:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 294
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Законът не е безсилен, безсилни са институциите

Основната роля на държавата е да се грижи за справедливостта - да създава и отстоява еднакви правила за всички. Включително и за лица с над 140 криминални регистрации. Когато държавата не изпълнява задълженията си към обществото, тогава идват законите на джунглата. И отърваване няма
Снимка Архив Сега
Клип на разправия между униформени и младеж, направен край Моста на влюбените, предизвика разнопосочни коментари и показа колко прибързано раздава присъди общественото мнение.
"Точен час на действието - 13.45 ч. Точно местоположение на действието - пред "Макдоналдс" - НДК (пред Моста на влюбените)... Светна зелено и се наложи да тръгна, но малтретирането на момчето продължи още по-брутално". "Моля, споделяйте, белким някой шеф си познае подчинените и ги понакаже, обяснявайки им, че дори да е откраднало нещо, момчето не трябва да бъде малтретирано! Да спрем операция "мъж".

Това в неделя написа жена във "Фейсбук" и пусна заснето от самата нея видео.



Видео, което не само разбуни социалната мрежа,



но и донякъде разтърси медийното пространство.

На въпросните кадри охранители са обградили млад мъж, а един от тях упражнява физическа разправа - посяга на няколко пъти към главата и шията на момчето. Кадрите бяха определени от зрителите като нелицеприятни. Стана известно, че полицията е започнала да разследва случая и е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител. Тепърва ще се изяснява дали има нарушаване на закона и кой, кога и как го е сторил.

До момента бе обявено, че



проверка на МВР е установила, че двама младежи са



заспали на една от масите в заведение за бързо хранене в района на НДК. Те влезли в пререкания с хора от персонала, които ги събудили, след което станали агресивни. Младежите отказали да напуснат, заради което чрез паникбутон служител повикал охраняващата частна фирма. И последвали заснетите сценки.

От своя страна, охранителната фирма обяви, че



не вижда нищо притеснително в кадрите,



а посяганията към младежа определи като "интуитивни респективни действия". Техният извод е: "Ние сме безкомпромисни към нарушителите. Свършихме си работата, получихме благодарности". И в добавка обясниха: "Нужен е адекватен закон за охранителната дейност, защото такъв няма. Много е сложно да се каже кога сме си превишили правата и кога не".

Първоначално полицията не успя да открие младия мъж от клипа, за да го пита дали ще се оплаче официално жалба, или не. Това направи Нова тв - пред нейната камера младият мъж обяви, че със сигурност ще подаде жалба. Според думите му той и неговият приятел не били обиждали никого, не се държали предизвикателно, а просто били заспали в заведението.

Гори-долу това е



ситуацията, описана през главните действащи лица



Този случай обаче поставя ребром въпроса дали винаги общественото мнение е справедливият съдник. В първите часове след качването на клипа и внушенията в него огромната част от негативните коментари бяха насочени към "лошата полиция". Когато се разбра, че не става дума за МВР, а за служители от охранителна фирма, се надигна вълна от коментари срещу тях. После се появи твърдението от страна на МВР, че младите мъже били в неадекватно състояние. Коментарите се обърнаха в другата посока - че явно става дума за някакви наркомани, които са се разминали с малко. За има-няма два часа беше изминато с еднаква непримиримост и категоричност



разстоянието от "осанна" до "разпни го"



На следващия ден началникът на IV районно полицейско управление в София Теменужка Капчина обяви пред телевизионната камера: "Двамата са добри познайници. Срещу този, който твърди, че е бит, има 144 заявителски материала. Съден е нееднократно, лишаван е от свобода. Има и притежание на наркотици, кражби, опасен рецидив.



Има хулигански прояви, унищожаване и повреждане"



И тук някъде човек започва упорито да се пита за какво става въпрос всъщност? За конкретния случай, който още утре ще бъде забравен, или за продължаващия отказ на държавата и нейните институции да правораздават? Защото всеки един от нас знае какво би му се случило, ако извърши дори една кражба. Камо ли ако бъде хванат да граби телефони от непълнолетни или ако го заварят да краде в чужда къща. Едва ли можете да си представите какво би се случило при 144 такива прояви. Сега полицията твърди, че едното лице дори "е лишавано от свобода". За колко случая - за един, два, 40? Ами за останалите 100? Били ли са достатъчни наказанията? По всички ли дела има присъди? Имат ли скорошни прояви, влизащи в хипотезите на НК, и какво се върши по тях? Появи се и оневиняващата теза, че са



наркомани, а това било болест



Според МВР единият от тях действително е разследван за притежаване на наркотици. Ако приемем за справедлива "тезата" за наркоманията като болест, то тогава идва въпросът, защо същата тази държава и същите тези институции не вземат мерки да лекуват тези болни. Вижда се, че не са от най-безопасните.

Няма как да не се набие на око старанието на политическата класа и чиновническата



каста да регулират неспирно бизнеса и личните отношения между хората,



но по никакъв начин да не изпълняват вменената им роля - да създават респект и да се справят с чувството на безнаказаност на лица с над 140 криминални регистрации. А не да вдигат ръце и да бягат от проблема. Наистина ще е повече от интересно да се види как точно ще реагират във въпросния случай. И какви отговори ще дадат всички участници в него.

Защото когато летиш над нещата и прехвърляш отговорност от едно на друго място, когато бягаш от отговорността да погледнеш проблема директно, то със сигурност ще има още много такива случаи. Че и далеч по-сериозни.

Защото основната роля на държавата е да се грижи за справедливостта - да създава и отстоява еднакви правила за всички. Законът не е безсилен. Безсилни са институциите, които не искат да го прилагат. Когато държавата не изпълнява задълженията си към обществото, тогава идват законите на джунглата. И отърваване няма.















5
3497
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
02 Февруари 2017 19:45
този дето го биха, лично щях да го бия един път на кръстовището, но избяга. голямо ла.но е. айде стига милозливост.
02 Февруари 2017 19:56
Основната роля на държавата е да се грижи за справедливостта - да създава и отстоява еднакви правила за всички. Включително и за лица с над 140 криминални регистрации.

тия с криминалните регистрации що не са в затвора и авторът още ли не е разбрал, че тръмп тури кръст на евроатлантическите ценности?
02 Февруари 2017 20:22
"Не там - не така!", казваше баба ми, когато се прибирахме с пукнати глави...
Време е за съд. Не държавен, не обществен, а на Линч...
-------------------
Сайтът на Генек
02 Февруари 2017 20:42
Основната роля на държавата е да се грижи за справедливостта

Аре-аре, не нам тия!
Основната роля на държавата е (1) да пресича всяка носеща доход дейност, (2) да победи Русия във войната й срещу България, обявена от президента на България, (3) да въведе санкции срещу Русия, обявени от тиквата преди два месеца, и (4) да одере кожите на населението за да нахрани грантоманите!
03 Февруари 2017 04:30
Ние сме евроатлантици, моля! Имаме си БХК, сума адвокати, които защитават правата на престъпниците. Които трябва да бъдат обгрижвани по всякакъв начин, за да не бъдем съдени, да не им плащаме и да не търпим санкции. И МВР, и съдиите смятат, че постъпките на таз персона сигурно са маловажни. Макар че единият е излязъл от затвора скоро. И бил подал документи в..социалните?! Те не били му дали пари..?! Браво бе! Храним го в затвора, после и пари ще му даваме?!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД