна. В новия Рим, Хауптщадт Берлин, пак ще псуват коварството данайско, но там бездруго ръмжат; каквото да направят елините, няма да спрат, докато не си приберат парите. Фрое Вайнахтен. Но ако си мисли някой, че гръцката дългова криза е големият проблем на еврозоната, дълбоко греши. Големите проблеми тепърва предстоят. Както винаги при европейските провали



всички пътища водят към Рим



Наистина дългът на Италианската република сега изглежда по-скромно, 133% от БВП, но това са 2.2 трилиона евро, зад гръцките 177% от БВП стоят само 0.3 трлн. (324 млрд.) евро. И забележете, спасяването на Италия още не е започнало. Като почне, държавният дълг ще се утрои както в Гърция. Засега на дневен ред е спасяването на големите италиански банки. Добрата новина е, че никоя от трите водещи банки не показва тревога. Интеза Санпаоло завчера кредитира с милиарди евро покупката на 19.5% от "Роснефт", "Уникредит" рече, че ще събере нужния капитал, като продаде най-млечната от стадото си банки, полската "ПеКаО". С видими проблеми остава само най-старата в света банка, "Монте дей Паски ди Сиена", галено "ил Монте" (планината). В своята 544-годишна история "Монте" е преживяла не една криза и твърди, че ще се справи и сега, като продаде и най-проблемните си заеми и набере допълнителен капитал от акционерите си - а най-големият от тях е държавата. Лошата вест е, че след загубения референдум от миналата неделя



спасителят подаде оставка



и до изборите Рим остава без редовно правителство, което да спасява банките и бюджета. Макар че какъв спасител бе досегашният премиер г-н Ренци? Даже прякорът му Il Rottamatore (Разрушителя) показва, че не спасяването му е силата. Откак взе властта през 2014 г., той неведнъж заяви, че ще стабилизира банковата система, дори с цената на дерогация на европейските директиви, които забраняват на страните да помпат трезорите с държавни пари. Но сериозни мерки и резултати липсват. Най-важното му достижение бе



откритието, че европейските директиви не работят



и прословутата BRRD (директивата за възстановяване и реструктуриране на банки) е изцяло негодна. Нещо, което бе ясно още преди да приемат мъртвородения акт. Директивата изисква банките, изпаднали в неплатежоспособност, веднага да се закриват, а ако ще се възстановяват, загубите да се носят от акционерите, облигационерите и вложителите, но не и от данъкоплатците. (Лицемерие, сякаш акционерите, облигационерите и вложителите не са и данъкоплатци.) Но няма страна освен европокорната България, която ще затвори важна банка и ще стовари загубата на вложителите. Ако приложат директивата върху "Монте", около 40 хил. домакинства ще загубят 2.2 млрд. евро, още 100 хил. семейства ще бъдат тежко засегнати. С тях ще страдат десетки милиони италианци, защото "Монте" преимуществено кредитира дребен и среден бизнес, това са не само масово клиентите й, но и нейните акционери и облигационери. Г-н Ренци правилно прогнозира бунт в Италия, ако някой реши да упражни финансовото си бездарие върху "Монте". Впрочем и германските автори на директивата не бързат да приложат творението си у дома - а имат къде да го пробват.



Европейската доктрина е грешна из основи,



тя е плод на чиновническо слабоумие, грешно фокусирано върху банките. По инерцията на Базел надзорниците искат да решат всички проблеми с увеличение на капитала на банките. Идеята е те да натрупат (с пари на акционерите) буфер, с който да поемат загубите си. Става, ако системата е наред, но отделна банка се издъни. Но не при световна финансова криза и депресия, по-дълга от Великата. Идеята на капиталовия буфер е да попиеш и поемаш загубите, без да търсиш и отстраняваш причината. Това е все едно да трупаш камари от пепел, за да попиеш изтеклото вино, ако протече бъчвата. А ако всички бъчви в избата се разсъхнат и текат отвсякъде? Умният човек ще вземе бъчвите да стегне, за да спре теча, а не да попива загубите. Т.е.



решението беше да се стабилизират фирмите,



ударени от кризата и едва дишащи в депресията, вместо да се капитализират банките. Имаше начин, но е труден, никой политик и чиновник не се зае с тежката и рискована задача. Изигра роля и националният егоизъм на старите европейци, които тайничко злобееха за мъките на съседа, лакоми да грабнат на безценица запуснатата му нива (пазарен дял). Ако с милиардите, профукани за покриване на финансови загуби, бяха подкрепили жизнените фирми, те щяха по-бързо да преодолеят депресията, да възстановят обслужването на кредитите и да изплуват, изнасяйки като понтон и банките над водата. Обаче е по-лесно да защитаваш на инат фаталните си грешки, отколкото да признаеш провала. Но винаги има надежда, има прераждане. Буон Натале.

21
9661
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
21
 Видими 
11 Декември 2016 19:19
решението беше да се стабилизират фирмите,
ударени от кризата и едва дишащи в депресията, вместо да се капитализират банките.


А кой взе погрешното решение, а?
11 Декември 2016 20:01
Господин Гърсев още ли не си е изял дипломата? Така се бяхме разбрали с него, когато прогнозира датата и часа на срутването на Еврозоната. Ама кой ти гледа...Бай Ганьо - икономист!
11 Декември 2016 20:04
Ако с милиардите, профукани за покриване на финансови загуби, бяха подкрепили жизнените фирми
- демек фирмите на Пеевски, Ковачки ... ма тоя филм вече го гледахме. Масква не вярва нито на сълзи, нито на сополи. Нито на Хърсев.
11 Декември 2016 20:23
Темата е относително интересна. Още по-интересно ще е ако Хърсев или някой друг обслужващ олигархичното управление обясни как България е с по-висок БВП от Сърбия , Македония , Албания , Черна гора и Босна и Херцеговина и същевременно е с по-ниски заплати и пенсии? Да задълбае по такива теми .
12 Декември 2016 04:17
Никаква радост няма в Гърция! Когато разпродаваш активи и си свиваш харчовете, може да излезеш добре с бюджета. НО всичко това е капан. След като съсипаха бившите соц държави, сега е ред на следващите. Най-интересното е кои са кредиторките и откъде имат те парите. Не са ли точно същите, дето точат банките??? Дето не си плащат данъците и кредитите, защото са ошфорки? Тъпите управници вкараха всички държави в капана. И продължават да го правят. Хърсев предлага да спасяват акционерите? Демек онез, дето са си разпределяли милионите?! Да им останат печалбите и огромните доходи, а балъците да платят сметката???? За да продължават да вършат същото?! Тъй като Италия има големи дългове, да спаси няколко банки, че да станат повече???? Разбира се, че ще й дадат кредити, за да го направи. Кредиторките! И после ще се почне с рязане на социалните системи, на заплати, пенсии, разпродажби. Докато окончателно я довършат.
12 Декември 2016 08:39
Значи италианският дълг е 2.2 трилиона евра.. та тия пари са влезли в банковата система на Италия.. и благодарение на банкирането с частичен резерв са станали 22 трилиона... ей така само от банкирането.. това е близо 8 годишния БВП на страната.. всъщност ако го нямаше тоя ефект.. какъв ли щеше да е БВП?

Всъщност започвам да се питам там какво произвеждат и колко им са надценени произведените стоки и услуги? Щото тия 22 трилиона ей така от нищото.. доста надуват италианският БВП.

----------

Накрая ще се окаже, че "развитите" държави участват в една много добра схема за обиране на останалите държави. Как? Ами ето така, взимат огромни кредити които никога не връщат/връщат само лихвите, и после взимат още повече кредити/. Докато на останалите "неразвити"/разбирай не-наши/ държави не се дават такива кредити, всъщност им се дават 100-1000 пъти по-малко кредити и тия кредити. Резултатът е, че "неразвитите" просто се обират и държат в подчинение. Щото няма как да се конкурираш с някого който се е назобил 100-1000 пъти по-добре от теб.



12 Декември 2016 09:17
Е па ей това доведе либералната пазарна икоомика. Италия с над 40% младежка безработица, Испания също. Мой познат беше преди 2 седмици в Италия. Италианци спят в кашони на улицата, мигрантите настанени в хотели. В САЩ палатки в Сан Франциско, а съвсем сигурно идругаде, особено в Средния Запад. . Мислех, че в Германия е по-добре (писах в един западен сайт), ама от там ме контрираха , че и там е имало огромна беднотия. Самата идея за търговски банки е глупава. Банката трябва да съхранява парите на хората и да печели, колкото да се поддържа. Така беше у нас преди 1989г. (опааа, айде 200 лева глоба де, за хвалба на комунизма, ама ще отговоря, че аз не хваля комунизма, защото у нас не е имало комунизъм, а социализъм).
12 Декември 2016 10:39
МВФ вярно отбелязва, че гръцкият държавен дълг, стигнал отново 177% от брутния вътрешен продукт (а беше паднал до 160%), е необслужваем и трябва да се намали до 100% от БВП, иначе само ще расте (понеже икономиката затъва и БВП ще намалява).

И защо само гръцкият дълг? Ако се намали само гръцкият дълг и другите държави с дългове също биха претендирали и то с пълно право за отписване и на техните дългове. Следва срутване на банковата система в еврозоната и не само там.
Не може една държава да се фаворитизира за сметка на всички останали, още повече, че досега дълг е отписван само на Гърция, а другите си плащат дълговете и плюс това солидарно плащат и за Гърция.
12 Декември 2016 10:56
324 млиарда евра е гръцкото Бвп, а нашето няма и 50 милиарда!?...
12 Декември 2016 10:56
324 млиарда евра е гръцкото Бвп, а нашето няма и 50 милиарда!?...
12 Декември 2016 10:56
324 млиарда евра е гръцкото Бвп, а нашето няма и 50 милиарда!?...
12 Декември 2016 11:20
тото
12 Декември 2016 10:56

Ако Гърция нямаше толкова дългове... колко ли щеше да и е БВП? дълговетепарите на куп надуват яко БВП. Особено ако после не се връщат.
12 Декември 2016 11:58
Всъщност то затова и социализмът даде фира/дали? /.. просто при социализма го нямаше това харчене на "бъдещ доход", който после не се връща ами се взимат нови пари от бъдещето. Нямаше го този "вечен" двигател. Захранван от развиващите се и по-бедни държави.. че и от източния блок, а след това беше и разпарчетосан. Източване на ресурсите.. после завземане на пазарите и т.н. 1000 пъти повече пари, взети от "бъдещето". И защо социализмът не направи същата схема? Ами защото там явно не искаха да източват ресурсите на развиващите се и бедни държави. Искаха със собствени средства да си построят комунизма, а не с чужди, нито с "бъдещ доход", щото "бъдещият доход" трябва да се върне или да се източи от другите държави.

12 Декември 2016 12:16
И защо само гръцкият дълг? Ако се намали само гръцкият дълг и другите държави с дългове също биха претендирали и то с пълно право за отписване и на техните дългове.

Не става ли дума само за лихвата!?
Задлъжнялата държава ще получи някакво намаление на лихвите и поредно отлагане на погашенията

Защото едно да се плаща 7% лихва (по гръцки държавни облигации) и друго е да се плаща минус 0.3% лихва (по немски държавни облигации). Във втория случай дългът сам се редуцира ... от въздуха, отровен от евро-атлантически ценности.
Иначе, съвсем друго е идиотското положение Държава да заема "финикийски знаци" от частен емитент при положение, че може да "печата" - държавата е собственик на паричната си система. Тя гарантира "справедливата размяна", плаща обезщетения или налага "наказания" (глоби, национализации, регламенти). Защото, ако Федералният резерв може да "печата" долари и другите държави с печатници също биха претендирали и то с пълно право за търгуване с техния "печат", нали!?
И да, да не забравяме и другите финансови идиотщини, "стоки от бъдещето" - "бюджетен дефицит" и "капиталова адекватност на банките под 100%" (8% в момента в Европа). Това лицемерие не го понасям - физ. или юридическо лице обезпечава кредита си с 120-300% от стойността на материалните активи, а банките с мижавите 8%, по-ниско от лихвата (ГПР плюс разходите по обезпечението), която вземат от 300% обезпечен кредит.
12 Декември 2016 12:25
Ами защото там явно не искаха да източват ресурсите на развитите държави.
Ами не са искали!? Искаха, ама не измислиха начин след като се "оберат мандрите" (отнемане на собствеността) как може да се оберат мандраджиите (набутване в дългова спирала). А на запад нали са умни бяха въвели консумацията ...надхвърляща и игнорираща пределната полезност (по фон Хайек). Направо, "с един куршум - два заека" - средната класа остана без собственост (живее на палатки или на улицата) и са осигурени доживотно роби-длъжници.
12 Декември 2016 16:06
Не става ли дума само за лихвата!?

МВФ настоява за отписване на част от главницата, а ЕЦБ и държавите от еврозоната, които са главните кредитори, не са съгласни. Опасенията са, че това ще предизвика заявки и от други държави за отписване на дълг. И ще бъдат напълно прави да го искат. Как за едни може, а за други - не?
12 Декември 2016 19:22
ДПЗЦС предупреждава:

Валутният борд и еврозоната са вредни за вашето здраве.
13 Декември 2016 01:37
lubomir.gavrilov
11 Декември 2016 20:01
Господин Гърсев още ли не си е изял дипломата? Така се бяхме разбрали с него, когато прогнозира датата и часа на срутването на Еврозоната. Ама кой ти гледа...Бай Ганьо - икономист!

Наивни колега , ние с Доктора спорехме навремето за съдбата на Софийската борса.
Тогава Той твърдеше че тя е толкова ниско че трябва смело да се инвестира защото пътят бил само и единствено нагоре.
Тогава скромното ми мнение бе че ниско още не значи че няма да падне на пода както е станало на Уолтстрийт през 29та. ( По кинохрониките често показват акциите на солидни компании подмитани тогава с големи метли от пода на борсата след края на сесията.)
И месец след нашата закачка Софийската борса рухна съвсем.
Да не мислиш че Хърсев се покая и призна грешката си ?
13 Декември 2016 01:38
П.С.
Това не значи че Еврозоната е извън опасност.
И тя може да рухне . Поради грешки в конструкцията.
13 Декември 2016 10:50
Децата на подпоручик Дуб се множат ли, множат...
30 Декември 2016 07:36
Икономиката зависи от икономистите точно колкото времето от метеоролозите.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД