:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 184
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

БСП си повярва, че прави революция

Повече от четвърт век социалистите градят "паралелната държава", а сега ни убеждават, че еднолично ще я разтурят
СНИМКА: БГНЕС
Дали Нинова си вярва, че може да изпълни поне половината от обещаното.
Нищо не подлудява политиците така, както усещането, че властта ги чака зад ъгъла. Вижте само БСП. На миналогодишния партиен конгрес цареше униние и апатия, делегатите едва се гледаха - водеше се битка за нов водач, пък и всеки очакваше поредния изборен погром. На тазгодишния форум обаче, след като (Радев им) спечели изборите, настроението в столетницата беше съвсем друго. Усещаше се самодоволство и възбуда, граничеща с еуфория, най-вече сред приближените на лидера Корнелия Нинова. На лицата им беше изписано - днес превзехме партията, а утре - държавата.

Самата Нинова направи всичко по силите си, за да подчертае, че



се случва нещо голямо



и безпрецедентно. Че партията преминава през историческа промяна, която на свой ред ще й позволи цялостно да промени и България. "(Промяната) започна по волята на народите в света, Европа и България. Те поискаха справедливост и се обявиха против малцината, които притежават 97% от богатството в света... Народите поискаха, когато се взимат решения за техния живот, да бъдат участници, а не потърпевши. Те въстанаха срещу статуквото, поискаха нови водачи", обяви Нинова пред конгреса. И допълни, че "БСП сложи началото на такава промяна в България с избора на Румен Радев и Илияна Йотова". Излезе, че сме едва ли не в началото на глобална революция - социална и политическа. А в България знамето на бунта срещу богатите и овластените, срещу мафията и "паралелната държава", развявала БСП.

Нинова и преди е изнасяла тази реч, буквално дума по дума. Интересното е, че избягва да постави описваната от нея промяна в контекста на класическата борба между левицата и десницата. Приказките й за бунта срещу статуквото и елитите по-скоро навяват алюзии за Доналд Тръмп с неговите претенции, че защитава интересите на народа срещу окопалата се във властта политическа върхушка. Което се посрещна добре от делегатите, някои от които публично изразиха симпатиите си към новия американски президент и това, което той символизира, както и неприязънта си към враждуващите с него евролидери. Твърде е възможно



да се хареса и на много избиратели



у нас, на които отдавна са омръзнали изпразнените от съдържание леви и десни идеологеми. Оттук и акцентът на Нинова върху бомбастичната реторика за битка срещу "мафията, корупцията и сгрешения модел на прехода, които си имат своя паралелна държава", струваща на данъкоплатците по 10 млрд. лв. годишно по нейни изчисления. "Ние ще закрием тази паралелна държава", зарече се соцлидерът.

И как ще стане това? Преди всичко, "паралелната държава" е рожба на цялата българска политическа класа, в чиито редици БСП заема почетното място от самото начало на прехода. Помним двете правителства на Андрей Луканов, кабинета на Димитър Попов (с подкрепата и участието на БСП), катастрофално завършилото управление на Жан Виденов, червените министри на Симеон Сакскобургготски, всевластието на тройната коалиция и пропадналия под масивната тежест на ДПС кабинет "Орешарски". Ако пипалата на "паралелната държава" са навсякъде и изсмукват националното богатство, както твърди Нинова, тогава нейната партия има значителна заслуга за това. И това, че неколцина от старите партийни муцуни няма вече да влязат в парламента заради промените в устава, въобще



не означава, че нещо в столетницата се е променило



Напротив, имаме всички основания да подозираме, че всичко е все същото. И това най-лесно се забелязва по факта, че Нинова досега не е споменала и дума по фундаменталния политически въпрос - какво ще прави в следващия парламент, който (ако се вярва на социолозите) няма да позволи на нито една партия да състави самостоятелно правителство. Соцлидерът говори много (и доста неясно) за това с кого няма да се коалира и сътрудничи преди изборите. А след вота, когато ще трябва да полага клетва като депутат редом с Борисов, Карадайъ, Каракачанов, Марешки и кой знае колко други? Тогава какво ще говори, какъв кабинет ще реди и какви политики ще прави, след като толкова много й се иска да бъде премиер?

На следващо място, платформата на БСП всъщност изобщо не е толкова радикална, че да се говори за някаква "революция" или дори за кой знае каква промяна. Всъщност всичко записано е доста овехтяло. Повтарят се старите приказки за наливане на държавни пари в икономиката, както и за подновяване на големите енергийни проекти - все неща, за които от опит знаем, че по-скоро подхранват финансово "паралелната държава". Платформата дори не е особено лява - просто се обещават по-висока минимална заплата, повече пари на някои социални групи и на определени професии, а плоският данък се запазва в модифициран вид. В миналото БСП е приемала къде по-радикални документи - на сайта й още стои програмата от 2008 г., изпълнена с приказки за Маркс,



"паразитния капитализъм" и експлоатацията



Този въпрос дори стана повод за краткотраен сблъсък на конгреса, защото според някои делегати партията все повече се отдалечава от своята лява и социалноориентирана същност. Неслучайно титулуваният като "водач на лявото крило" Янаки Стоилов обяви, че в столетницата взимат връх "бизнес социалистите".

На това Нинова и хората й отвръщат с грандиозното и съвършено неизпълнимо обещание, че ще изведат всеки българин над прага на бедност. А в същото време не казват почти нищо конкретно за това как биха разрешили текущите проблеми на обикновения гражданин, на които той се натъква в ежедневието си. И точно тук обещанията за голяма промяна се сблъскват с усещането на мнозина партийци, че няма как да надлъжат реалността. Затова и на конгреса се чуха изказвания, че партията трябва да бъде по-предпазлива и реалистична в обещанията си. Даже Сергей Станишев, експредседателят на БСП и патрон на Нинова, предупреди, че



"не бива да създаваме свръхочаквания,



че за няколко месеца, или за година, могат да се постигнат чудеса". Тази загриженост обаче беше продиктувана не толкова от желанието на социалистите да бъдат честни с избирателите, колкото от страх, че могат да бъдат обвинени в популизъм.

По този начин в тромавите си опити да лавира между реалностите, натиска на популистката вълна и лявото си наследство столетницата сътвори пореден куп недомислици в идеен и програмен план. "Голямата драма на БСП е, че когато хората й повярват, тя се спъва в собствените си обещания", горчиво констатира един от делегатите на конгреса. Заради еуфорията от победата на Румен Радев и от покачилия се електорален рейтинг на партията това предупреждение най-вероятно ще остане незабелязано. И затова БСП може да плати скъпо - може би не на тези избори, но скоро след това, ако й падне тежката задача да управлява.
38
4909
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
38
 Видими 
06 Февруари 2017 20:36
Дедо Стефчо е корав родопчанин ма до коги ша крепи Партията-майка не е ясно. А цръвените милионери по секо време мое да я засилят надоле по стълбите. Мдаа...
06 Февруари 2017 20:41
Комунисти капиталисти.
06 Февруари 2017 20:53
Комунисти капиталисти.

Ти пък. Какви капиталисти? Айдуци, пладнешки при това.
06 Февруари 2017 21:12
Няма нищо по-жалко и примитивно от безкрайните седесарски тиради. Жалки са и тези, които ги разпространяват.
06 Февруари 2017 21:22
И така може да се напише. От гледна точка на едно сбъркано дясно, мътно и провалено. В резултат на което корупцията се очертава като първостепенен проблем. От гледна точка на самосвала Герб, неспособен да изкара един мандат до края. С основно постижение - стабилност на дъното. Другото дясно са 7-8 партии и коалиции, борещи се за 7-8 процента от гласовете.
Ако целта или по-скоро меракът, е лявото да се докара на хала на дясното. Пък България ако ще да гори!
06 Февруари 2017 21:39
Левите-бизнесмени от оръжейния бизнес - Манджуков и прочие - са във възход и смятат, че скоро ще овладеят и властта.
06 Февруари 2017 22:06
Болшинството от 'зрелите' българи никога повече няма да гласуват за комунисти, младите па - хич!
А любителките на дедо Стефан, вече се преселиха в по-добър свят!
06 Февруари 2017 22:47
Паралелната държава я създаде БСП/БКП. А върхът беше с назначаването на Пеевски за шеф на ДАНС. Как ли е гласувала КорНи тогава заедно със Сергейчо, който сега си точи заешките зъби за еврокомисарски пост.
06 Февруари 2017 23:21
Помним двете правителства на Андрей Луканов, кабинета на Димитър Попов (с подкрепата и участието на БСП), катастрофално завършилото управление на Жан Виденов, червените министри на Симеон Сакскобургготски, всевластието на тройната коалиция и пропадналия под масивната тежест на ДПС кабинет "Орешарски". Ако пипалата на "паралелната държава" са навсякъде и изсмукват националното богатство, както твърди Нинова, тогава нейната партия има значителна заслуга за това.


правителството на Любен Беров защо е пропуснато - подкрепено от шест (!) пъти ( 6 вота) от 106 червени депутати - управлявало знаково страната две години, родило няколко трибуквия и възхода на Мултигруп и най вече свързано с изгряването на "звездата" на ДПС....

БСП има кумулативно над 11 г чисто време управление на страната след 1989 г - само ДПС има повече..
06 Февруари 2017 23:47

водопроводчик
06 Февруари 2017 21:12
Няма нищо по-жалко и примитивно от безкрайните БЕСЕПарски тиради. Жалки са и тези, които ги разпространяват
06 Февруари 2017 23:58
Да ме извините по-горните, ама за бананите сте пропуснали да напишете .
Не че цялостната политика на БСП не иска гьостерица , щото е толкова лява , че ......
07 Февруари 2017 00:10
Пренебрежението към бананите е голям пропуск на Партията.
Туй лято на Бузлуджа да раздават по един банан между кифтетата на всеки верен другар и особено другарка.
07 Февруари 2017 00:18
БСП има кумулативно над 11 г чисто време управление на страната след 1989 г - само ДПС има повече..

И па се гласи да е патерица на Доган.
Нищо старо не забрави и нищо ново не научи...
07 Февруари 2017 05:04
автора
В БСП всичко отдавна е ясно: на пристъпи председателите й от младенов-карлович през параван и сер гей я унищожават политически и електорално, а срещу това получават лични дивиденти. Оня дърт манипулатор на снимката от 20 г. им помага доста на конгреси и други партийни форуми с театрални етюди за просълзяване на старците, а няколко типове като гергов подкупват делегати и членове на колективното ръковоство, за да гласуват правилно.
А отвън просто е забранено лява партия реално да управлява и води лява политика, всеки път досега успешно я сваляха от власт. Навсякъде, където анкъла шмуел е стъпил, не разрешава друго, освен либерална лъжедемокрация. Навсякъде в ЕС е така, всички леви партии всъщност са либерални с ляво-десни ръководства, прокарващи и провеждащи мубти-култи, гейпарадизми и прочие противодържавни и противонародни политики.
Нинова е клоунеса на конци - синчето е в Щатите, мъжлето важен митничар, землячка на гергов, сачма на СДС и после на ГЕРБ, някога обявена лично от Костов за тъмносиня, после набутана в горния етаж на БСП да се прави на лява активистка. С нея партия продължава към своя тъжен край, нищо друго. Разбира се, Радев няма нищо общо с нея и партията й, нито ще провежда ляв курс, нито ще се кара с т. нар. десни. Тъй като е пресен изборът му, позитанските измамници се опитват бързичко да осребрят създалото се сред остатъците електорат впечатление, че именно те са победили на президентските избори. На тази вълна възнамеряват да бетонират нинова чрез промени в устава, а с нея и себе си. Но и да спечелят в резултат нещо на парламентарнитеизбори, то ще е в личен план за бандата лъжци и хайдуци в ръководството, но не и за партийците и партията.
07 Февруари 2017 05:23
...обявена лично от Костов за тъмносиня, после набутана в горния етаж на БСП

ЩО тъмночервени се набутаха по горните етажи на СДС...
Какво е общото между тъмносините и тъмночервените ?
Правилно.
Общите тъмни далавери.
07 Февруари 2017 06:36
Свежарков
07 Фев 2017 05:04


Такива грозни истини не трябва да се поднасят тук в толкова суров вид. Потребител "Водопроводчик" може да направи някоя беля с френския ключ. Да не говорим за "Centur" и още 10-ина и-нет бузлуджански нинджи.
07 Февруари 2017 08:26
Такива грозни истини не трябва да се поднасят тук в толкова суров вид.

Напротив. Някога др. Живков така чрез критика и самокритика лекуваше Партията. Спомнете си знаменитите му доклади:
- За недъзите в нашата Партия;
- За недъзите в българския футбол.
Затова и футболът и Партията бяха здрави, силни и авторитетни!
Сега БСП не се бори с недъзите си и там се напълни с недъгави.
07 Февруари 2017 09:35
Свежарков


По-точно едва ли може да се формулира.
07 Февруари 2017 09:38
на сайта й още стои програмата от 2008 г., изпълнена с приказки за Маркс,
"паразитния капитализъм" и експлоатацията.

Това гаче си е вярно. Хората работят на минимална заплата по 12 часа 7 дни през седмицата.
Този въпрос дори стана повод за краткотраен сблъсък на конгреса, защото според някои делегати партията все повече се отдалечава от своята лява и социалноориентирана същност. Неслучайно титулуваният като "водач на лявото крило" Янаки Стоилов обяви, че в столетницата взимат връх "бизнес социалистите".
Все пак единствено БСП и някои от патриотите могат в бъдеще да направят някаква революция. Ако чакаме това от тиквената партия, все едно от умрял писмо.
07 Февруари 2017 09:48
Паралелната държава я създаде БСП/БКП. А върхът беше с назначаването на Пеевски за шеф на ДАНС. Как ли е гласувала КорНи тогава заедно със Сергейчо, който сега си точи заешките зъби за еврокомисарски пост.
А сега пак пеевски ви е в устата. Не че той е стока, но за него яко са натиснали, като даже са шантажирали ДПС. Той е кадър на ДПС не на БСП. Ама като не е Пеевски там е Прокопиев. Хвани единия, че удари другия. Поне Пеевски имаше юридическо образование, а след това назначиха ПР-протестърката Бъчварова за нещо дето не го разбира. Е какво направиха с протестите, вкараха Боко отново в управлението. И Прокопиев целия в бяло. А сега се оказва, че дружинката Боко, Цацата и Пеевски в тъмна доба са решили да фалират КТБ. Абе както викаше един преподавател по френски "Много сте прости вие българите", особено седерунгелиет.
07 Февруари 2017 10:07
ти може за толкова да работиш. да си се изучил да станеш програмист да вземаш по 5000 на месец като хората
07 Февруари 2017 10:19
А сега пак пеевски ви е в устата. Не че той е стока, но за него яко са натиснали, като даже са шантажирали ДПС. Той е кадър на ДПС не на БСП. Ама като не е Пеевски там е Прокопиев. Хвани единия, че удари другия. Поне Пеевски имаше юридическо образование, а след това назначиха ПР-протестърката Бъчварова за нещо дето не го разбира. Е какво направиха с протестите, вкараха Боко отново в управлението. И Прокопиев целия в бяло. А сега се оказва, че дружинката Боко, Цацата и Пеевски в тъмна доба са решили да фалират КТБ. Абе както викаше един преподавател по френски "Много сте прости вие българите", особено седерунгелиет.


Изтъкано от вътрешна логика , последователно , интелигентно .....
07 Февруари 2017 10:20
"ти може за толкова да работиш. да си се изучил да станеш програмист да вземаш по 5000 на месец като хората"
Сега разбрах защо програмист, тракторист и танкист се римуват с установена периодичност през десетилетията в пропагандните клишета на заместник командирите по политическата част!



07 Февруари 2017 10:47
Поне Пеевски имаше юридическо образование


Tука дедото надминава и Зипа по фееричност
07 Февруари 2017 11:38
Дано това не се случва никога повече:http://www.reduta.bg/%D0%BF%D0%BE%D1%83%D0%BA%D0%B0-%D0%BE%D1%82-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D0%B0-%D0%B8%D0%BB%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D0%BB-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D1%83%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0/
07 Февруари 2017 12:20
Ми хубаво! Ама чакам подобен матриал и за ГРБ, щото, доколкото си спомням, те управляваха последните 6,5 от 7,5години. Ако можеха да направят нещо досега, да бяха! И ако им трябваха още 2г, да не бяха подавали оставка- в България никой не им я искаше. И са дясна партия точно колкото БСП е лява. Пък сега пускат лакърдии.
07 Февруари 2017 12:33
Болшинството от 'зрелите' българи никога повече няма да гласуват за комунисти, младите па - хич!
А любителките на дедо Стефан, вече се преселиха в по-добър свят!


Ма тогава какъв е този адски напън да се докаже безумието на БСП да се бори за властта. Пък и форумите са пълни с новорегистрирани или събудени дълбококонсервирани писатели - и се бълват, бълват едни препратки към една измислена история, ама не е истина.

Ама чакам подобен матриал и за ГЕРБ


Ето, човекът чака материал за ГЕРБ, ама няма да го дочака. Както никой в България не дочака такъв материал за СДС и Костов. И не дай си боже някой да реши да пусне нещо такова - като го емната, става страшно. Добре, че самите седесари са толкова кухи, че си разказват далаверите - ето например тези дни Петър Стоянов директно си призна, че е нарушил конституцията на България и е отказал мандат на БСП въпреки, че не е имал право. Направо си каза, че те са донесли предложението за правителство, но той е отказал да го вземе и така нарочно е предизвикал кризата от 1997 г. - не можел да допусне БСП да се върне на власт.

най вече свързано с изгряването на "звездата" на ДПС....


Ето още нещо от измислената история на българската демокрация - появата на ДПС се приписва вече на БСП. Ало, забравихте си скачането по площадите, напускането на Кръглата маса, изказванията на Желю, действията на Тренчев и решенията на съвета на СДС по темата. Ало, историята не започва сега, щото все пак има още живи, които и тогава, и сега не са били изпаднали в деменция.

07 Февруари 2017 13:08
За ГЕРБ неможе да има такъв материал по няколко причини. БСП направи прехода, като превърна политическата власт в икономическа, създаде клонингите ДПС/мислюми/ и СДС/деца на АБПК/, създаде олигарсите, фалирабанките и държавата на няколко пъти и не наполдно място направи заменките. Греховете и са много и точно от тях да се чака нещо ново, просто е смешно. Не, че ГЕРБса стока, но вината на БСП, е че направи така герберастите и лично ББ да са най-подготвени за власта. Може много да се говори за БСП, но сега така са огладняли за власт, че и с дявола в комбина ще влезнат, само и само да са те.
07 Февруари 2017 13:23
донесли предложението за правителство, но той е отказал да го вземе и така нарочно е предизвикал кризата от 1997 г.
Е, не така елементарно, де! Кризата си я имаше още от късната есен на 96-та, с всичките и атрибути - стачки, гражданско неподчинение, блокиране на улици и влакове, палене на гуми, трошене на парламента, "Къде си вярна ти любов народна" и т.н. Напротив, с отказа да приеме мандата на БСП, Стоянов успокои страната и ни се размина гражданската война.
07 Февруари 2017 13:34
браун, къде ги четеш тези фантасмагории. През 1996 сините талибани, кандидат аги, Тренчевци и т.н. препречваха пътищата на автобусите с работници за да инсценират тормоз над народа. През 1997 бат Ваньо ги направи същите разбойници аги, синия електорат възнегодува и те му биха шута. При Виденов дребния и среден бизнес започна да се оформя като новата средна класа. Със съвместна режисирана синьо-червена атака Виденов беше свален и после населението и фирмите - жестоко ограбени.
07 Февруари 2017 14:10
Ганю, много вода в писанката ти. Няма значение кой е изкарал народа, кой - кого е направил ага и т.н. Който и да застанеше начело, народа щеше да го последва, само БСП да сдаде властта. На всички им беше дошло до гуша - огромна ежедневна инфлация, рухващи банки, пирамиди, дневна надница колкото цената на един хляб... Пак повтарям -ако Стоянов беше дал мандат на бащата на Кире Контрабандисто, гражданската война не ни мърдаше! Да кажеш, че съм бил малък по това време - не, 50-годишен бях, пък и все още не съм почнал да оглупявам (надявам се). Това съм коментирал, не ми е ясно срещу какво възразяваш!?
07 Февруари 2017 14:30
Притеснителното е, че революция може да стане и без БСП. И тогава ничии задници не са под закрила.
07 Февруари 2017 14:53
Две дружески препоръки. Първата към автора на дописката - да прочете от където иска що е революция и има ли днес почва у нас и втората към уважаемата редакция на газетата - "Приказ 227, Ни шагу назад..." от антибесепарската позиция. Бонджорно, всуе се опитваш да влееш акъл в празни кратуни. Пещерният антикомунизъм е неизлечима болест.
07 Февруари 2017 15:10
Статията - много мека. Трябвало е малко повече фактология, а не да се галят с перце БЕКАПЕйците ...
Иначе коментарът на Свежарков - след него трудно има какво да се каже, може само да се доразвие.
А под статията шумно липсват - както ги нарече друг форумник - бозлуджанските нинджи, ясно поради какви причини.
07 Февруари 2017 16:10
При Виденов дребния и среден бизнес започна да се оформя като новата средна класа.

Лъжа е, добре помня това време
07 Февруари 2017 19:00
Ако пипалата на "паралелната държава" са навсякъде и изсмукват националното богатство, както твърди Нинова, тогава нейната партия има значителна заслуга за това. И това, че неколцина от старите партийни муцуни няма вече да влязат в парламента заради промените в устава, въобще не означава, че нещо в столетницата се е променило
07 Февруари 2017 19:45
не ми е ясно срещу какво възразяваш!?

Значи, допълвам картината, че тези екшъни бяха важни, защото бяха режисирани, стопираха естественото развитие на капитализма и доведоха до партийно-мутренския диктат над паричните потоци. И така досега.
07 Февруари 2017 20:42
Mars Attack 07 Февруари 2017 19:00

Вълчицата на няколко пъти си мени и име, и козина, и имидж, и изказа, и абревиатурите си.... Но нрава - никога. От основаването си. Хубавото е, че и тя подлежи на отмиране, като хората, които са я орисали и харесват. Поне доСЕГА такива са индикациите...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД