:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 428,285,887
Активни 84
Страници 12,472
За един ден 1,302,066
ОБРАТНИ РАЗПИСКИ

Дойдоха ли танковете

Бойко Ламбовски
Вероятно само много младите не знаят онази прословута фраза, казана така или смутолевена онака от тогавашния президент на страната ни Петър Младенов и записана от режисьора Евгений Михайлов през далечната 1989 г. Беше за танковете. Дали да дойдат, или да не дойдат, по-скоро какво искали протестиращите на площада - танковете ли да дойдат... Протестиращите съвсем очевидно искаха нова власт - СДС, а не БКП, като чрез това вярваха, че идват и европейски заплати, и хубави магазини, и изобщо онова, което искат всички хора по света - повече сигурност и благополучие.

Хубави магазини получихме, хубави заплати - не, поне като цяло, а благополучие - то е относителна и индивидуална работа. Някои го постигнаха, повечето не. Пък сигурност очевидно липсва в целия свят, така че има да я чакаме. Само че тези неща са за друг разговор.

Въпросната касета тогава стана обект на педантични анализи и повод за най-различни политически жестикулации, за властови пазарлъци и промени. Младенов подаде оставка, а Михайлов стана виден политик от СДС. Преходът се заточикато бронетанков ешелон през блатои се точи вече близо 30 години. Танковете от Горна баня не разкъртиха жълтите павета ни тогава, ни после, и слава богу. Танковете по-скоро заминаха като неискан дар към Македония или към небитието. Петър Младенов почина. Режисьорът Михайлов претърпя чудата политическа трансгресия и загърби СДС-то, за да се озове в листите на отцепилата се от ДПС формация ДОСТ. (Вярно, че заяви - ако лидерът й Местан се окажел бивш сътрудник на ДС, той щял да се откаже от своето депутатство.) Българският политик Местан пък се прочу с добра артикулация на български и с умение да се укрива бързешката в турското посолство в София поради уплах от доскорошни политически съратници.

Поради някакви вероятно не особено похвални свойства на характера си наблюдавах тогавашните събития и следващите като сеир, а не като съдбовни промени. Чудех се на възторга и гнева на викащите хора - струваше ми се някак закъснял, щото комунизмът очевидно си отиваше - дори в изобретилата го Русия. Възторгът пък от новото ми се виждаше някак непропорционално много. От опит знаех: всеки френетичен възторг - от нова играчка, нов интимен партньор или политическа промяна, предвещава неизбежно разочарование. Тоест въпросът не е в новостта, а във френетизма: френетизмът винаги е наивник. Чудех се и на оплитането на Младенов, който нещо го усукваше - не съм го казал, или не така съм го казал, и прочее...

Всъщност тогава нямахме изработени нито опит, нито култура на масовите протести, а и политицитени нямаха обтекаемия кил на днешните лидери,свикнали с лекота да се плъзгат над всякакви хорски питания и из всякакви обществени водовъртежи.

Днес обаче мисля, че танковете все пак дойдоха. Само че по друг начин, не по този, който е имал Младенов или критиците му предвид.

Танковете дойдоха в масов международен план - на площад Тянанмън, в Москва, в бивша Югославия, в Афганистан, Ирак, Либия, Сирия, Турция, Украйна...Танковете днес са в Полша, Румъния, че и у нас се навъртат (ротация значи въртене, за който не знае). Това е показателен момент. Ние нямахме чужди военни бази на наша територия дори по време на най-тясната обвързаност с командвания от Москва Варшавски договор. Може би затова бившият главен прокурор на САЩ Рамзи Кларк рече, че за България може да се окаже унизително да има чужди военни бази на своя територия. (Те са за съвместно ползване де, но ха идете командвайте американските танкове у нас, или съдете американски войници по наши закони, ако нещо сбъркат, да видя как става то.)

Тези танкове очевидно са тук, за да вирят дула към Русия, не към Бангладеш или Иран. Ерго те, а с тях и ние, сме вече законна военна цел на Русия. Разбира се, всички знаем, че не става дума за реална военна заплаха - ни от Русия към нас, ни обратното. Тогава защо е това? Разумният отговор е, че това са жестикулации. Както онези с касетката преди повече от четвърт век.Хубаво е да се вирят дулаОсобено между тези, които са били доскоро близки, и все още се чувстват по някакъв такъв начин - предвид религия, история, език и прочее. Тоест хубаво е за онези, които изнасят конфликти, за да имат повече рахат вкъщи. То всички големи винаги - империи и импероподобни образувания, работят на тоя принцип - разръчквай малките надалеко от тебе, за да имаш поводи за намеса и арбитраж и за да държиш злото там, а не да напълзи тебе - както варварите едно време Рим.

Но хубаво ли е за нас? За нас си ние сме център, а не периферия. Ако се бутаме охотно в конюшня, в която атовете се канят да се ритат, каква може да ни е ролята освен на магаре?

Точно по това време преди 77 години пуснахме едни танкове у нас, които да ни пазят. Беше с първоначален възторг, у някои - направо френетичен.

30
6916
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
30
 Видими 
27 Февруари 2017 20:52
...получихме...Който чака да получи не получава нищо.
Ние не чакахме да получим. Но червените успяха по много начини да запазят властта, парите и структурите си. Беше по-изгодно на сегашните ни "съюзници", че и на влраговете им.
Показателно е че толкова години по-късно мнозина разсъждават с подобни понятия. Защо е друга тема. Тяхна си работа.
27 Февруари 2017 20:53
Точно по това време преди 77 години пуснахме едни танкове у нас, които да ни пазят. Беше с първоначален възторг, у някои - направо френетичен.


Програма “Барбара”. Тя включва изпълнението на “План 43” и “План 44”. Договореностите са постигнати през януари 1943 г. по време на посещението в Германия на министъра на войната генерал-лейтенант Никола Михов.
Важен компонент за увеличаването на огневата мощ на БА в условията на бушуващата война е придобиването и използването на необходимия брой танкове. През 1939 г. БА притежава 14 танкетки “Ансалдо Фиат” и 9 полугодни средни английски танкове “Викерс” .
През 1939-1940 г. от бившето чехословашко въоръжение са доставени 36 броя 10.5 тонни танкове “Шкода” с достатъчно боеприпаси за оръдията и картечниците. Пак трофейни, но този път от френския арсенал, са доставените през 1941 г. танкове “Рено Бис”.
Съвременна бронетанкова техника започва да се внася по Програма “Барбара”.
ова са 97 танкове “Майбах” – ІІІ и ІV, като тип ІV е напълно съвременна и модерна машина. Освен това по същата снабдителна програма са внесени и 50 бр. щурмови оръдия (самоходни артилерийски установки – САУ) със 75 мм оръдия. Към 6 септември 1944 г. броят на танковете в Бронираната бригада достига 142 машини, т.е. толкова, колкото притежава по щат една германска танкова дивизия.

.."едни танкове у нас, които да ни пазят"
И ако е нямало "Майбах" III дали постоянните интриги на Чърчил , натискът и подскокоросването на Турция да ни нападне е нямало да доведат до резултат?
27 Февруари 2017 20:54

Дерзай, Бойко! Няма да е лесно, но ако аз не изгоря, ако ти не изгориш, ако ний не изгорим - как ще стане тъмнината светлина?!

27 Февруари 2017 21:01
Като запалите чуждата плевница.
27 Февруари 2017 21:01
Точно по това време преди 77 години пуснахме едни танкове у нас, които да ни пазят. Беше с първоначален възторг, у някои - направо френетичен.
И дошлите преди 77 години танкове Т-III и T IV не само ни пазиха и намаляваха мераците на близки и далечни приятели и неприятели, да опитат "Балканския вариант" а помагаха на пехотата ни, примерно - при Прокупле, при Ниш и Сурдулица .. те , същите тези танкове контраатакуваха и при Драва Соболч ..

Така че - браво на Михов, че е издействал да ни ги дадат!
Самият факт, на наличието им, в български ръце, е спасил, вероятно .. много български животи ....
27 Февруари 2017 21:06
Ерго те, а с тях и ние, сме вече законна военна цел на Русия.

"Законна" или русофилска цел, няма никаково значение. Важно е че ви се услажда само мисълта за тая работа. Значи сте законно заковани за властта у нас, която уж законно ще наложи русия, ама друг път. То това ви е и целта. От сто и повече години.
27 Февруари 2017 21:10
zzz07 27 Фев 2017 21:06

Ерго те, а с тях и ние, сме вече законна военна цел на Русия.

"Законна" или русофилска цел, няма никаково значение. Важно е че ви се услажда само мисълта за тая работа.
Значи сте законно заковани за властта у нас, която уж законно ще наложи русия, ама друг път.
То това ви е и целта. От сто и повече години.
Aбсолютно вярно! Каква ти "законна" цел .. никаква!
То им се услажда и за това така говорят!
А ние, последователните евроатлантици знаем, всъщност чия цел сме ..
На Иран!

Заради ирански ракети отпочна изграждането на Противоирански Щит и НАТО се емна да се разширява!

Отдавна сме си коментирали ние, тукана на форума ... мани ги русофилите .. каква ти цел на Русия ... на Иран, на Иран сме цел! ..
slava
28 Ное 2013 20:00.
Лесно е да надникнем изпод щита, когато Иран вдигна ръце сега. Но преди няколко години изчислявахме разстоянието, което ни дели. И дали ще ни стигнат ракетите
sim4o
29 Ное 2013 16:40
Уфф .. така беше .. И нощно време, имахме дежурни от входа .. ако види иранските ракети в небето, да почне да вика, та да чуят всички комшии!
Нещо като сегашните Граждански патрули, на Боян Рассате , ама без униформите и без кубинките - ей така си бяха, по чехли...
slava
..Но преди няколко години изчислявахме разстоянието, което ни дели. ..
sim4o
29 Ное 2013 16:40
Помним , помним ... Кошмар беше ! Умножаваше се със специален коефициент заради кривината на земната повърхност и излизането на ракетата в ниска орбита!
И всеки получаваше различни километри , мани другото ...
.. спорове, крясъци - кой как смятал разстоянието - приятели стигаха до бой ..
Eто и още прозрения ПРОТИВ ИРАНСКИЯ ИМПЕРИАЛИЗЪМ ..
бонго-бонго
29 Ное 2013 15:32
Днешното привидно разведряване в Близкия Изток е мимолетно и преходно.
Иран клекна привидно по икономически причини и то временно .Самата същностна доктрина на Иранската ислямистка (sic!) република предполага конфронтация със западния либерално-демократичен модел
sim4o29 Ное 2013 22:59 Попалвачите на война , от Иран , изпитват органична ненавист към успешния наш либерално-демократичен модел ! Те дрънкат ракети, плашат ни, и се опитват да отклонят работниците и селяните , от задачите на текущия момент , по укрепване на либерално-демократичния модел!


Та има .. консенсус ... Иран ей го - идва!
Ние ще надничаме иззад щита атлантически -видим какво правят иранците-и пак се прибираме , поведението ни ще наподобява малко на костенурката по нашите земи (Testudo graeca), ..
.. а против ирански диверсанти , които ще се мъчат да ни отклонят, ще взривяват елементите на Щита, ще тровят добитъка и ще унищожават посевите - та против тях - "Гражданските патрули" и Динко !
Яко а??
А ние спокойни, зад Щита, защитени от иранците , градим мирния Либерално-демократичния модел ...

zzz07 27 Фев 2017 21:06 [/quote]
27 Февруари 2017 21:15
А бе, тиа танкове? Ние ли ги викахме? Сами ли се поканиха?
27 Февруари 2017 21:29
Преди 76 /а не 77/ години !
На 1 март 1941 "доблестните войски на Райха" навлизат в България
27 Февруари 2017 21:43
Ако някой се чуди каква е таз:
Програма “Барбара”. Тя включва изпълнението ...

да го светна:
"Моята Пилатес програма. Здрави и красиви с Барбара"
27 Февруари 2017 21:46
Бармалей
27 Фев 2017 21:15 А бе, тиа танкове? Ние ли ги викахме? Сами ли се поканиха?
Няма официални данни, преди 76 години ние да сме викали танкове за защита.
Те са в Унгария и Румъния, строят понтонен мост при Русе и с наше разрешение преминават на наша земя ...
И комай добре че идват - ей го дереджето тогава..
Англия и Турция, водят предната година преговори .. да не забравяме, че е имало действащ англо-френско-турски договор!

Турция отказывалась не только от вступления в антигитлеровский блок, но и от выполнения обязательств по англо-франко-турецкому договору от 19 октября 1939 года. Проходившие в Анкаре 13—25 января 1940 года англо-турецкие штабные переговоры оказались бесплодной попыткой Англии привлечь Турцию ..
.. Англия рассчитывала и на то, что ей удастся укрепиться на Балканах, используя столкновение советских и германских интересов в этом районе.


Англия десантира сили в пристанищата на Атина и Солун..

5 марта 1941 прибытие из Египта экспедиционного корпуса, имевшего в своём составе две пехотные дивизии (новозеландская 2-я дивизия, австралийская 6-я дивизия), английскую 1-ю бронетанковую бригаду и девять авиационных эскадрилий ..

.. болгарское командование стянуло основную массу своих сухопутных войск, усиленных немецкими танковыми частями, к границам Турции. Здесь они служили тыловым прикрытием ...
Координация действий государств, вооружённые силы которых выступали против Греции и Югославии, проводилась в соответствии с подписанной Гитлером 3 апреля 1941 года директивой № 26 «Сотрудничество с союзниками на Балканах»

Та преди 76 години, може би, танковете наистина ни запазват и защитават в мътното време ..
Какво е щяло да стане, ако ги е нямало на българо-турската граница па и въобще ги е нямало на Балканите , а английската 1-ва бронетанкова да е била тука .. не знам ...
Да не забравяме, че в преговорите с Турция Чърчил се показва невероятно щедър .. .. обещава, обещава .. помощи, въоръжение, следвоенни придобивки - земи, градове, села .. а познайте чии ...

27 Февруари 2017 21:48
zdran
27 Фев 2017 21:43
Ако някой се чуди каква е таз:
Програма “Барбара”. Тя включва изпълнението ...

да го светна:
"Моята Пилатес програма. Здрави и красиви с Барбара"
Блестящ интелект!
Много намясто казано!
zdran 27 Фев 2017 21:43
27 Февруари 2017 21:50
sim4o
27 Фев 2017 21:01
За всичко по темата.
27 Февруари 2017 21:52
Дайнов има една писаница днес, твърди, че по същество политиката се избистря и всеки си отива на мястото. И този автор май си намери мястото. Аз лично предпочитам казаците да бяха поддържали окупационен корпус като в Полша, ама хората правилно са преценили: има ли нужда от това в държава, която двукратно се самопредлага за политическа анихилация. След смъкването на Тошо през '89 беше много смешно да наблюдаваш културтрегерите. Тези, които не бяха повикани от раздавачите на апартаменти за дирекна употреба по митинги и вестници, ходеха нацупено насам натам и обясняваха, че всички са глупаци, че трябва да сме неутрални, я вижте Швейцария, че разните кресльовци трябва да се отдръпнат, пък те, културтрегерите, да бъдат лицето на новата политика. Значителен и поучителен опит имам с тази прослойка. Това е пихтиеста маса, която си стои пихтиеста вечно, нито се втечнява, нито се втвърдява. Никой никога не е построил къща от пихтия.
27 Февруари 2017 21:58
sim4o 27 Февруари 2017 21:48

Правилното цитиране, писане, именуване и прочее е признак не само на уважение към събеседника, но преди всичко на себеуважение.
27 Февруари 2017 22:03
zdran 27 Фев 2017 21:58 Правилното цитиране, писане, именуване и прочее е признак не само на уважение към събеседника, но преди всичко на себеуважение.
1. Абсолютно вярно.

2.Програмата си е Барбара на български ... така е и в документите на Министерството на Войната ... пак в български документи го има названието "Майбах" (може би не е съвсем правилно zdran )
Te го те и на английски :
.. total of 97 supplied from Germany period May 1943-Feb 1944 under the Barbara program. .... 7 PzKw IVh - PzKpfw IV (Maybach T-IV) were devoid of hull skirts soon after arrival - there are no ...

3.Не е зле, човек ако е тъп - преди да напише нещо идиотско, да седне - па да помисли..!
27 Февруари 2017 22:13
И аз си помислих за март 1941 г.
27 Февруари 2017 23:41
"Разбира се, всички знаем, че не става дума за реална военна заплаха - ни от Русия към нас, ни обратното. Тогава защо е това? Разумният отговор е, че това са жестикулации."

***
Жестикулации?! По-скоро маймунджилъци с ръцете на местните аборигени. Последните дори и не си дават сметка, че маймунджилък на гол задник води до сериозни последствия.
27 Февруари 2017 23:45
zzz07
27 Февруари 2017 20:52
...получихме...

Който чака да получи не получава нищо.
Ние не чакахме да получим.

***
Вие ли не чакахте? Пусти реститутки плачещи за неокастрена дряновица.
28 Февруари 2017 02:27
Интересно дали другаря Михайлов си дава сметка как последващи събитя променят смисъла на миналото.
Например:
1)Случаен мъж спасява припаднало дете като му прави дишане в уста в уста и сърдечен масаж. Оценка на събититето - той е герой.
2)Две години по късно се оказва че същият мъж е опасен педофил. Последваща оценка на събититето - той е изрод който се е възпозлзвал от припадналото дете.
В конкретиня случай:
1) Михайлов е етнически българин, провъзгласил се за патриот. През 1990 изнася запис, който сериозно дискредитира действащия български президент. Обявен е тогава за защитник на демокрацията,
2) През 2017 Михайлов се записва в про-турска партия, финансирана от известен турски политик, който нееднократно се е обявявал за ревизия на граници и възстановяване на Османската империя. Какво, викате, е направил Михайлов през 1990...???
28 Февруари 2017 05:00
с дрянавиците си гонете мухите.
не съм от реститутите
28 Февруари 2017 06:43
Вие ли не чакахте? Пусти реститутки плачещи за неокастрена дряновица.
за друго плачат те, но всуе.
28 Февруари 2017 06:47
На макетата Т 34 подарихме, а в Горна Баня последно имаше Т 72.
28 Февруари 2017 07:28
Чудех се - защо ли е написано? Може би от скука? И при последното изречение разбрах... Целият шадраван за една тъничка струйка?
------------
Сайтът на Генек
28 Февруари 2017 09:12
@zzz07
27 Февруари 2017 21:06
„Ерго те, а с тях и ние, сме вече законна военна цел на Русия.“

"Законна" или русофилска цел, няма никаково значение. Важно е че ви се услажда само мисълта за тая работа. Значи сте законно заковани за властта у нас, която уж законно ще наложи русия, ама друг път. То това ви е и целта. От сто и повече години.

А сменете плочата де. Нямате ли усет кога да спрете?! Май ще се окаже верно, че обсесията не прощава.
28 Февруари 2017 09:14
Могат да се вирят само органични 'дула', а близостта ни с Русия е само пропаганда.
28 Февруари 2017 09:37
"Танковата касета" беше долнопробна манипулация на куцото Канарче, младенов не е произнасял фразата "По-добре да дойдат танковете". Затова и отказаха записът да се изпрати за изследване в Япония. Силово с този епизод на "цветната революция" в българско изпълнение можеше спокойно да се справи тогавашното МВР, "ррреволюционерите" бързо щяха да се разбягат.
На Канарчето просто можеха да му извадят родословната и биографията, истинските антикомунисти, колкото и да бяха малко в СДС, сами щяха да го изритат. Срамно време, измама и лицемерие отвсякъде, особено откъм Москва, Вашингтон и ЦК на БКП. Съсипаха ни родината, доста заблудени българи неволно съдействаха.
Статията е добре написана, има перо авторът, истини съдържа, но щяха да бъдат неизмеримо по-полезни преди 27-25-20 или поне 15 години. Не е излишна и сега, но...
28 Февруари 2017 10:50
"Но червените успяха по много начини да запазят властта, парите и структурите си. "

Не, братче, не червените, а нагаждачите. Те нямат цвят и винаги са във властта, при всякакви условия. За тях не е проблем да си сменят убежденията по няколко пъти в годината, може и в месеца, стига да има келепир, гювеч.
Нагаждачите нямата цвят, нямат мирис, те се сливат с тълпата, в повечето случаи те са тълпата, която редят по свой образ и подобие - днес викат против властта, утре могат да викат за властта, това няма никакво значение, те се вездесъщи и са навсякъде.
28 Февруари 2017 14:03
Браво, г-н Ламбовски!
28 Февруари 2017 14:37
преди 77 години пуснахме едни танкове у нас, които да ни пазят

не са ни пазили - решиха националния ни въпрос и след няколко месеца си заминаха...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД