:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 363
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Интервю

Кемал Еюп: Някой трябва да понесе отговорност за "Булгартабак"

Или "Тъбако кепитъл партнерс" са били много големи майстори да заблуждават, или някой не си е отворил очите навреме, казва депутатът от ДПС
Снимка: Велислав Николов
ВИЗИТКА

Кемал Еюп е роден на 6 февруари 1952 г. в силистренското село Суходол. Завършил е висше образование, специалност математика. По професия е програмист-математик. Трети мандат депутат. Зам.-председател на комисията по европейска интеграция и член на комисиите по медии и по външна политика, отбрана и сигурност. Женен.





- Г-н Еюп, защо пропадна сделката за "Булгартабак"?

- Доколкото разбрах, няколко условия не са приети от купувачите, а те от своя страна поставят нови.

Още от самото начало станаха ясни три неща. Първо - "Тъбако кепитъл партнерс" е офшорна фирма. Второ - те нямат достатъчен финансов ресурс. И трето - зад тях не стои Дойче банк, а собствениците са няколко. Така в крайна сметка се убедихме, че те не са сериозни купувачи. Не приехме и претенциите им да могат да прехвърлят свободно акциите, както си искат. Всичките наши опасения, които намериха израз като условия в стратегията и в преговорния процес с потенциалните и вече реалния купувач, произхождаха от страха ни да не се затрие тютюнопроизводството. Сега се вижда, че сме ги поставили съвсем основателно. Така че, отказвайки се от сделката, ние всъщност защитихме националния интерес. Тук искам да отворя една скоба. Решението на Върховния административен съд, който нареди да се подобрят офертите за "Булгартабак", и последното решение на мнозинството за спиране на сделката защитават националния интерес и тютюнопроизводството. В този случай човек не може да не се сети за това, което каза навремето Елин Пелин в един свой разказ: "Оти ручахме жабетата?"

- ДПС от доста време се противопоставяше на тази сделка. Вие ли хванахте тези нередности?

- Не, винаги имаше пълна информация между изпълнителната власт, Агенцията по приватизация и политическите сили. По-навътре в материята, разбира се, са ръководните фактори, но никое от тези звена не посмя да скрие информация. Нещата бяха прозрачни и дори някой някъде, включително от страна на купувачите, да е имал намерение нещо да скрие, не успя да заблуди никого и сделката не се състоя. Стана пределно ясно, че голямото желание да приватизираш не е достатъчно основание да се реализира сделката.

- Кой трябва да понесе отговорност за всичко, което се случи?



---------------

- Определено никой не може да се скрие от политическа отговорност, защото най-големият съдник е обществото. Трябва да се анализират нещата и някой да понесе отговорността. Но това може да стане, след като се направи напречен разрез на цялото мероприятие и тия напъни за продажба на "Булгартабак". Щом има неуспех, значи някой някъде не е забелязал или отчел навреме толкова много липси и неотговарящи на изискванията претенции на купувача.

--------------



Или "Тъбако кепитъл партнерс" са били много големи майстори да заблуждават, или някой не си е отворил очите на време.

- Трябва ли да си отиде Николай Василев? Той лобираше за партньорите.

- Той, предполагам, ще си понесе своята отговорност, но не виждам как в случая може да бъде обвинен само един човек. Защото се работи в екип, никой не взима сам решенията. В крайна сметка дали Николай Василев да си ходи или не ще реши премиерът, а предполагам и политическите ръководства на коалицията.

- Каква отговорност, казвате, ще понесе вицепремиерът?

- Тепърва предстои това да се реши. Аз не мога да излагам своите мисли, но нормалната логика е някой, който е поел задачата и не я е изпълнил както трябва, да понесе отговорност.

- Какво предстои оттук нататък? Ще се спре приватизацията на "Булгартабак", ще се избере друг от кандидатите или ще има нова процедурата?

- Първо трябва да се произнесе Конституционният съд по поправките в закона за приватизацията, за да се види дали ще продължи процедурата или не. Освен това тепърва ще се умува по въпроса какво да е политическото решение по въпроса. Мисля, че оттук нататък е реалистично да се разсъждава в посока нова процедура.

- ДПС всъщност иска ли продажба на холдинга?

- Разбира се. От самото начало ние сме били на тези позиции, защото държавата трябва да се оттегли от икономическите ресори и ще го направи. Държавният монопол в тютюнопроизводството трябва и ще падне, но ние като политици и общественици сме длъжни на първо място да защитаваме интересите на българския гражданин, на производителя. Тютюнопроизводството е структуроопределящ сектор, има цели региони, в които то е основният поминък за препитание. Ние сме длъжни да гарантираме живота на тези хора. Затова казваме: продажба - да, но не всяка цена. Ето защо е малко трудно, но не и невъзможно да се намери верния път. Имаше такива купувачи, които отговаряха на условията, вероятно ще се появят и нови, процедурата трябва да продължи. Намерението за приватизация не трябва да се отлага във времето.

- Какво става с етническия модел, с който ДПС толкова се гордее? Зам. областният управител на Пазарджик Реджеп Моллаахмед поиска прогонване на християните от Родопите.



-----------------------

- Не знам какво го е провокирало да заяви това, но етническият модел е непреходен и ще продължи да се развива. Възможно е някъде той да скърца, но нищо не оправдава г-н Моллаахмед, най-малкото от позицията на представител на държавната власт, да се изцепи по този начин. Той все пак е образован човек и аз поне за себе си нямам обяснение на тази реакция.

---------------------------



Той се помъчи да обясни нещо, че има дисбаланс в назначенията. Вярно е, че някои неща може да са регулирани законово, но не и реално в живота. Всяко нещо изисква време.

- За какво става дума?

- Той заяви, че няма равнопоставеност при назначаването на мюсюлмани и християни в областта. Г-н Моллаахмед изтъква това като довод, но той не е приемлив.

Тъй или иначе обаче етническият модел е факт, хората по места си живеят добре и задружно. Аз познавам добре жителите на Корница, а и много хора от Родопите и не съм усетил да има тенденция за проблеми. Не съм разбрал и някакви емисари да работят в региона.

- Ще го изключите ли от ДПС?

- Според устава ни изключването се прави от местната организация. Той трябва да понесе сурово партийно наказание и в крайна сметка предполагам, че ще се стигне и до изключване. Като казвам партийно наказание, не правете асоциации с миналото. При нас никой никого не задължава, всеки доброволно приема идеологията и програмните документи. А в ДПС никой никога нито писмено, нито устно е защитавал нещата, които г-н Моллаахмед е изрекъл пред толкова много хора в Корница.

- Като говорите за отговорност, ДПС ще поеме ли такава за кризата в БТА?

- За кризата в БТА политическа отговорност носи управляващото мнозинство. Спекулира се, че г-н Чешмеджиев е кандидат на ДПС. Може би защото под предложението за номинирането му стои подписът на колежката Емел Етем. Но това беше кандидатура на НДСВ, даже после разбрах, че зад нея стоят варненските депутати от НДСВ. Явно е имало политическо решение и аз като част от мнозинството съм защитавал нашата обща кандидатура.

- А защо Етем го защитаваше повече и от ендесевейци?

- Тя трябва да даде по-точен и ясен отговор на този въпрос, аз за себе си нямам такъв. Но за всеки неуспех се носи политическа отговорност, защото всеки гаф си е гаф и не може да се изтрие с гъба.

- Говори се, че Чешмеджиев е бил всъщност кандидатура на Лидия Шулева. Така ли е?

- Не съм чул такова нещо. Не стоя толкова близо до ръководството, че да знам нещата от кухнята, но никой не е споменавал това.

- А кога ще се обсъдят кандидатурите за новия шеф на агенцията?

- Това трябваше да стане още миналата седмица, но по-важни събития идват на дневен ред. Затова обсъждането на кандидатурите се отлага, а не че има някакви други намерения или интриги. След обсъждането на номинациите от двете групи, пак ще се поеме политическа отговорност от групите на НДСВ и ДПС и ще се даде ход на процедурата за избор на нов генерален директор.

- Журналистите от БТА се готвят пак да протестират заради забавянето на избора, тъй като много съкратени от Чешмеджиев, продължават да работят, без да получават заплати. Какво ще правите?

- Не ми се струва добра практика за всяко нещо да се тръгва на протести и стачки, защото това мирише вече на политизиране. Не бих желал дори да си помислям, че е така, защото БТА винаги е била държавна институция и информацията за България от света и обратното минават през нея. Политическото доминиране не би трябвало да е фактор в нейната работа. Ако е имало такова нещо в миналото, то вече в никакъв случай не трябва да се допуска.

- Вие лично кого от номинираните кандидати ще подкрепите?

- Трудно ми е да кажа, но симпатизирам на г-н Максим Минчев. Бих се произнесъл обаче, когато чуя програмите за управление на агенцията на всички номинирани за поста.

- Защо ДПС не номинира никого?



-----------------

- Да ви кажа една тайна. И предишния път - за Стоян Чешмеджиев, парламентарната ни група не е обсъждала и не е номинирала кандидат.

----------------



- Нямате афинитет към този пост ли?

- Не че нямаме афинитет, но нито ние, нито коалиционните партньори сме си поставяли за цел да поделим сфери на влияние. За нас е достатъчно общото обсъждане между двете парламентарни групи и заставаме зад решението, което се вземе тогава.

- Къде потъна новият медиен закон?

- Той отлежава и събитията около БТА го отложиха във времето. Не знам какъв е проблемът, но явно има такъв вътре в парламентарната група на НДСВ. Аз поне не виждам друга причина за забавянето.

- Шефката на медийната комисия Милена Милотинова не ви ли е дала някакво обяснение за отлагането?

- Не, така или иначе първа точка в дневния ред на медийната комисия е въпросът за генералния директор на БТА. Следваща ще бъде медийният закон.

- А усетили ли сте по кои казуси в проекта има разногласия в жълтата група?

- Лично моето мнение е, че противоречията там всъщност са лобистки проблеми. Явно в крайна сметка ръководството на НДСВ в лицето на премиера трябва да си каже тежката дума.
568
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД