:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 514
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
В разузнаването нямало данни за раздвижване на терористи на Балканите

Шефът на НРС се оплака от състоянието на службата

Хората били демотивирани, липсвали кадри
Снимка: Велислав Николов
И. д. директорът на Националната разузнавателна служба полк. Кирчо Киров се оплакал пред депутати от БСП, че е заварил службата в лошо състояние. Това стана ясно след срещата му с ръководството на соцпартията в парламента.

Киров, който наследи ген. Димо Гяуров в НРС, предприе серия от опознавателни срещи с политическите партии. Миналата седмица той се видя с шефа на жълтите депутати Пламен Панайотов. Предстоят му разговори с ОДС и ДПС.

Шефът на НРС споделил, че хората в службата са демотивирани, че кадровият проблем не е никак малък. Пред журналистите Киров каза само, че с левите депутати е обсъждан най-общо кадровият проблем в НРС. Като пример той посочил как в сегашната ситуация на война в Ирак в разузнаването имало само 4-ма арабисти.

Киров щял да представи пред премиера и президента доклад за състоянието на спецслужбата до края на месеца. Разузнавач N1 готвел и концепция за развитието й. И на тази среща той отново настоял да има отделен закон за НРС и потърсил подкрепа от червените. Попитан получил ли е подкрепа за това от Панайотов, той каза: "На този етап няма принципни различия."

------

каре



КОНТРА



Панайотов отрече да е давал каквото и да е принципно съгласие за отделен закон за НРС. "Такъв предмет, категорично мога да заявя, не е обсъждан", заяви шефът на жълтите депутати. Той каза, че все още няма яснота дали да се прави отделен закон за НРС.

-----



Шефът на разузнаването каза още, че службата му не разполага с информация за раздвижване на терористични организации на Балканите. На заседанието на вътрешната и външната комисия в парламента преди 2 седмици той съобщи, че имало раздвижване на терористични организации в Ливан.

Киров бе категоричен, че НРС не е получавала данни за преки заплахи за националната сигурност на България във връзка с войната в Ирак. Соцлидерът Сергей Станишев пък заяви, че се интересувал как войната се отразява върху България. Според Станишев Арабският свят се радикализира спрямо Запада и по-специално срещу страните, които участват в коалицията на САЩ.

"Това не може да не ни притеснява, защото всеки кадър на убита жена или дете пораждат нови десетки терористи и от тази гледна точка за мен е особено важно да се засили дейността на НРС по отношение на тероризма и на икономическата сигурност на държавата, каза соцлидерът. Той смята, че икономическата сигурност била силно подценявана в работата на НРС през последните години.
844
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД