:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 300
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Парите за почистването на реките в София се оказаха тайна

СНИМКА: АРХИВ "СЕГА"
Перловската река е част от близо 400-те км от речната мрежа, която общината трябва да поддържа.


Парите, които отиват за почистването на речните корита в София, се оказаха тайна. Това става ясно от публикация в информационния бюлетин на програма "Достъп до информация" (ПДИ).

Студент от Нов български университет е подал заявление по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) и е попитал какъв е бюджетът, който общината е отделила за почистването на коритата и деретата. В заявлението са поставени и въпросите колко километра е дължината на речната мрежа, която се поддържа от общината, и колко станции следят нивото на реките в реално време в София.

Повод за питането е било обстоятелството, че подателят на заявлението е бил доброволец от БЧК. В това си качество той е посетил Добрич непосредствено след наводнението на 19 срещу 20 юни 2014 г. Там той видял всички разрушени къщи и пострадалите хора. След това разбрал, че според хидротехническата експертиза основна причина за наводнението е било запушването на оттока на река Добричка.

Това го накарало да поиска данните от Столичната община. Според информация, на която попаднал в интернет, основните поречия са на реките Владайска, Слатинска и Перловска, както и техните притоци. А общата дължина на речната мрежа, която се поддържа от общината, е приблизително 400 км. Бивш зам.-кмет с ресор "Зелена система, екология и земеползване" обяснявал, че всяка година с цел превенция се извършвало планово почистване, като кметът одобрявал годишна програма за почистване на коритата и деретата. Средно се поддържали приблизително около 65 км от реките, като в тях се извършвало основно почистване. Останалите корита, които не били включени в програмата, само се наблюдавали от фирми, с които общината е сключила договор. Те трябвало да проверяват има ли запушвания, затлачвания и паднали дървета.

Студентът подал въпросите до зам.-кмета по екология в началото на януари, но не получил никакъв отговор.





1158
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД