:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 402
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Играта с режима на тока е опасна

БСП бие тревога, от ГЕРБ се виждат като сапьори, а истината се губи в политическото говорене
Снимки: БГНЕС
Вечният критик на енергетиката Румен Овчаров демонстрира добро настроение дори на излизане от следствието, след като в края на 2016 г. се превърна в обвиняем по делото "Белене".
Българската енергетика е в особена ситуация. Финансовото състояние на отрасъла продължава да е отчайващо. Страната е пред нови парламентарни избори. В няколко поредни дни през януари системата отчете 20-годишен рекорд в потребление на ток. На този фон БСП тръгна на фронтална атака дори обяви, че в България на практика вече има режим на тока. ГЕРБ влезе в отбрана, похвали се с положителни резултати и напомни за катастрофалните решения в енергетиката, които БСП предложи и взе само преди няколко години. В крайна сметка истинските проблеми отново се размиха в политическото говорене - от осветлението на свещи се мина през "компютрите и компотите" и се стигна до това кой се крие в землянките и кой клевети системата.

Атаката бе предизвестена - куп червени депутати се изредиха да обясняват за рисковете от претоварването и липсата на адекватни мерки. Друга серия от критики и обвинения дойдоха от един от основните критици на вече бившата министърка на енергетиката Теменужка Петкова - Румен Овчаров. Макар и не под светлината на властовия прожектор, той следи изкъсо енергетиката и от време на време се намесваше, за да обвини досегашните управляващи в безхаберие. Овчаров, който е сред обвинените от прокуратурата по разследването за "Белене", има мотив да мъсти словесно на "колежката" си Петкова. Само преди няколко години, като шеф на финансовата инспекция, тя бе човекът, който директно заяви, с куп документи зад себе си, че Румен Овчаров е сред виновниците за милионите, потънали в "гьола". На заседанията на парламентарната комисия "Белене" по това време обаче той не само не бе притеснен, а и демонстрираше явно отегчение, докато Петкова изреждаше всички "факти и обстоятелства" по случая. Та вероятно затова и бе сред първите, които сега биха тревога за рисковете в системата.

В последните дни червената партия отиде по-далеч. В новата си управленска програма, с която ще се яви на предсрочните парламентарни избори,



червените успяха да върнат всички страхове



за гигантомания в развитието на енергетиката, за възраждане на стари и спорни проекти, за откровена държавна намеса на един пазар, който съвсем наскоро тържествено обявихме за "либерализиран".

Ако се върне на власт, БСП ще реанимира всички провалени досега руски енергийни проекти, които костваха загуба за милиони на българските данъкоплатци, заявява на среща с бизнеса във вторник Явор Куюмджиев, бивш зам. -министър на икономиката и енергетиката. Червената партия твърдо застава зад изграждането на АЕЦ "Белене", строеж на нова ядрена мощност в АЕЦ "Козлодуй", нова въглищна централа в комплекса "Марица Изток" и развитие на хидроенергетиката с коментираните от години вецове по река Дунав. Куюмджиев обещава това да става след обстойни анализи. Без обаче да представи какъвто и да било предварителен анализ, нито финансови разчети, нито пък да даде и намек откъде ще дойдат парите. Възродена е старата идея "Белене" да е с преобладаващо държавно участие. Парите за държавния дял в скромно определяния за струващ 20 милиарда евро проект щели да дойдат от заеми и от фискалния резерв. Ново преразглеждане на досегашните дългосрочни договори, изцяло нов закон за енергетиката и изцяло нова енергийна стратегия са още от стряскащите идеи на червените.

И забележете, нито дума за световните тенденции в енергетиката, за новите технологии, за развитие на възобновяемите източници, енергийна ефективност, газификация на бита. Все неща, които променят досегашните стратегии на много от развитите страни.

Хранителна среда за този вихрещ се популизъм стана именно повишеното потребление през януари. Вероятно и много бизнесмени са били подразнени от временната забрана за износа на ток.

Но има ли проблем в действителност? От началото на годината Електроенергийният системен оператор (ЕСО) отчиташе рекордно, но и очаквано свръхпотребление. Прогнозата за застудяването бе обявена дни по-рано и системата можеше да се подготви. В резултат износът на ток бе временно ограничен, за да може да се компенсира вътрешното търсене. То впрочем в максимума си достигна около 7700 мегавата, след това спадна и продължава да пада. Инсталираните в страната мощности са с около 4000 мегавата над постигнатия връх. Как при толкова перки, солари, въглищни централи, американски тецове и АЕЦ



България изпитва недостиг на ток?



И има ли нужда от много милиардни проекти, тънещи в корупция и легално източване на пари през близки до властта фирми като "Белене" и седми блок на АЕЦ "Козлодуй"?

Проблемът с ВЕИ фирмите е свързан както с броя фирми, така и с високата цена, на която се изкупува токът. Но те далеч не са главна причина за високите цени. Делът на зеления ток, който в крайна сметка влиза в т.нар. микс за бита, всъщност е минимален - вятърните централи държат 8%, слънчевите - 7.54%. Около 8.5% е делът на комбинираните тецове, а най-висока - 45.66%, е частта на въглищните централи. Токът от АЕЦ "Козлодуй" е 6.57%, а този от водните централи - 18%.

Проблемът идва от другаде - в момента водните централи няма как да регистрират свръхпроизводство, защото снегът още не е започнал да се топи. Но този проблем ще възникне още в първите пролетни дни, когато ще се наложи турбините да се завъртят на максимум. Такъв беше случаят преди четири години, когато се стигна и до шеговития призив: "Пусни котлон, спаси системата". За да се предотврати "разпадът", тогава производството на ток от ВЕИ бе временно ограничено.

В момента това няма как да стане - поради късите дни и липсата на слънце фотоволтаиците успяват да генерират минимални количества ток. Вятърните централи също са поставени пред подобно изпитание. А държавните централи, които наистина могат да осигурят количества, всъщност работят на квотен принцип. Всяка година с решение на енергийния регулатор се определя каква част от производството да отива за регулиран пазар, т.е. да стига до потребителите, и каква част да се продава на свободния, където традиционно се постигат и по-добри цени.

Справка на ЧЕЗ, което обслужва Западна България например показва, че



едва 25% от тока на АЕЦ "Козлодуй" отива за регулиран пазар,



а останалите 75% са предназначени за свободния пазар, т.е. по договори за износ например или договори с големи предприятия. Как се сключват договорите и какви цени се постигат на пазара е съвсем различен въпрос, който периодично тревожи министри и експерти, без някой от тях реално да прави проверка има ли нагласени търгове.

Нуждата от електричество наложи използването въглищата от запасите и извади на показ и проблемите със студения резерв - мощностите, които стоят в готовност в случай на нужда. Е, нужда се появи, но част от тях не заработиха. Резервни мощности се поддържат от тецовете, свързвани с бизнесмена Христо Ковачки, като "Бобов дол", "Брикел" и др. Наличности се поддържат и от държавните тецове като "Марица Изток" 2, ТЕЦ 3 - Димитровград. Проверка на министерството на енергетиката показа, че складовите им наличности са намалели и на практика не са били достатъчни. Затова и централите са били глобени. С колко и дали те изобщо ще платят санкциите си обаче от министерството не казват.

Проблемите с баланса на системата не са един или два. Част от тях са породени от свръхдефицити и огромни междуфирмени задължения. Други са свързани с разходи по мегадела като "Белене" и арбитражите на ЕВН и ЧЕЗ, произнасянето по които все още се очаква. Но е напълно реално и по тях НЕК да бъде осъдена с нови над милиард евро. Друга порция тревоги е свързана с работата на системата при минимално или рекордно потребление. За решаването и на едните, и на другите проблеми е важен комплексен подход и яснота за това какво се случва във всеки един момент. Важен е и мениджърският подход, така че част от държавните фирми да излязат поне на нула, ако не на печалба.

И тук язвителните коментари на опозицията като "Ще се радвам, ако един ден имаме изобщо ток" са напълно излишни. Защото няма по-лесно от това да даваш експертни оценки отстрани, докато тихо добруваш в борда на някоя от позабравените държавни фирми. Ясно е, че изборите идват и всички атаки и "случайни" документи, писма и др. срещу политическите опоненти са добре дошли. Но играта с режима на тока е опасна, защото залогът са не парламентарните банки, а домакинствата, фирмите и инвеститорите.
 Бившият министър на енергетиката Теменужка Петкова на няколко пъти изпадна в обяснителен режим заради "режима" на тока. Данните на ЕСО отчетоха рекорд в потреблението, но системата оцеля, след като износът бе временно ограничен.
11
2877
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
11
 Видими 
06 Февруари 2017 21:01
Само не разбрах как арбитражните дела и междуфирмената задлъжнялост пречат на балансирането на системата.
06 Февруари 2017 22:35
Вецове по Дунав - добра идея. Ядрена енергетика, не!
Там само се губят много пари от комунистически далавери.
Най-добре е да се започне със изправяне пред съд и ефективи присъди за виновниците (поради алчност, идеология, служба на чужди правителства или некомпетентност) за мътната сделка за Козлодуй и Белене.
Ядосани били 'бизнесмените' които не можели да печелят от износ на ток, така ли? Я да видим кога са си построили (не откраднали) електроцентрали със собствени пари (не съмнителни заеми от свои червени банкери) и са започнали бизнеса 'производство и продажба на електроенергия'? Де гьостерица, де.
07 Февруари 2017 09:43
Като е добре известно от историята, режим на тока се налага, когато енергетиката се управлява от цоциалистически енергийни корифеи. Предвид очевидното желание за мащабни енергийни проекти у Таско, Явор и Р.Овч, предполагам, че не е лошо превантивно да си закупите свещи и газени лампи.
07 Февруари 2017 09:54
АЕЦ са потенциална бомби, патихме си от Чернобил, пораженията върху населението се прикриха. Японците не могат да се справят с Фокушима вече няколко години. Съхранение на ядрени отпадъци, скъпо погребване на вече излязла от строя централа. Австрийците не разрешиха използване на построена централа , ние плачем за нова.
07 Февруари 2017 09:58
Преди няколко дена Ерменков обвиняваше Петкова , че източила язовирите при наличие на толкова много сняг.
07 Февруари 2017 10:26
Стига с тези ВЕИ-та, не ви ли стана ясно, че те работят само когато има вятър и слънце. А нощем, зимата, какво?
07 Февруари 2017 12:20
Вецове по Дунав


Идеята не е нова, даже си има и разработен проект от стария Енергопроект - проектът се е наричал "Никопол-Турно Магуреле". Проектът е бил добър, като се е изисквало построяване на стена през Дунав между двата бряга и доста други неща покрай реката. За нас, българите, е бил по-малко екстремен, защото нашият бряг е по-висок и много по-малко ще са заливанията.

Сега това не може да се построи, защото няма кой да направи всичко необходимо - не е само стената, а и доста диги, оправяне на цялота хидро0мелиорационна система покрай района. А и има проблем с преграждането на Дунава - вече има някаква конвенция, която задължава да искаме разрешение от всички по реката. А сърбите още преди са били против - има нещо с тяхната стена при Черна вода и евентуално нашата тук.
07 Февруари 2017 12:35
И за чий все пак ни е това производство от възобновяеми източници, като в моменти на върхово потребление не произвеждат? И трябва да ги заместват резервни поддържани мощности като мръсните въглищни ТЕЦ- ове?
07 Февруари 2017 15:20
Брей, и тука ги няма матросовците ... Как пък няма някой да ни разкаже как от утре рзбираш лЕ, почва режима на тока ...
Или са на опашка за свещи?
Споко другате, опасност от режим на тока има само акот Таско Ерменков започне да се занимава с енергетика ...
07 Февруари 2017 15:46
При -15 градуса и виелици нямаше ток 3 часа от скъсан електропровод Тия 3 дни при +5 спира през 2 часа. Без малко да ми скапе компа.
07 Февруари 2017 19:55
За решаването и на едните, и на другите проблеми е важен комплексен подход и яснота за това какво се случва във всеки един момент.
Какво стана с "невидимата ръка" на пазара, която автоматично решава проблемите ...със свободна търговия (даже борса уж се направи)? Да не са я ампутирали поради измръзване миналия месец?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД