:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 205
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Закрийте АПИ, щом не може да работи!

Наглите обяснения на пътните шефове не оправдават нелепата смърт на пътя
СНИМКА: Би Ти Ви
Ето това срутване на цялата осветителна конструкция в тунел "Ечемишка", което уби жена, от АПИ нарекоха "паднал елемент".
На магистрала "Хемус" в неделя стана поредна трагедия. Жена загина на място, след като върху колата, в която пътуваше, се срути част от осветителната инсталация. Шофьорът бе ранен. Това се случи в един от трите тунела между София и Правец - "Ечемишка". Последваха обяснения и оправдания от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Те са в такъв нагъл и нахален стил, че хората, които ги дават, би трябвало незабавно да подадат оставка. Макар че по-разумно е незабавно да бъдат уволнени, а държавната структура да бъде закрита, защото очевидно не може да работи. Поне не така, както се очаква да работи в държава, за която се твърди, че е в Европейския съюз. Просто защото няма такива оправдания, които да оправдаят нелепа смърт на пътя, дошла в резултат на пълно безхаберие на отговорните служби.

Какво ни обясниха след инцидента? "Съоръжението е пуснато в експлоатация през 1984 г." Внушението е, че оттогава не му е правен сериозен ремонт. След това Георги Златев - директор на дирекция "Поддържане на пътна инфраструктура" в АПИ, обясни, че през 2015 г. е направено цялостно обследване на конструкцията и на самите осветители. През 2016 г. основната задача била да се провери осветеността в тунела, да се подменят осветителите, успоредно с това да се прегледа конструкцията. "Ние сме наясно още от 2015-а, че и двете конструкции - и в лявата, и в дясната тръба, която се ремонтира, вече са в едно тежко състояние, налагащо ремонти. Дясната тръба е в по-лошо състояние, затова именно оттам започна ремонтът. Към тогавашна дата не са установени критични състояния, за да се извършват други или допълнителни ремонти, така че да е гарантирана безопасността", обяснява пътният шеф.



Това, без извинение, е повече от безочие



"Имаме един ремонт от 2005 - 2006 г. на тунел "Ечемишка". Тогава изпълнителят не си е свършил работата, а е получил 1 млн. лв. авансово. Това е кражба, която и до ден днешен се разследва от прокуратурата". Думите са на бившия регионален министър Лиляна Павлова, цитирана от в. "Сега" през октомври 2015 г. Изявлението дойде дни след като в най-дългия у нас тунел - "Витиня", стана друга трагична катастрофа. Тогава се сблъскаха около 50 автомобила, трима души загинаха, десетки бяха ранени. По информация на пострадали в инцидента причината е лошото осветление и мизерното състояние на пътната настилка. Пътните шефове обаче обясниха инцидента с "несъобразена скорост". Но ето какво казва още тогава министър Павлова: реално всяка година се отделят средства само за минимална поддръжка на сложните съоръжения, каквито са виадуктите и тунелите, строени преди 40 години. Пари има само за подмяна на асфалт по отделни участъци, кръпки, маркировка и осветление в тунелите.

Излиза, че ремонт все пак е имало, макар и калпав. Впрочем, хората, които често пътуват по това трасе, прекрасно знаят, че от дълги години няма случай, в който някоя от тръбите на трите тунела - "Витиня", "Ечемишка" и "Топли дол", да не е затворена за ремонт и за подмяна на осветлението. Парадоксът е, че никога това осветление не става по-добро. Освен това според нормативите преглед на съоръжения като тунелите се прави два пъти годишно. Неговата задача е да се даде заключение дали са годни за експлоатация. Тоест



някой е разписал, че фаталната тръба на "Ечемишка" е годна и безопасна



Нищо не се казва дали е имало допълнителни проверки от есента насам. А би трябвало, най-малкото защото трафикът в тази тръба реално е удвоен, замърсяването се удвоява, вибрациите се удвояват, а и януари бе с рекордно ниски температури. Да не говорим, че това трасе е проектирано преди близо половин век и за съвсем друга интензивност на трафика. Според нормативите всеки тунел трябва да си има отговорник по безопасността. Има ли такъв? Изобщо някой грижи ли се какво става със съоръженията извън рутинните и записани в нормативите огледи? Или това е излишна допълнителна работа, която не се върши, защото "абе, и така ще мине". Само че винаги идва момент, когато не минава. И тогава, съвсем по български, идват увъртанията, вместо да се поеме отговорност. Служебният премиер и служебният регионален министър



изказаха съболезнования. А след тях? Само едно "Каско" от застрахователя ли?



Приемаме, че тунелите са сложни съоръжения. В много от тях в европейските страни са ставали сериозни инциденти с десетки загинали. Но обикновено причината е катастрофа, последвана от пожар. И обикновено след инцидент следват драконовски мерки за сигурност. В България инцидентите не водят до затягане на мерките. Карал съм стотици километри в тунели в повечето европейски страни, включително и в най-дългия автомобилен тунел в света - Лаердал (24.5 км) в Норвегия, както и в десетки от стотиците тунели в тази страна, Йостерсунд между Дания и Швеция - съчетание на подводен тунел, изкуствен остров и мост, Мон Блан (14.5 км), най-високия автомобилен тунел в Европа - между ледниците Ретенбах и Тифенбах над долината Йотц в Австрия (2800 м над морето, с дължина колкото "Витиня"). И мога да твърдя, че никъде я няма българската мизерия. И че няма такъв страх като страха, с който нормалният шофьор влиза в тунел у нас. Впрочем, има такова място - тунелът в Румъния на превала на пътя Трансфагарашан на около 2000 м надморска височина. Наричат го "пътя на Чаушеску" и е един от най-красивите, но и опасни пътища в света. Той в наши дни е туристическа атракция, не се поддържа през зимата, но това е друга тема.

След инцидента в "Ечемишка" лъсна и още един от големите проблеми - липсата на алтернативни пътища. От АПИ пратиха тежкия трафик север-юг през Искърското дефиле и Подбалканския път. Друг алтернативен маршрут за тирове от София за Русе минава през Пловдив, Стара и Нова Загора, Хаинбоаз, Габрово и Търново - но това обявено трасе и досега е пренатоварено и често затваряно заради катастрофи. За леките коли остана старият път към Ботевград през Витиня, който, освен тесен, не е и в добро състояние. Сложни като трасе и поразбити са и другите "алтернативи".

В такъв момент бившата регионална министърка Лиляна Павлова, която, откакто е напуснала министерството, обяснява, че дупки има само по старите пътища, не и по строените от нея, би трябвало да замълчи. А



дойде ли реч за любимата й тол система и електронните винетки - да замълчи завинаги



А специалистите, които поне нещо разбират от пътища, да пренапишат цялото задание за тол системата. Да го съобразят с нормалните практики в Европа - такса за магистрали и за ограничена част основни пътища и свободен достъп до останалите шосета. Иначе ще се окажем единствената страна в Европа, в която се плаща дори и за третокласни "пътища", по които може да се мине само с автомобил за офроуд.

Може да е ирония на съдбата, може да и знак отгоре, но и бившият премиер Бойко Борисов би трябвало също да замълчи. В неделя, някъде около часа на инцидента в тунела на "Хемус", той произнесе в Пловдив следната тирада, цитирана от агенция "Фокус": "Каква беше АМ "Тракия и каква е сега? Какви бяха мостовете, че се изтрепа народът по тях? Това, което сме направили, никой не го направи преди нас. То е съизмеримо с най-доброто строителство, което е имало. Като разкрихме тунела на "Витиня", другарите, защото едно момче се осакати там, под мазилката бяха сложили торби от цимент"...

Вярно е, че в момента вървят ремонти в две от тръбите на тунелите по "Хемус". Но е вярно и че те бяха забавени по "времето на Борисов и Павлова". Както е вярно, че първата гордост на бившия премиер - магистрала Люлин, не е никаква магистрала, защото непрекъснато има проблеми, включително и в новите тунели. Както е вярно, че АПИ продължава да работи калпаво, че контролът при строителството и ремонтите на пътищата също е калпав. И че това ще води до нови и нови проблеми в бъдеще, вместо пътната ни инфраструктура постепенно да достигне до някакво прилично ниво. Не чак до нивото на Швейцария, Австрия, Норвегия или Германия, но поне като в Гърция, да речем.

Трудно ще се получи. В неделя, малко след трагедията, от АПИ първо съобщиха, че в тунела бил паднал "осветителен елемент". Все едно става дума за лампа, а не за тежка метална греда. Само това стига, за да се разбере, че в този си вид АПИ е "излишният елемент".

СНИМКА: БГНЕС
Двама бивши - шефът на АПИ Лазар Лазаров (вляво) и регионалният министър Лиляна Павлова, инспектират виадуктите по магистрала "Хемус" през лятото на 2015 г. Още тогава е било ясно, че и тунелите се нуждаят от спешен ремонт и по-сериозни наблюдение и поддръжка.
6
4983
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
06 Февруари 2017 21:13
ще се окажем единствената страна в Европа, в която се плаща дори и за третокласни "пътища", по които може да се мине само с автомобил за офроуд.


То така е и по второкласните, и по част от първокласните. Където и да погледнеш, все същото е като въпросния тунел. И вярно няма как да се вземат мерки, не че сега няма желание, ама какво да свършиш, като то нищо не е поддържано от десетилетия.
07 Февруари 2017 09:45
Да е жив и здрав бай Тодар, че създаде някакви поне пътища и тунели. И че отвори мегдан за огромно крадене на днешните пр@ститутки.
07 Февруари 2017 13:06
След инцидента в "Ечемишка" лъсна и още един от големите проблеми - липсата на алтернативни пътища.

Всички политици се бият в гърдите , че България е страна , където се кръстосват много транспортни коридори.
Но това си има своята тежка цена. При положение, че ДПС прелапа автобусния междуградски транспорт на държавата, понятно е, че БДЖ продължава да бъде натикван в ъгъла, вместо да стане основа за интермодални транспортни връзки , прекарващи повечето ТИР-ове на ЖП платформи.
София можеше да преживее още няколко години без 3-ти и 4-ти метро-диаметър, но да се построят тунелите под Шипка и Беклемето.
07 Февруари 2017 13:13
Така е. Грешни приоритети...
Защо строи нови магистрали, като не може да поддържа старите..

В такъв момент бившата регионална министърка Лиляна Павлова, която, откакто е напуснала министерството, обяснява, че дупки има само по старите пътища, не и по строените от нея, би трябвало да замълчи.


Вместо да замълчи се е изцвъкала във ФБ как не й стигали парите.

Такава наглост и арогантност!
07 Февруари 2017 22:12
... Защо строи нови магистрали, като не може да поддържа старите..
- Те тук е ключът от палатката! Защото поддръжката е по-важна и по-плодоносна от самия строеж. Най-паче щот е по-плодоносна! Особено като се прескочи поддръжката с оправдания, че предишните са я били занемарили, а пък СЕГАшните трябва да изправят кривите им краставици...
07 Февруари 2017 23:48
ех тоя Живков ,как пък поне боя не остави на днешните си колеги
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД