:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 288
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

МОН търси компромис за приемните изпити в НПМГ

До дни ще бъде взето компромисно решение за приемните изпити в Националната природо-математическа гимназия "Акад. Любомир Чакалов". Това съобщиха за "Сега" от просветното министерство, откъдето вече са провели няколко срещи с ръководството на училището заради протеста на негови ученици.

В края на м.г. възпитаниците на школото започнаха кампания под надслов "Не пипай моята гимназия" в знак на протест срещу премахването на допълнителния вътрешен приемен изпит по природни науки. Досега в НПМГ се влизаше с три изпита - по български език, по математика и по природни науки (география, физика, химия или биология, в зависимост от профила на паралелката, за която се кандидатства). Последният изпит се организира от самото училище. Според новия училищен закон обаче приемът в гимназиите след 7-и клас вече ще е само на базата на изпитите от националното външно оценяване по български и по математика. Според учениците това ще снижи нивото на приеманите, тъй като вече няма да могат да се отсеят най-добрите и мотивирани да учат природни науки, а оттам ще падне и авторитетът на гимназията. Те се опасяват, че дори може да бъде отнет националният статут на училището.

От МОН за пореден път успокоиха учениците, че никой няма намерение да маха "националното" от наименованието на школото. Връщането на вътрешния профилиращ изпит обаче едва ли ще е възможно, тъй като ще се търси законово решение на казуса. От министерството са категорични, че е имало 2 месеца за обсъждане на новата наредба за приема след седми клас, когато е трябвало учителите да реагират. "Лошото е, че една голяма група добре подготвени хора се чувстват засегнати и неудоволетворени от закона, затова ще търсим компромис. Но учителите и учениците трябва да разберат, че вече имаме нов облик на образователната система, нов профил на училищата, които трябва да са равнопоставени и да гарантират равни условия за всички деца", коментират от екипа на министъра в оставка Меглена Кунева. Оттам признаха, че и в момента се обсъждат различни варианти, за да се намери взаимен компромис, вкл. по линия на автономията на училищата, но той не бива да води до крайности. В положението на НПМГ са още няколко национални училища в София, Габровската национална гимназия, националното СОУ в Горна баня и др.

РЕФОРМА

От просветното ведомство обясниха, че на този етап всички училища, които в момента са национални, ще останат такива поне до 1 ноември 2017. Тогава Министерският съвет следва да обяви националните училища, които отговарят на новите правила за "национален статут". Първоначално срокът беше 1 ноември м.г., но той не беше спазен. Анализи на министерството към момента сочат, че 7 от 10-те национални училища у нас не отговарят на изискванията. 2 училища пък досега са кандидатствали пред министерството да получат национална задача - един от критериите за получаване на национален статут. Това са професионалната гимназия по транспорт и енергетика в столицата "Хенри Форд" и училище от Варна.
1
1636
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
06 Януари 2017 11:11
Най-голямото безумие на Кунева в образованието е унищожаването на няколкото "национални" гимназии, една от които е и НПМГ. Тези гимназии бяха замислени като наистина "специални" позволяващи да се извършва специализиран конкурс на входа, което позволяваше да се води друга форма на образование след това. Идеята, че всички трябва да са равни може да е добра в някои места, но определено в природата не е така. Затова и всички опити за уравновиловка винаги ги свързваме с една друга форма на управление, при което имаше Човек и всичко друго.
Единственото разумно нещо е да се оставят всички гимназии да си избират какви изпити ще се използват за класирането, защото цялата система с "националните" матури е една голяма фалшификация. Всички го знаят ! Затова и е желанието да се премахнат изпитите в гимназии като НПМГ, защото тези изпити показват колко е фалшива системата с матурите - няма начин да се обясни как от училища все с отличници няма нито един получил повече от 3.5 на тези изпити, докато от други училища 5.5 на матурата води до 5.0-5.25 на изпита.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД