:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 583
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Психолози влизат в 52-ро училище след трагедията с 11-годишното дете

Николай Денков
Психолози от националната мобилна група към МОН започват работа в 52-ро ОУ още в понеделник сутринта. Това обяви министерството по повод трагедията с починалото в петък привечер 11-годишно момиченце. Психолозите ще разговарят групово и индивидуално с децата. Ще имат и специална среща с педагогическия персонал, на която ще дадат насоки за наблюдаване и справяне с посттравматичния стрес сред учениците през следващите дни.

В петък момче ритна в корема своя съученичка, след което тя припада на няколко пъти, докато накрая издъхна в "Пирогов".

Институциите обявиха и много други мерки, всички от които са от вида "след дъжд качулка". Така например освен психолози в училището ще влязат и експерти на Регионалното управление на образованието в София-град, които ще изяснят всички детайли по организацията и протичането на учебния ден във въпросния петък, обясняват от МОН. При необходимост ще бъде разпоредена "проверка на дейностите в 52-ро ОУ по механизма за противодействие на училищния тормоз между децата и учениците". От съобщенията на МОН става ясно, че този механизъм ще се добави при всички планирани проверки в училищната мрежа. Във вторник пък образователният министър Николай Денков ще се срещне с ръководството на Националното сдружение на общините в България. На нея ще се търсят общи решения за подобряване на охраната и видеонаблюдението в училищата, както и за осигуряване на ефективна медицинска помощ.

"Може би за фаталния край на инцидента са довели много фактори, събрани накуп", обясни директорът на 52-ро училище "Цанко Церковски" Данко Калапиш ред Нова тв. "От страна на този ученик досега не е имало подобни агресивни прояви. Като цяло при него говорим за липса на самоконтрол. Вече втора година с детето се водят системни консултации с училищния психолог. Разговаря се и с родителите му. Имаше драстична промяна в поведението му и затова за мен е необяснимо случилото се", коментира Калапиш. Между двете деца не е имало никакви предишни сблъсъци. "Всички сме изумени какво се е случило. Нека обаче първо излезе експертизата, преди да очерним едно дете", призова директорът.

Калапиш допълни, че след инцидента децата в училището са инициирали акция по превенция на насилието и агресията, защото те искат да помогнат и да изразят съчувствието си.

4
1318
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
26 Февруари 2017 21:04
След инцидента децата били инициирали акция по превенция.
Абсурдно общество.
26 Февруари 2017 23:59
Психолози от националната мобилна група към МОН започват работа в 52-ро ОУ още в понеделник сутринта.
Трябва тази психологическа пасмина най-после да бъде накарана наистина да работи. След всяка трагедия или простотия в училищата с тържествен тон по медиите съобщават:"Психолози започват работа в N-то ОУ още утре сутринта". Време е да започнат да влизат и да работят още като се усети някакъв проблем, без да се чака някой да умре. Защото от прочетеното в междуредията в последния случай излиза, че момчето е ритало и други деца преди това, но нито психолози нито директори или учители са взели някакви мерки. Изпращането на "психолози от националната мобилна група към МОН " не могат да върнат живота убитото дете, но явно добре мият и почистват гузни съвести на началническите кадри в образованието. Време е това да спре и всички да работят така, че до смъртни случаи да не се стига.
27 Февруари 2017 08:53
"От страна на този ученик досега не е имало подобни агресивни прояви. Като цяло при него говорим за липса на самоконтрол. Вече втора година с детето се водят системни консултации с училищния психолог. Разговаря се и с родителите му. Имаше драстична промяна в поведението му и затова за мен е необяснимо случилото се"

Това го е казало някое пате в калчища.
27 Февруари 2017 08:57
По важно е какви деца влизат в училището.
СЕМ се изправя на нокти, колчем зърне една гола цица, а телевизиите са заляти от насилие в най-перфидните му форми.
Цяла плеада IT-специалисти и софтуерни гении се тупат в гърдите , че създали "страхотни и мноо яки" компютърни игри. В тях обикновено нашият "герой" има 9 живота, стреля и трепе наляво и надясно, раздава яки ритници /?!/ и това го издига на по-високо ниво.
А след всичко това, маминият герой , дето е на ти с компютрите, отива в училище, в което учителят няма право да го докосне дори ?!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД