:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 284
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Европа

Подготовката на председателството на ЕС закъснява фатално

Провеждането на поръчките в последния момент може да увеличи многократно предвидените 150 млн. лв.
Фото: БГНЕС
Изборът на лого на председателството е едно от малките неща, които бяха свършени досега по време на подготовката му.
Традиция в Брюксел е след всяко председателство на ЕС да му се дава оценка - успешно ли е било, колко е струвало и т.н. Неофициалната част от тази традиция е да им се дава псевдоним. Хубав пример е Австрия. Тя е била два пъти председател на ЕС - през 1998 и 2006 г. Въпреки че австрийците са известни със своята прецизност, по време на едно от своите председателства те не са били добре подготвени с дневния ред и шестте месеца са преминали основно в банкети и валсове. Затова и до ден днешен в Брюксел се говори за "валсовото председателство". Какво ще шушукат европейските чиновници след българското шефство, което започва в началото на 2018 г.? Вероятно няма да има нищо общо с дневния ред, тъй като той отдавна се съгласува с участие на Естония (председател преди България) и Австрия (отново председател след нашата страна). Така че тук едва ли ще има изненада.

Ако букмейкърите решат да правят залози за псевдонима на българското, вероятно с най-нисък коефициент ще е за "last minute председателство". Защото по всичко личи, че властите у нас, без значение кой управлява, се готвят да правят всичко в последния момент. Големият въпрос е дали ще им стигне времето.

11 месеца преди началото на председателството



България фатално закъснява



в подготовката му. Всичко до този момент са само думи, намерения и планове. Страната ни все още се движи по стария план за подготовка на председателство, което първоначално трябваше да започне от юли 2018 г. След решението на Великобритания да напусне ЕС то беше изтеглено с 6 месеца за началото на следващата година. В същото време до края на 2017-а България трябва да подготви провеждането на около 2500 събития. Около 80% от тях ще са в Брюксел. Другите ще са в София. Трябва да се подготвят, проведат и да участват в 30 заседания, в т.ч. на Европейския съвет, 10-те състава на съвета и шест срещи на високо ниво в 215 подготвителни органа на Съвета на ЕС, в 35 комитета, комисии и форуми, в над 20 срещи на международни организации и около 95 конференции, курсове и лекции. Нужно е и да се обучат 1200 души от администрацията, които, освен да говорят английски или френски език, трябва да знаят в детайли процедурите и дневния ред на ЕС. Част от тях ще ръководят заседанията на комитетите и комисиите. До този момент обаче тези стряскащи цифри сякаш по никакъв начин не се отразяваха на темпото на подготовката въпреки декларациите на кабинета "Борисов 2", че всичко е наред и върви по план.

Спокойно може да се каже, че



в графа "Свършена работа" не е записано почти нищо



България създаде център за подготовка на председателство, но той реално е с вързани ръце, тъй като всичко зависи от администрациите на министерствата. Такъв е примерът с комуникационната стратегия, която на практика ще покаже колко ще струва председателството. Засега прогнозите са, че то ще излезе около 150 млн. лв. Документът е готов от месеци, но трябва да се придвижи от външното министерство. Това засега не се случва и съответно се блокират редица обществени поръчки, които трябва да бъдат проведени. Дори само парите - около 2 млн. лв., които са предвидени за популяризирането на председателството, трудно ще бъдат усвоени при тромавите търгове у нас. Нека не забравяме порочния кръг с некачествената тръжна документация и последвалите обжалвания пред Комисията за защита на конкуренцията.

Въпреки че основните събития се предвижда да бъдат проведени в НДК, най-напред в ремонта е съвсем друга сграда, която няма нищо общо с председателството. Това е бившият Партиен дом, където се ремонтира зала "Св. София" за 24 млн. лв. В нея ще се провеждат общи пленарни заседания на националните парламенти на страните членки. По-късно там вече ще заседават и народните представители.

Част от делегациите и срещите ще се провеждат в резиденция "Бояна", за което бяха дадени 10 млн. лв. Тепърва обаче се провежда обществена поръчка за избор на изпълнител на ремонтните работи. Тя е обявена на 10 януари, а срокът за подаване на документите е 6 февруари. Любопитно е, че поръчката е обявена като експресна, но срещу продължителност на договора е записано... 68 месеца. Т.е.



ремонтът може да продължи 5 години



Същото е положението и с основната сграда - НДК. За реконструкцията бяха отпуснати 17 млн. лв., но се очаква сметката да набъбне почти двойно - до 30 млн. лв. Основната сцена на срещите на върха в ЕС ще бъде зала 3, която вече се ремонтира. Освен нея ще бъдат модернизирани още залите 4, 6, 7, 8 и 9 и пространствата около тях. Ще бъдат реновирани входовете А3 и А6, централното, източното и западното фоайе, фасадата, терасите и покривът на НДК. Поръчката се забави, тъй като при първото й обявяване тя беше спряна от КЗК заради проблеми с документацията.

Преди дни стана ясно, че комисията е спряла и обществената поръчка за "Текущи и аварийни строително-ремонтни работи във и около сградния фонд на НДК: основна сграда, административна сграда (ПРОНО) и ниско тяло". Тя е на прогнозна стойност 700 хил. лв. без ДДС. Причината е жалба на фирма, че възложителят е извършил нарушение, като недопустимо е променил документацията за участие в процедурата. От НДК отговориха, че фирмата, която обжалва, не е подала документи за участие в процедурата за възлагане на обществената поръчка. Също така определиха като внушение твърдението за промяна на документацията.

Единственото, с което може да се похвалят досега от предишното правителство, е, че



700 души са минали обучение,



а други около 300 - стажове и обмяна на опит в други държави. Това е.

Според последния отчет на правителството на Борисов по подготовката за председателството предстои да се осигурят преводачи от шест езика за част от срещите. Една от опциите е да използват услугите на Генерална дирекция "Преводи" на ЕК. Трябва да се осигурят и системи за регистрация и акредитация на участниците в събитията. В момента се разглеждат два варианта - купуване на вече разработена или фирма да направи такава специално за председателството. Какъв ще е изборът, тепърва ще се разбере.

Предстоят и още строителни работи. В доклада е записано, че трябва да се изгради нова връзка между бул. "Брюксел" и терминал 2 на летище София. Проектът беше започнат още през 2006 г. и е с дължина 1.1 км. Сега там стърчат само бетонни колони. През ноември 2015 г. беше избран изпълнител на строежа за 11.4 млн. лв., но и досега проектът не е завършен поради липса на пари. По друг основен коридор - бул. "България", е предвидена подмяна на осветлението с нови тела и захранващи кабели. Към момента не е предвиден основен ремонт на пътната настилка на бул. "България", а само запълване на пукнатините. По бул. "Патриарх Евтимий" след изграждане на двете метростанции ще бъде направен частичен ремонт на пътната настилка и основен ремонт на тротоари. Столичната община планира и цялостен ремонт за ул. "Граф Игнатиев" до есента. Доуточняват се ремонтни работи по бул. "Арсеналски" и бул. "Прага". За последните ремонти засега



няма започнати обществени поръчки,



което, естествено, ги поставя под въпрос. Това, разбира се, не е всичко. Има още доста неща, свързани със сигурността, купуване на бронирани автомобили, доставка на самолетни билети и т.н.

Освен проблема с драстичното закъснение всичко изброено дотук крие и един друг сериозен риск - безконтролно харчене на пари в последния момент. Много е вероятно само след няколко месеца с мотива, че закъсняваме с подготовката, да се започне сключване на обществени поръчки с пряко договаряне. Това, естествено, ще бъде на по-висока цена. Резултатът ще е, че прогнозната цена на председателството ще мине 150 млн. лв., но това няма да гарантира, че всичко ще е наред, тъй като ще е направено в последния момент. Тогава със сигурност шестте български месеца ще бъдат наречени "last minute председателство". Но това едва ли ще е от значение, тъй като сметката ще платим всички ние. Без значение кое правителство е на власт.
Фото: БГНЕС
От това лято София ще бъде блокирана заради спешни ремонти заради председателството и строежа на метрото.
13
2130
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
13
 Видими 
02 Февруари 2017 19:20
Ми кво, нормална българска работа - всичко се прави в последния момент. Каквото стане - такова. И колкото стане - толкова. Не за пръв път ще се "изложим пред чужденците". Обаче председателството не е само сгради и логистика, а и много, много работа в предварителната подготовка на срещите откъм документи и пр., които да се гледат. Иначе - хора и банкети. А тая работа не закъснява. Защото въобще не е почвала. Чиновниците гледат на нея като на допълнителна работа, като бреме, което няма кой да възмезди. За това си бият пас и тихичко бойкотират де що могат - кога от страх да не се издънят/изложат, кога от яд, че покрай многото пари за председателството за обикновените чиновници ще остане само работата, а каймакът ще го оберат началниците и връзкарите. Председателството ще се запомни като кент би уорст...
02 Февруари 2017 20:14
И какво толкова има да се подготвяме материално? Подготовката е по-скоро психологическа. А може да се окаже, че след година и половина няма да има, какво да председателстваме.
02 Февруари 2017 20:24
Като изключим обещанието за похарчване на стотици милиони /щото няма да са само обявеените/, нормалният човек не се вълнува от очакваните чиновници, навлеци, джурналя и тем подобни... А, да - и от сега псува тия, заради които се очаква окупация на столицата...
--------------------
Сайтът на Генек
02 Февруари 2017 20:25
а и много, много работа в предварителната подготовка на срещите откъм документи и пр., които да се гледат


Е то тук са големите проблеми
02 Февруари 2017 20:45
Едно нещо е ясно - милицията ще блокира движението из центъра на София за 6 месеца така, както и американските бомбардировачи през 1943 не са го блокирали.
03 Февруари 2017 06:55
Разбира се, Генек, прав си. За обикновения човек е важно да му е комфортно и добре лично на него. Кво му пука за някакво си Председателство?!? И що да му пука, него баш сега не го засяга. Когато го засегне - тогава ще го мисли. Предимно чрез псувни. Щото такова му е възприятието за света. По този начин мисли и за корупцията, свободата, демокрацията... Найс, а?
03 Февруари 2017 07:09
Извинявай, колега, но би ли слязъл за малко от висините на голямото дърдо... политика, та да обясниш на мен - нормалния българин, каква ще е ползата за ХОРАТА от това председателство? Не кои политикани с кого още ще се запознаят и си подсигурат местенце в Брюксел, не какви далавераджии какво ще измислят, а полза за хората? И, ако може - без общи разтегателни приказки за ролята на България, световното внимание и нуждата да служим на мошени... на нечии интереси, представяни като общи и национални?
Благодаря!
--------------
Сайтът на Генек
03 Февруари 2017 09:02
Нищо подобно. Върви с много пара. Една лелка - диктаторка от НДК вече прокуди Мая, котката на ПРОНО, от портала на сградата! ЕС да я заклейми, там животните са на почит!
03 Февруари 2017 11:07
Няма какво да обяснявам... Освен през призмата на псувните, българите сме свикнали да мислим проблемите си и през призмата на самосъжалението, на усещането за жертви, за някаква трагична предопределеност, наложена ни от световната конспирация, за това, че някой нещо НЕ ни е дал, че някой нещо ни дължи. И през ум не ни минава, че нищо не се дава даром, че всичко се постига чрез борба, често тежка и продължителна. Погледнато така, председателството ни наистина е съвършено безмислено.
Нито може да си идентифицираме проблемите, нито можем да предложим стратегия за решаването им с помоща на ресурсите на ЕС, нито пък има кой да отстоява подобна стратегия. В администрацията е пълно с калинки, на които акъла им стига само да си вдигат краката и с дребни тарикати, които по цял ден мислят колко и как да откраднат. Но това е наш проблем, не на останалите държави в ЕС. Никой не ни е крив, че не можем да си използваме шанса.
03 Февруари 2017 15:50
Хубаво слово, колега. Само дето сред многото думи смисъл не се вижда...
-----------------
Сайтът на Генек
03 Февруари 2017 15:54
И?!
Кой носи вината затова?!
Не е ли правителството Му?!
03 Февруари 2017 18:16
Обяснявам кратко - поради някои особености в нашата народопсихология, там, където други народи виждат възможности, ние виждаме досадни, скъпи и непонятни задължения. Някои шмекери виждат възможност за лична далаверка. Толкоз.
03 Февруари 2017 22:41
И през ум не ни минава, че нищо не се дава даром, че всичко се постига чрез борба, често тежка и продължителна.

тва отнася ли се за социално слабите в Германия и Испания примерно?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД