:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 123
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Пловдив търси 5000 работници от западнали райони

Чуждите инвеститори тръгват на обиколка в няколко области за набиране на работна ръка
Работодатели от "Тракия икономическа зона" (ТИЗ) - един от най-мащабните икономически проекти у нас, подеха информационна кампания за набиране на работна ръка от районите с най-висока безработица в страната. ТИЗ разполага с шест индустриални, логистични и търговски зони, разположени върху обща площ от 10 700 000 кв. м. Пет от индустриалните компании в зоната обявиха над 5 хил. свободни работни места за своите производства. Те ще набират нужната им работна ръка от областите Монтана, Ловеч и Сливен, от Бяла Слатина и Стамболийски. Инициативата по привличане на кадри ще обхване още 15 други градове с лоши икономически показатели.

Предприятията, сред които са едни от най-големите инвеститори в града под тепетата, имат свободни позиции за около 1000 инженерни кадри, около 2000 специалисти със средно образование и 2000 нискоквалифицирани работници. Районите, включени в кампанията по привличане на работна ръка, са специално избрани според нивото им на безработица, наличие на квалифицирана работна ръка и нагласата на местното население за активно търсене на работа в друго населено място. Сред предлагащите работа са американската "Сенсата Технолоджис", "АББ България", "Белла България", "Кауфланд България" и "Либхер Хаусгерете - Марица". Работодателите смятат, че доброто заплащане би трябвало да привлече в Пловдив дори миграционни потоци от Македония, Украйна, Молдова, Северна Гърция, към които работодателите смятат да се насочат при втория етап от кампанията.

Около 1200 от свободните работни места открива "Сенсата Технолоджис", водещ производител и доставчик в автомобилната промишленост. След като стъпи първо в Ботевград през 2011 г., американската технологична компания отвори и втори завод в ТИЗ за производство на сензори за налягане. Компанията е третият по големина работодател в индустриалното производство на България, а инвестицията й в индустриална зона "Марица" е в размер на 40 млн. долара. В следващите години американският гигант в автомобилостроенето смята да увеличи броя на служителите си в града до 2100 души, а с помощта на вътрешни програми за обучение и развитие на персонала да повдигне нивото на квалификацията на работната си ръка. В момента тя търси хора на различни позиции - от дизайн инженери до работници в производството, специалисти по продажбите, администрация.

"Либхер Хаусгерете - Марица", която е част от германското дружество Liebherr, пък вече има нов логистичен център, а за да отговори на растящата си нужда от квалифицирани кадри, германският инвеститор е сред първите работодатели у нас, открили свой обучителен център по система, близка до дуалното образование. Така създава сам нужните му оператори за скъпото и сложно оборудване и привлича млади таланти. От общинската управа на Пловдив пък уверяват, че ще осигурят достатъчно места в училищата и детските градини за децата от семействата на трудовите мигранти, готови да се изнесат в града под тепетата.

СТАТИСТИКА

По последни данни - за октомври, в 19 области безработицата е над средната за страната (7.9%). Най-високи стойности продължават да се отчитат в Северозападния район: Видин (19.3%), Монтана (16.6%) и Враца (15.9%). Следват областите Търговище (14.2%), Сливен (13.5%), Силистра и Шумен (по 13.4%), Смолян (13.0%), Разград (12.5%), Ловеч (12.4%), Плевен (12.3%), Благоевград (11.5%), Кърджали и Пазарджик (по 11.2%). Броят на икономически активното население е в много широк интервал - от под 50 хил. души в областите Видин (37 828 лица), Силистра (45 518 лица) и Търговище (49 168 лица) до стотици хиляди в областите Бургас (188 448 лица), Варна (222 697 лица), Пловдив (302 681 лица) и София-град (665 475 лица).

4
2127
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
11 Декември 2016 20:32
Интересна статия, но липсва най-важната информация: какво ще е заплащането на търсените работници?
11 Декември 2016 20:37
На възраст между 20 и 25 години, с 10 години трудов стаж по специалността, заплата 400 лева...
-----------------------
Сайтът на Генек
11 Декември 2016 20:38
...и три чужди езика да владеят ,писмено и говоримо!
11 Декември 2016 22:20
"Тракия икономическа зона" (ТИЗ)


Това ли беше проектът за сливане на Турция и България?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД