:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 242
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Армията е "на ръба" финансово и кадрово

Снимка Юлиян Савчев
От време на време държавният елит и армията си спретват по някой военен парад за самочувствие. От години обаче войската се топи, а парите все повече не стигат.
Министерството на отбраната (МО) призна, че армията изнемогва финансово и кадрово. Това стана ясно от няколко изяви на силовия вицепремиер и военен министър Стефан Янев през последните дни. Проблемите станаха очевидни и по време на негови срещи с военнослужещи от Трета авиобаза в Граф Игнатиево и 61-ва механизирана бригада в Карлово.

При разговорите с хората там стана ясно, че има недостиг на изправни двигатели, агрегати и резервни части за изтребителите МиГ-29. Командирът на авиобазата - бригаден ген. Иван Лалов, информирал служебния министър и за други наболели проблеми: недостига на войнишки състав, остарелия автопарк, пропуски в нормативната база, свързана с осигуряване на служебни квартири и изплащане на компенсации за живеещите на свободен наем.

И на срещата в 61-ва механизирана бригада в Карлово като основни проблеми отново са се очертали липсата на резервни части за техниката, проблеми с личното оборудване на военнослужещите, както и недостигът на личен състав и причините за това.

"Аз разбирам, че една от основните причини за недостига на бойци е ниското заплащане", посочил министърът. Той разяснил, че армията вече 8 години е сериозно недофинансирана. Заплатите в системата на отбраната, с малки корекции, са замръзнали на нивото от 2009 г. Новото ръководство на МО търсело резерви дори и за минимално повишаване на доходите, особено на войнишкия състав. Янев посочил, че тази година възможностите на бюджета са ограничени дори за попълване на вакантните войнишки длъжности.

"В армията има сериозен проблем с финансирането й. Обществото трябва да се убеди, че сигурността струва немалко пари. Дори и да бъдат купени нови, съвременни оръжейни платформи, без квалифициран личен състав те са нищо", заявил той и признал: "Армията може да изпълнява конституционните си задължения по отбраната и защитата на суверенитета на България, но може би е време да кажем, че сме на ръба."



БЮДЖЕТ

Янев призова да започне дебат за увеличаване на бюджета за отбрана до 2 на сто от БВП в съответствие с решенията от срещата на върха на НАТО в Уелс. В момента той е 1.6 на сто, ако започнат проектите по превъоръжаване. Ако не тръгнат, ще е 1.3 на сто.



4
6060
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
26 Февруари 2017 21:30
Чакайте бе, господа офицери, дайте да се разберем преди всичко какви задачи има да решава армията ни и тогава да говорим за пари. Преди беше ясно: Варшавски договор срещу НАТО. Ние от едната страна, Турция и Гърция от другата. Трябва защита! Радарите гледаха на юг, ракетите - също, бойните поделения бяха по южната граница, минните полета - също. Сега единственото, което прави това, което наричаме по инерция "армия", е да ходят 100-200 човека на няколко хиляди километра да печелят $. Струва ми се над 1 000 000 000 лв. всяка година са малко множко са това. Не мислите ли?
26 Февруари 2017 21:49
с плосък данък 10% толкова
27 Февруари 2017 08:10
А наскоро казаха, че и танковете в готовност са двуцифрено число, а другите били резерв. Предтсавям си как са опоскано за части. Самолетите не летят, консервираните неизползвани бяха нарязани за скрап, ракетите, които пазеха с натискане на копче само - и те. И сега един гол гъз дето се моли да не тръгне някой да го пляска, щото бил 21 век. Ьа една нощ може да се върнем в 18ти или 19ти. И нито има технима, нито желаещи да се тепат за мафията.
27 Февруари 2017 10:35
Нали това беше дългогодишната цел на демократите - да нямаме независимост, да сме подчинени. Затова те имаха и три основни задачи - унищожаване на индустрията и българското производство, унищожаване на образователната система, унищожаване на армията.
Погледнете форума и ще видите, че всеки ден поне една от тези три теми е обсъждана. Така че трябва да си кажем: СДС и Иван Костов наистина изпълниха поставените им задачи по разрушаване на държавността в България (ГЕРБ се появиха само като зачистваща команда, която да премахне опити за самовъзстановяване на българската държавност).
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД