:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 328
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

2017-а започва без резки движения в подоходните данъци

Тази година ще има облекчение за граждани, които плащат основно по банков път
Промените в основните данъчни закони не са радикални и неочаквани. Вдигането на акцизите например, което води до поскъпване на цигарите от 1 януари, е предизвестено и неизбежно, тъй като България е длъжна да догонва минималните за ЕС равнища. "Революционните" идеи на социалистите да премахнат плоския данък върху личните доходи и да го заменят с различни ставки, стигащи до 27% за най-богатите, не събраха подкрепа в парламента.

Има обаче новини във връзка с начисляването на т.нар. данък "уикенд" и неговия "роднина" данък "натура". От Нова година шефове, счетоводители и служители трябва много да внимават как се ползват активите на фирмата - коли, помещения, компютри, телефони и др., и какво вписват в данъчните декларации. НАП вече предупреди, че зорко ще следи дали тези активи се ползват смесено - и по работа, но и за лични нужди, и дали се плащат съответните данъци за това.

Някои идеи на Министерството на финансите, свързани с начина на деклариране на данъци и с ползването на облекчения бяха одобрени от парламента, а други бяха отхвърлени или модифицирани.

Новост е облекчението за граждани, които плащат сметките и покупките си основно по банков път. Предвижда се човек да може да спести 1% от дължимия данък върху доходите си тази година, ако поне 80% от парите, които взима и които дава, са се движили виртуално, безкасово. Спестеният данък обаче не може да е повече от 500 лева, записаха депутатите. Така на практика едва ли много данъкоплатци ще бъдат стимулирани да ползват облекчението. А и засега няма яснота как точно човек ще контролира и как ще доказва, че по-малко от 20% от паричните му доходи и съответно извършените от него плащания минават кеш. Не е ясно и как НАП ще проверява дали физическото лице не е излъгало в декларацията си, за да се възползва от преференцията.

И тази година ще има облекчение за физически лица, които декларират данъците си по електронен път и рано - до 31 март. Отстъпката е 5% от данъка за довнасяне, но не може да е повече от 1000 лева. Не може да ползва облекчението гражданин, който има просрочени публични задължения и е обект на принудително събиране на суми.

Отпадна първоначалното намерение на Министерството на финансите да глобява наследници на починал, ако не са подали данъчна декларация за покойника. В окончателния текст на закона пише само, че годишната данъчна декларация за доходите на починали лица може да се подава от наследниците по закон или по завещание, което означава, че не е задължение, а е доброволно. Първото намерение на МФ създаваше опасност да бъдат глобявани хора, които дори не знаят, че са споменати в нечие завещание.

Намерението на НАП и МФ да задължат всички фирми да подават от Нова година декларациите си по Закона за корпоративното подоходно облагане само онлайн бе осуетено от депутатите. Задължението обаче не отпада, само се отлага, тъй като по-малките фирми нямат все още готовност. Парламентът реши, че и тази година бизнесът ще може да работи с хартиени декларации, но през 2018-а вече ще трябва да мине на електронно общуване с НАП.

Едноличните търговци трябва да платят дължимите авансови вноски за първите три месеца на годината до 30 април. А срокът за внасяне на дължимия данък върху разходите пак е 30 април, само че следващата година.

Новорегистрираните земеделски стопани могат да изберат да плащат данъци като еднолични търговци, като посочат това в годишната данъчна декларация.

Такситата ще плащат данък на съответната община - по Закона за местните данъци и такси.
1242
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД