:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 454
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Двойно повече е похарчил фондът за лечение на деца

Отказите са 8 на сто, а одобрените деца - 1376
Почти двойно е увеличението на похарчените от фонда за лечение на деца средства през 2016 г. - и спрямо бюджета му, и спрямо предходната година. Това сочи отчетът за дейността на структурата за миналата година. През м.г. фондът е взел решения за финансиране на лечение у нас и в чужбина за над 21 млн. лв., а бюджетът му е 12 млн. лв. За малко под 13 млн. лв. са били и решенията за лечение през 2015 г.

От фонда обясняват драстичния ръст с голям брой финансирани костномозъчни трансплантации в чужбина. През 2016 г. са отпуснати близо 7 млн. лв. на 12 такива трансплантации зад граница. През 2015 г. обаче броят им е още по-голям - 15, за разлика от предишните години, когато в чужбина за подобно лечение са пращани по 2-3 деца. Причината е спирането на тази дейност у нас - тя се прави в детската онкохематология и спря, защото ниските възнаграждения оставиха отделението без медицински сестри. От фонда отбелязват, че през м.г. все пак е възобновена дейността на клиниката у нас.

"Не така стои въпросът за бъбречната трансплантация при малки деца. Програмата в тази насока в "Пирогов" от няколко години е преустановена", пише в отчета. Той е публикуван преди скандала с трансплантацията на 9-годишното момче, което първоначално беше спряно от лечение в Германия, но след това операцията му все пак беше разрешена. През 2016 г. фондът е финансирал 2 трансплантации при деца извън костномозъчните. През 2015 г. те са били 3.

На други 7 деца, основно с тумори, са отпуснати над 2 млн. лв., което също е причина за увеличените разходи, обясняват от фонда. Общо 14 млн. лв. е струвало пращането на 326 деца за лечение в чужбина. Лекуваните деца са с 124 повече, отколкото са пратени през 2015 г. Останалите средства са похарчени за лечение у нас - основно за медицински изделия.

Отказите са 123 при 1426 подадени заявления, или 8.2%. Основната причина е, че експертите на фонда са дали отрицателно становище за лечение в чужбина. Броят на отказите е по-малък в сравнение с 2015 г. Тогава са постъпили 1575 молби, от които неодобрените са 150.

Даренията във фонда през 2016 г. са за едва 188 хиляди лв. Той беше създаден с идея да се финансира от дарения, но с годините все повече разчита на субсидии от бюджета. От фонда твърдят, че почти двойното надскачане на бюджета не е проблем, тъй като не всички разходи по отпуснатите решения се поемат от неговия бюджет. Част от лечението в чужбина се плаща от здравната каса - когато става дума за терапии, които са в нейния пакет, но поради липса на специалисти или практика не се извършват у нас, например при деца с онкологични заболявания. Това лечение е за сметка на НЗОК, но самата каса открай време има огромни дългове към чуждите клиники и още не е платила за децата, лекувани през 2016 г. Това създава проблеми и много чужди клиники все по-трудно приемат деца от България.

--------ИЗВОДИ

"Дейността през 2016 г. е напълно сравнима по обем с предходните години, дори има ръст на приетите заявления и броя изпратени за лечение в чужбина деца, противно на натрапливите внушения на някои медии и бивши членове на обществения съвет", отбелязва в заключение директорът в оставка Владимир Пилософ. Той дойде на поста след ареста на предишния директор, който предизвика обществено недоволство.
1
947
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
27 Февруари 2017 08:50
Причината е спирането на тази дейност у нас - тя се прави в детската онкохематология и спря, защото ниските възнаграждения оставиха отделението без медицински сестри.

Не без доктори!!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД