:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 414
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

България и Румъния - голямата разлика

Ясен Бояджиев
Румънците са граждани, които ценят свободата и демокрацията си и са готови всеки момент да ги защитят. За разлика от българите, които са заспали, страхливи, послушни - покорна рая. Така звучи най-често чуваният отсам Дунава коментар за поредните румънски протести. В него може и да има нещо вярно, което да е свързано с някакви исторически наслоения или с особености на националния характер. Като всяко генерализиране и това едва ли изчерпва цялата истина. Още повече че и двете съставящи го твърдения (и за румънците, и за българите) със сигурност са донякъде преувеличени. Между Румъния и България наистина има една голяма разлика, но тя е в друго.



Приликите

За да я видим, нека най-напред си дадем сметка за многобройните прилики и дори буквални съвпадения между двете страни. Те си проличават особено ясно, когато сравним днешните румънски събития с българските от 2013 година. Тогава дори румънците гледаха към протестите в България с известна доза завист.

Първата прилика е свързана с избирателите - тя е в късата памет на една част от тях (системно приспивана от популистки лозунги и обещания) и в пасивността на друга част (плод на съзнателно култивирано отвращение от политиката). Резултатът в България през 2013 г. беше, че на власт се върнаха БСП и ДПС. А сега в Румъния на власт се върнаха социалдемократите, само година след като буквално бяха изритани от управлението със сходни на днешните протести.

След което и едните, и другите светкавично показаха, че не са научили нищо нито от своите, нито от чуждите грешки. И така предизвикаха взрив - тук с назначението на Пеевски, а там с указа, целящ да оневини и спаси от затвора един партиен лидер и много други като него. Това е втората прилика - изключителната наглост на голяма част от политиците в двете страни.

Третата прилика, която се набива на очи, е в напълно идентичните, сякаш съчинени на едно и също място методи за обезсилване на протестите - оклеветяване на протестиращите (че са платени, направлявани и организирани от тъмни и враждебни на народа външни сили) и внедряване на бойни групи от футболни ултраси и всякакви други псевдо- и контрапротестиращи, които да предизвикат безредици и насилие при умишленото бездействие на органите на реда.



Румънският модел



Могат да се намерят и много други детайли, които показват, че и обществото, и политиците в двете страни реагират по сходен начин в сходни ситуации. Тъй че онова, което обяснява защо сега румънците протестират, а българите не, е свързано не толкова с някакви национално-психологически характеристики, нито пък с някаква съществена разлика в нивата на корупция в двете страни. Разликата е в друго.

В резултат от редица специфични обстоятелства, а може би и от някои случайни развития (които се нуждаят от отделно проследяване и анализ), в Румъния бе създаден, успя да заработи и (засега) оцеля относително ефективен инструмент за борба срещу корупцията и злоупотребите с властта - система от институции, които са в достатъчна степен независими от политическата конюнктура. Разбира се, така нареченият румънски модел не е нито съвършен, нито завършен. Но започна да дава забележими резултати - стотици разследвания и присъди, страх сред политическата класа. Както се вижда обаче, този модел не е необратим. Сега управляващите се опитаха да се измъкнат от него, като ограничават полето на собствената си подсъдност - декриминализиране, намаляване на наказанията, амнистия. Говори се, че готвят и други промени, за да обезглавят самите антикорупционни институции. Именно затова активната част от румънското гражданско общество протестира, защото има какво да губи и какво да защитава.



Българската действителност



В България няма какво да се защитава, защото нищо не е постигнато. Т.нар. съдебна реформа не може да набере скорост, защото непрекъснато и съзнателно бива тласкана в глуха линия. А т.нар. политическа воля за борба срещу корупцията се изчерпва с: кухи лозунги и обещания; куп изпразнени от съдържание, зависими и безсилни институции, които не са нищо повече от параван за политико-икономическото статукво; кампанийни обвинения за отвличане на вниманието без никакви последствия, освен може би разчистване на политически сметки, сплашване и държане на потърпевшите в зависимост. Тук, обратно на румънския случай, няма никаква необходимост нито от декриминализиране, нито от амнистии, нито от намаляване на наказанията. Просто защото липсва инструментът, който безотказно да разследва, доказва и наказва.

Тази българска действителност със сигурност дава много поводи за протести. Но за да набере гражданската енергия достатъчно сили и да избухне така, както сега в Румъния, е нужен не само достатъчно дразнещ повод, а и що-годе избистрена и реално постижима цел. Именно това липсва в момента на активната част от българското гражданско общество (колкото и малка или голяма да е тя). Но това може да се промени, бързо и неусетно.
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Площад "Виктория" в Букурещ в неделя вечерта с най-масовата демонстрация срещу правителството.
10
3093
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
10
 Видими 
06 Февруари 2017 20:47
Е, ние си имахме протестъри които продължиха да протестират година след като отпадна причината - Пеевски. Румънците протестират след отмяна на амнистията. Още една прилика.
06 Февруари 2017 20:56
Много точно. За автора
Аааа и още нещо - тук ние се зовем "простите граждани", ама сме с мерак да разрушаваме Картаген.
06 Февруари 2017 22:00
За статията

Инак приликата / разликата между българи и румънци е само в името...
06 Февруари 2017 23:00
сякаш съчинени на едно и също място методи за обезсилване на протестите

Още една обща черта - разстоянието от Москва!
07 Февруари 2017 05:46

Общото е, че и там, и тук, и в цялото ЕС политиците са мошеници и крадци. По-назапад са по-рафинирани, но по-големи лапачи, тъй като просто има повече за лапане. Друго общо е, че соросоидна гмеж е нацвъкана и в Румъния, и у нас, а и други чужди централи са навербували и напазарували агентура за влияние и подривни операции.
Различия има няколко. Едното е, че Франция като велика сила поне в ЕС открито протежира Румъния във всички международни организации, а нас мачка където и когато може (де да беше само Франция!). САЩ са значително по-благосклонни към съседите, отколкото към нас, заради противодействието на Русия в Молдова и Украйна, Съвета на Европа и ООН. Протекциите на великите обаче са свързани и с по-голямата им намеса в политическия живот на страната. Един от ефективните инструменти постоянният натиск за борба с корупцията, така наложиха и защитават орган за такава борба, доста независим от румънските власти и политици. И си го ползват за политически цели, отстрелват поединично и на групи неугодните. Те започнаха да се съпротивляват - както левите, така и десните, проумяват го все повече нормални граждани, затова протестърите на избори се оказват слаби, хората избират пак същите партии, макар и с нови водачи. Сегашните протестърщини там са от чисто соросоиден тип, последна според мен "цветна" революция в контекста на войната на либералщината срещу Тръмп.
Освен това тайните служби в Румъния не бяха засегнати особено, проиемствеността се съхрани, работят сравнително добре и именно те доставят важната информация за корупционерите във властта. Тук ги унищожиха...
Тук с "Дай ни България!" се прави опит за създаване на подобна на румънската структура в съдебната система, разбира се, със същата политическа цел. Няма да успее, политиците от олигархията с цената на всичко няма да го позволят, защото ще пострадат като съседните. Пък и с ицко и таков нищо сериозно не може да се сътвори, колкото и Америка за Бг да ги бутат и пазят.
Корупция е имало и ще има, въпросът е в дозата. И в Китай има, но има и режим, нема лабаво и има тежки наказателни практики, та въпреки огромните пари в разположение на корумпиращите, корупционерите са пределно предпазливи и ограничават природната за човеците алчност. Другото са глупости!
Та скоро ще се разберат и други подробности за "борбата с корупцията" в Румъния, които ще променят представите за нея. Мисля, че наслучайно управляващите избраха крайно дразнещ вариант за законови промени, та да предизвикат спукване на цирея с последваща инцизия. Ще гледаме.
07 Февруари 2017 07:54
За "българите" не знам, ама аз лично ходих да протестирам при избирнето на Пеевски за шефче на ДАНС.

После едни младежи и девойки, май пак българи, блокираха Орлов мост заради една забрана за диво къмпингуване. Против забрана да си опъваш палатката, бе!!!!

Май имаше и нещо с един бял автобус в една нощ покрай парламента, ама може и да ми се е присънило...

И т.н., и т.н.

Е, тукашния пролетариат газ пикае колчем някой посегне на "най-милото им", "защото са социалисти", но съдба.

Така че, г-н. Бояджиев, какво точно не ви кефи на българското протестиране, вашта ма..а нихилистична!? Ако вземем всяка вечер да сме на жълтите павета, ще квичите, че друго освен протести не правим (като гърците) и сме мързеливи сорсоиди. Бах мааму, няма угодия!
07 Февруари 2017 10:36
Че нашенските протестъри през 2013 наистина бяха платени. Ученици на жена ми се хвалиха, че изкарали доста пари за лятната почивка.
07 Февруари 2017 11:25
изкарали доста пари за лятната почивка

Изкараха ги през март, нали?
07 Февруари 2017 15:27
Пак ви казвам:
В БГ единствените платени протеси бяха така наречените контра протести, които подкрепяха Орешарски. Цигани и маргинали от тъмни места на републиката бяха докарани в София на екскурзия, с по един сандвич и 10 лева на ръка , за да разнасят плакати , които не могат да прочетат.

Всичко останало е пълна, социалистическа, родна лъжа.
07 Февруари 2017 15:29
Извинете, но на кадрото не е ли ректорът на Пловдивския университет?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД