:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 428,285,074
Активни 88
Страници 11,659
За един ден 1,302,066
ОБРАТНИ РАЗПИСКИ

Пагон

Бойко Ламбовски
Онзи ден се стреснах от себе си. Както слушах новини и прелиствах вестници, като ту обръщах, ту не обръщах внимание на стени, протести, терористични актове и инциденти, изведнъж ме прониза мисълта, че нашата страна трябва да прави, да струва, но да си стегне армията.

Защо се стреснах от себе си ли? Защото никога не съм бил привърженик на армейския бит и живот. И естетически, и философски такива неща като устав, строга субординация, всеобща униформеност и нетърпяща нюанси комуникация са ми били или смешни, или неприятни. Или и двете, най-често в комплект. Нещо повече, в разговори с близки и приятели често сме разсъждавали, че в някакъв идеален план армията като организация трябва да изчезне. Това в един "нормален" свят, разбира се. Съгласете се, че е нелепо един да крои дрехи, друг да създава компютърни програми, трети да пече хляб, четвърти да прави зрелища за другите, а някой по цял ден да марширува и да лъска оръжия. И всички заедно да издържат този последния, защото не се знае кога и срещу кого ще потрябва.

Че нали в един нормален свят хората ще са отдавна наясно как най-тъпото нещое да водиш война -удря и по тебе, и по другите, губиш крайници, живот, територии; печелиш на практика нищо. Непродуктивно, нерационално, скъпоструващо занятие за вид, надарен с интелект, какъвто сме ние, човеците. Тоест армията би трябвало да изчезне от чисто прагматични съображeния, съответстващи на новото и високо цивилизационно ниво на потомците ни.

Въпросът е, че "нормален" свят няма. И не се предвижда скоро. Казусът с войната и мира днес не е по-малко сложен, отколкото е бил по времето на Цезар, Наполеон или Лев Толстой. Сигурно дълго ще остане такъв. Политици, философи и социални психолози твърдят, че мирът и войната са двете страни на една и съща монетка. Можем да наречем монетката общество, можем човечество, можем живот - все става. Мирът и войната са присъщи на нашия вид, само формите им понякога се променят, така че няма как да ги пъхнем в христоматийните представи. Войната не е само звякане на мечове или артилерийска канонада, както и мирът не е само мирен плуг в полето и коледен сбор около елхата. Войната е състояние, в което едни групи искат надмощие над други групи, и се борят за него. Това, оказва се, е много постоянно нещо в цялата история на приматите, дори на най-мутиралите сред тях.

Съответно армейският ред, обществото, подредено по казармен, общежитиен принцип, по някакви причини си остава привлекателно за много хора. Всичко това е предизвикано не от носталгични, а вероятно от интуитивни, дълбоко вкоренени стереотипи.

Спомням си два случая, които ми се отпечатаха в главата по повод социалните аспекти на прехода ни. Всъщност колекционирах две характерни мнения преди време. Едното е свързано с човек от културните среди, който споделяше перипетиите си по време на първоначалните демократични промени в страната. Този човек бил на средна възраст по време на промените, свикнал със стабилен социален статус на индивид от средната класа, освен това като "творческа професия" се радвал на известна популярност. Явно стреснат и уплашен от внезапно сполетялата него и мнозина безработица, се чудел какво да прави. Сподели, че умен роднина го посъветвал - в тежки времена потърси "приятел с пагон". Такава мъдрост имало. (Аз не я бях чувал, но ми направи впечатление.) Той нещо такова и сторил - отишъл при "приятел с пагон". И последният му беше уредил дребна служба край голяма творческа организация, издържаща се от наеми.

Другият ми познат, също на средна възраст и също останал без работа, беше бивш инженер. Също потърсил спасение в съвети на умни хора предвид лошите времена. Намерил ги в четиво. Чел бил някакъв американец, който давал следния акъл - в период на криза гледай да произведеш и продадеш нещо бързо ликвидно. Човекът притежавал сръчност с ръцете. Направил си струг, беше се научил да майстори дреболийки от дърво - кръстчета, икони, рамчици... Каза, че успял така да преживее две-три най-тежки години.Хората сме между тези два типажа.При това не само у нас, по цял свят е тъй. Не искам да изтъкна никого от тях, нито от начина им на адаптация да произвеждам пример за похвала или укор. Не ми е твърде симпатичен, но "Човекът с пагон" не предполага само война, а предполага обща, цялостна грижа за "стадото", ротата, колектива... Да, дисциплина и субординация - но и бака с котлова храна за всички, гаранция за равенство в столовата, и - не на последно място - гаранция за принадлежност.

Другият тип разчита на индивидуално справяне, осланя се на собствената инициативност. При успех - разширяване на предприятието, нови работни места, власт, богатство, почит. При неуспех - лош изход, вкл. - кофите.

Разбира се, и вторият тип има нужда от принадлежност. Както и първият може да прояви инициатива или майсторлък. Нещата са доста преплетени. Разказах го само за да изтъкна много по-сложните превъплъщения, вкл. днес, на "пагона" в масовото съзнание. Превъплъщенията му са такива, че могат да се проследят в днешните политически събития в цял свят, впрочем.

Другото, с което почнах - за стягането на армията ни, няма връзка с този текст. То е само интуиция. Която - дай Боже, да ме лъже. Става дума само за това, че ако имаш бодли, по-лесно ще откажеш мераклиите да те налапат. Пък сякаш иде време на стихиен лов и пир.
26
4828
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
26
 Видими 
30 Януари 2017 20:09
Авторе, това ти е от най-добрите неща.
Приеми го като комплимент, please.
[Все се сещам колко е трудно да се направи комплимент в такива случаи: кажеш на дамата, съвсем спонтанно (грешка!), "колко ти е гот новата прическа!", а тя - "ама преди грозно ли беше??" Но ние не сме дами, затуй - това ти е от най-добрите неща]
30 Януари 2017 21:09
Много стереотипи ще се разчупят.
Скоро.
30 Януари 2017 21:14
Много перфидно.
Да питам автора защо не е споделил тези си мисли, когато един друг генерал омайваше анцията, е излишно.
30 Януари 2017 21:24
Нещата са доста преплетени
Дор до последното изречение си останаха и оплетени. Доста верни истини при това, но хаотично нахвърляни.
Като си произведеш кръстчета на струга, гаванки или мартеници, пак излизаш на пазара, където също, както е известно, се води война, макар и с други средства, пазарна.
А и войната си е политика, продължена с други средства. И двете дейности не са поети.
30 Януари 2017 21:38
Сунь цзы в весьма энергичных выражениях требует:
«Правило ведения войны заключается в том, чтобы не полагаться на то, что противник не придет, а полагаться на то, с чем я могу его встретить; не полагаться на то, что он не нападет, а полагаться на то, что я сделаю его нападение на себя невозможным для него».

Та ей за какво е армията.
Ама кой да ти чете китайски стратези ..
Ние действаме по нашему - по евроатлантическому!
30 Януари 2017 21:42
Важното е да е Евроатлантизъм .. мани го Сун Цзи ..

ето ни и нас :

"В решението на Народното събрание от 19 декември 2001 г. е записано ракетният комплекс СС-23 да се унищожи.
До присъединяването си към НАТО Българската армия разполага с:
ракетни комплекси Р-300 Елбрус 50 на брой. 48 заредени с бойни глави и готови за употреба; ракетни комплекси 9К52 Луна , ракетни комплекси Р-400 8 на брой с общо 24 допълнителни ракети, заредени с бойни глави и готови за употреба; .. ракети 9К52 Луна-М ; 9К714 „Ока“ /Р-400 СС-23 „Spider“ – висока точност 9Р117 9К72 „Скъд“ /Р-300 „Елбрус“ десетки ракети вариант Скъд Б .

През август 2002 г. в завод „Ивайло“ във Велико Търново започва нарязването на ракетите носители.
А на 26 септември на полигона „Змеево“, пред погледа на американския посланик Пардю е взривена и последната бойна глава на ракетите СС-23. В същото време „жълтият“ депутат Станимир Илчев на глас разсъждава има ли България нуждаот ВМС, от подводници и от зенитни оръдия…

Ето какво пише о.р. полк. инж. Тодор АНДРЕЕВ в 4 декември 2007 г.:
„Един ден на българите може да се наложи силно да съжаляват, че са позволили на политиците си да им отнемат най-респектиращото всеки агресор оръжие, за което те бяха заплатили с труда си и което гарантираше националната сигурност на държавата ни – оперативно-тактическите ракети . На потайно място, предателски, безотговорно нашето супероръжие беше съсечено…"
30 Януари 2017 23:54
Мислех, че панегирики в стил "Не може да ми забраните да Ви обичам другарю (по избор)" са присъщи на един друг вид преса, но виждам,че СЕГА лонжираме без скрупули.
30 Януари 2017 23:55
То БГ и с армия, и без вече може да се боричка само с "широките" народни маси. Та тайната е как да бъдем ценни за някой който да ни пази. Ама с тия политици и с тоя дашен нрав къде бе брато? Да се чудиш че БГ-то още го има.
31 Януари 2017 07:56
"Та тайната е как да бъдем ценни за някой който да ни пази."

те тази "тайна" ни докара до тук! истинската тайна е, че винаги има значение какво сам можеш да направиш по въпроса! а някой само да допълни, ако се налага. това казва и Тръмп за НАТО. ако можеш да четеш.
31 Януари 2017 09:13
за стягането на армията ни, няма връзка с този текст
Тогава защо ни баламосваш?
31 Януари 2017 11:17
Освен всичко друго, едни стегнати и организирани Въоръжени сили може да оказват строг контрол върху разпасалите се политици. Забравете съда и прокуратурата като органи за контрол - там или са се оплели в разни корупционни схеми, или са под натиск и заплашвани; Въоръжените сили може един вид да охраняват народа не само от външни посегателства, но и от вътрешни, тъй да се каже. И не властта да назначава цивилни министри уж да контролират Въоръжените сили, а би трябвало и ще е по-добре Въоръжените сили да си имат министър, военен от кариерата, така че да са си напълно отделно от цивилната власт един вид, да и висят над главата, демек "Внимавайте какви ги вършите, щото те държа на мушката, а си краднал..."
31 Януари 2017 11:21
Като прочетох опуса си зададох класическия даскалски въпрос "Какво е искал да каже авторът с това произведенеие?". Отговор не намерих, включително и в коментарите.
31 Януари 2017 11:33
Освен всичко друго, едни стегнати и организирани Въоръжени сили може да оказват строг контрол върху разпасалите се политици.

Сетих се за Испания и Чили.
Но може да има и положителни примери...
31 Януари 2017 12:08
Неверния Тома 31 Яну 2017 11:21 Като прочетох опуса си зададох класическия даскалски въпрос "Какво е искал да каже авторът с това произведенеие?". Отговор не намерих, включително и в коментарите.
Според мене иска да каже:

"Който не храни своята армия, ще храни чуждата! .."

И да повтори мисълта на Сун Цзи:

«Правило ведения войны заключается в том, чтобы не полагаться на то, что противник не придет, а полагаться на то, с чем я могу его встретить; не полагаться на то, что он не нападет, а полагаться на то, что я сделаю его нападение на себя невозможным для него».

Ама кой да чете, коооой .. дай им на соросоидите да режат оръжие ..
31 Януари 2017 12:47
Като прочетох опуса си зададох класическия даскалски въпрос "Какво е искал да каже авторът с това произведенеие?". Отговор не намерих, включително и в коментарите.
Например казва "Хората сме между тези два типажа".
31 Януари 2017 13:37
Невчесани мисли в обърканата глАва на една "цивилна гарга"...
31 Януари 2017 13:43
Да ни ви отчайвам, ама у нас една трета от населението до 30 години или е неграмотно или не е българско, та кого ще стяга афтора и ще праща в казарма не ми е ясно. Друг е въпрос е от де ще се намерят офицери с тези заплати и какво ще качеството им. Най-накрая е от де пари за тая армия.
31 Януари 2017 14:23
Скучничко.
31 Януари 2017 15:22
Скучничко.
За мен е върхът. Намирам наблюдението за двата типажа за много точно (full disclosure: не съм безпристрастен - защото ги съчетавам).
31 Януари 2017 18:44
Правилно! Вземайте пример от Русия! Колкото по-силна армия има толкова по-голямо уважение(и страх) предизвиква!
31 Януари 2017 19:08
Не се чудете на авторовите виражи. Интелигентът - за да е интелигент - трябва да е индивидуалист. Нему е неприсъща организираната на казармен (клетко-менажериен) принцип околна среда. Но, като изхождаме от постулата за 10-те процента, явно неговата вътрешна потребност от индивидуалност е изравнена със силата на привличане от казармено-уравниловъчната сигурност.
За това са флуктуаците ту на ляво, ту на дясно.
31 Януари 2017 19:11
Като прочетох опуса си зададох класическия даскалски въпрос "Какво е искал да каже авторът с това произведенеие?". Отговор не намерих, включително и в коментарите.


Авторът споделя страхове.
И се опитва да оправдае неприязънта си към военните и армията, защото усеща, че само те могат да ни спасят в ситуацията.
Опитва се, със закъснение, да придаде в очите си малко рейтинг на това съсловие, дори почти го извежда до нивото на предприемача.

Закъснели вопли. Къде бяха всички като него, когато унищожаваха армията и на-вече когато отмениха задължителната военна служба? Вероятно са ръкопляскали отстрани. Помня, че по онова време аз бях единствената в цялото ни обкръжение от познати, колеги, приятели и роднини, която се застъпваше за необходимостта от казарма за момчетата. Разбира се, армията ни е трябвало да бъде унищожена, а това нямаше как да се случи с донаборна служба.
Е, дойде време ръкопляскащите на унищожението на армията да приплакват за нея, въпреки че "недолюбвали военните".
Глупаци, сър!!
31 Януари 2017 20:43
те тази "тайна" ни докара до тук! истинската тайна е, че винаги има значение какво сам можеш да направиш по въпроса!


***
Спорно твърдение, ruff-льо. Ха сега, обясни с думи прости какво сам може да направиш по въпроса пък после цитирай Тръмп да не ти припомня приказката за жабата и вола.
01 Февруари 2017 10:40
Село_,
01 Февруари 2017 14:51
ZZZ07,на 60 и отгоре съм,но ако се наложи пак ще запаша пистолета.
01 Февруари 2017 15:08
Чтейки горното изпитах силно някакви трудно определими и по принцип одавна латентни у мен но не и напълно забравени желания от следния вид:
1. да опна добре охранения списувател на тази многословна проза с 4 противотанкови мини всяка по 11 кила на еднокилометров полуспринт (останалото стандартно армейско снаряжени от около 15 кила, като АК, боеприпасите към него, противогаз и т.н. се подразбира)
2. след това списувателят да попълзи още 100-200 метра полагайки и вкопавайки мините докато аз му създавам комфортна обстановка наоколо стреляйки с трасиращи на височина 1 м над него докато пълзи с мините, звукови ефекти имитиращи артилерийска стрелба, визуални ефекти с димни шашки и прочие екстри.
Ще излушам внимателно впечатленията му след края на описаното по-горе.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД