:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 433,489,461
Активни 124
Страници 26,669
За един ден 1,302,066

Меркел ще ни прати бежанци преди Ердоган

Докато Борисов ни сочи заплахата от Турция, мигрантският натиск ще дойде от Германия
Туш: Христо Комарницки
----
На Европейския съвет в четвъртък премиерът в оставка Бойко Борисов ще наблюдава в Брюксел официално обръщане на мигрантския поток от запад на изток. Няма да реже лента. Неговата мисия на дипломатически пощенски гълъб, който в края на лятото отнесе послание от Турция до Германия, ще приключи с отговор от Германия до България. В него ще пише, че започва връщане на мигранти, които са минали оттук на път за Германия, но молбите им за убежище там са били отхвърлени. Така Борисов може да си отиде, но мигрантите ще останат. Вече са налице почти всички условия заобръщане на човешката река.В природата реките текат в една посока, но и там има изключения. Виждал съм такава река в Камбоджа, която през сухия сезон изтича от едноименното езеро Тонлесап и се влива на изток в по-голямата река Меконг, а през дъждовния сезон, когато равнището на Меконг се повиши, река Тонлесап се обръща и се влива в езерото на запад. При мигрантите имаше мощен поток в западна посока през 2015 г., отнесъл в Германия и други богати европейски държави над един милион души. Надигналото се недоволство на местното население принуди политиците да се замислят година по-късно как да обърнат посоката му от запад на изток.

И го измислиха - като приложат в европейски условия играта "Черен Петър". Всеки я знае: у когото остане картата с коминочистача Черен Петър - губи. На европейски език тази игра се нарича Дъблински регламент. Той има три редакции, като последната е сравнително нова - от 2013 г. Според него държавата в ЕС, където мигрантите са стъпили за първи път на европейска земя, поема отговорност за тяхната регистрация (при подаване на молба) и обгрижване. Ако от нея се прехвърлят другаде, подлежат на връщане по етапния ред и си остават пак "нейни". Въпреки твърденията на български политици, че Дъблинският регламент не работи и трябва да бъде отменен, защото е несправедлив, нищо подобно не се случва.

Седмица преди срещата на високо равнище в Брюксел Европейската комисия публикува четвъртата си препоръка към Гърция какви спешни мерки да вземе,за да се поднови връщането на мигрантисъгласно Дъблинския регламент. Той бе спрян през 2011 г. след решения на Европейския съд за правата на човека в Страсбург и Съда на ЕС в Люксембург, според които условията в гръцките бежански лагери са нечовешки. За да бъде вкарана Атина в европейските стандарти, Еврокомисията започна да я следи отблизо и да й пише препоръки през три-четири месеца как да се поправи. Така само за една година наставленията станаха четири (през февруари, юни, септември и декември). Последната препоръка стигна до извода, че Гърция вече е годна за Дъблинска процедура, но... смятано от 15 март 2017 г. Това означава, че се слага нова черта - каквото било досега, няма да се смята, защото би означавало да се върнат в Гърция около милион мигранти, което е невъзможно, при положение че държавата и бездруго едва се справя със заседналите в нея 60 000 души. Но сигналът, че Дъблинският регламент получава нов живот като чудовището на Франкенщайн, е достатъчен да ни постави нащрек, защото България може първа да бъде погната от него.

Редно бе чудовището да се събуди най-напред в родната си Германия, но не в Инголщат (както е в книгата на Мери Шели), а в Дюселдорф. Тамошният съд постанови в началото на месеца, чеГермания може да връща сирийски бежанци в България,щом първата им регистрация в ЕС е българска. "Дойче веле" съобщи за дело в Административния съд в Дюселдорф, където била депозирана жалба на двама сирийци - 40-годишен мъж и неговата 30-годишна съпруга - срещу намеренията на германските власти да ги върнат в България. "Само десет месеца по-рано, през февруари 2016, Административният съд в Саарлуис постанови, че България и Унгария не са "сигурни страни" за бежанците и затова не трябва да бъдат връщани там. Двете страни допускали "системни нарушения спрямо бежанците" и престоят им там бил "опасен", се казваше в аргументацията на съдиите от Саарлуис, цитирани от радиото.

В Дюселдорф обаче съдът постанови, че и в България, както в Германия, признатите със статут на бежанци имат право на социални помощи и медицински услуги. Освен това според съда нямало основание да се очаква, че България ще се отнася "нечовешки и унизително" към бежанците. С други думи - годна е за дъблинска служба в ЕС. Съдът освен това подчерта, добави радиото, че е наясно с трудностите, с които е свързано търсенето на жилище и работно място в България. Само че "здравите и работоспособни бежанци би трябвало да могат да се грижат сами за своя подслон и издръжка". Разбира се, няма да са сами, защотонасреща ще бъде българската държава,чието правителство вече прие наредба за тяхното обгрижване от общините, ако пожелаят да се интегрират. Но и българската държава няма да е сама, защото Еврокомисията й предостави с небивала охота над 100 млн. евро за създаване на подходящи условия за мигрантите. "Пощенският гълъб" твърдеше, че е донесъл 160 млн. евро, но се оказаха по-малко. Брюксел обаче ни успокои, че това не е всичко.

Миналия четвъртък Комисията в Европарламента по гражданските свободи, правосъдието и вътрешните работи гласува за създаване на нова Европейска агенция за убежище, която ще замени сегашната Европейска служба за подкрепа на предоставянето на убежище. Разликата е не само в названието, но и в разширените пълномощия. Новата агенция "ще наблюдава цялостния процес на даване на убежище, като увеличените й ресурси ще се изразходват от мястото на пристигане на кандидатите за убежище на територията на ЕС до мястото на заселването им в определената европейска страна". Това означава, че заселването на мигрантите няма да е въпрос само на договорка между тях и общините, както си представя българското правителство, а ще става под европейски надзор. Пари за тази цел ще се намерят и нищо чудно мигрантите да се окажат по-добре обезпечени от местното население, сред което ще бъдат настанени.

Това ще бъде стимул да останат, където им бъде посочено, но за да не мърдат, е предвиден идопълнителен инструментПо принцип Дъблинският регламент е измислен, за да се предотврати явлението, наречено asylum shopping ("пазаруване на убежище"). Това означава мигрантите да не се въртят "в орбита" през различни държави, надявайки се да намерят възможно най-добри условия за заселване. Практиката показа, че най-много ги тегли към Швеция и Германия, където социалните системи са най-достъпни и най-щедри. Сам по себе си обаче Дъблинският регламент е неефикасен, защото е приложим към държави, в които мигрантите са подали за първи път молби за убежище. Ако са ги минали транзит и са подали молби нейде във вътрешността на ЕС, няма основание да бъдат върнати в първата държава, където са стъпили на европейска земя. Този пропуск вече се поправя чрез промяна на регламента Евродак (Eurodac regulation), който е помощник на Дъблинския регламент.

Съветът на ЕС по правосъдие и вътрешни работи одобри миналия петък мандат за започване на преговори с Европарламента за промяна на Евродак, който служи за натрупване на база данни чрез пръстови отпечатъци и други биометрични показатели на бежанци и незаконни мигранти. "Това е важна част от реформата на Общата европейска система за убежище и е от главните ни приоритети", обяви словашкият министър на вътрешните работи Роберт Калиняк, който до края на годината е ротационен председател на Съвета. Словакия бе инициатор на план богатите държави от вътрешността на ЕС да плащат на държавите от периферията да държат при себе си мигрантите, но тъй като Малта е следващият ротационен председател и вече отхвърли този план,се премина към принудителна мяркаЧрез Евродак ще се установява точно къде за първи път е бил заловен мигрантът и ще бъде връщан, дори без да е подавал там молба за убежище.

Знае се, че мигрантите смятат България за непривлекателна, и бързат да я минат транзит не без подкрепата на официално толерирани и самодейни каналджии. Затова не кандидатстват за убежище тук, а се стремят да подадат първа молба в държавата, която е тяхна крайна цел. Тази игра свършва и България ще понесе последиците от обръщането на мигрантския поток. Борисов ни сочи заплахите на Ердоган, че ще отвори шлюзовете за бежанци, но подготвя българския терен за продължително заселване на нежелани от други европейски държави мигранти.

Медии, които се радват на близост до властта, започнаха пропаганда на ползата от мигрантската й политика. "24 часа" възвести на 8 декември в голямо заглавие: "Демографско равенство - 29 000 българи напускат България, 25 000 руснаци, турци и сирийци се заселват". Както се казва, всяко зло - за добро. България се обезбългарява, но празна няма да остане.
Снимка: БГНЕС
Борисов обича да показва на чужди гости оградата по границата с Турция, но е оставил България разградена за връщане на мигранти от Западна Европа.
 Светослав Терзиев
35
7861
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
35
 Видими 
13 Декември 2016 19:38
Стана студено и емигрантите се поспряха. През останалото време преминават десетки, понякога стотици дневно. Без съдейстие на граничните власти - не става!.......
13 Декември 2016 19:59
Медии, които се радват на близост до властта,


Не само! Оказва се, че и новопръкналото се партийно образувание/проект има подобни амбиции


Партията на протестърите предлага закрила за мигрантите, легализиране на гей-браковете и декриминализиране употребата на марихуана


Натисни тук
13 Декември 2016 20:17
Последователно национално предателство от страна на Б.Борисов и неговата партия. Съдбата която новите съюзници готвят на България е ужасяваща. Нямам обяснение защо всички стоят като хипнотизирани и гледат как шепа негодници предават страната ...!
13 Декември 2016 20:31

Доста йезуитски споразумения, особено второто. Лицемерието на Европа и раболепието на Бай Хой ще ни довършат.
13 Декември 2016 20:42
Прекалено точен е Терзиев и не оставя вратички за глупав оптимизъм, а ние имаме нужда от такива вратички.

Г-н Терзиев
13 Декември 2016 20:50
Терзиев е спестил две основни положения за да бъде по-страшно. Има лимит до който могат да бъдат връщаните и той не е голям. И второ - значителна част от връщаните нямат основание , нито желание да останат в България.
13 Декември 2016 20:56
Има лимит до който могат да бъдат връщаните и той не е голям. И второ - значителна част от връщаните нямат основание , нито желание да останат в България.

Къде е записан този лимит? За първи път чувам за него. А желанието на връщаните просто няма значение - на тях им е отказано убежище в Германия и те ще предпочетат България пред, да кажем, Афганистан.
13 Декември 2016 20:58
Лимитът е максимума на разселените за България. Над този максимум могат да бъдат връщани само такива подлежащи на екстрадиране.
13 Декември 2016 21:18
Timeo Germanos et donna ferentes = Beware of Germans bearing gifts = Кьорав карти не играе! (Древна македонска мъдрост)
13 Декември 2016 21:24
Малко изсмукано от пръстите ми се вижда това дъблинско плашило.
И като как ще върнеш и задържиш у България човек имал куража да поеме куп рискове, премине хиляди километри и се добере до обетованата земя Европа?
Те, българите не щат да стоят тука в тая милиционерия да им лускат кожите, камо ли тия отракани мигранти.
Иначе, дойчовците ако искат да си ги връщат - те пак ще се върнат и който се надява на нещо друго е наивник или свири на някви тънки струни балалайски дето не се знай кой ги е настройвал.
13 Декември 2016 21:46
Иначе, дойчовците ако искат да си ги връщат - те пак ще се върнат и който се надява на нещо друго е наивник

По-скоро твоята вяра е наивна. Само преди година-две форумци твърдяха че никой няма да остане тук - не искат и толкоз. Вече са десетки хиляди. Вярно, не им е много кеф, но са тук и най-вероятно ще се примирят и ще заемат опразнените села един ден. А "дойчовците" ще решат лесно проблема с непослушните мигранти които пак се връщат в Германия - ще ни пляснат визи и хич окото им няма да мигне.
13 Декември 2016 21:56
Срам не срам - признавам си. Пред избора празно село или такова заселено с бежанци предпочитам второто.
По-добре е да е с български цигани, ама аз преди години като писах за това маса народ искаше да ги праща на Сатурн.
Знаеш, кво готино ми стана тая есен като видях наш циганин (той се оказа и от моя край) с акордеонче на пазара в Барселона. Дадох му две кутии цигари български (те там струват маса пара) и тоя ми изкара три парчета, вкл "Драгиева чешма", а френските баби с техните мижави евра на съседната маса им изсвири само едно шансонче.
Все пак да обобщим:
По-добре е селата ни да са пълни с наши братчеди. Ако и те избягат - може и бежанци.
Щото знайш ли колко е лошо ако закъсаш в място без хора?
Тогава ще те изядат дивите животни - тия дето си падат по тях еко-био-натуралните.
13 Декември 2016 22:06
Шако 13 Дек 2016 21:56 Срам не срам - признавам си. Пред избора празно село или такова заселено с бежанци предпочитам второто.
По-добре е да е с български цигани
Наистина е невероятно добре, селата и градовете да са с бежанци и с цигани!
Ако тук-таме е останала и някоя бабичка .. на нея ще и е весело и забавно!
А защо само селата??


13 Декември 2016 22:36
Симчо,
бабичката ще си отиде след 5-10г макс.
И след нея няма нищо.
Празно.
13 Декември 2016 22:49
Шако 13 Дек 2016 22:36 Симчо,
бабичката ще си отиде след 5-10г макс.
И след нея няма нищо.
Празно.
Да бе! Шако а и тези 5-10 години ще ги е живяла на макс!
Всяка вечер при нея, или през вечер - да влизат разни пичове , а ?!
Мургави непознати! ..

купон ще е в селата ни непрекъсваем .. по ли е хубаво да са глухи и празни?13 Декември 2016 23:03
Ако ги няма циганите или бежанци, бабичката ще бъде изядена от вълците на първата зима, щом са я зарязали децата и унуките и.
13 Декември 2016 23:08
Шако
13 Дек 2016 23:03 Ако ги няма циганите или бежанци, бабичката ще бъде изядена от вълците на първата зима, щом са я зарязали децата и унуките и.
Дано дойдат по-скоро по селата!
Тях ги Бог прати насам!
13 Декември 2016 23:10
Дойде ми на ум следното .. малко копирам Дядо Вазов де .. ама е актуално:

Мамо, мамо, я ги виж!
– Що е? – Идат, погледни ги.
тичай чедо .. – Що стоиш?
Скоро, чедо, поздрави ги!
Тях ги Бог прати насам,
да помагат, чедо, нам. –
И детето дава крушки
на мигрантите без страх
и крещи на тях:
здравствуйте, братушки!

Шако ..
Те ще прогонят вълците!
Може и с камъни! Показаха че могат!
Ще избавят от неволя, братский , българский народ!
13 Декември 2016 23:13
Само се плаша дето споменавате лимит?
Дали ще има мигранти за всяко село .. за прогонване на вълци?
13 Декември 2016 23:27
Симчо,
това красиво място празно няма да остане.
Е, руснаците се хвалят че изкупили Черноморието. Верно, застроиха си го по техен тертип, не ни много харесва, ама то си е тяхно, пък и пари имат а наште хора се продават за малко.
Същото ще бъде и с мигрантите.
Щом има хора е по-добре, отколкото съвсем без хора, мисля аз.
Дали ще са руснаци, джингитайци за мен няма значение.
13 Декември 2016 23:37
Въобще не се притеснявайте: в Европа настъпва здрав национализъм и всички заминали ще ни ги върнат. Заедно с некои мигранти.

Така е, като нямаме изходни визи...
14 Декември 2016 00:02
Шако 13 Дек 2016 23:27 Симчо,
това красиво място празно няма да остане.
Абсолютно!
И проблемът с вълците ще е решен! Ще са прогонени те , в дън гори тилилейски!
Не е по силите това на бабите, да признаем .. мигрантите, мигрантите - те да са живи!
Ей какви реплики ще има, преди хайките за вълци! :

Бабо, ти се връщай,
дириш си белята,
сал мигранти ходят
горе в планината! ..

Тъй да завършим, а Шако ?

Поздрави ..
Шако 13 Дек 2016 23:27
14 Декември 2016 08:18
Е, руснаците се хвалят че изкупили Черноморието. Верно, застроиха си го по техен тертип, не ни много харесва, ама то си е тяхно, пък и пари имат а наште хора се продават за малко.
Абе Шашко, какви глупости пишеш. Ти на Черноморието ходил ли си или си стоиш при овцете на село. Черноморието се застроява от български фирми по нашнски тертип и след това се разпродават апартаментите на руснаци, има и англичани срещу моя апартамент имаше един пияница ирландец. Който има пари идва и си купува апартамент. В сградата, в която имам апартамент има една рускиня. Имаше една латвийска рускиня., тя плати половината цена и след това не можа да събере другата половина. И се моли на българските строители да яи върнат парите, ами те викат, когато продадем апартамента. Ама никога няма да и върнат парите, защото тези апартаменти са запорирани от банката.
14 Декември 2016 09:18
Туземна колониална администрация, сър!
14 Декември 2016 10:39
Отдавна е ясно, че тази хубава територия, с добър климат, плодородна земя и прилични водни запаси, не може да остане празна само защото българите я напускат. Обезателно ще бъде населена. Въпросът е кога и от кого.
14 Декември 2016 12:42
Огради и от запад трябва да строим...видя се!И за по сигурно да си намерим някой друг покровител. Този не става.Много често почна да ни изнасилва.
14 Декември 2016 12:53

Меркел ще ни прати бежанци преди ЕрдоганТози сценарий го предсказвахме тука много отдавна. Още преди войната в Сирия, когато беше Либийската криза и се говореше за приемането на България в Шенген.
14 Декември 2016 12:55
Всеки път когато сме в съюз с Германия, прекарваме някоя национална катастрофа и губим територии.
14 Декември 2016 14:17
Решението е просто: още на границата им се дава българско гражданство( заради саможертвата да се върнат тук), купува се билет за Германия и новият българин заминава, възползвайки се от правото си на свободно придвижване из ЕС.
14 Декември 2016 18:10
namo -Гениално!
14 Декември 2016 18:11
Всеки път когато сме в съюз с Германия, прекарваме някоя национална катастрофа и губим територии.

Последният път си върнахме южна Добруджа, но пак сбъркахме съюзника.
14 Декември 2016 21:29
Последният път ,ако не е бил СССР ,границата с Гърция щеше да минава по линията Асеновград-Дупница.
Забравена е телеграмата на Молотов от Париж през 1945 г. "Българи,бъдете спокойни. Вашите граници са защитени".
14 Декември 2016 22:31
namo
14 Декември 2016 14:17
Решението е просто: още на границата им се дава българско гражданство( заради саможертвата да се върнат тук), купува се билет за Германия и новият българин заминава, възползвайки се от правото си на свободно придвижване из ЕС.

Пич, мислил съм по мигрантския проблем, но това което предлагаш е най-чисто.
Удар в десятката!
Класическа всички печелят ситуация. Поздравления за прозрението!
61. Никой въ Българското Княжество не може ни да купува, нито да продава человечески същества. Всекой робъ отъ какъвто полъ, вера и народность да бъде, свободенъ става, щомъ стъпи на Българска территория.


Това е от Търновската Конституция.
Хората бягат от техните места от несвобода и България трябва да докаже, че е свободна територия.
А, как ще си оганизираме реда на територията, ще питат някои? Ами за това всички ние плащаме ДВА МИЛИАРДА лева всяка година, на които това им е работата.
14 Декември 2016 22:44
Данил
14 Декември 2016 21:29
Последният път ,ако не е бил СССР ,границата с Гърция щеше да минава по линията Асеновград-Дупница.
Забравена е телеграмата на Молотов от Париж през 1945 г. "Българи,бъдете спокойни. Вашите граници са защитени".

Те в момента горките техните граници не могат да защитят от наплива на китайците, камо ли за нас да се коркат.
Владивосток - дребен и среден бизнес е китайски.
По-едрия - японски.
Средна Азия оттече.
Хората бягат от Русия.
Елитите им се дръвчат на Европа (щото там са им парите и авоарите) , Свободния Свят да си вдигнат цената. Питаш ли се как живее обикновен руснак в Източен Сибир, където на практика вече всичко принадлежи на китайците и властта и парите се държат от малка корумпирана каста на прокурори, милиционери едри азиатски играчи?
15 Декември 2016 18:33
Шако 14 Дек 2016 22:44 Те в момента горките техните граници не могат да защитят от наплива на китайците, камо ли за нас да се коркат.
Владивосток - дребен и среден бизнес е китайски.
По-едрия - японски.
Средна Азия оттече.
Хората бягат от Русия.
Не са само китайците!
И африканци, и виетнамци и всякаква сган се е надомъкнала! Руснаците са бити, ограбвани, изнасилвани! .. ето : "Многократно судимый узбек зарезал оренбуржца в пос. Ростоши..".."66-летнему топ-менеджеру оборонного предприятия гастарбайтеры нанесли более 100 ударов ножом" .. "Наглый китаец избил нетолерантную россиянку граненым стаканом в поезде Чита — Забайкальск .. В Забайкалье китаец избил пассажирку поезда граненым стаканом. В поезде сообщением Чита — Забайкальск китаец жестоко избил россиянку. Как сообщает «Вечорка», инцидент произошел минувшей ночью около 04:00 один из пассажиров поезда, гражданин Китая, предположительно, находившийся в неадекватном состоянии сначала задирал пассажиров, а затем сдернул одеяло со спящего ребенка. Ему сделала замечание женщина. Тогда китаец схватил со стола граненный стакан и начал избивать им женщину. .."


Хубаво барем, че не им дават социал и квартири като Танте!
Освен това - в Русия бият негрите! ... " В Воронеже били пьяного негра-антирасиста ... ... .. Чернокожего гостя Воронежа повалили на снег и начали бить руками и ногами по голове .. Спустя несколько минут потасовки пострадавший сам встал на ноги.
Пресс-служба МВД ничего не сообщала об этом происшествии.
Напомним, 5 ноября у торгового центра «Солнечный рай», судя по видео в Youtube, состоялась массовая драка представителей Кавказа и черного континента. Афроамериканцы победили. ... "
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД