:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 368
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Как да оцелеем в ерата на Тръмп?

Въпреки опасенията по света от новия американски президент България може да се окаже в печеливша позиция
Светослав Терзиев
Имигранти от всички страни, бдете! Доналд Тръмп се заби като политически астероид в сърцето на Америка и сеизмични вълни се понесоха по света, защото цели народи се почувстваха засегнати. Протестите след встъпването в длъжност на новия американски президент са обществените сеизмографи, регистрирали в много държави основателните или пресилени тревоги на хората, чувстващи се уязвими от промяната. Едва ли ще измрем като динозаврите преди 65 млн. години, но можем да очакваме продължаващи трусове.

В България няма голямо напрежение, защото поне засега е встрани от вниманието на новия стопанин на Белия дом. Спотаена тревога се усети само в някои поизносени политически среди, които традиционно разчитат на подкрепа от републиканците, а сега се стъписват, че Тръмп може да не ги разпознае като стари приятели, щом мина като валяк дори през своята партия. Едва ли е имало американски президент, посрещан с толкова емоции, но оттук нататък той е реалност - на първо време четири години, а после още толкова, ако здравето и електоратът му позволят. Въпросът е



какво може да ни се случи



и дали някои опасения на други държави няма да се окажат за добро на България? Изказванията на Тръмп са толкова противоречиви, че го правят непредвидим, но все пак съдържат някои обертонове, които могат да ни ориентират. Със сигурност той ще остане верен на лозунга си "Да направим отново Америка велика". На човек с неговата амбиция и суета му отива да се стреми към величие на държавата си, след като именно той е начело.

По принцип не е лошо Америка да е силна, защото е наш важен съюзник. Да си спомним какво стана през 2008 г., когато САЩ изпаднаха в ипотечна криза. Струваше ни се, че проблемите на нейните затънали в дългове семейства са далеч от нашите, а година по-късно и у нас започнаха да падат доходите, защото целият свят трябваше да плаща американските борчове. Нека Америка просперира, защото продължава да е локомотив на световната икономика, и ако дерайлира, завлича в дерето всички вагони - особено най-леките. От тази гледна точка самовглъбяването на САЩ под лозунга "Първо Америка" има косвена положителна роля и за останалия свят. Мнозина се плашат от



протекционизма на Тръмп



Той противоречи на философията на глобализма, който превърна света в разграден двор ("Отворено общество") и изключи имунните системи на държавите. Надигащата се обратна вълна от национализъм не е нечия приумица, а е закъсняла защитна реакция срещу глобализма. Първоначално антиглобалистите бяха кресливи младежи, а сега са обиграни националисти, които не се обиждат дори когато ги сравняват с неонацистите. Ако имаше начин глобализмът да е управляем процес, нямаше да се стигне до такива крайности. Съединените щати обаче го помпаха възторжено, защото си мислеха, че винаги ще бъдат в печеливша позиция спрямо по-изостаналите държави. Бумерангът се върна и ги удари чрез източване на работните им места, защото собственият им бизнес ги изнесе в държави, където се плаща по-малко. Затова в първата си реч като президент Тръмп отдели толкова много внимание на темата "Купувайте американско, наемайте американци!" Егоизмът крещеше с всяка негова дума: "Ще попречим на другите страни да крадат нашите работни места. Харчехме милиарди в чужбина и направихме другите страни богати. Заводите ни постепенно напуснаха нашата територия. Но това е минало. Днес гледаме само към бъдещето. Всички столици трябва да чуят: решенията ще бъдат вземани с цел всичко да отива за американските семейства."



Много добре - Америка за американците



Стига някой да изясни какво означава понятието "американски народ", щом всеки американец може да открие чуждите си корени през няколко поколения. С 240 години история не се създава народ. Ако можеше да стане ускорено, днес щяхме да продължим да говорим за съветски народ. Възможно е Щатите да се самозатворят. Възможно е да отменят лотарията "Зелена карта" и дори да се опитат да изгонят част от новите имигранти. В тази обстановка най-неактуалният въпрос е отмяната на визите за български граждани, който всички български правителства упорито поставяха, сякаш е първостепенно важен за оцеляването на нацията или за нейните отношения със САЩ. Американският посланик Ерик Рубин ни обясни през уикенда по Дарик радио, че безвизовият режим за български граждани е вън от дневния ред на Тръмп. И какво от това? Ако Америка спре да приема българи, светът е широк - ще идат другаде. А и самата България има нужда от тях. Една неприятност в някаква степен може да се окаже полезна.

Освен това, ако американците спрат да инвестират в България, пак няма да им се разсърдим много, като имаме предвид, че най-голямата им инвестиция е в прословутите два американски ТЕЦ-а, от които сме принудени да купуваме най-скъпия конвенционален ток. Нямаме нищо против да спрат да ни съветват как да развиваме енергетиката си, защото резултатът досега е само спрени големи проекти, а не създаването на икономически по-ефективни производства. Техният натиск за "диверсификация" всъщност бе кодиран отпор срещу руски проекти, защото за САЩ е по-важно да пречат на Русия, отколкото да помагат на България. В резултат на такава "диверсификация" държавата просто остана без нови големи проекти и е на ръба да въведе режим на тока при върхова консумация.

Що се отнася до американската съюзническа закрила, тя се изразяваше главно в



разваляне на отношенията ни с Русия,



смятана за архивраг на САЩ. Американците така и не можаха да направят разлика между Полша и България и не разбраха, че за нас традиционен източник на заплаха е не северното, а южното направление. Актуалните събития засилват нашите опасения точно в тази посока, но родни политикани пригласят на други държави, че американците трябва да ни пазят от северен вятър.

Затова няма как да ни разстрои изявлението на Тръмп: "Субсидирахме другите държави и нашите въоръжени сили са изтощени. Защитавахме границите на други страни, без да пазим нашите." Можем да добавим, че трябваше сами да вдигаме ограда по южната си граница, защото от съюзници като тях нямаше как да се възползваме, изправени срещу най-реалната заплаха от десетилетия за неприкосновеността на нашата територия. Само аплодисменти от българска страна заслужават думите на Тръмп: "Ще бъдем доброжелателни към другите нации, но ще следваме принципа, че всяка страна има право да постави на първо място своите интереси". Неговото желание да засили старите съюзи, за да се бори срещу ислямския радикализъм, напълно съответства на очакванията на България. Още по-добре ще направи, ако се съюзи с Русия срещу "Ислямска държава", каквито намерения изрази нееднократно. За нас ползата ще бъде двойна - първо, ще постави преграда пред настъплението на войнствения ислямизъм, чийто естествен път към Европа минава през Балканите; второ, няма да ни извива ръцете да дразним ненужно Русия.



Имаме направо късмет,



че календарите на президентската ротация в САЩ и България съвпаднаха, защото отишлият си президент Росен Плевнелиев стана напълно неадекватен в новата обстановка. Неговите усилия да разваля отношенията ни с Русия, за да се хареса на американците и други техни съмишленици, щяха много скоро да ни създадат проблеми със... САЩ, ако тъй щастливо не си бе тръгнал навреме. В увлечението си по антируската пропаганда той не успя да вземе завоя и си позволи единствен в света като действащ президент да дава напътствия на новоизбрания американски държавен глава Тръмп как да не подобрява отношенията на страната си с трета държава, в случая Русия. Плевнелиев подписа на 10 януари писмо до Тръмп заедно с 16 слезли преди него от държавните си постове политици, с което само показа, че му е време също да си върви. В световната дипломация не се помни държавен глава да агитира друг да разваля отношенията си с трети.

В този смисъл балансираната позиция на новия президент Румен Радев отговаря повече на интересите както на България, така и на най-важния ни съюзник САЩ. Той не подстрекава към международни разпри като предшественика си Плевнелиев и дори само заради това заслужава начално обществено доверие. Твърди се, че където свършва дипломацията, идват военните. У нас парадоксално един военен дойде на висшия пост, за да свърши работата на политици, които разбират от дипломация колкото от военна музика.
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Демонстранти протестират пред международното летище в Атланта, САЩ, срещу указа на президента Доналд Тръмп от 29 януари за спиране на достъпа до американска земя на гражданите от седем мюсюлмански държави, заподозрени, че са източник на терористична заплаха.
Карикатура: Христо Комарницки
----
51
6405
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
51
 Видими 
30 Януари 2017 19:47
Що се отнася до американската съюзническа закрила, тя се изразяваше главно в разваляне на отношенията ни с Русия,




Това вторачване в Америка ще ни изиграе най-лошата шега в историята. Дори Хитлер и Сталин са приемали България сериозно и са се опитвли да работят в неин интерес. За САЩ България е един достоен за презрение васал, с когото могат да правят каквото си искат, и когото ще зарежат или изтъргуват в първия удобен случай.

30 Януари 2017 19:49
Протестите са обществените сеизмографи, регистрирали в много държави пресилени тревоги

Тръмп е президент на САЩ, а не на "много държави". "Многото държави" избират свои президенти, а не президента на САЩ, че да се тревожат.
Когато целият глобус почне да избира президента на САЩ (както би трябвало да бъде) - тогава "многото държави" ще може да се "тревожат", сещаш ли се?
можем да очакваме продължаващи трусове.

Вашите линкове за очакваните трусове, ако обичате.
Изказванията на Тръмп са толкова противоречиви, че го правят непредвидим

Защо пък да са му противоречиви изказванията, или пък го правят непридвидим, аргументирай, байно, аргументирай.

По-нататък не четох, бай Терзиев.


30 Януари 2017 19:53
По-нататък не четох, бай Терзиев.

А трябваше
30 Януари 2017 19:55
Доналд Тръмп нападна „ястребите”: Фокусирайте се върху ИДИЛ, а не върху това как да започнете трета световна война


http://a-specto.bg/donald-trmp-napadna-yastrebite-fokusirajte-se-vrhu-idil-ne-vrhu-tova-kak-da-zapochnete-treta-svetovn/
30 Януари 2017 19:59
В тази обстановка най-неактуалният въпрос е отмяната на визите за български граждани, който всички български правителства упорито поставяха, сякаш е първостепенно важен за оцеляването на нацията или за нейните отношения със САЩ. Американският посланик Ерик Рубин ни обясни през уикенда по Дарик радио, че безвизовият режим за български граждани е вън от дневния ред на Тръмп. И какво от това?
ето една хубава дъвка за електората, че и съчетана с председателството - въвеждане на визи за щатците, които искат да посещават европейския съюз. реципрочно.
30 Януари 2017 20:18
Бумерангът се върна и ги удари чрез източване на работните им места, защото собственият им бизнес ги изнесе в държави, където се плаща по-малко.

На 1 януари 2017 година безработицата в САЩ е 4,7%. На туй "източване" здраве му кажи!
30 Януари 2017 20:22
У нас парадоксално един военен дойде на висшия пост, за да свърши работата на политици, които разбират от дипломация колкото от военна музика.
30 Януари 2017 20:23
Хи-хи. Има Тръмп, има България...
30 Януари 2017 20:28
Американският посланик Ерик Рубин ни обясни през уикенда по Дарик радио, че безвизовият режим за български граждани е вън от дневния ред на Тръмп. И какво от това?
Ми нищо .. ама от кога говорим И НИЕ да въведем визи - реципрочно .. както държави от латинска Америка въведоха за Канада ...

Или ние сме ВТОРА КАТЕГОРИЯ държава - от по-скромните ..

иначе решение има - още от 12 април оповестено:


Европейска комисия - Съобщение за медиите
Липса на реципрочност на визовия режим със САЩ, Канада и Бруней: Европейската комисия оценява актуалното състояние и обсъжда следващите стъпки
Страсбург, 12 април 2016 r.

Липса на реципрочност на визовия режим със САЩ, Канада и Бруней: Европейската комисия оценява актуалното състояние и обсъжда следващите стъпки
Днес Европейската комисия прие политическо съобщение относно актуалното състояние и следващите стъпки по отношение на липсата на реципрочност с някои трети държави в областта на визовата политика.
Докато с Япония и Австралия беше постигната пълна реципрочност съответно през декември и през юни 2015 г., САЩ, Канада и Бруней продължават да прилагат визови изисквания за гражданите на някои държави — членки на ЕС, въпреки че техните собствени граждани са освободени от визи в целия ЕС.
Реципрочността в отмяната на визовия режим е принцип на общата визова политика на ЕС и съгласно правилата на ЕС, приети от Европейския парламент и Съвета през 2001 г., ако в срок от 24 месеца липсата на реципрочност с трети държави не бъде коригирана, това може да даде основание за суспендиране на отмяната на визовия режим за гражданите на тези трети държави..


Та хубаво няма да имаме безвизов режим .. ама ние що не въвеждаме, реципрочни виза за САЩ, Бруней и Канада?
За къв летят насам-натам разни властимеющи със "Спартан"?
30 Януари 2017 20:56
Та хубаво няма да имаме безвизов режим .. ама ние що не въвеждаме, реципрочни виза за САЩ, Бруней и Канада?

И що да въвеждаме визи,... за кефа на разни маргинали? Не съм чул до сега за каквито и да е проблеми както с граждани на споменатите страни, така и с държавите им.
30 Януари 2017 21:21
Симчо, то колко лева си похарчил досега в Америка?
Или някой твой роднина?
Щото американците, като идат в Европа (и в България също) харчат пари.
Като им сложите визи, ще ходят по Карибите, или в азиатските страни да си харчат доларите.
Схвана ли?!
30 Януари 2017 21:36
Ми как ние живехме у неолибералната евроатлантическа ера, тека вие сега ще живеете у нашата ера, палачинката се обръща, нищо ново под слънцето.
30 Януари 2017 21:37
Щото американците, като идат в Европа (и в България също) харчат пари.
Като им сложите визи, ще ходят по Карибите, или в азиатските страни да си харчат доларите.
Схвана ли?!

о, у лево, колко българи работят у сащ и увеличават БВП там, тук я се мерне некой американец като пропаднал германец, я не.
Я го гледай ти умника, тук има 1000 американци и заради тях да не слагаме визи, там има половин милион българи и си нищо, кому продаваш тия омера, байно?
30 Януари 2017 21:38
В Европа може и да харчат. Там ходят по-харчещите предимно. Бедна ти е фантазията какви мръшляци идват да "харчат" в България.
30 Януари 2017 21:52
най-важния ни съюзник САЩ


Каквото и да значи това.
30 Януари 2017 21:53
кодиран отпор срещу руски проекти, защото за САЩ е по-важно да пречат на Русия, отколкото да помагат на България. В резултат на такава "диверсификация" държавата просто остана без нови големи проекти

Кой се облажи и щеше да се преоблажи от тези прокети - няма значение? Важното е да пророним някоя сълза, понеже са руски. В ерата на Тръмп да му мисли той как да не се провали. В момента продължава да дава сериозни заявки точно за това. Когато можеш да произвеждаш нещо извън САЩ за $1, никога няма да да го произвеждаш в САЩ за $10.
30 Януари 2017 22:44
Имаме направо късмет,



че календарите на президентската ротация в САЩ и България съвпаднаха, защото отишлият си президент Росен Плевнелиев стана напълно неадекватен в новата обстановка....

Ха-ха. Няма две мнения. Нелепата ситуация, в която щяхме да се озовем, беше представена графично по блестящ начин от Комарницки преди 10-ина дни и би била най-добра илюстрация към текста.
30 Януари 2017 22:57

С'я... относно ротационното съвпадение като цяло съм съгласен, ама не бива да се ма'ат клишета на едро...
Освен това, ако американците спрат да инвестират в България, пак няма да им се разсърдим много, като имаме предвид, че най-голямата им инвестиция е в прословутите два американски ТЕЦ-а, от които сме принудени да купуваме най-скъпия конвенционален ток.

Мариците може и да са най-голямата им инвестиция, ама никак не бих доволен инвестициите въобще да спрат.

Щото тия инвестиции включват базата на НР, както и всички програмисти, които бачкат тук като подизпълнители на американски фирми, т.е. благодарение на тия невидими и нематериални инвестиции страната ни се разви като аутсорс дестинация в софтуерния бизнес.

Да се отрече или игнорира този безспорен факт би било също толкова нездраво колкото някой да каже, че не щем парите на руснаците, които ги харчат тук като туристи и собственици на имоти, щото, видиш ли, големите руски инвестиционни проекти били корупционни, неизгодни и т.н., и т.н., абе - същите като Мариците.

И в едната, и в другата посока има добри и лоши примери и сделки, но при лошите, в повечето (ако не и всички) случаи за бой са си най-вече подписалите наши родни продажници, а не зелникоусвоителите.
30 Януари 2017 23:09
Каквото и да значи това.


Мисля си, че иска да каже, че сме периферен васал с двустранна търговия с метрополията колкото с Македония...за разлика от предишния Голям брат.
30 Януари 2017 23:11
Форца, не отваряй дума за НР, защото ще чуеш много неприятни факти.
Единствената причина НР да са в България е, че индийците станаха скъпи.
Английския им е по-добър от на българите, а като програмисти и техничари са същата гола вода.
30 Януари 2017 23:13
Няма драма. След Тръмп, президент ще бъде Лиса Симпсън. Тя най-сетне ще се захване с глобалните климатични промени.
30 Януари 2017 23:46
За тези 27 години стана ясно, че България губи дори когато е в печеливша позиция. Няма да ми стигне страницата да изброявам загубите.
31 Януари 2017 00:09
Няма да ми стигне страницата да изброявам загубите.

Бюрото, секретарката, шофьора, почивката в правителствената станция, евтините кифтета в столовата....
31 Януари 2017 02:49
kаily
30 Януари 2017 21:36

Ми как ние живехме у неолибералната евроатлантическа ера, тека вие сега ще живеете у нашата ера, палачинката се обръща, нищо ново под слънцето.


Ерата на мрънкащите форумници?
31 Януари 2017 03:57
Хубава статия.
31 Януари 2017 04:52
Кои държави и народи са забогатели? Може би Китай? Иначе действителните съюзници на САЩ от ЕС, които участваха в глобализма, са на същия хал като САЩ. САЩ всъщност защитаваше не Америка, а интереса на мултинационални компании. Може би са се надявали, че през тях ще превземат света? Само че лицемерието излиза скъпо: не само в търговията, но и във революциите, които направиха. Компаниите превзеха света, но изоставиха американците и Америка. Ислямистите си направиха държава за сметка на америкнския данъкоплатец. Ами честито! Време е нещата да се променят драстично. Работните места да се върнат в Европа и Америка, компаниите да започнат да плащат данъци, защото лъжливото благоденствие за сметка на кредити свърши.
31 Януари 2017 05:16
Евала за тази статия. Уникално проникновен анализ. Ех, ако можеше и грантовите соросоиди да схванат тази логика....
31 Януари 2017 07:26
Много го харесвах този безспорно талантлив автор, докото не показа истинската си същност. От всички последни статии струи неистова омраза към бившия президент и патриотите, тоест тези които обичат родината си повече от Русия. И как така стана, че до оня ден бяхме все губещи и дойдоха русофилите на власт и станахме печеливши, странна работа?! И какъв е този вой за тази Русия на Путин, не разбрахте ли, че тя е имперска държава, която следи само своя интерес? Вижте Лукойл и цените, вижте газта и цените... не ви ли е ясно? Стига с тази Русия, ние живеем в БЪЛГАРИЯ!
31 Януари 2017 08:14
На Балканите нищо не става без Русия Искаме не искаме така е и колкото пъти сме се опитвали да го игнорираме сме сключвали мирни договори като Ньойския
Достатъчен е примера 44г когата се преориентирахме и съответно 47 в Париж не ни отрязаха главата
31 Януари 2017 08:26
въвеждане на визи за щатците, които искат да посещават европейския съюз. реципрочно.


Хубаво е да слезете на земята. Все още има US войски в Европа, а не войски на Европейски държави в US. Армията все още значи нещо, колкото и в БГ да си мислят обратното.
31 Януари 2017 08:54
На Балканите нищо не става без Русия Искаме не искаме така е и колкото пъти сме се опитвали да го игнорираме сме сключвали мирни договори като Ньойския
Достатъчен е примера 44г когата се преориентирахме и съответно 47 в Париж не ни отрязаха главата


Родена съм часове след подписването на договора и затова съм наречена така, знаете как. Подписан е на 10 февруари, а аз се появявам в 1 през нощта на 11. Тази година е юбилейна и за договора, и за мен.

Бих искала да доживея още един, окончателен мирен договор за целия свят!
31 Януари 2017 08:59
кодиран отпор срещу руски проекти, защото за САЩ е по-важно да пречат на Русия, отколкото да помагат на България. В резултат на такава "диверсификация" държавата просто остана без нови големи проекти

И без електрика остана тия дни. Тръмп ще да е крив. За себе си лично без Кица, Байдън и Маккейн просто не съм наясно как ще преживея второто си полувековие.
Авторе,
31 Януари 2017 09:37
Ми как ние живехме у неолибералната евроатлантическа ера, тека вие сега ще живеете у нашата ера, палачинката се обръща, нищо ново под слънцето.

Някои още чекат някой да им дава според заслугите, които си мислят, че имат...

И коя е тази "ваша" ера, че не мога да се сетя? Кой ще раздава Тръмп или Путин?
31 Януари 2017 10:41
Няколко верни неща, оплетени в тонове алабализми, поляти обилно с боза
31 Януари 2017 10:50
Форца, не отваряй дума за НР, защото ще чуеш много неприятни факти.
Единствената причина НР да са в България е, че индийците станаха скъпи.
Английския им е по-добър от на българите, а като програмисти и техничари са същата гола вода.

Oтде таз информация?
Личните ми наблюдения за индийците са по-скоро обратните - масата е много зле, има единици дето стават.
Нивото в България е по-добре.
31 Януари 2017 11:00
В близко бъдеще най-важният въпрос за България е как и ДАЛИ ЕС ще се справи с предизвикателставата. Една полужива България в ЕС е едно а извън ЕС е съвсем друго.
31 Януари 2017 11:42
Ерата на мрънкащите форумници?

Не бе рожбе, сега мрънкащите се смениха, я глей из щатско какви мрънкала отвориха паст, тук още не се чува такова масово мрънкяне, ама следва.
31 Януари 2017 12:11
Що се отнася до американската съюзническа закрила, тя се изразяваше главно в разваляне на отношенията ни с Русия
http://gindev.blog.bg/drugi/2017/01/29/rusiia-i-bylgariia-prez-2017-godina-pogled-ot-bylgariia.1506414
31 Януари 2017 12:15
Boev

Форца, не отваряй дума за НР, защото ще чуеш много неприятни факти.
Единствената причина НР да са в България е, че индийците станаха скъпи.
Английския им е по-добър от на българите, а като програмисти и техничари са същата гола вода.

Не познавам много отвътре положението с НР, но фактът е, че едни хора отвън плащат редовно прилични заплати за прилична работа на едни хора тук, които ги харчат тук.
Не е гръцки шивашки цех в родопско село, не е мина на ковачки, не е и бутик с продавач-консултанти в мол.
Благодарение на присъствието им, доходите в сектора се вдигнаха, което дърпа стандарта нагоре, а и сумати младежи са си тук заради тях и учат нек'ви неща.

Предвид горното, не ме интересува сравнението с индийците, важното е да са тук - и НР, и младежите.
А и за самите прехвалени индийци не съм чувал твърде ласкави отзиви, но изглежда spanopolski е по-добре запознат.
31 Януари 2017 14:13
...Стига някой да изясни какво означава понятието "американски народ", щом всеки американец може да открие чуждите си корени през няколко поколения. С 240 години история не се създава народ....

Де-де!
Колцина българи биха могли да посочат "корените се" около 1776 година? Единици, аз съм от тях...Моят дядо - като се напиеше - се сопваше на бабата: "Сус мъри, аз съм от болярски род..." Но само като се напиеше, иначе не. Така и не разбрах от кой точно болярски род произхождам. Пък и не беше добре да се посочва в автобиографията, че си от буржоазно потекло, чорбаджии-изедници или от болярски род. Най-добре - от бедно селско семейство - да ти е мирна главата.
31 Януари 2017 15:27
Butch 31 Яну 2017 08:26
въвеждане на визи за щатците, които искат да посещават европейския съюз. реципрочно.
Хубаво е да слезете на земята. Все още има US войски в Европа, а не войски на Европейски държави в US. Армията все още значи нещо, колкото и в БГ да си мислят обратното
Ми хубаво .. ама процедурата, е 24 месеца.
И България е хубаво да настоява да се спази ..

Като изтекат 24-те месеца, от решението на ЕС от март 2016 - визи за САЩ, Канада и Бруней реципрочни и всеки да се оправя!

Не ли?

Или да заемем друга позиция - "те ни плюят, ние викаме - дъжд вали"?
31 Януари 2017 15:28
Колцина българи биха могли да посочат "корените се" около 1776 година? Единици, аз съм от тях...
Така и не разбрах от кой точно болярски род произхождам.

Всъщност не сте малцина . Познавам доста в подобно положение - "родовата памет" не винаги включва точно познание. За мен лично търсенето на родовата история беше и все още е интересно усилие, което отнема време, средства, необходими са "връзки" и "услуги", особено на хора с познания на османотурски и османска палеография и дипломатика. За около 20 години съм успял да стигна само по бащина линия и то единствено по линия на бащата на бащата на бащата до времето на Мурад Трети, по-точно до един тимарски регистър от 1587 г.
Разбира се, който трупа познание трупа и печал, защото излязоха и някои не особено приятни данни, наистина не толкова за моите преки предци, но за братя (в един случай за сестра) и други техни близки роднини.
31 Януари 2017 15:37
особено на хора с познания на османотурски и османска палеография и дипломатика.

Кальонски?
31 Януари 2017 15:46
Кальонски?

Що, Алексей с тва ли се занимава сега - издирва родословието на хората срещу заплащане?
31 Януари 2017 18:05
защото за САЩ е по-важно да пречат на Русия, отколкото да помагат на България.


Е те това е проблема на геостратегическата борба на наша територия най-кратко синтезиран!
31 Януари 2017 18:39
31 Януари 2017 18:52
Що, Алексей с тва ли се занимава сега - издирва родословието на хората срещу заплащане?

не, ама е османист.
31 Януари 2017 19:46
Доналд Тръмп се заби като политически астероид в сърцето на Америка и сеизмични вълни се понесоха по света,
31 Януари 2017 20:51
VOCI
31 Яну 2017 00:09
Мнения: 25,998
От: Antigua and Barbuda
Скрий: Име,IP

Няма да ми стигне страницата да изброявам загубите.

Бюрото, секретарката, шофьора, почивката в правителствената станция, евтините кифтета в столовата....


***
ВОЦК-а, че никога не си блястел с оригиналност или по-простичко ум е отдавна известно. Явно, ти е нужно да до напомняш, да не би случайно някой да не е забелязал.
31 Януари 2017 20:58
бонго-бонго
31 Яну 2017 15:28
Мнения: 24,393
От: Swaziland
Скрий: Име,IP


***
Узаконеното изнасилване на нашите (и не само) баби (за съжаление) не прави българина по-малко българин и не само (за щастие на българите и не само). Друг е въпроса, че внуците на изнасилвачите (макар и законни) днес пак не са българи (и не само), въпреки че са добре дошли в териториите, сукаха и сучат без капка съвест (за съжаление пак законно). Благодарение И на бонговци.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД