:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 463
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Треска

Сините кметове бавно изплуват от местната мъгла

СДС ще заложи на градоначалниците, които могат да минат за успешни - в Русе, Пловдив, Плевен, Смолян, Видин... За останалите общини кандидатите ще са смес от партийци и безпартийни "естествени лидери".
Пресфото-БТА
В края на миналата седмица НИС на СДС подкрепи кандидатурата на д-р Иван Чомаков за нов кметски мандат в Пловдив и с това сложи край на един от големите, тегави, наболели и сложни предизборни проблеми в синята партия.

От доста време градската организация на СДС в Пловдив, една безгранично вярна на Иван Костов дружина, даваше да се разбере, че не долюбва Чомаков. Напрежението между партията и кмета стигна своя връх миналата седмица, когато сините под тепетата взеха твърде интересното политическо решение - задължиха Чомаков да махне определени кадри от екипа си. Защото били хора на Софиянски. Всичко това се случи след като столичният кмет пръв подкрепи кандидатурата на приятеля си Чомаков.

НИС тушира напрежението като привика пловдивския градски шеф Васил Паница на "Раковски" 134 и повтори за сетен път мантрата: "Партията подкрепя успешните си кметове". Поне на този етап отпадна варианта за син кандидат-кмет да бъде издигнат бившият директор на международен панаир в Пловдив Александър Дяков, който минава за приближен както на Иван Костов, така и на Петър Стоянов.

С номинирането на Чомаков, НИС за първи път от доста време демонстрира, че води собствена кадрова политика.

Половин година преди изборите,



СДС има доста проблеми, освен пловдивските



Колкото и странно да звучи, в София синьото кандидат-кметско положение като че ли е малко по-ясно, отколкото в другите структури на партията. СДС в София, с активната помощ на централното ръководство, в момента се занимават с едно - отбиват медийното любопитство около кметската кандидатура. Интересът се разгоря особено след като Стефан Софиянски най-после обяви официално, че ще се бори трети мандат.

В интервю пред "Сега" лидерът на СДС-София Евдокия Манева потвърди три налични кметски номинации - на зам.-шефа на СДС Пламен Орешарски, на бившия зам.-министър на икономиката и настоящ изпълнителен директор на Булбанк Левон Хампарцумян и на бившия социален министър Иван Нейков. Според общото мнение тези кандидатури са добри и всеки от номинираните има своите шансове. Очевидно е обаче, че имената на двама от тях, както и името на Нели Куцкова, се въртят в публичното пространство, колкото да се прикрие истинският претендент на СДС. И това засега е Пламен Орешарски. Иван Нейков, например, не веднъж обясняваше, че няма да играе срещу Софиянски. Левон Хампарцумян даде да се разбере, че мисли трезво, т.е. че не би сменил Булбанк с общината.

Срокът за партийни номинации в София изтича на 15 април. За останалата част от страната той приключи в средата на март. Но това не разсея мъглата над сините кандидат-кметове.

Решението на Националния партиен съвет на СДС от януари - да подкрепи действащите партийни представители в местната власт, всъщност е единственият светъл лъч в играта, наречена сини номинации. Нарочвайки действащите сини кметове за "успешни", СДС от раз реши проблемите около кандидатурите си в една дузина областни центрове. Ясно е, например, че в Пазарджик СДС отново ще издигне Иван Колчаков, във Видин - Иван Ценов, в Плевен - Найден Зеленогорски, в Русе - Екатерина Николова, в Смолян - Данчо Киряков.



По логиката "син кмет=успешен кмет",



сините би трябвало да издигнат още Румен Димитров в Кърджали, Златко Живков в Монтана, Георги Иванов в Хасково и Веселин Златев в Шумен. Проблемът обаче възниква в това, че някои от действащите кметовете не са толкова успешни, а други вече не са толкова сини. Веселин Златев, например, още през ноември 2001 г. подкрепяше Софиянски, искаше да основе кметска партия и казваше, че "СДС е изчерпил своето значение". В Кърджали пък сините като че ли нямат шанс за нов кметски мандат. СДС-Кърджали е във фактическо разцепление, след като НИС отстрани хората на Пламен Иванов и служебното ръководство напоследък се трепе да подготви нова изборна конференция. Трите лагера седесари в Кърджали имат първостепенна задача - да излъчат приемлив председател на организацията, а едва след това ще умуват кого да нарочат за "олимпийското" участие в изборите. Този олимпиец засега май е действащият кмет Румен Димитров.

В Плевен СДС има малко по-сериозен шанс да спечели отново кметски мандат. В плевенските клубове на СДС има поне 5 предложения за кмет, но най-вероятно изборът отново ще падне на сегашния кмет Найден Зеленогорски, който е председател на общинското СДС и зам.-председател на областното СДС.

Засега в СДС-Сливен за кмет са номинирани двама души - 42-годишният адвокат Димитър Митев, който е председател на общинския съвет на СДС, и бившият областен управител Стефан Генов. От СДС обявиха, че заедно с още 10 десни партии, сред които НДСВ, Съюзът на свободните демократи, ВМРО и Съюз "Радикали", ще издигнат единна кандидатура за кмет на Сливен. Всяка партия ще предложи свой човек за градоначалник, а след щателен оглед щели да изберат най-подходящия.

Абсолютно сигурно е, че във Варна СДС ще издигне непартиен кандидат, който ще спори с подкрепяния от БСП действащ кмет Кирил Йорданов. На този етап в града има три обявени кандидатури за кмет - на Йорданов, на Веселин Данов - сина на покойния шеф на Конституционния съд Христо Данов, и на общинската съветничка Веселина Савова.

Елеонора Николова е единственият назован досега кандидат за кмет на Русе. Лидерът на СДС д-р Бисер Начев първи разкри преди месец, че тя е варианта за "сините" в дунавския град. Преди седмица Стефан Софиянски също афишира подкрепата си за симпатичната дама. Самата Николова все още не е заявила твърдо дали ще се кандидатира за втори мандат. Очаква се това да стане в началото на септември. Според русенски политици, юристката не иска да афишира своите амбиции, за да не бъде обвинена, че отсега е започнала предизборната си кампания. Все пак, вероятно тя отново ще се кандидатира за кмет на Русе и победа й на изборите е напълно реална. В момента русенската община реализира два важни проекта за ремонт на улиците на града и подмяна на уличното осветление. Ако градът светне до есента, това ще е важно предимство за Николова в предстоящата битка.

"СДС ще подкрепи за кандидат-кмет на Стара Загора личност, която е в състояние да обедини дясното политическо пространство, но няма да сключваме коалиционни споразумения", заяви служебният лидер на синята партия в града на липите д-р Стефан Радев, след като стана известно, че НДСВ и Партията на свободните демократи са готови да застанат на местните избори зад бившия градоначалник и настоящ посланик на България в Израел проф. Цанко Яблански. Стара Загора е един от градовете, наред с Варна, Кърджали и Благоевград, където СДС не е в състояние да извади партийна кандидатура.

До момента дипломатът Яблански не е дал знак, че е готов да се кандидатира. Преди месец професорът заяви, че ще обмисли сериозно отправените му оферти. Надежда, че той ще се кандидатира, будят думите му, че засега не бил особено склонен да се завърне към професорската катедра в Тракийския университет.

Яблански бе кмет на Стара Загора в периода 1995-1999 г., но към края на мандата си влезе в конфликт с тогавашното ръководство на сините, доминирано от привърженици на Христо Бисеров. Като своеобразна компенсация го изпратиха посланик в Израел.

Въпреки сроковете, които самата партия си постави, вероятно кандидатурите на СДС за кметове и общински съветници в 263-те български общини ще се избистрят едва след 2-3 месеца, а



истинска синя кампания може да се очаква не по-рано от септември.



Ясно е, че сините ще издигнат във всички общини еднопартийни листи за общински съветници. Кандидат-кметовете на СДС ще бъдат смес от партийци и безпартийни "естествени лидери".

СДС няма да си дава зор за другата обичайна игра по време на кампании - търсенето на предизборни коалиции. Сините обявиха, че ще търсят диалог "със структурите на гражданското общество и авторитетни личности". След като БЗНС-НС реши да участва самостоятелно на изборите, коалицията ОДС вероятно няма да бъде широко разпространена дори и в местни варианти. Все още е рано да се каже дали това е печеливша тактика.
 
Най-вероятната номинация на СДС за кмет на София на този етап е тази на зам.-председателя на синята партия Пламен Орешарски.
 
Кметът на Пловдив Иван Чомаков бе номиниран за нов мандат от НИС на СДС. Заради добрите си отношения със Стефан Софиянски, Чомаков не бе желан от градската организация на партията си.
592
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД