:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,026,088
Активни 99
Страници 16,554
За един ден 1,302,066

За 9 години в обществените поръчки се завъртяха над 60 млрд. лева

БДЖ, "Софарма" и "Петрол" са в челната петорка по големи сделки. 10% от изпълнителите са получили 71% от договорите и 85% от парите
ИПИ
Графики за обществените поръчки
За девет години - от 2007-а до 2015-а, държавните структури в България са изхарчили над 60 млрд. лв. за близо 200 хиляди процедури по Закона за обществените поръчки. През този период в ролята на възложители са влезли повече от три хиляди държавни органи, общини и предприятия, а спечелилите поръчките са близо 20 хиляди. Това показват отворените данни за процедурите, благодарение на които може да се направят различни "разрези" на харченето на обществен ресурс.

Едва ли за някого е изненада, че най-големите поръчки са в строителството. Но има и други, по-малко известни и доста интересни факти. Например най-скъпият договор в изследвания период е за превоз на пътници и е спечелен от БДЖ. Поръчката е дългосрочна - за 15 години, а стойността й е в размер на 4.6 млрд. лева. Договорът за изпълнението й е подписан на 25 юни 2009 г.

Прави впечатление, че сред компаниите, които са спечелили най-много и най-скъпи поръчки, се класират няколко доставчика на лекарствени продукти и медицинска апаратура.

Анализът на статистиката за обществените поръчки показваголямата концентрация на договорите в малка част от изпълнителите.Така само 10% от изпълнителите на обществени поръчки (близо 2 хиляди) в периода са спечелили общо 120 хиляди процедури - което е 71% от общия брой на подписаните договори. Стойността на спечелените от тях поръчки е огромна - 53 млрд. лв., или 85% от общата сума по всички договори за периода. Важно е да се направи уговорката, че в случая става въпрос само за самостоятелни изпълнители. А ако се прибави участието на различните фирми в консорциуми, изпълнителите на обществените поръчки стават още по-концентрирани.

Концентрацията е валидна и за самите възложители. И пропорциите са почти същите като при изпълнителите. 10% от възложителите са сключили 122 хиляди, или 73% от всички договори. Общата стойност на възложените от тях дейности е 55 млрд. лв., което представлява 90% от сумата на всички подписани договори през 2007 - 2015-а година.

Отворените данни показват, че най-скъпите поръчки са за инфраструктура - основно в отраслите транспорт и енергетика. Начело в класирането е Министерството на транспорта, следвано от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), "Метрополитен" - София и НКЖИ (Националната компания "Железопътна инфраструктура"). "АЕЦ Козлодуй и ТЕЦ "Марица-изток 2" също влизат в Топ 10 на възложителите. В първата десятка попадат и две общини - Столичната и Варна. Любопитен факт е, че в категорията "местна власт" сред крупните възложители заедно с най-големите градове се нарежда и Несебър.

Договорите на всичките 265 български общини представляват над 1/4 от броя и сумата на обществените поръчки в страната.Най-много са поръчките на най-големите общини- Столична община (1.723 млрд. лв.), община Варна (1.131 млрд. лв.), община Бургас (748 млн. лв.), община Пловдив (498 млн. лв.) и община Сливен (462 млн. лв.). В същото време скорошно изследване на ИПИ по данни на Сметната палата - "Успехите и провалите на български общини в периода 2011-2014 г.", показа, че корупционният натиск на общинско ниво е голям и злоупотребите и погазването на закона при процедурите за обществени поръчки на общините са по-значителни, отколкото на ниво централна администрация.

Нарушенията и корупционните практики при процедурите за обществени поръчки са разпространени на всяко ниво на харченето на публичен ресурс. Доказателство за това можем да открием и в проверките и отчетите на Агенцията за държавна финансова инспекция, които показват, че в над 40% от обществените поръчки са открити нарушения през 2015 г. По-голямата част от тях отново са такива, които водят до неспазване на принципите на Закона за обществените поръчки за публичност и прозрачност, свободна и лоялна конкуренция, равнопоставеност и недопускане на дискриминация.

Отворените данни и тяхното анализиране представляват добър старт за разкриването и решаване на проблемите при възлагането на обществени поръчки, като в същото време повишават вниманието на данъкоплатците към харченето на техните пари.

7
2728
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
02 Януари 2017 22:33
Мдааа,и нито едно мнение по въпроса.Ако темата беше за задника на Николета Лозанова какви мнения щеше да има само!!!
Ей затова,матряла е обречен на изчезване.
02 Януари 2017 23:00
Софийска община прави метро, и затова е на първо място, във Варна какво се прави, че не се сещам, с което да се оправдае второто И място.
02 Януари 2017 23:00
Ами една от причините е, че статията е прекалено постна за толкова сложен проблем. Къде и дали адекватно е давано, трябва ли изобщо да се налива в БДЖ и защо, къде може удобно да се краде и защо, колко от парите са европейски. Нужна е поредица от статии за да се види как се трошат лесните пари и кой е направил лой от това.
02 Януари 2017 23:07
къде може удобно да се краде и защо, к


Най-бързо и ефективно от саниране, строежи на пътища, стадиони, ремонти на сгради, увеселителни паркове и атракции. По много и наведнъж! Поредици от статии имаше за много и всякакви видове кражби и разхищения на публични средства(европейските пари също се водят такива), но както е забелязал и колегата по-горе - форумен интерес почти никакъв
03 Януари 2017 04:42
Това е назначената икономика. Въпреки че България се управлява дясно, почти няма реална икономика. Всички са се наредили пред държавата с паничката. И искате да станем богати? Няма как! Данъците, които се събират от малкия бизнес и от работещите бедни, отиват за раздаване на печалби на приближените до кметовете и партийните централи. Само че не забравяйте, че всяка тяхна печалба е загуба за държавата. Защото, ако държавна фирма строи пътища или извършва услуги, разходите ще са за заплати и консумативи.Ако се начисли печалба, тя пак ще отиде в бюджета. Интересното е от тези 60 милиарда колко печалба изцоцаха частните фирми? Как няма да му харесва на елита в ЕС????????? И да има мегаломански проекти..? А ние, дето внасяме данъци и ще плащаме кредитите на държавата заради тарикатите, как да сме доволни?
03 Януари 2017 11:45
Щеше да е интересно да има статистика и колко от парите всъщност са вложени в съответните обекти и колко са потънали в нечии джобове? И какъв % от работата е възложена на подизпълнители, и въпроса с разплащането с подизпълнителите?
03 Януари 2017 13:28
колко от парите всъщност са вложени в съответните обекти и колко са потънали в нечии джобове

Това е много трудоемка работа и трудна за доказване. Не, че е невъзможна, но ... кой ще се занимава, ако няма нареждане от високо място.
В момента на тези места знаем кои са. Да се надяваме, че някога ще се достигне и до такива разкрития, но аз се съмнявам силно!
Но дори и от тази съвсем повърхностна информация, се вижда недопустимостта (от гледна точка на морала) за концентрация на средства в малко (10%) играчи.
И аз го рекох - морал! Като знаем кои ни управляват...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД