:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 332
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Време ли е за правителство с ГЕРБ, но без Борисов?

Няма как той да е пак премиер веднага след собствения си провал. Но може кротко да седне на депутатската банка и да разчисти пътя на партията си за коалиции
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Може ли Борисов да отстъпи крачка назад, за да има шанс ГЕРБ за властта?
На 7 ноември 2014 г. българският парламент гласува втория кабинет на ГЕРБ. В него е АБВ. Лидерът на малката лява партия не е министър, дори не е депутат. Това не пречи на Георги Първанов да държи изкъсо своите депутати, вицепремиер, зам.-министри. Преди 2 седмици се оттегли, за да се върне, когато и ако поиска ("Не ме отписвайте от политиката").

9 години по-рано е направено сложно правителство, запомнено като тройната коалиция. В нея влиза и НДСВ, а лидерът й Симеон Сакскобургготски излиза от прожекторите, става председател на коалиционния съвет.



Влияе зад кадър



Постепенно се оттегля от политиката, от днешна дистанция е ясно, че такава му е била целта. НДСВ се проваля на следващите избори, не печели място в парламента. Може да се направи втори извод след цялата изтекла вода - ако Сакскобургготски бе останал в НДСВ, това нямаше да навреди на партията, щеше да й помогне.

Тогава и по-преди ДПС участва в правителства. Лидерът Ахмед Доган не си и помисля да е в тях, даже в парламента не ходи, макар да е депутат. През 2013 г. ДПС влиза в трети кабинет - Доган все така си гледа пауните в сарая. След още 2 години се потвърждава общоизвестното - бил е винаги неизменният Първи в партията - натирва някогашното си протеже Местан, поставил го временно на председателския пост.

Третото правителство на ДПС е с БСП. Лидерът на социалистическата партия и бивш премиер Сергей Станишев участва в съставянето на кабинета, но не членува в него. Все пак е първи фактор в управлението - един ден влиза в депутатската стая на БСП и казва, че ако не се подкрепи Делян Пеевски за шеф на ДАНС, правителството пада; друг ден излиза пред медиите и подава оставката на министрите в отсъствието на министър-председателя.

Това бяха примери с лидери, чиито партии участват в коалиционни управления, без те самите да са на предния фронт. Отсъствието им, или по-скоро присъствието им на втори план, осигури възможност за съюзи на формациите им. Те самите бяха пречка в лично качество, фигурите им препятстваха коалициите. Някои извършиха с успех това упражнение, други - не. Едни искаха много да влияят и го постигнаха, други (реално един - Симеон) хвърлиха юздите... Важното в случая е, че



лидерската стъпка назад в името на партийното бъдеще



го има и в дебелата научна теория, и в тънката българска практика. Забележете - автори на тези ходове бяха едни от най-значимите за българския преход фигури.

Днес ГЕРБ е на кръстопът и със същата сила стои въпросът пред Бойко Борисов - може ли той да направи крачка назад, за да отвори коалиционни перспективи пред партията си. Въпросът звучи леко налудничаво сега, но само привидно - ще стои много остро след 2 месеца. Ако ГЕРБ иска да управлява пак под някаква форма, това следва задължително да е без Борисов. Не вярвате? Да зададем обратния въпрос - може ли ГЕРБ да управлява трети път и пак с премиер Борисов? Виждате ли енергия, ресурс, търпимост за тази работа?

ГЕРБ, разбира се, може да стои твърдо опозиция с маяка Борисов на челото - той ще свети, сбира погледи и сочи верния път. Точно това е актуалният публичен курс ("Няма да влизаме в коалиции, ако народът не ни избере, ще седим отстрани и ще чакаме"). Но ако разговорът тръгне под каквато и да е форма за управленска коалиция с ГЕРБ, независимо като първа или втора политическа сила, то



темата ще включва Борисов под линия



Идва такава точка от дневния ред - знае го всеки, който поглежда с хоризонт няколко месеца напред, вероятно и той самият.

Оттеглянето на Борисов би дало възможност за коалиция с БСП. Би отворило път за съюз с някой крайно ядосан десен или "ляво-либерален" субект. Даже би разтворило портите към ДПС. Ако някой си мисли, че пак може да бъде повторен номерът с реформаторите и патриотите, се лъже. Просто самият Борисов е обществено изчерпана фигура като премиер. Има си ги привържениците, и партията си е негова, обаче ново управление "Борисов+" би било лишено от потенциал и доверие още с раждането си. Дори Марешки не би бабувал успешно. Нека не забравяме, че Борисов изгря втори път след краха на БСП и ДПС при сагата "Пеевски"... Няма как да е пак премиер веднага след собствения си провал. А редови министър в правителство не може да е.

Днешният живот и в частност политиката не се различават много от древните ритуали - в заплетени ситуации се дава курбан. Жертва се нещо, за да се умилостивят стихиите. На конкретния политически терен жертването би могло да сближи играчите чисто практически - "Видяхте ли, съборихме тирана, какво повече искате?", ще каже опозицията на избирателите си. Жертването може да има голямо символно значение и в обществен план -



пусната е кръв, "злото" го няма,



продължаваме напред. В някаква по-малка степен курбан бе даден с Цветанов при наскоро развалената коалиция - той не бе в първите редици, стана необходимата жертва, след което се тръгна ведро към правосъдни и други реформи... В края на март ситуацията се очертава още по-заплетена, жертвата следва да е доста по-голяма.

Това не значи Борисов да не е фактор. Но значи например кротко да седне на депутатската банка и да даде път на Томислав Дончев, Румяна Бъчварова или който там си избере... Такъв ход би носил рискове за него. Но ще му остави влияние и най-вече - би го съхранило. Би ли го направил Борисов? Би ли преодолял най-големия си страх - че може да изпусне контрола върху хората си, които едно правителство би овластило? Би ли преодолял егото си, за да върне ГЕРБ отново на власт? Само времето ще покаже. Но шансовете Борисов да направи такъв жест към партията си не са особено големи.
снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
При реденето на последния кабинет на ГЕРБ Цветан Цветанов трябваше да отстъпи МВР първо на Веселин Вучков, после - на Румяна Бъчварова. Колкото и да не му се искаше.
34
4769
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
34
 Видими 
02 Февруари 2017 19:26
Много им се иска на кукловодите - всъщност за какви кукловоди става дума, едни подгизнали от инконтиненция старци от Витошката яка - да се получи един такъв вариант, без Борисов....Нема да ги огрее.....
А иначе до 26 март ще излезнат поне още десет статии със същото подхвърляне.
02 Февруари 2017 19:54
Кому са изтрябвали бойковите марионетки, освен на самия Бойко?
02 Февруари 2017 20:03
Без Борисов по Борисовски. Това ще пише на мавзолея Му, който признателните чобани ще Му издигнат.
02 Февруари 2017 20:19
Като по поръчка... На Цветанов? Дончев? Бъчварова? Прокопиев? Пеевски?
------------------------
Сайтът на Генек
02 Февруари 2017 20:50
Какво сбира хората в партия (освен материален интерес)? Идеология или лидер. Когато е идеология, лидерите се менят но партиите (или техните клонове) остават - СДС и производни, БСП и предшественици. Когато са лидерски - напусне ли лидерът партията се разпада - напр НДСВ. Познайте ГЕРБ от кои е.
02 Февруари 2017 21:41
Доста повърхностен материал.
02 Февруари 2017 21:48
Но може кротко да седне на депутатската банка

Деяне-е-е, Дияне!
02 Февруари 2017 22:01
"Мы говорим ГЕРБ, Борисова понимаем!" - Не виждам разлика между ГЕРБ/Борисов и КПСС/Ленин. Вторите изтраяха дур 71 годин - от 1991 до сега ги отвя вихъра. Де е таз вихра и насам да се отбие, да поомете малце раз_пищолджия_лите се?
02 Февруари 2017 22:09
Лидер, като г-н Борисов не прави жестове на подчинени в трудни времена. Той знае верния път и с твърда ръка ще ги води, където трябва.
02 Февруари 2017 22:11
02 Февруари 2017 22:13
герп без Боко е като крава без хлопатар, като шампоан без парабени, като Баден-Баден без Баден, като Пишпунта без Хаяско, като риба без велосипед, въобще нещо невъобразимо и скверно в незавършеността си.
02 Февруари 2017 22:17
Струва ми се, че е по-близо до "Тарас Булба", отколкото до Маяковски."Я тебя породил, я тебя убью". Става дума за"ЕООД ГЕРБ"
02 Февруари 2017 22:25
Не следял изказванията на Бочко, когато беше в опозиция, т.е. в Банкя, а трите грации - Искрето, Цеца и Лилето Го поддържаха духом. Той в пряк текст каза,че не го свърта на парламентарната банка.
02 Февруари 2017 22:33
Minderbinder
Много дълбока критика. Освен за личните ви възприятия и пристрастия за какво още сме осведомени? За официалният курс на Станишеф?Докато Моник реши Позитания да пристанат на Дончоолу?аман от розови пеликани. Баялдисахме- бактън.
02 Февруари 2017 22:36
Искрето, Цеца и Лилето Го поддържаха духом.


Исето не я ли скриха тогава от хорските погледи? Иначе, истината е последното изречение на материала
02 Февруари 2017 22:54
wreckage 02 Февруари 2017 22:13


Като прах за пране без фосфати.
Без Бойко, но с Бойкикев? Не, мерсим ...
02 Февруари 2017 23:45
Исето не я ли скриха тогава от хорските погледи?

Скриха я.От НС в Банкя, където се превъплъти в ролята на партийна работничка за известно време.
02 Февруари 2017 23:51
герп без Боко е като крава без хлопатар, като шампоан без парабени, като Баден-Баден без Баден, като Пишпунта без Хаяско, като риба без велосипед, въобще нещо невъобразимо и скверно в незавършеността си.

02 Февруари 2017 23:55
.
03 Февруари 2017 02:26
Лидерска партия не можела без лидера начело, че и като премиер. А Дуги как си дирижира маймуните от Сарая? Значи си зависи от лидера - как си е вързал марионетките и как им дръпка кончетата.
03 Февруари 2017 04:07
Би ли преодолял най-големия си страх - че може да изпусне контрола върху хората си

Най-големият МУ страх вече се сбъдна - загуби народната любов.
03 Февруари 2017 04:33
По-лошо от правителство на ГЕРБ с Борисов може да е само правителство на ГЕРБ без Борисов!!!

Дано Господ ни опази от това!
03 Февруари 2017 07:49
Не става ясно какво иска да каже статийката. От многото предположения (кое от кое по-фантасмагорични) никое няма как да стане.
Само си загубих време да я чета и то по диагонал, дрън-дрън-та пляс.
03 Февруари 2017 07:51
И т.к. на територията няма по-свястна партия (от ГЕРБ), а лидер има само един (Бойко Борисов), следва управление подобно на последното. Това е моята прогноза. Дали ще се мине през някой нов орешарковец е без значение.
03 Февруари 2017 08:56
Правителството на граф Рилски удържа най-много, понеже плуваше в собствени води.Ами вижте общата част на наказателния кодекс-90% препис от Закона за защита на държавата. Вижте също така Закон за лицата и семейството- пак препис от по-старите закон за физическите и закон за юридическите лица. Великото народно събрание също така е норма от монархизма, ВКС и ВАС не отстъпват на ВНС по монархичност. Ами закона за държавния служител-пак монархически препис на по-стар закон.И на всичко отгоре Търговският закон от 1897 г. отново реципиране. Ами гербът- видоизменен по-стар герб.И като прибавим промяната на почти всички имена на улици из България и за най-малките деца става ясно, че са ги върнали да живеят в деветнадесети век.Пита се, че тогава какъв е смисълът от подобни народни събрания, чиито законотворци са беззъби политици.Блазе им на тези, които ще се родят след два века- ще може да прокарат нещичко от хубавото, родило се през 21 век.Ама на дали с това ожесточено състезание във въоръжаването?! Какво ще приемат ли несъмнено ли - ЕВРОЛЕВЪТ!
03 Февруари 2017 08:58
Село,
03 Февруари 2017 09:31
Боже, с какви проблеми се занимава авторът??? Местенето на фигурки в политическото пространство??? Политически Наблюдател казвате??? Тцъ...
03 Февруари 2017 09:51
Хубаво е да излизат повече такива статийки по всички вестници! За повечето гласуващи за ГРБ -ГРБ е Бойко Борисов- той дава,той разпределя, той спасява- изобщо- като слънцето и въздуха. Ако им бръмне в главите видение за ГРБ без Слънцето- може пък да гласуват за друга партия и ГРБ да оттече в канала, дай боже1
03 Февруари 2017 11:05
Авторът е пропуснал един важен пример за лидер зад кадър, а именно Иван Костов, който и до сега дърпа конците на остатъците от т.н. десни.
03 Февруари 2017 12:09
Лидерска партия не можела без лидера начело, че и като премиер. А Дуги как си дирижира маймуните от Сарая?

Така е, ама като го няма Доган на шефския стол и Лютфи Местан се отцепи. Освен да са се разбрали да играе уж опозиция на Доган: който не е съгласен с политиката на Ахмед отива при ДОСТ, пък файда никаква.
03 Февруари 2017 15:01
На Божидаров силата му е БКП - там е безапелационен.
03 Февруари 2017 15:07
Първият премиер, който ще премиерства при бай Ставри...
03 Февруари 2017 19:24
Кайзер Созе
02 Фев 2017 22:33

Тъп коментар.
По-точно - безсмислено заядлив.
09 Февруари 2017 11:17
Ако спечели изборите, няма никакъв проблем ББ да "стане" премиер за трети път! :-) Щом Танте може и ББ може, те са приятели
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД